Valkenburg is ook Geulhem, Houthem, St. Gerlach, Oud-Valkenburg. Plus de Koutenberg en de Cauberg

En grotten, kerstmarkten. kastelen en noem maar op.

Vakantie langs de Geul van Geulhem en Houthem. Romantische namen als St. Gerlach, noord van Berg en Terblijt, voort langs de Valkenberg. Dan langs het Geulpark naar Oud-Valkenburg, Schin op Geul en de Koutenberg. Dat klinkt niet alleen als vakantie. Is ontspannen wandelen langs de Geul, door heuvels van Terblijt, Gasthuis, Sibbe desnoods tot aan Margraten etc.

Daarom is dit een toeristisch centrum aan de Geul in Zuid Limburg. In 1885 was “Fauquemont”, de oude naam van Valkenburg in Limburg. Een geliefd reisdoel voor de rijken en welgestelden van Aken en Luik. Maar sedert 1885 gingen ook steeds meer ‘Hollanders’ dit bijzonder stukje Nederlands Limburg ontdekken.


Aanbiedingen

Kasteel Genhoes in Oud-Valkenburg

Kastelen in Limburg en het Geuldal in het bijzonder, is bezaaid met kastelen, kerken, historische molens en boerderijen. Valkenburg vindt zijn oorsprong in kasteel Genhoes ( als villa Falchenberg daterend van 1041). Verder stroomafwaarts liggen het sprookjesachtige Schaloen en kasteel Oost. Op de Heunsberg prijkt de ruïne van Kasteel Valkenburg, vlakbij kasteel Den Halder dat in het verleden een deel van de prominente stadswallen was.

statig Kasteel Genhoes bij Oud-Valkenburg
In 1995 startte een grootscheepse monumentale restauratie van Chateau St. Gerlach, verbonden met Chateau Neercanne. De ruïne van weleer herrees als een Phoenix in het Geuldal. Het gehele landgoed is gelegen in het prachtige natuurgebied Ingendael te Houthem.

Oud-Valkenburg is nòg een kasteel rijk : Kasteel Schaloen

Kasteel Schaloen bij Oud-Valkenburg, een pan met allure en met een heempark als Kasteeltuin, en het grote natuurgebied Het Gerendal, en hotel + brasserie

Het Tiendgebouw, precies, waar destijds een tiende van hun opbrengst aan de landheer moest worden betaald. Daar zijn nu sfeervolle hotelkamers. Het Poortgebouw herbergt een brasserie. Het kasteel daterend van ca 1381, is privé en wordt nog immer bewoond.

Oud Valkenburg is nòg een kasteel rijk : Kasteel ( Huis ) Oost

Kasteel Oost bij Oud-Valkenburg, eigenlijk meer een landhuis dan een kasteel, beetje analoog aan de Borgen en Stinzen van Noord Nederland
Mogelijk zou dit huis al uit 1340 dateren, meer vast staat de naam “Hof van Oost” volgens een document uit het jaar 1563. Ook dit huis is door vele families bewoond, tegenwoordig eigendom van de gemeente.

Vakantie en dus toeristische film, inclusief de Gemeentegrot en de Fluwelen Grot, beiden mergelgrotten. Maar ook de ruïne van het kasteel of de burg met het metalen vaandel van Sint Joris en de Draak. En gemakshalve de stoeltjeslift die vanaf straatniveau het transport verzorgt naar de Wilhelminatoren.

Kabel/rodelbaan en Wilhelminatoren

De Kabel/rodelbaan en de Wilhelminatoren zijn natuurlijk al een eeuwigheid befaamd in Limburg. Maar in korte tijd is het 2 van heel veel meer wat er in Limburg te zien en te doen is, qua pretpark en qua bezienswaardigheden.
Vooral vanuit de kabelbaan kunt u genieten van een schitterend uitzicht over de stad. De kabelbaan brengt u naar de rodelbaan en de Wilhelminatoren en vanuit de Wilhelminatoren heeft u een nog mooier uitzicht over het centrum en het Geuldal. Heb persoonlijk menigmaal “naast de kabelbaan geslapen”, ok, in het toenmalig daar gelegen pension dan. Toen ….. een belevenis.

