Veneto Venetie Vakantie met Zon, Prosecco of Grappa

Veneto - Venetie Brug der Zuchten

Mijn 1e bezoek aan Venetië : grandioso. Voor een paar biljetten in guldens, pàkken met Lires kreeg je daarvoor. Op slag ‘stinkend rijk’. En je komt terug met een meter Gondelboot uitgevoerd in plastic, ingebouwd met een melodietje, die na 1 dag naar zolder verhuisd is en waar je maar geen afscheid van kunt nemen. Die Lires wel, die vlogen je tas uit zonder afscheid. Maar onder de zon, de omgeving van de Veneto, zalig eten en drinken, da’s vakantie ook onder de “Brug der Zuchten” ofwel “Ponte dei Sospiri” tussen het Dogepaleis en

de gevangenis erachter.


Villa Pace Aanbiedingen

Venetie Vakantie met Prosecco of Grappa

de Marmolada in de Dolomieten : de Koningin

Venetië is veel water, maar Veneto is ook heuvels en bergen met de Marmolada van 3343 meter hoog : Koningin van de Dolomieten ! Maar Veneto is de Regio met de provincies : Treviso, Belluno, Padua, Rovigo, Venetië, Verona, Vicenza en dan heb je het dus over een vrij groot gebied. Niettemin, de hoofdstad is Venetië. In de Veneto wordt onder andere veel wijn geproduceerd, met de Golf van Venetië, de zon en de bergen van de Veneto : zeg maar gerust ‘beste wijn’. En ja badderen kan ook, met bijvoorbeeld de badplaatsen Jesolo, Bibione en Caorle.

 

Treviso in Veneto Italië

Treviso is zo’n provincie met als hoofdstad Treviso, zelfde naam, houdt het simpel en een hoogste berg de Col Visentin van 1763 mtr.
De hoofdstad Treviso ligt aan de rivier de Sile. Het Piazza dei Signori ( ‘plein van de heren’ ) waar je het 13de-eeuwse stadhuis Palazzo dei Trecento wel even gezien moet hebben. Treviso is ook de thuisbasis van het geruchtmakende en kleurrijke United Colors of Benetton.
Ruim bemeten zijn de plaatsen met een historisch centrum, iets wat een vakantieregio aantrekkelijk maakt. In het noordoosten de hoogvlakte van Cansiglio, deels beschermd natuurgebied. Ten westen van de berg Col de Moi de 706 meter hoge Passo San Boldo die verbinding vormt tussen de provincie Treviso en de Bellunese stad Feltre. Een traject voor de betere autochauffeur (-se), soms spectaculaire beelden met ‘interessante’ haarspeldbochten.

Prosecco proeven in Italië

In de vlakte van Treviso in Italië, daar willen we het wel even over hebben, wordt rode wijn gemaakt, en ten noorden van Treviso witte wijn en grappa.
En dat begint vervolgens met de Glera druif wat de nette naam is van de prosecco-druif.

De vakmensen zijn in staat om een resultaat te behalen van een levendige, frisse en aromatische mousserende wijn die de wereld begint te veroveren vanaf 1980 en inmiddels niet meer weg te denken is. Een verhaal van gist en suiker, net niet te veel, net niet te weinig, en de gradaties zorgen voor een Dry, Extra Dry of Brut.
Dat zou je dus moeten PROEVEN. Is het een ‘vino frizzante’ of een ‘spumante’, het verschil zit ‘m in de bubbels, de laatste met meer dan drie bar druk mousserend, de Frizzante half mousserend.
En daar moet je – met het proeven dus – niet te lang mee wachten want na 2 jaar gaat deze Italiaanse wijn beetje bij beetje op z’n retour.

Toerisme , Prosecco en genieten in Italie


Daar willen toeristen wel bij zijn, bij dat genieten en dus proeven van de Italiaanse Prosecco. En de wijnboeren ook. En dus is op vele momenten en plaatsen een “Proseccotour” mogelijk. Fris en fruitig zoals een welbekende Nederlandse presentator. Er worden diverse Prosecco tours uitgezet soms tot en met 6 dagproeverijen in serie. De meeste hoteliers kunnen u ter plekke de besten aanduiden, is immers deels hun vakgebied.

Grappa, ook wijn, kun je ook tijdens je vakantie proeven

Grappa is een Italiaans gedistilleerd (= bijvoorbeeld advokaat, likeur ) alcoholische drank, die rond het jaar 1000 is ontstaan in Salerno. Had succes, in het hele land en naderhand daarbuiten ook.
De meningsverschillen zijn ook meegekomen, of het bijv. wel likeur mag heten of juist niet. De grappa wordt gemaakt van de schillen van de druiven, die beschikbaar zijn gekomen uit de most en volgens de regels mogen het uitsluitend schillen van Italiaanse druiven zijn, op Italiaanse grond gegroeid en beschermd door de Europese Unie. Misschien kun je beter spreken van een digestief (‘after dinner’).

Grappa heeft een alcoholpercentage tussen de 37,5% en 60%. De wet geeft alleen een vast minimumgehalte alcohol op, geen maximum (!) dus kijk uit met lokale watertjes.
Kun je ook nog onderscheid maken tussen wel of niet op het vat gerijpt, en welk vat dan. Onder toevoeging van welke andere smaakgevers, zacht of pittig, elegant en of geurend. Waar je deze Grappa eigenlijk moet drinken op een temperatuur van tussen de 9 en de 13 graden Celcius, komt het aan op PROEVEN van de Italiaanse Grappa.

Enkele Proeverijen in overzicht van deze streek van Veneto

 

 • Prosecco proeverij Asolo wijnkelder Cantina dal Bello in het centrum van de driehoek Bassano del Grappa – Castelfranco Veneto – Montebelluna
 • Asolo : de Prosecco proeverij Antica Cantina Cavaliere Damiano
 • Cantina Vedova in het proseccogebied Conegliano-Valdobbiadene
 • wijnkantine Prosecco proeverij Cantina Fasol Menin
 • Cantina Ca’ Salina, de familie Bortolin, die al jarenlang de beroemde Prosecco di Valdobbiandene maakt
 • door naar Valdobbiadene, richting het meer st. Croce en even verderop de Prosecco proeverij Cantina Col Vetoraz
 • Bij Treviso ligt Bassano del Grappa, niet alleen bekend om zijn grappa, maar ook om de romantische brug Ponte degli Alpini waar in de weekenden het dorp bij elkaar komt

 

Méér te doen in de Veneto

Neem de tijd in de Veneto voor het romantische Venetië, met bijvoorbeeld :

 • Basilica di San Marco naast het Dogepaleis, zou van het jaar 1060 dateren, met 5 koepels
 • De al hierboven genoemde Brug der Zuchten tussen Dogepaleis en de gevangenis
 • de basiliek van Santa Maria della Salute van 1687
 • Palazzo Ducale ofwel het Dogepaleis aan het San Marcoplein van 1309
 • Piazza San Marco
 • Biblioteca Marciana aan het Piazza San Marco
 • de klokkentoren San Marco en de klokkentoren Campanile op het San Marcoplein
 • De Canal Grande van Venetië volledig overspannen door de wereldberoemde Rialtobrug
 • Ca’Dario aan het Canal Grande
 • Scuola Grande di San Rocco, school dus, naast de kerk San Rocco van 1478
 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Italië

 

top pagina