Augsburg gelegen bij en aan Lech en Donau bijna centraal in Duitsland

Donauwörth boven Augsburg kent mooie koopmanshuizen, ligt veilig langs de rivieren Lech en Donau

Augsburg aan Lech en Donau, ook aan de Via Claudia langs Füssen naar Venetië en Rome; wereldhandel met economisch bolwerk Fugger bankiers en de sociale Fuggerei. Eenheid in tegenstellingen en dus ook grote shopping centra, Kerst Engelenspel en Hotels…..

Vakantie in Augsburg is ook het bekijken van

juist arme buurten, naast steenrijke bankiers. En véél meer.

Aanbiedingen

Klik hier voor : Kaart locatie van Augsburg.

water is wonen, handel en economie voor Augsburg en Donauwörth

Water is en blijft belangrijk, het slijpt ook doorgangen, en de rivier de Lech was zo’n doorgang naar het noorden, dus via Augsburg. Even doorzetten en je bent bij de rivier de Donau en die is lang. Hééél lang en dan dus logischerwijs òp naar Donauwörth. Logisch ? Jawel, want het woorddeel ‘wörth’ ( oude naam = werd ) staat voor ‘afgeschermd van het water’ en dat kan een eiland in een rivier zijn of een plaats áán de rivier, zoals hier de samenloop van Lech en Donau, nederzetting gebouwd en dat werd dus Donauwörth. Er zijn heel veel plaatsen met de uitgang ‘wörth’ te vinden, vrijwel elke rivier heeft er wel één of meerdere.
In de zin van de samenloop van 2 rivieren, zou Donauwörth belangrijker zijn geweest – toen – dan Augsburg, niettemin, gegeven de waterwegen wel als handelsstad van belang, let op de grote middeleeuwse koopmanshuizen in het centrum.
Donauwörth ligt zowel aan de Duitse ‘Romantische Strasse‘ als aan de ‘Via Claudia, maar ook de Via Julia van Augsburg naar Salzburg, Via Raetia van Augsburg naar Verona via Sterzing, Brenner, Innsbruck. Er zijn meer, zoals de Allgäustrasse van Augsburg naar Bregenz / Bodensee, Augsburg naar Mainz en de Legio VIII van Augsburg naar Argentoratum oftewel Straatsburg. Een duidelijk belangrijk kruispunt van wegen.

Donauwörth en de economie

Donauwörth in roze aan de Donau samenvloeiing met de Lech
Donauwörth en de economie in slaap gesukkeld, dacht u ? Noppes. Onder meer bijzonder actief in het maken en onderhoud van de Airbus vliegtuigen en helikopters. Water levert altijd op (..) Immers, vliegtuigindustrie heeft chips en software nodig, die is er in Donauwörth industrieplaats.

Augsburg aan de Lech in Beieren

Augsburg aan de Lech in Beieren en niet van de leg 😉 Er is sedert de Romeinen natuurlijk wel wat veranderd, er kwamen om allerlei redenen andere bevolkingsgroepen, mede daardoor werd Augsburg een financieel centrum van belang met heel veel grote banken, financierde Koning, Keizer en Admiraal in de middeleeuwen en werd dus veel belangrijker dan Donauwörth. Ja, het verval kwam ook, immers, leningen kun je wel opnemen, maar wanneer de tegenovergestelde investering minder lucratief bleek te zijn, kun je beter de bank min of meer liquideren dan verder af te lossen 😉 Logica was destijds wat kort door de bocht, op hoog niveau.

Augsburg kun je qua grootte – rond de 300.000 inwoners – vergelijken met de stad Utrecht, niettemin, onder de naam Augusta Vindelicum dateert Augsburg al van het jaar 15, die naam is vermeld op de antieke Peutingerkaart (cf wikipedia duitsland).
Augsburg werd een vrije stad op 9 maart 1276, en ontwikkelde zich vanwege de strategische ligging aan handelsroutes naar Italië al snel tot een belangrijk handelscentrum. Er werden grote hoeveelheden geweven stoffen (laken en textiel) gemaakt en was de bakermat van het bankiersimperium Fugger.
Toen in 1805 het Heilige Roomse Rijk ophield te bestaan verloor de stad zijn onafhankelijkheid en werd het een deel van het koninkrijk en nu deelstaat Beieren.

Augsburg ligt dus ook aan de Romantische Strasse en op dit nivo aan de via Claudia, maar neem even de tijd om er te kijken, bijvoorbeeld deze bezienswaardigheden :
Donauwörth Natuurpark Obere Donau

 

Augsburg en de Fugger bankiers – familie

Augsburg met traditionele bouw
Augsburg en de Fugger familie die voorzover bekend, begon bij Johann Fugger in de 14e eeuw, van beroep wever. Een ambacht , dat wel. Hij verkreeg burgerrechten van Augsburg en tweemaal een echtgenote, had daarnaast nog tijd om ‘Bombazijn’ uit te vinden ofwel Bomba – zijde. Bedoeld voor werkkleding en onderkleding. Johann had visie, voor de kleding en de welvaart en zette succesvol een bedrijf in die stof op.

Zijn twee zoons, Andreas en Jakob gingen een andere weg en werden goudsmid. Merk op : van kledingbedrijf richting edelmetaal. Volgt het geld ? Ja , vooral langdurig via de twee zoons van Jakob : Ulrich en Georg, die een afzetmarkt vonden in Kerkelijke sferen van Rome, maar ook naar het niet onbemiddelde Venetië. U begrijpt direct dat niet alleen voor de Romeinen, maar ook voor hen een korte handelsweg via de bergen naar Venetië en Rome van groot belang was.

Naast Ulricht en Georg was er nog Jakob Fugger de Rijke.

