Würzburg aan de Main of zonder puntjes Wurzburg

Het Kasteel Mariënburg van Würzburg

Würzburg aan de Main, waar ? De rivier de Main vind haar oorsprong in Beieren in twee delen : de Witte Main die in de omgeving van het Fichtelgebergte ontspringt en de Rode Main die in de omgeving van de Fränkische Alb ontspringt, gezamenlijk gaat het dan na Kulmbach verder in de wereld, bijvoorbeeld 148 km westwaarts via Würzburg en dan nog eens 142 km naar Frankfurt, om vervolgens na 44 km bij Mainz in de Rijn uit te komen.
Direkt aan de Main op de Oostoever ligt de Altstadt van Würzburg met de Mainkai en de MarienKapelle, en op de achtergrond de Residentie van Würzburg.

Aan de overkant

daarentegen de imposante en opvallende Vesting Marienberg ( Marienburg ) met de Japanischer Garten (Japanse tuin ), en , heel belangrijk, er achter de Würzburger Hofbräu  😉   , weliswaar zijn de beide helften met bruggen verbonden, de oudste is de Alte Mainbrücke, voorzien van twaalf barokke heiligenbeelden

Aanbiedingen

een overzichtsbeeld van Würzburg

Würzburg en de Vesting Marienberg

De vesting De Marienberg op de 266 meter hoge Marienberg van Würzburg, was er niet direct : in eerste instantie moet er een Keltisch of Germaans palissade kasteel zijn geweest op die strategische plek. Rond het jaar 704 werd hier de eerste kerk van Würzburg gebouwd. Aan het begin van de 13e eeuw werd dan een versterking gebouwd rond deze kerk, gewijd aan de maagd Maria, vandaar dan ook de Vesting Marienberg. De Würzburger vesting werd in meerdere stappen uitgebreid en verbouwd met diverse stijlkenmerken. Tegenwoordig is er het Mainfränkisches Museum gevestigd. De Prins-bisschop verhuisde in de 18e eeuw naar de Residentie.

In de 13e eeuw zou de naam van de burcht in Würzburg : “Castrum Beatae Mariae Virginis” zijn geweest, wat staat voor “Kasteel van de Heilige Maagd Maria”.
Waar de hoogte van het landschap van het nabijgelegen Gerbrunn rond 240 meter zal zijn, gevoegd bij de 266 meter hoge Marienberg, ligt Würzburg strategisch aan de Main.

De MariaKapel in de Altstadt van Würzburg

De bouw van de gotische Marienkapelle in de Altstad van Würzburg werd in 1377 gestart met de eerste steen legging door Bisschop Gerhard von Schwarzburg en bereikte inclusief de bouw van de toren het eindresultaat in 1480. Een beladen plek, immers voordien werd de daar staande synagoge verwoest, verantwoordelijk gehouden voor de pest van die tijd. Tegen de zin van paus Clemens VI, niet in Rome maar in Avignon. Die claim speelde overigens toendertijd  overal in Europa.

Overigens : de naam Marienkapelle duidt op Maria, waar deze naam Maria weer terug herleid kan worden naar Mirjam, de zuster van de Hebreeuwse Mozes.

Herkomst van de naam Würzburg

 

Dat alles staat los van de naam Würzburg voor de stad er om heen. Plaatsnamen bij een Kasteel droegen veelal de naam van dat kasteel in de naam, zo niet hier. De exacte herkomst van het woord ‘Würzburg’ is nog even niet te traceren. Het Latijnse ‘Virceburgum’ wordt door de zoekmachines feilloos teruggeschakeld naar Würzburg, maar verklaring… ho maar.
En het Duitse Würz ? Nou ja, Würzen staat zoals bij maaltijden, voor ‘op smaak maken’. Op weg naar de ultieme smaak. Onderweg naar de meest mooie, onoverwinnelijke burcht ? Of de meest ideaal strategische positie. Of een fraaie heuvel.
Zou zomaar kunnen. Wie een betere heeft voor Würzburg , graag hieronder een reactie.

Of …. kijkend naar Latijns Virgin = maagd en Virgo Maria = maagd Maria, dus is “burcht van de Maagd Maria” een vreemde gedachte omtrent ‘Virceburgum’ ?

Würzburg en de ons bekende Bonifatius

Op onze pagina over Bonifatius schreven we al : ‘Zoals Bonifatius in het jaar 742 aan Paus Zacharias schrijft: “Ein Bischofssitz, so haben wir bestimmt, soll in der Burg sein, die Würzburg heißt ….” ‘
En zo is het gekomen.

Ruim 4 eeuwen later, in 1156, trad in Würzburg keizer Frederik I Barbarossa in het huwelijk en ter gelegenheid daarvan, maakte hij de bisschoppen van Würzburg tevens hertog van Franken. De Kerkelijke macht kreeg dus Wereldlijke macht, waarbij men doorgaans voor het kerkewerk een zg. wijbisschop aanstelde. Was de aanvang van een nieuw machtsfenomeen : het belangrijke prinsbisdom Würzburg.

In 1402 stichtte prins-bisschop Johan I van Egloffstein de Julius-Maximilians-Universität van Würzburg.

Prins-Bisschop Johann Philipp Franz von Schönborn gaat op stand wonen in Würzburg

Prins-Bisschop Johann Philipp Franz von Schönborn gaf in 1720 opdracht tot de bouw van de laat-barokke residentie van Würzburg op de andere oever van de Main, geen gering pandje..
de Residentie van het Prins-bisdom Wurzburg in de Altstadt van Würzburg tegenover Kasteel Marienberg

In 1803 werd het Prinsbisdom in feite door de Staat onteigend en kwam het toe aan het keurvorstendom Beieren. Echter, al 2 jaar later werd het afgestaan aan de voormalige groothertog Ferdinand III van Toscane. En in 1814 kwam de stad wederom aan Beieren.
Käppele op de Nikolausberg in Wurzburg

Würzburg en de huidige bezienswaardigheden

deze stad en de bijbehorende huidige bezienswaardigheden in Würzburg.

 • de Sint-Kilianusdom in de oude binnenstad, de op drie na grootste romaanse kathedraal van Duitsland. Nog wel barok is de grafkapel voor de bisschoppelijke familie Schönborn.
 • Romaanse Basiliek met koepel Neumünster uit de 11 eeuw, verbouwd in de 18e eeuw
 • Complex in stijl van een kasteel het Juliusspital tegenwoordig een modern ziekenhuis met bejaardencentrum.
 • Käppele of genadekapel (1653) op de Nikolausberg
 • Marienkapelle
 • Haus zum Falken op de Marktplatz
 • lekkere dingen eten bij Brückenbäck aan het eind van de Alte Mainbrücke
 • Brauerei-Gasthof Alter Kranen aan de Main
 • Weinhaus Stachel aan de Main
 • shoppen / winkelen bij Wöhrl

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Zuid-Duitsland

St Kilian Dom in Würzburg

top pagina

vakantie-trips.nl over Würzburg aan de Mainm, best wel een perfecte vakantie regio !