Vlissingen van Michiel de Ruyter in de provincie Zeeland

Michiel Adriaenszoon ( de Ruyter ) Admiraal en Koopman uit Vlissingen

Admiraal en Koopman uit Vlissingen.
En een connectie tussen Vlissingen, Middellandse Zee, Atlantische Oceaan, Oostzee en Hongarije. Bent u op zoek naar een vakantie bestemming, dan vind u in Vlissingen wellicht onverwacht al die aspecten bijeen vergaard. Lees vooral verder…. over vakantie !


Aanbiedingen

Kapers op de kust, vrijbuiters om vrij buit te maken, zeker geen vakantie

In de afgelopen jaren was Nederland actief als bestrijder van piraterij, zoals met het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp in de Golf van Aden bij Somalië. Die piraterij houden we niet van…. ook en juist niet als vakantie ganger.

Nederland met Zeeland, met Waddenzee, Duitse Kust en Oostzee een land van kapers ?

Vooral eind 14e eeuw langs de Duitse Kust en de Oostzee, waar ook onze handelsgeschiedenis namens de Hanze zich voor een belangrijk deel afspeelde.
Toen hadden we te maken met De Victualiënbroeders ( naar de victualiën = proviand in brede zin ). En meer, onder leiding van Gödeke Michels en de Likedelers (opvolgers van de Victualiënbroeders).

Maar ook Klaus Störtebeker, naar wie een “groene route” langs de Duitse Kust is genoemd. Groepen van 70 man en meer waren deze piratenbendes. In 1401 en 1402 kwam aan de beide heren een einde, de bendes met hun snelle boten waren even “stil” en de Hanze , Oostzee en ook in Nederland, had even rust. Vakantie tijd zeg maar.

Zeerovers, kapers, piraten of eerzame kooplieden te water en militairen ter zee, niks niet vakantie plezier

Zeerovers dus, kapers, of toch niet. Wat was een kaper ? Wanneer een land een “hekel” had aan een ander land, meestal er mee in oorlog was, was men listig. Men kon met een zeevaarder, een booteigenaar overeenkomen, dat zij het “goed vonden” dat deze ‘huurling’ het andere land mocht gaan “benadelen”. Dat werd vastgelegd in een soort ‘kapersbrief of piraten-vergunning‘. Oh.

Vrij buiten klinkt als vakantie, vrij buit maken is iets anders

“Vrijbuiter of Vrij buit maken” kan ook nog. Wat erg.
Zo werden de genoemde Likedelers gesteund als bondgenoten door Dokkum en Ezumazijl, in Nederland dus.
En delen van Oost Friesland, Jever en Marienhafe, Duitsland dus, Emden en omstreken. Een wereld van begin 15e eeuw.

Vakantie plezier was er alleen voor de rijken en notabelen.

Laten we weer eens naar eigen land gaan. Heel veel zeevaarders van vroeger waren jonge mannen die soms niet “te houden waren” als ik zo vrij mag zijn dit op te merken.

Michiel Adriaenszoon de Kapende Admiraal

Zo werd in 1607 Michiel Adriaenszoon geboren in Vlissingen. De naam zegt het al, zoon van Adriaen en méér achternaam was niet gebruikelijk. Volgens een biograaf : een branie en een vechtersbaas.

Met elf jaar in 1618, trok hij al naar zee. Maakte carrière van hoogbootsmansjongen naar hoogbootsmansmaat in 1622. Was ook actief tijdens oorlogen, kende dus het vechten op zee.

Volgens historicus Van Loo komt de naam De Ruyter uit de kaapvaart vanuit de term “ruiten = roven” – de ruiter / ruyter wordt dan de rover – met een kaperschip en in 1637 ondertekende Michiel de Ruyter voor zover bekend voor het eerst met Ruyter of De Ruyter als achternaam. Herkent u iets van trots ?

Poorter van Vlissingen

Admiraal De Ruyter had toen al een vermogen opgebouwd èn het poorterschap van Vlissingen verworven. Zo slecht was dat kaperschap in die tijd dus niet. Hing vooral af of je dat beluisterde in het land van de kaper, of in het land dat slachtoffer was.

