Antwerpen, een rijke stad aan diamant, mode, kunst en shoppen

antwerpen diamant en mode in Belgie
Antwerpen is de tweede stad van België, heeft 170.000 inwoners, en als totale agglomeratie circa 800.000. De stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en is met het uitgestrekt havengebied en internationaal vrachtvervoer een concurrent voor andere havensteden om rekening mee te houden. Dus ook als vakantie bestemming!

Nà de zomervakantie kan u

elke eerste zondag van de maand shoppen in deze stad. Want dan zijn de meeste winkels in het historisch centrum van “Aantwaarp” open.

de chocolade “handjes” van (H-)antwerpen

En vergeet dan niet om de chocolade “handjes” te shoppen. Eh wat ? Nou, dat gaat over de reus Antigoon die tol wenste te heffen en wie dat niet betaalde ….. die werd z’n hand afgehakt. Zijn van die legendes, die niet smakelijk zijn , tenminste, tot zover.
Er was in die tijd een Romeins soldaat met de naam Silvius Brabo. (Lezers uit ze de omgeving van Sneek : toen was de naam Silvius ter plekke al bekend !)
Hij was het die Antigoon onschadelijk maakte en juist diens hand in de Schelde wierp en zó zou de naam van de stad zijn ontstaan » (H-)antwerpen. En dat zou dan weer de oorzaak van de chocolade handjes zijn !! Zéér smakelijk ….


Aanbiedingen

Antwerpen en reacties van studenten

Elk jaar verwelkomt België meer dan 7.000 studenten uit verschillende landen en diverse culturen. Al dan niet op vakantie. Ze merken hier vaak dingen op die voor hen raar of uitzonderlijk zijn. Enkele van deze studenten geven hun mening over België en haar inwoners, maar vooral over deze stad.

Antwerpen, een rijke stad van diamant en kunst

De ‘metropool’ aan de Schelde is het hart van de rijke industrie of diamantindustrie, zowel op het gebied van handel als van slijpen. Vanaf de jaren 1990 staat deze vakantie stek  ook bekend vanwege modeontwerp wat op zich ook een kunstvorm is, evenals het diamant bewerken. Het elan en de faam van Belgische modeontwerpers, afkomstig van de modeacademie.

La Cambre en Bischoffsheim in Brussel en dus gekend in …. (frans : Anvers )

 

 • Martin Margiela
 • Dries van Noten
 • Ann Demeulemeester
 • Dirk Bikkemberghs
 • Walter Van Beirendonck
 • Kaat Tilley

 

Hoedemakers

De Luikenaar Elvis Pompilio is een van de meest vooraanstaande hoedenmakers van deze tijd.
Olivier Strelli, geboren in Belgisch-Kongo, is een ander boegbeeld van de Belgische mode met zijn confectiekleding van hoog niveau. Ook Edouard Vermeulen van het modehuis Natan is een klinkende naam geworden.

Nederlandse betrekkingen met Antwerpen en het huis van Oranje

Het Steen van Antwerpen waar tekenaar Willy Vandersteen meermalen avonturen liet afspelen van Lambik, Suske, Wiske en Suus Antigoon maar ook de reus Lange Wapper, u ziet 'm voor het Steen staan
Destijds Koningin en nu Prinses Beatrix van Nederland mocht zich Burggravin van Antwerpen noemen. Dat betekent vervolgens dat haar zoon en nu Koning Willem Alexander nù de Burggraaf is. Weliswaar staat een Koningin of Koning bóven de adel en adellijke titels, maar onderdeel van de imposante rij van onderscheidingen van het Huis van Oranje-Nassau. zie bijvoorbeeld onze pagina over de herkomst van Oranje-Nassau. Bij uw vakantie bezoek is het dus een heel klein beetje ‘ons’.

