Wallis kanton binnen de Zwitserse confederatie in Zwitserland

Ofwel deelgenoot in de de Schweizerische Eidgenossenschaft.
Wallis samen met Tessin de meest zuidelijke kantons van Zwitserland, en de hoofdstad van dit kanton Wallis in Zwitserland is Sion, een kanton wat meer namen heeft : duitstalig Wallis, Engels en Franstalig : Valais, Italiaans talig : Vallese , Reto-Romaans : Vallais (t.o.v. Frans / Engels een dubbel ‘l’ en dus een klankverschil.

Het Rhônedal maakt een groot deel van het gebied uit, alsmede de contreien van de Simplonpas, beide toch wel bekende namen.

Sion in Wallis , Zwitserland

Sion gelegen in het Rhônedal, dus uiteraard langs de rivier de Sionne!
Ja, de stad moet ergens naar genoemd zijn, toch?

Maar ok, de Sionne komt weer uit in de Rhône.
De stad is bereikbaar via de spoorlijn Lausanne – Brig en via de autosnelweg en last but not least via een klein vliegveld, en ligt temidden van de druivenvelden,een goed verstaander weet dan dat het klimaat goed is en het er goed toeven is, zowel voor de uitwendige als de inwendige mens.

Hoewel de stad Sion niet vreselijk groot te noemen is, is het best bezienswaardig, denk aan een middeleeuwse stadsbeeld, met de pelgrimskerk Notre-Dame de Valère uit de 12e eeuw en de ruïne van de antieke burcht van de bisschop uit de 13e eeuw.

erdpyramiden

Wallis Valais Zwitserland en de bergen voor wintersport en zomer vakantie

Ten zuiden van Sion zijn de zogenaamde erdpyramiden te vinden, erdpyramide = aardpiramide of aardpijler genoemd, een geologisch object ontstaan door erosie. Wat na erosie is blijven staan, lijkt op piramide- of pijlerachtige gesteenten.

De bergen van Wallis

Tussen het meer van Lausanne en de Rhône liggen de Berner Alpen, met onder andere de Bietschhorn (3934 mtr ), de Jungfrau (4158 mtr) en de Mönch (4099 mtr), de Aletschhorn (4195 mtr ) met de Aletschgletsjer etc.etc. en ten zuiden de Walliser of Penninische Alpen, met onder andere de Weisshorn (4506 mtr ) en de Matterhorn (4478mtr). De Dufourspitze (4634 mtr) is de hoogste berg grotendeels op Zwitsers grondgebied, we zijn er wel trots op, maar de Cauberg bij Valkenburg, toch iets kleiner.

Anders gezegd, deze bergen zijn sneeuwklassiekers, en voor een wintersporter maar ook een zomergenieter, is dit wel vakantie bergland in Zwitserland, toch ?

Belangwekkende plaatsen in het Zwitserse Wallis

 

 • Brig
 • Crans
 • Montana
 • Ecône
 • Leuk
 • Martigny
 • Monthey
 • Saas-Fee
 • Sierre
 • Sion, de hoofdstad, zie hierboven
 • Verbier
 • Zermatt

Gegeven de positie van het Rhonedal met de aanliggende bergketens mag het duidelijk zijn dat meest gemakkelijke rijrichting vanaf het meer van Lausanne is via de E62 / E27 richting Sion, Sierre en Brig. In de Noord – zuid variant wordt het wat lastiger : vanaf Bern – Thun – Brienz is met dank aan de Grimselpas eveneens het Rhonedal te bereiken, sterker nog, je komt bijna uit bij de Rhône gletscher !
Italië is bereikbaar middels de bekende Simplonpas en de Grote Sint-Bernhardpas en tunnel.

Wintersport in Wallis

Waar bergen zijn, zijn onvermijdelijk dalen, dus voor beide liefhebbers een vakantie oord, met de ski, met de après-ski, met de langlaufski, en alle andere vormen van boards kun je hier wel een paar dagen rond breien, geldt dus ook voor de zomertijd, alleen pas je dan de ski aan, en gaat bijvoorbeeld wandelen, nordic- walking, mountain-biken, rondtouren, en in beide gevallen cultuur opsnuiven.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Terug naar de hoofdpagina over Zwitserland

 

top pagina

vakantie-trips.nl over het Wallis kanton in Zwitserland, vakantieland