De Ruyter was niet kieskeurig. In 1637 ging hij in opdracht, de Duinkerker Kapers te lijf, te water, dat wel.

Michiel Adriaenszoon de Ruyter in Deense Adelstand en Franse Orde van Michaël

Had geen tijd voor vakantie. Hij maakte nog meer faam, zowel in de Middellandse Zee als wel in de oorlog tegen Engeland. Werd nadien commandeur bij de Zeeuwse admiraliteit. Streed ook weer in de Sont bij Denemarken en werd door de Deense Koning in de adelstand verheven! En ….. kreeg het recht om handel te drijven op Noorwegen, werd actief in de walvisvaart en -vangst. De handel in lever en kuit van kabeljauw en zo meer. Groot Koopman te water , diezelfde Michiel Adriaenszoon de Ruyter, ooit branie en vechtersbaas. Leven wij ‘landrotten’ dan ook van piraterij of kennen we hoge normen en waarden, in zekere zin is er weinig veranderd.

Orde van Sint-Michaël (Saint Michel)

Ontving in 1666 van de Franse koning Lodewijk XIV de ridderorde van de Heilige Michaël.

Voor de verwarring bestond er ook een Orde van het Gulden Vlies.
Weliswaar in 1676 bevocht Michiel diezelfde Fransen in de Slag bij Stromboli ( Italië, bij Napels ). Dat had een neven-effect : de Spaanse onderkoning van Napels liet 26 Hongaarse predikanten vrij die bij hem te werk waren gesteld als galeislaven en dat feit wordt nog immer jaarlijks in februari herdacht bij het graf De Ruyter in Debrecen in Hongarije, op deze pagina te lezen. Inderdaad, het was z’n laatste reis, geëerd door vriend en vijand. Een kaper, een koopman, een militair strateeg in de 17e eeuw.

En daarmee een connectie tussen Vlissingen, Middellandse Zee, Atlantische Oceaan, Oostzee en Hongarije. Over vakantie bestemmingen gesproken …..

 

Vlissingen in Zeeland op Walcheren aan de Westerschelde

Vlissingen ( stad sedert het jaar 1315 ) ligt in Zeeland aan de noordzijde van de monding van de Westerschelde op Walcheren. De stad Vlissingen telt ca 40.000 inwoners.
Strand bij Vlissingen met heel veel zonne-uren : in 2011 757 zonneuren en aan de Costa del Sol 736 volgens weerprofeten

Bij de gemeente Vlissingen horen Oost-Souburg, West-Souburg en Ritthem.

Vlissingen op film daterend van 1921

De eerste vermelding van Vlissingen is al van het jaar 620, maar van iets meer recente datum is een film, een documentaire uit 1921 over Vlissingen Vlissingen in de tijd van 1921 op Eye Film, bewaard gebleven in het film-museum van Eye in Amsterdam.

Bezetting en toerisme van Vlissingen op Walcheren, (schier-) eiland van Zeeland

Aan het grote water gelegen betekent dat een strategische positie van belang, en dus is Vlissingen vaak in handen gevallen van vakantie toerisme van heel andere orde , omliggende landen :

Denk aan de Tachtigjarige Oorlog en de bezetting door Spanje, Vlissingen werd nà Den Briel bevrijd in 1572. In 1585 werd Vlissingen Engels bezit: koningin Elisabeth verkreeg het in onderpand. Samen met Oostende, Brielle en Fort Rammekens, in ruil voor militaire en financiële hulp in de strijd tegen Spanje. Ooit gedacht dat ook dàt kan ? 31 jaar later, kwam Vlissingen weer bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Totdat het de tijd van de Fransen werd : Vlissingen is onder Napoleon toen ook een tijd in Franse handen geweest.

Inmiddels bedient Vlissingen zich van drie pijlers voor haar economie : vakantie toerisme, haven en industrie. Dus ook een badstrand en een wandelpier , hoewel die pier op last van de Duitse bezetters werd afgebroken om een landing vanuit zee te voorkomen. Maar dat strand is een sterke zet, tezamen met het grote aantal zonne-uren wat Vlissingen vergund is door de ligging.