Even tussendoor : de Rijke staat net zoals bij de voorvader van Oranje Nassau op de Dillenburg : Wilhelm der Reiche, voor Reichsunmittelbar, en dat houdt in dat er tussen deze “Rijke” niemand meer zit tov de Keizer. Geen Graaf of Hertog etc. Betekent wel, dat er wat muntjes zijn uitgewisseld, dus in die zin gaat het wel om een “Rijke”. Van de Fugger als geldschieter zal dat niemand verbazen. Zoals ook de vader van de Oranje Nassau familie bepaald niet onbemiddeld was en de nazaten nog steeds in goede doen zijn.

Maar rijk was hij – Fugger – wel, al was hij eigenlijk voorbestemd voor een kerkelijke toekomst. Hij legde een verbinding met een andere familie , actief in de landen Hongarije, Karinthië, Tirol en Spanje, maar dan voornamelijk in kopermijnen. Verkreeg zo voor Europa het kopermonopolie, en daarnaast vergrootte hij zijn handelshuis in bijv. specerijen, en daar komt ie : bouwde een bankiersbedrijf op tot grote hoogte qua rijkdom, met als cliënten bijvoorbeeld de Paus in Rome, de Habsburgse Keizers Maximiliaan I en Karel V, en weet u gelijk wie die mensen gefinancierd hebben die de Nederlanden fors onder de plak hielden.

Tegenover deze rijkdom en omgang met wereldheersers, dacht hij ook aan de armen : de Augsburger Fuggerei , een woonwijk voor armenzorg. Of het op weegt tegenover de andere kant van het geld, is niet ter beoordeling van de schrijver. 😉
Augsburg met de armenzorg wijk de Fuggerei
Nà Jakob kwamen diens neven Raimund en Anton in de picture, het werd de toptijd van de familie met handelsbetrekkingen tot in Peru en Chili, Zweden en Noorwegen. Daarna ging het bergafwaarts, en dan vooral omdat heersers in de regel slechte betalers zijn zoals hierboven al aangegeven.
Nog steeds is de familie Fugger aanwezig en actief, niet meer op bankiers-niveau, wel in handel en beheer, zie hun website, met een zeg maar roemrucht verleden.

Herwaardering van Augsburg

Herwaardering van Augsburg, is dat nodig ? Denk van wel, immers, meestal zie je Augsburg liggen op weg naar München, Oostenrijk, en verder. En reist er fluks aan voorbij. En Augsburg – zie boven – heeft zelf ook wel iets te bieden, naast horeca.
Op zich trekt München snel vol, kun je ook hier een tussenstop, of langer, nemen.

Even een overzicht van afstanden ten opzichte van Augsburg, zeg maar de Augsburgse Ommelanden :

 • Augsburg naar Ulm ca 80 km
 • Augsburg naar München ca 70 km
 • Augsburg naar Kempten in de Allgäu 105 km
 • Augsburg naar Füssen aan de grens met Oostenrijk 109 km
 • Augsburg naar de 2 meren : Starnberger See en de Ammersee ca 55 km

Modern Shoppen in de City-Galerie-Augsburg
Modern winkelen / shoppen in Augsburger City-Galerie – Willy-Brandt-Platz 1, 86153, Duitsland


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Augsburg Weihnachtsfest ofwel Augsburger ChristKindl Markt wordt in Augsburg ruim uitgepakt

Augsburger Sprookjes weg

Deze fraai vormgegeven “Augsburger Sprookjes weg” vertelt elk jaar in acht ramen van diverse winkels in het centrum van Augsburg een bekend sprookje.
Deze “Augsburger Sprookjes weg” voor 2014 laat een Kerst zien met kabouters, elfen en trollen, en verhaalt op betoverende wijze van de voorbereidingen voor Kerstmis door een kabouter familie. Ver van de bewoonde wereld, ingebed in een omgeving van sneeuw en bossen. Laat je fantasie de vrije loop en kom genieten van dit feestelijk gebeuren in een beschut kabouterdorp.

En misschien hebben zij ook wel cadeautjes voor elkaar op Kerstavond (“Heiligen Abend”), genieten ze ook van lekkernijen, en hebben ze hun eigen dromen om te delen met de bezoekers. Komt u alleen achter, door er even naar toe te gaan en voor uzelf een knusse Kerst te beleven.

Augsburg Kerst Engelenspel ofwel de Augsburger Christkindlesmarkt
duur video is wel 9 minuten, desgewenst op vol scherm zetten met het vierkant symbool rechtsonder.

 

Het Engelenspel van Augsburg

het Engelenspel van Augsburg tijdens Kerstmis op het balkon van het Raadhuis / gemeentehuis
Wijd en zijd bekend en uniek is het Engelenspel of ‘Engelesspiel’ op de markt van Augsburg tijdens Kerstmis. 23 engelen verschijnen middels het prachtige stadhuis. En niet alleen op het balkon, ook via de trap naar het balkon etc.

Voor niet ‘ingewijden’ : de engelen zijn jonge Augsburgse meisjes, speciaal gecast voor deze uitvoering. Want naast een engelachtig uiterlijk, moeten ze bestand zijn tegen hoogtevrees weliswaar beschermd door veiligheidsdienst, maar toch is behendigheid welkom, voor wanneer ze op de richels van het stadhuis staan. Dit Engelenspel is geïntroduceerd in 1977.

Het traditionele Engelenspel op het stadhuis balkon vindt elk dag om 18.00 uur plaats , voor 2014 : van eind november tot in de Kerstweek.

In bovenstaand overzicht kunt u via Trivago alle hotels in en rond Augsburg vrijblijvend voorgeschoteld krijgen. Of 1 van de aanbieders voor een pakketreis oid.

terug naar de hoofdpagina over Zuid-Duitsland

top pagina