Vakantie Winkelen in Antwerpen : oog op diamanten

Vakantie plaatsen die hierbij weergegeven worden :

 • Meir (voornaamste winkelstraat)
 • Centraal Station
 • Diamond Quarter (Diamantkwartier, waar de meeste diamantairs zijn gevestigd)
 • Geretti Jewelry & Diamonds, waar een deel van de video werd opgenomen
 • Stadhuis
 • Poort van deze Antwerpse stek middels de Schelde rivier

video beelden van Antwerpen bij avond

Geniet van de avondsfeer van vakantie plaats ‘Aantwaarp’ in België, de woonstad van Kris Coppieters, prof. fotograaf en fotofilmer.


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Antwerpen in skyline beeld

Betrekkingen tussen Antwerpen en Spanje ofwel Keizer Karel V

Betrekkingen tussen het Antwerpse en Spanje ofwel Keizer Karel V, is dat interessant ? Nou, wel wanneer je je realiseert dat de inwoners van Antwerpen ook  “Sinjoren” worden genoemd. Vrij vertaald naar het Spaanse woord señor, zou je je kùnnen afvragen hoe dat dan kan.

Frankrijk in delen, Spaanse en Oostenrijkse Nederlanden

Tijdens de middeleeuwen viel Frankrijk in vergelijking tot nu in 2 delen uiteen. En was het toenmalige Habsburgse Huis met vooral Keizer Karel V bezig met de Spaanse Belangen. Èn de Habsburgse of Oostenrijkse Nederlanden.
Daarbij moet u voor die “Nederlanden” dan vooral het huidige België rekenen. Zoals op andere pagina’s al beschreven was het Habsburgse Hof, en soms het Spaanse Hof genoemd, vooral aanwezig in Brussel in het Paleis op de Koudenberg. Tegelijkertijd een plek waar onze Willem van Oranje een belangrijke post bekleedde !!

De start van Karel V was qua geboorte niettemin in Gent : in het Prinsenhof. Dichterbij dan velen zullen denken. En zoals ook het ‘Steen van Gent’, is ook het ‘Steen van Antwerpen’ een belangrijk Kasteel geweest in die dagen. Gebouwd rond de jaren 1200-1225 werd het rond 1520 op aanwijzen van Karel V grondig verbouwd. En noemde men dit Kasteel voortaan “‘s-Heeren Steen”. (Via Karel V dus de Spaanse invloed, niet in het minst door de Spaanse legereenheden van die tijd.

Bezienswaardigheden

 • de bourlaschouwburg
 • de Vlaamse Opera
 • de ZOO of Dierentuin
 • onder meer het Middelheimmuseum
 • het Koninklijk Paleis ofwel Paleis op de Meir
 • De Meir is overigens ook een bekende winkelstraat hier
 • De Grote Markt moet u natuurlijk als vakantie gast ook gezien hebben, hèt plein in het oude centrum. Van oudsher is dan ook de Schelde die dan al een heel lange weg heeft afgelegd, en wetende van een havenhistorie, een handelshistorie dus voorzien van veel gildehuizen en het stadhuis.
 • Museum aan de Stroom (MAS)
 • De stad stelt alles in het werk om deze wijk ’t Eilandje, een oude havenbuurt in het noorden met rijke historie, aan het water populair te maken. U vind er horeca als bars, restaurants en terrasjes, kunst, cultuur, en natuurlijk bedrijven/kantoren. De wijk op zich dateert van de 16e eeuw en omvat de oudste scheepsdokken van de stad : Bonapartedok en Willemdok. Hier in deze wijk vind u overigens het hierboven genoemde M.A.S.
 • Klik hier voor : het Steen van Antwerpen , weergave plaatwerk met info  over de pagina heen.
  Het Steen van Antwerpen met de Lange Wapper, in 2018 in de verbouwing, eind 2019 gereed en moet dan getransformeerd zijn naar een onthaalcentrum. Tbv de historie van Antwerpen.
  Of zoals in het Frans : Anvers. Bijnaam : ” ‘t Stad” , om aan te geven dat het niet over de provincie Antwerpen gaat.

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

top pagina

terug naar de hoofdpagina over België

Vakantie-trips.nl over Antwerpen mode, kunst en shoppen.