Vlieland 40 vierkante kilometer vakantie waddeneiland

Verzilverd Vlieland, strandland, zonland, vakantieland

Vakantie op rond de 40 vierkante kilometer. Waar vind je dat nog, alleen de bewoners mogen autorijden, de bezoekers niet. En toch komen ze, dus niet voor de auto, maar voor een autoloze vakantie.
Oostkant, daar moet je zijn, daar ligt ook het enige dorp : Oost Vlieland, omgeven door de duinen. En naast de duinen van zand zijn er ook bossen met dennenbomen. En vakantiehuizen en huisjes.

Naar Vlieland kom je vanwege zon, strand, wandelen en fietsen : totale strandlengte ca. 20 km en de totale lengte van de fietspaden is ± 26 km.

Het westelijk deel , is minder aan te raden. Die grote zandplaat van ca 20 km2 wordt de Vliehors genoemd, waar uitgezonderd de vakantie periode schietoefeningen worden uitgevoerd door Defensie. Wanneer de vlaggen op “veilig” staan is ook deze zandkuip te bezoeken.

‘Into The Great Wide Open’

Into The Great Wide Open is een festival, een ontmoeting met muziek als centraal gegeven, maar ook met beeldende kunst, film, uitdagende kinderactiviteiten en voldoende rust en ruimte om er optimaal van te kunnen genieten.
De zee geeft de grenzen, niet de dranghekken. Dit fenomeen ‘Into The Great Wide Open’ is voor alle liefhebbers van goede alternatieve popmuziek die behoefte hebben aan een sfeerrijk festival. Voorzien ook van zeefruit !
Vakantie Vlieland op rond de 40 vierkante kilometer, naar Vlieland kom je vanwege zon, strand, wandelen en fietsen, strandlengte ca. 20 km en de totale lengte van de fietspaden is ca. 26 km.

Oost-Vlieland het dorp op dit vakantie eiland

Oost-Vlieland is het enige dorp op het vakantie eiland en tevens een beschermd dorpsgezicht. Ook de aanlegsteiger van de veerboot voor de vakantie genieters als de haven ligt bij het dorp Oost-Vlieland.

Het Drenkelingenhuisje

Midden op de Vliehors staat het Drenkelingenhuisje. Een duidelijk afgelegen bouwsel, en in vroeger tijd een dankbare vluchtplaats voor drenkelingen. Tegenwoordig is het Drenkelingenhuisje een juttersmuseum én makkelijk voorstelbaar : bijzondere trouwlocatie, al moet je de achtergrond van het gebouw dan maar even ernstig buiten beschouwing laten.
Vlieland veerboot in de haven

Het Posthuys op West-Vlieland

Het cafe / restaurant het Posthuys ligt op het westelijk deel dicht tegen de Vliehors aan. Tot de Tweede Wereldoorlog werd hier de post voor Vlieland en Terscheling afgewikkeld, de naam bracht u vast al op het idee.

Rode Kabouter ofwel de Vuurtoren op het Vuurboetsduin

De vuurtoren staat op het topje van het Vuurboetsduin en dat is dan wel de hoogste duin van dit vakantie waddeneiland. Maar daarmee is het wel dienstbaar aan de Vuurtoren, immers , deze kan volstaan met een lengte van ca 18 meter hoog , een kabouter, dus , onder vuurtorens dan.

Het Vuurboetsduin meet dus 42-45 meter boven NAP en is daarmee het hoogste punt van Friesland. Opgeteld kom je dan toch ergens.
De vuurtoren is van 1909 en eigenlijk het bovenstuk van de oude vuurtoren van IJmuiden. Is te bezichtigen.
De lichtbundel van de Rode Kabouter komt eens per 4 seconden.

De Cranberryvlakte

Vitamine C van de natuur plukken – daar waar de grond de juiste vochtigheid en voedzaamheid geeft, groeien tussen de duinen – niet alleen op Terschelling, maar ook – op Vlieland de cranberries. Deze eetbare en van oorsprong Amerikaanse veenbes of cranberry is volgens het verhaal ooit in een vaatje aangespoeld en succesvol op de eilanden uitgedijt.

Bent u West-Vlieland kwijt ?

Immers, waar er een dorp is met de naam Oost-Vlieland ook wel Osteynde of Oosteinde, dan verwacht u ook een dorp met de naam West-Vlieland of Westeynde. Terecht. Is er ook geweest.
West-Vlieland ging echter midden 17e eeuw ten onder als gevolg van zandafslag door de ‘hongerige’ zee zoals ook bij de andere eilanden het geval is geweest.