geen uitzicht, de grotten in van Limburg

geen uitzicht, de grotten in van Limburg, al kun je door de vele gangen toch wel spreken van een vorm van uitzicht in het ondergrondse van Limburg.
Deze plek wordt ook wel de Mergelstad genoemd. De bodem van Valkenburg is namelijk zeer rijk aan kalk, zachtgele mergelkalk, die sinds de Romeinse Tijd uit de grond ‘gebroken’ wordt om daarmee te bouwen. Door de mergelwinning is door de eeuwen heen een gangenstelsel ontstaan dat tegenwoordig ruim 250 km lang is. Onder de stad, en omgeving bevindt zich een ronduit fascinerende wereld.

Ook bezienswaardig her en der :

steenkolenmijn

 

Steenkolenmijn van Valkenburg
Steenkolenmijn

bezoek met een ex-mijnwerker de wereld van de steenkoolwinning. Beleef die harde maar indrukwekkende wereld van de mijnwerkers. Bekijk de machines, die werden gebruikt om kolen te winnen.

Sprookjesbos

 

Sprookjesbos in Valkenburg aan de Geul
Sprookjesbos 
vlakbij de weg naar Sibbe.
Fantasie en werkelijkheid ontmoeten elkaar in het Sprookjesbos nabij het dorp Sibbe: Van Doornroosje en Sneeuwwitje tot Klein Duimpje en de Bremer Stadsmuzikanten

fluweelengrot

 

Kasteelruine en Fluweelgrot ValkenburgKasteelruine en Fluweelgrot  .
Kasteelruïne en Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne. Als vluchtweg voor ridders en hun krijgsknechten en voor mergelwinning ontstaan .. permanent 12 graden ! Onderga het verleden, hou het warm!

Wilhelminatoren

Bekijk Valkenburg eens van grote hoogte! De Wilhelminatoren is DE blikvanger van Limburg.

Valkenier – Pretpark

 

Valkenier - Pretpark in Limburg Valkenburg
Valkenier – Pretpark in Limburg 
.
Pretpark De Valkenier biedt een kinderboerderij, een indoor speelparadijs, een spookkasteel, waterfietsen, een reuzenrad, een achtbaan, een waterglijbaan en zelfs een speeltuin voor mindervaliden.

Valkenburgse aanbiedingen

 

in het bijzonder vakantiepark op de Cauberg van Valkenburg

Kasteeldomein De Cauberg Vakantiepark biedt bijvoorbeeld een 2-persoons appartement Type 2A1 Oppervlakte ca. 70 m2.

 • Woonkamer met zit- en eethoek. flatscreen-TV, DVD- radio-/cd-speler.
 • Open keuken voorzien van een combi-magnetron en een afwasmachine.
 • Badkamer met ligbad/bubbelbad, douchecabine en dubbele wastafel.
 • Apart toilet.
 • Wasmachine en -droger. CV.
 • Een slaapkamer met twee 1-persoonsbedden en tweede TV. Bedden voorzien van dekbedden.
 • Terras of balkon met tuinmeubelen met kussens en parasol.

Landal Kasteeldomein De Cauberg ligt op de Cauberg bij Valkenburg aan de Geul op niveau !. Daar krijgt u als vanzelf het gevoel zich in het buitenland te wanen. In dit prachtige heuvelachtig landschap kan de sportieveling zijn hart ophalen.
Beklim de Sint-Pietersberg of onderzoek de grotten. Er zijn ook talrijke wandel- en fietsmogelijkheden. Op 10 kilometer afstand van Maastricht, een stad die zeker een bezoek waard is.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Limburg

top pagina

Vakantie langs de Geul van Geulhem en Houthem, romantische namen als St. Gerlach noord van Berg en Terblijt, voort langs de Valkenberg van Valkenburg. Dan langs het Geulpark naar Oud-Valkenburg, Schin op Geul en de Koutenberg. Dat klinkt niet alleen als vakantie, is ontspannen wandelen langs de Geul, door heuvels van Terblijt, Gasthuis, Sibbe desnoods tot aan Margraten etc. Lees hier verder …