Ligging en strand ? 100% Vakantie dus. In de zomermaanden trekken de Boulevards, het Nollestrand en het Badstrand heel veel toeristen en Vlissingers. Op de nu zuidelijke pier staat een windorgel, bestaande uit bamboe pijpen met variërende gaten zodat er een toevallig stuk ‘koormuziek’ kan ontstaan. Best bijzonder bij krachtige wind.

Waar zou je in en rond Vlissingen op moeten letten, bezienswaardig dus tijdens vakantie activiteiten

Zie in dit verband ook onze pagina over Zeeland in het algemeen

  • Beursgebouw (Beursplein)
  • Grote of Sint-Jacobskerk
  • Gevangenentoren aan de Boulevard de Ruyter, in feite vormen de De Bankert boulevard, de Evertsen Boulevard en de Ruyter boulevard één grote boulevard! Anders dan de andere stranden bij Vlissingen blijft dit strand de hele dag begaanbaar.
  • Beeldenhuis in de Hendrikstraat
  • de Belgische loodshuizen aan de Spuistraat
  • Fort Rammekens aan de Westhavendijk
  • de Garnizoensbakkerij en Kazematten aan het Keizersbolwerk
  • de Grote of Sint-Jacobskerk
  • Het Arsenaal aan het Arsenaalplein, waarin een aquarium gevestigd, een piratenplaneet en een 65 meter hoge uitkijktoren. De piratenplaneet bestaat uit een nagebouwd schip gebouwd over de verschillende verdiepingen van het pand.
  • Koopvaardijmonument aan de Boulevard Evertsen
  • het Lampsinshuis ( voormalig stadspaleis ) aan de Nieuwendijk 11 waar het Zeeuws maritiem muZEEum ( v/h Stedelijk Museum ) is gevestigd.
  • het Maritiem Instituut de Ruyter en deZeevaartschool aan de Boulevard Bankert-Trompweg
  • en natuurlijk het standbeeld van Michiel de Ruyter aan de Boulevard de Ruyter-Keizersbolwerk
  • de Oranjemolen aan de Groene Boulevard-Oranjedijk
  • de ruïnes van Fort Saint-Hilaire / Fort De Ruyter aan de Oostelijke Bermweg
  • de Sardijntoren aan de Boulevard Bankert-Naereboutplein
  • het Stadhuis Vlissingen
  • het Windorgel aan het Nollehoofd, het nabije Nollestrand is herkenbaar aan de strandhuisjes waar je in de zomermaanden in kunt overnachten.
  • het Wooldhuis aan de Boulevard Evertsen-Kenau Hasselaarstraat
  • het Zeemanserve ook Cornelia Quackshofje aan de Zeemanserve-Torenstraat
  • Reptielenzoo Iguana, Bellamypark 31-35, centrum. Het is het grootste overdekte reptielenhuis van Europa met meer dan vijfhonderd verschillende reptielen in lengtes van vijfentwintig meter tot en met heel klein. In de zomermaanden bruist het Bellamypark : de terrassen overvol en zijn er regelmatig allerlei evenementen zoals het bevrijdingsfestival en de kermis. Hier was voorheen de Koopmanshaven.
  • KipVis Kunstwerkplaats, Dreesstraat 2
  • Speelcircus Bambini, Baskensburgplein 2
  • Toeristentram tussen NS Station Vlissingen en het Nollebosch
  • De Zonnetrein Zeeland rijdt in Vlissingen enkele fraaie routes met een moderne solartrein, die het openbaar vervoer met de binnenstad en toeristische attracties verbindt.
  • En is het weer per ongeluk helemaal niks, of is er hier echt iets bijzonders te beleven : Cine City de mega bioscoop in Vlissingen met 7 bioscoopzalen en in totaal 1211 stoelen, een café-restaurant met 135 zitplaatsen en een conferentiezaal.

Vakantie Vlissingen


  1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

    Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
  2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

    Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
  3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

    binnen en buiten Nederland.
  4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

    Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~



 

terug naar de provincie pagina over Zeeland

top pagina