Ver daarvóór was er nog de vloed van 1287 waarbij Vlieland samen met Texel gescheiden werd van het Friese vasteland. U kunt het ook hieraan nog een beetje zien : de waterscheiding tussen Texel en Vlieland wordt het ‘Eijerlandse Gat‘ genoemd, het noordelijk deel van Texel heet Eierland. En waar een gat is, veronderstelt het ook een andere kant : Vlieland. En de stroming maakte de afstand tussen Texel en Vlieland nog wat groter.
Anders gesteld : we roepen over onszelf vaak dat we zo goed en zoveel winnen op de zee, maar is eigenlijk meer terugwinnen van wat er ooit was. De oostkant met Terschelling wordt gescheiden door de Vliestroom.

zie onze Amelandpagina over de sint Lucia vloed

De taal op dit vakantie eiland

Ook al was er dan vóór de Sint Lucia vloed een innige band met Friesland, ooit was het Holland, tijdens de laatste oorlog na een herindeling bij Friesland gegroepeerd, en verklaart ook dat er op het eiland niet specifiek Fries wordt gesproken maar een taal onderhevig aan veel meer invloeden dan alleen het vasteland van Friesland, dus ook van wat we nu kennen als Noordholland.

Hoe kom je er en hoe kom je er vanaf

Rederij Doeksen onderhoudt een veerdienst tussen Harlingen, Terschelling en Oost-Vlieland.

Rederij De Vriendschap onderhoudt in de zomerperiode een veerdienst tussen De Cocksdorp op Texel en de Vliehors aan de zuidkant van het eiland speciaal voor vakantie vierende fietsers en wandelaars.
En ja, er is een bus op het eiland, een autobus : TCR Vlieland.

bootbezitters kunnen terecht in de haven

De jachthaven van Vlieland op ca. 800 meter oostelijk van het dorp Oost-Vlieland is het hele jaar open en biedt plaats aan ca. 300 boten. De haven is ook bij laag water aan te varen maar heeft wel een sterke stroming en dus een uitdaging op zich ! En toch, ondanks die frustratie om er in of er uit te kunnen kan er in de piekperioden file ontstaan en gebrek aan plaatsruimte. Hou daar rekening mee !

En natuurlijk kent u de link tussen Vlieland en Liesbeth List die hier opgegroeid is.
Maar naast haar, kennen we dit eiland ook van ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh (1640-1698), van de VOC en over de westkust van Australië .

Tenslotte hebben we hier ook een museum : Museum Tromp’s Huys

 

bijvoorbeeld Loodshotel Golfzang

Loodshotel Golfzang op Vlieland een zonnig eiland met zand, duin en dennenbomen
Het Loodshotel Golfzang ligt aan de Waddenzee en op 200 meter van de veerboot in de authentieke dorpsstraat. Op loopafstand liggen het bos, het strand en de mooiste natuurgebieden. In de gezellige dorpsstraat vind je allerlei leuke winkeltjes om in rond te struinen en sfeervolle restaurantjes waar je kunt lunchen, dineren of met een borrel geniet van een lekker bittergarnituur.De meeste kamers en appartementen aan de achterzijde hebben een weids uitzicht op het almaar wisselende spel van lucht en water, zand en zon. Tijdens eb zie je droogvallende schepen en soms zelfs een nieuwsgierige zeehond.

Hotelkamer ‘Wad’ en de andere kamers van Loodshotel Golfzang met een prachtig uitzicht!

Alle 27 kamers in Loods Hotel Golfzang zijn uniek. Doordat ze voorzien zijn van een douche of bad, föhn, kluisje, wekkerradio, televisie en zitje voel je je al snel thuis. Op het lekkere bed ben je zo in dromenland. Zeker als je je in slaap laat wiegen door het rustgevende geluid van de branding. De sfeer is authentiek en de inrichting is traditioneel, maar het hotel is uitgerust met alle moderne gemakken.

Kort verslag in video beelden van het Loods Hotel op Vlieland

 

Loods Hotel Golfzang

Loods Hotel Golfzang ligt in het dorp Oost-Vlieland op slechts enkele minuten van strand en duinen. Op steenworp afstand van het gastvrije hotel meert de veerboot af. Het hotel beschikt over 27 comfortabele kamers die zijn uitgerust met een televisie, kluisje, wekkerradio en föhn.

 

Waar is het Loodshotel Golfzang gelegen

Loodshotel Golfzang ligt in het enige dorp op het eiland (Oost-Vlieland), op slechts enkele meters van de zee. Vanaf Harlingen bereik je het hotel met de boot in 1 uur en 30 minuten of in 45 minuten als je voor de rechtstreekse sneldienst kiest. Adres : Dorpsstraat 38899 AA Vlieland.

Interesse ? Kijk bij de volgende opsomming bij de hotel opties.

En vakantie hotel, vakantiehuis, vakantie camping hebben ze hier ook, een overzicht middels onderstaande vakantie bedrijven qua vakantie bungalow of vakantie hotel / appartementen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Friesland (1)

 

 

top pagina