Aduard met het Best Western Hotel maar ook het grootste klooster = Bernardus Abdij in Nederland ooit en in 3D nog zichtbaar na 800 jaar

water en land, alleen nu minder water dan toen op Middag ofwel Mid eag en het Humsterland

Best Western Aduard

Het 3-sterren hotel Best Western Hotel Restaurant Aduard ligt in de plaats Aduard in Groningen en beschikt over 51 kamers.
Maar de geschiedenis gaat ver terug : rond het jaar 1840 werd namelijk al het café Quatre Bras gebouwd ( inderdaad op een kruispunt van 4 wegen ).

Het Best Western Aduard onder de bezielende leiding van de familie Kingma ( sedert 1976 al ) wordt beoordeeld met een: 8.1 en heeft ten opzichte van de beginjaren uiteraard een enorme metamorfose ondergaan. De tijden zijn best wel veranderd. De gastvrijheid onveranderd best.


Best Western Aduard Vakantie Aanbiedingen

Best Western Hotel Restaurant Aduard provincie Groningen foto collectie

Afstand tot centra vanaf het Best Western Aduard

Best Western hotel Aduard ligt op slechts op 6 kilometer ten westen van de stad Groningen,
26 km naar Pieterburen,
36 km naar Uithuizen
en 43 km naar Assen.

Mede door de inrichting en de vriendelijkheid van het personeel, heerst er een gemoedelijke sfeer waar men zich snel thuis voelt.
‘s Winters brandt de open haard en ‘s zomers kunt u dineren op het terras.
Er is een gezellige bar waar gedart kan worden.

Restaurant van Aduard

Het à la carte restaurant heeft een uitgebreide menukaart met vlees en visspecialiteiten.

Best Western hotel Aduard is een allround horecabedrijf met vele mogelijkheden.
Vlotte bediening en goede service worden hier als vanzelfsprekend ervaren.
Naast het café-restaurant is er een gezellige bar en een zonnig terras.

Kenmerken van dit Hotel Restaurant cq in de nabijheid van :

 

 • Bosrijke omgeving
 • Fietsen en wandelen
 • Wandelingen
 • Fietstochten

duidelijk zichtbaar de locatie van bijv Winsum, Ezinge, Noordhorn, Groningen Aduard aan het Lauwers- 'zeewater' waardoor economisch voordeel en kapers- nadeel

En de streek waar Aduard ligt noemen ze het Humsterland.

Wat mag het Humsterland dan zijn

Humsterland was oorspronkelijk een deel van Friesland, zo tegen het tegenwoordige Achtkarspelen. In Groningen noemen ze het ‘het Westerkwartier‘ .
Vast land en eiland was destijds niet zo’n grote fundamentele waarheid. De waddenzee is van nà het jaar 1.000 zeg maar, vooral na de vloed van het jaar 1127. Voordien was ook Humsterland een eiland. Net zoals het eiland Middag.

Middag ?

Eigenlijk ‘Mid -eag’ waar eag of oog ( denk aan Schiermonnikoog) gewoon eiland betekent. Zie je nu niets meer van.

Dat vasteland – gevoel hebben de bewoners van Humsterland pas gekregen nà de vestiging van de monniken in deze contreien. Heeft ook de strijd van de Vetkopers en Schieringers opgeleverd, maar daar hebben we het op een andere pagina over. En wadlopen was toen echt lopen, zeggen ze, is vóór mijn tijd.
Zal rond 1500 geweest zijn, dat het Humsterland door dijken met het vasteland verbonden werd, met verdere inpoldering door de cisterciënzermonniken uit Aduard.

Die monniken kwamen vooral van het klooster Claercamp in het Friese Rinsumageest, waar ze overigens ook een dependance in het Friese Bolsward hebben gevestigd, hebben ze hier de St. Bernardusabdij gesticht in het jaar 1192. Op hun beurt waren de monniken van Aduard voordien afkomstig van Assen en dáárvoor van Coevorden in Drenthe ( Mariënkamp ). Na de Slag bij het moeras van Ane / Coevorden anno 1227 werd de grond daar te heet onder de voeten en togen ze naar het nieuwere land.

kloostermaquette Abdij Bernardus van Aduard


VIDEO over virtueel wandelen in het klooster van Aduard

Het klooster St. Bernardus Abdij van Aduard is grotendeels verdwenen en op die plaatsen is het huidige Aduard uitgegroeid. Er is nog wel een kloostermuseum vooral voor kinderen.

En ja … virtueel is het grootste klooster van Nederland ooit ….. nog immer te bewonderen in 3D, video etc leest u op deze webpagina, dan beleeft u nog iets bijzonders

het WONDER van ADUARD in 3D - in virtual reality » 800 jaar geleden herleeft

…..


Vakantie

Waar ligt het Best Western Hotel Restaurant Aduard

Midden tussen de uitgestrekte Groninger velden, slechts 6 km van de stad Groningen verwijderd.. Vanuit het hotel heeft u een weids uitzicht over het Groninger platteland, maar bent u toch slechts 6 km van de stad Groningen verwijderd. Het ligt in het gebied Middag/Humsterland, één van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Goed bereikbaar met de auto.

op 6 km west van de Stad Groningen Best Western Hotel Restaurant Aduard

klik hier (weergave plaatwerk over de pagina heen) voor een locatie – idee van Aduard 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


Restaurant van Best Western Hotel Aduard moeite waard om naar toe te gaan

Is het Restaurant van het Best Western Hotel Aduard de moeite waard om naar toe te gaan, zou het zo zeggen. Blijft natuurlijk altijd een momentopname, maar dit Restaurant is ultimo 2016 genomineerd voor de verkiezing van Beste Restaurant van Noord Nederland . Is een verkiezing uitgeschreven door het Dagblad van het Noorden onder de naam “Lekker Noord”. Is best een goeie reden om hier zelf op onderzoek te gaan, toch ?

van Lauwersoog Friesland en Suyderoogh Groningen via Aduard naar de Stad Groningen

En de naam van Aduard ?

Gaat in de oudheid terug op “Adduwert” of “Adewerd” of “Auwert”, en dan kunt u het woorddeel “wert” of “werd” vertalen naar Wierd , de Groningse term voor verhoging in het land , geschikt voor bewoning met vruchtbare grond. In Friesland en elders ook wel bekend als “terpen”, dus terpen en wierden.

Maar nu die A van Aduard

A of aa was in vroeger tijden de term voor water of waterloop / beek / rivier. Kon je iets localiseren met “het ligt aan die rivier, of korter : “ter Aa”. En zo zie je in de Stad Groningen een forse kerk : de A-kerk of voorheen de ter-A-kerk etc.
Dus die terp, die wierde aan het water, wierd ter A of omgekeerd A ter Wierd, A der Wierd > Aduard. Waarbij ook het watertje van Drenthe er een rol bij speelt, de Drentse Aa meanderend via Drenthe en Groningen.

Wat dacht je ?

Denk je een bezoek te brengen aan een dorp met de naam Aduard waar ca 2.000 mensen wonen, kom je een boel water tegen en een befaamd klooster van Europees formaat, gerekend aan de hand van de bekendheid in de Middeleeuwen. En dat waren we gewoon vergeten (..)

top pagina