Vianden – stad met Vianden – Kasteel in Noord-oost Luxemburg

In het Luxemburgs spreken we dan van : Veianen ! Ligt in de streek Ösling wat je uitspreekt als Oesling en omvat ruwweg 32% van het Groothertogdom. Dat laat 68% over voor het Gutland, ook niet niks, spreek uit als “goed land”. Met als sub-regio’s het dal van de zeven Kastelen, Klein Zwitserland, het Luxemburg plateau, de Moezel vallei, het Rode Land. Ook is er een verdeling te maken tussen de twee oude graafschappen.
kaart Vianden in noord oost Luxemburg
Vianden in vakantie minnend Luxemburg ligt onmiddellijk aan de grens met Duitsland, aan beide zijden van de rivier de Our.

Vianden-stad video

 

Viandenstad

De stad ligt aan de Our rivier, bezijden de grens tussen Luxemburg en Duitsland en staat bekend gegeven de imposante Kasteelwerken en de fraaie

locatie in de Our Vallei. Bekend in vakantie berichten.

Klik hier voor : Nassau verwerft Oranje of Orange , weergave plaatwerk over de pagina heen.
Hoe het Huis Nassau in het bezit kwam van Oranje ofwel het vorstendom Orange in Zuid Frankrijk.

Vianden-kasteel

 

Viandenkasteel

Aanbiedingen

Al in de Romeinse tijd was de nederzetting een ‘castellum’ maar later werd de stad  de zetel van de graven van Vianden. Tronend in de burcht boven het stadje in het Groothertogdom Luxemburg.
Vianden Luxemburg ook deel van het beschikkingsgebied van Willem de Rijke van Nassau Dillenburg Duitsland
Het Kasteel in deze Luxemburgse stad  is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw op de funderingen van een Karolingische en Romeinse vesting. Eén van de grootste en mooiste adellijke residenties van die tijd.
Vanaf het begin van de 15e eeuw onderhielden de invloedrijke graven van Vianden goede contacten met de koningen van Frankrijk en het keizerlijke hof van Duitsland.

Bekende bewoner was Hendrik van Vianden (1220 – 1250). Zijn opvolgers hadden honderden jaren lang veel invloed in de Ardennen, de Eifel en in Luxemburgse regio’s.
Minder bekende eigenaar was Willem de Rijke van de Dillenburg ( vader van Willem van Oranje, voorvader van ons koningshuis )
In 1417 kwam het Graafschap terecht bij Johan I van Nassau-Dillenburg, zoon van Otto II van Nassau-Dillenburg ( zg Otto lijn ) en Adelheid van Vianden, na het overlijden van zijn moeder. Daarmee werden de Luxemburgse gronden plus kasteel Vianden verworven.. Deze titel ging in 1890 over op de Walramse Linie van het Huis Nassau.
Het hoofd van het Huis Oranje-Nassau (de Koning der Nederlanden) voert nog steeds de adellijke titel Graaf van Vianden.
Al met al heeft het Graafschap bestaan vanaf circa het jaar 1.000 en geduurd tot 1794. Daaronder begrepen bezit in delen van het Duitse Rijnland Palts en de Eifelkreis Bitburg-Prüm.
De burcht van deze stad is fraai herbouwd.

Kasteel-Vianden in feest- en vakantie stemming

Ieder jaar viert men in de eerste week van augustus een middeleeuws kasteelfeest en dat duurt dan 10 dagen. Prachtig voor vakantie toch ?
In die periode is het kasteel ‘the place to be’, waar meerdere toneelstukken ten tonele worden gevoerd door acteurs in kleding van de desbetreffende periode in de historie. Middeleeuws dus. Vakantie periode is ‘nu’.
Vianden Kasteelfeesten in augustus
Uiteraard gaat dit vergezeld van een middeleeuwse markt, ‘brood’ en spelen en wordt er gedanst op middeleeuwse muziek.

Vakantie aanbiedingen Luxemburg

  1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

    Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
  2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

    Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
    Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
  3. Trivago

    » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
  4. Vakantie Discounter

    » bij voorbeeld : .
    Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Natuur van Vianden
terug naar de hoofdpagina van Luxemburg

 

top pagina

vakantie-trips.nl over kasteel Vianden in het Luxemburgse land is zeker een bezoek waard, alleen al het Kasteel doe je nauwelijks in één dag. Waarom zou je ook, de hele vallei van de Our is een prachtig natuurgebied, is genieten.