Kreta en Agios Nikolaos in de regio Voulismeni en aan de baai van Mirabello Griekenland

Ierapetra op Kreta aan de zuidkust beneden Agio Nikolaos met een lokale moskee

De stad (plaats) van Nikolaas ofwel Agio Nikolaos, daarvoor gaan we nu vanaf Iraklion richting oost, langs de , DE autoweg , ( de E75 dus, je staat er niet bij stil, maar in de breedte is het eiland Kreta zoiets als Nederland in de lengte, dus te ver om te lopen ) dan kom je bij Agios Nikolaos, en wanneer je als stad aan de Middellandse Zee ligt, kun je toch moeilijk zònder haven, dus het mag een havenstad heten, van een 20, 30.000 inwoners.

 

Agios Nikolaos vakantie bestemming

Gelukkig is ook Agios Nikolaos gewoon met de bus te bereiken, in een regelmatig patroon, maar vergeet niet de afstand : je bent toch wel een paar uur kwijt, en beneden de grens van Nederland zijn dienstregelingen niet meer zo exact te nemen. Maar – zijnde met vakantie – heb je de tijd wel even…..
Natuurlijk zijn er historische vondsten, het archeologisch museum heeft het een en ander uit de Minoïsche tijd, en voor de afwisseling van cultuur naar zon en zee, is er ook een strand, niet al te groot, maar toch. En mocht de Middellandse Zee te klein zijn, er is ook een meertje voorzien in de regio met de naam : Voulismeni – meer omgeven door hoge rotswanden, met gezellige terrasjes. Het is er goed toeven.

Agios Nikolaos aan de baai van Mirabello

Agios Nikolaos is te vinden aan de baai van Mirabello ofwel Kolpos Mirambelou met de andere plaatsen als Istro, Pahia Amos en Mohlos, en omdat deze baai vele inhammen heeft en slingerend door het landschap gaat, is het een prachtige plek om uw hotel te boeken. Gelegen aan een baai, dus niet verrassend dat Agios Nikolaos van oorsprong een havenstad mag heten, dat zie je dan ook terug in de indeling van het dorp en ligt een boottocht voor de hand. Erg veel grote uitgestrekte stranden zijn er nu weer niet, maar zwembaden bij de hotels te over. Gewoon een wat andere bestemming en wellicht juist een goede reden om het achterland van Kreta eens te bezoeken, al dan niet met een huurauto.

eilanden Spinalonga en Kalidonia in de omgeving van Agios Nikolaos

Of Spinalonga bezoeken vanuit Agios Nikolaos, is een eiland voor de kust van Kreta en het eiland Kalidonia, waarop een Venetiaans fort staat. Het fort, waarin een leprozerie was gevestigd, is een belangrijke toeristische trekpleister op Kreta. Spinalonga is overigens niet altijd een eiland geweest gegeven de archeologische vondsten op en in de ondiepe zeebodem tussen Elounda en Spinalonga waar restanten gevonden zijn van de oude Griekse stad Olous.

het achterland of rugdekking van Agios Nikolaos en de “geboorteplek van Zeus”

Het “achterland” van Agios Nikolaos wordt gevormd door het Diktigebergte of kortweg “Dhikti”, een bergmassief dat ook wel Lassithiotika Ori genoemd. De hoogste top bereikt een hoogte van 2148 meter in een bergplateau dat voor het grootste gedeelte in de nomos (= bestuurlijke regio) Lassithi ligt.
Aan de noordelijke flank van het massief, dus de zijde van Agios Nikolaos, ligt de beroemde Lassithihoogvlakte. Vanuit het bergdorp Psychró op ca 900 meter is het even klimmen naar het Diktaíon Ántron, de Diktigrot op 1050 meter hoogte, die volgens de Griekse mythologie de plek is waar de Griekse oppergod Zeus geboren zou zijn. De grot kan, onder begeleiding van een gids, bezocht worden mocht u nog een cadeautje langs willen brengen, of een vakantiegroet.

Elounda even boven Agios Nikolaos a.d. noordkust van Kreta

Elounta of Elounda is een vissersdorp aan de baai van Elounda op het eiland Kreta in Griekenland. In Elounda is destijds de BBC-serie ‘Wie betaalt de veerman | Who pays the ferryman’ opgenomen.

Sitia aan de noordkust oostelijke punt

Sitia aan de noordkust oostelijke punt en 70 km voorbij Agios Nikolaos, heeft een veerboot-connectie. Je kan er de veerboot van Piraeus nemen die via Iraklion naar de eilanden van de Dodekanesos dit punt aan doet. Sinds 2005 is er een internationaal vliegveld, dat gevoegd bij een inwoneraantal van ca. 20.000, dan is wel duidelijk dat dit alleen een bestaansrecht heeft bij veel toerisme. En dat is dan ook terecht.

Ook hier zijn de Minoïsche tijden geweest, de Venetianen zijn langs geweest, de piraten, de aarde heeft er wat geschud in verband met naburige vulkanische aard – aspecten, dus ja dat wordt dan afbreken, opbouwen, afbreken en opbouwen en tussen 17e en 19e eeuw tijdelijk verlaten geweest. De regio leeft naast het toerisme van de haven en de zeer belangrijke olijventeelt.

Een stukje van de historie van Sitia vindt u terug in het fort Kazarma waar ook een museum in gevestigd is. Kazarma in Sitia is een van de weinig overeind staande gebouwen van de tijd dat de Venetianen aan de macht waren op Kreta en is zeker een bezoek waard. Evenals de nabijgelegen stad Vai. Een voor Kreta uniek gebied is het strandgebied bij Vai. Dit komt namelijk door het palmenbos en het daarbij behorende palmenstrand. Wellicht is het palmengebied ooit veel groter geweest.

vanaf Agios Nikolaos ligt de Kretenzer kortste verbinding tussen noordkust en zuidkust naar Ierapetra

Kreta is op deze hoogte niet zo heel erg breed uitgevoerd : van Agios Nikolaos aan de noordkust tot aan Ierapetra is krap 36 km, maar allez, vergis je niet : het plateau kent wat stijgingen en dan is 36 km echt niet altijd 36 minuten. Maar dat daargelaten, is het een idee om een tocht door het plateau of naar Ierapetra te ondernemen en de zuidkust te bekijken van Kreta. Volgens de laatste berichten anno 2014 kunt u de afstand ook afleggen per bus voor krap € 4.= van Agios Nikolaos naar Ierapetra waarbij ze inschatten dat het een uurtje vergt. Ierapetra is niet alleen de meest zuidelijke stad van Kreta, maar ook van Griekenland en Europa, mocht u dat iets uitmaken. Ook daar is een Venetiaans fort uit de 13e eeuw ( in de 16e eeuw herbouwd ) blijven staan, vooral voor de handel met Afrika interessant. Uit de bijnaam bruid van de Libische Zee kunt u de connectie afleiden. Nederlanders hebben hier al in de 60er jaren ‘van de vorige eeuw’ de kassentuinbouw geïntroduceerd, waardoor deze regio welvarend is geworden en vermoedelijk een aardige concurrent.
Kortom, Agios Nikolaos is een pracht van een punt van uitgang voor het bekijken van ‘veel Kreta’.
En je kunt er nog winkelen ook, er is minimaal 1 winkelstraat van importantie, kijken ?
Zie dan deze korte video :

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Kreta

top pagina