Wieringermeer Noord-Holland

overzicht wieringermeer in noord holland met links het ijsselmeer en rechts de noordzee
Inwoneraantal: 12.587
Oppervlakte: 309,37 km2
Wateroppervlakte: 102,70 km2

Plaatsen in de Wieringermeer :

 

 • Kreileroord
 • Middenmeer
 • Slootdorp
 • Wieringerwerf

 

Geschiedenis van de Wieringermeer, polder in Noordholland

De Wieringermeer polder was

1000 geleden nog gewoon land en behoorde tot het gewest Wiron. Door de stormen van onder andere de 12e eeuw was het gebied onder water gelopen en werd onderdeel van de zee.
Met de aanleg van de Wieringermeer polder werd in 1927 begonnen, volgens het oorspronkelijke plan zou de polder pas worden aangelegd zodra de Afsluitdijk zou zijn voltooid, maar omdat Nederland grote behoefte had aan landbouwgrond werd de aanleg versneld, vanaf 1934 werd het nieuwe land in cultuur genomen. Sinds 1 juli 1941 is Wieringermeer een zelfstandige gemeente en in 1956 werd de kern Kreileroord aangelegd.

Kreileroord

Kreileroord is met ongeveer 600 inwoners het kleinste dorp van de Wieringermeer. Het dorp ligt net ten oosten van Wieringerwerf. De plaatsnaam van het dorp is een verwijzing naar het Creiler Woud. Buiten de dorpskern, ten oosten ervan, ligt het IJsselmeer, waar bij de dijk een klein recreatiegedeelte is. Zo’n 900 meter ten zuiden van de dorpskern ligt het testpark, een testwindmolenpark van ECN.

Slootdorp

Slootdorp ligt net ten westen van Wieringerwerf en ten noorden van Middenmeer. Het dorp is gebouwd rond 1930, in het begin heette het Sluis I, en het is daarmee het oudste dorp in deze Zuiderzeepolder.

Wieringerwerf

Wieringerwerf heeft de grootste omvang in de Wieringermeer.
In 1931 werd begonnen met de bouw van dit dorp, een jaar nadat de polder was drooggelegd. In korte tijd verrezen er woningen, winkels, kerken en scholen en werd een terp nabij het dorp gebouwd, waar men tijdens een eventuele dijkdoorbraak heen kan vluchten. Gegeven de wateroverlast in 2006 misschien wel een heel zinvolle visie.

Evenementen

Een groot evenement is ‘Wieringerwerf op Wielen’, dat ieder voorjaar plaatsvindt. Hierbij worden door en voor liefhebbers vele bijzondere motoren en auto’s tentoongesteld in de winkelstraten.

Natuur

Enkele kilometers ten noorden van Wieringerwerf bevinden zich twee bossen. Het grootste bos, het Robbenoordbos, strekt zich uit tot aan het begin van de Afsluitdijk, nabij Den Oever, en is kort na de Tweede Wereldoorlog geplant.
Het Dijkgatbos
werd daarna geplant op het zand dat achterbleef na de dijkdoorbraak.

Vakantie aanbiedingen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Noordholland

 

top pagina