Konstanz in Duitsland en net over de grens met Zwitserland, qua meer aan de Bodensee

de uitstroom van de Rijn in de Bodensee net onder Bregenz Vorarlberg

Konstanz in Duitsland ligt aan het Bodenmeer – soms nog wel het Meer van Konstanz genoemd – tussen de Obersee en de Untersee. De Bodensee is van Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk gezamenlijk, geen grenzen, maar onder beheer van alledrie.

Voor het gemak en begrip : het Duitse Konstanz ligt nagenoeg naast

het Zwitserse Kreuzlingen.

Klik hier voor : overzichtskaart plattegrond Bodensee met de eilanden Mainau, Reichenau, Werd en de Rijn

deze webpagina over Konstanz etc gaat over de Zwitserse kant van de Bodensee terwijl onderstaand verhaal vooral over de Noordoever en de Westoever van de Bodensee gaat, en dus grotendeels Duitsland en een stukje Zwitserland behelst.

Op de zuidoever van de Rijn bevindt zich de historische binnenstad inclusief spoorwegstation.
Konstanz is een historische stad met vele bezienswaardigheden, zoals:

 • de domkerk, gewijd in 1089
 • Benedictijnenklooster Petershausen van 983
 • Dominicanenklooster, gesticht in 1235
 • de Drievuldigheidskerk werd gebouwd in 1268 als kloosterkerk.
 • kerk van Sankt Johann, gebouwd in 1268
 • de Christuskerk, gebouwd tussen 1604 en 1609
 • kerk Sankt Paul

Voor een idee : de diepte van dit stadsdeel op de zuidoever zal iets van 1½ km zijn, met aan de westkant de Bundesstraße 33 en aan de oostkant de Konzilstrasse, aan zuidkant vanaf de Rijn de Grenzbachstrasse, voorbij de Bodanstrasse naar de Bodensee Arena.
Verbindende factor is hier de rivier de Rijn, die ook door Nederland haar weg zoekt tot ze bij Katwijk aan Zee de Noordzee in duikt. Maar eer de Rijn bij Schaffhausen met donderend geraas een nivootje lager gaat …… is er al veel water door de Rijn gestroomd, is er veel gebeurd, vroeger en later.

Best wel bijzonder is dat weliswaar aan de oostkant de Zwitserse stad Kreuzlingen ligt, maar aan de westkant : Gottlieben, gemeente maar deel van het district Kreuzlingen. Een ruime 300 inwoners.

Gottlieben TG in Zwitserland op de rand van Duitsland onder Konstanz

de Waterburcht van Gottlieben bij Konstanz aan de Bodensee
Gottlieben TG in Zwitserland op de rand van Duitsland onder Konstanz is al een oud gebeuren van zeg medio 13e eeuw. TG duidt op Kanton Thurgau.
Het verhaal van Gottlieben gaat terug naar een waterburcht, gebouwd door de bisschop van Konstanz : Eberhard II Von Waldburg rond 1251.

Deze burcht – door water omgeven – werd in 1355 aangevallen en in brand stoken door Konrad von Homburg. Weliswaar is er herbouwd. En weer opnieuw aangevallen etc. En nadat in 1692 er een drietal huizen in de Rijn verloren gingen, werd Gottlieben ingelijfd bij Kreuzlingen.
Gottlieber Hüppen of Hippen te genieten bij het meer van Konstanz in Zwitserland deels met Duitsland
Maar wat er staat is nog zeker het bekijken waard, en dan gelijk even genieten van de Gottlieber Hüppen of Hippen (= gevulde wafelrol zeg maar ons opgerolde kniepertje) als internationaal bekende Dessertspecialiteit.

Udo Jürgen Bockelmann en artiestennaam Udo Jürgens in Gottlieben

Udo Jürgen Bockelmann en artiestennaam Udo Jürgens, geboren in Klagenfurt (Oostenrijk) op 30 september 1934 is op 21 december 2014 op de leeftijd van 80 jaar overleden in zijn woonplaats Gottlieben. Hij heeft een leven lang gezongen , maar zeker ook meer dan 900 liedjes geschreven, zoals ‘Gib mir deine Angst’, die in Nederland als ‘Geef me je angst’ gezongen zijn door zowel André Hazes als Guus Meeuwis.
De familie Bockelmann is van adel ( bewoonde het familieslot Ottmanach op de Magdalensberg

Schloss Ottmanach bij Klagenfurt Gemeinde Magdalensberg

), als artiesten – achternaam koos hij Jürgen(s) en heeft buiten de familie om zijn naam ruimschoots gevestigd. Terecht wordt gezegd dat hij de ‘grootste’ zanger is geweest in het Duitstalig genre.
Op de leeftijd 14/15 jaar schreef hij z’n eerste liedjes, en zoals hij onlangs ( eind 2014 ) nog zingend aangaf : na 66 jaar zeker nog geen : “schluss”. Dat werd het wel.

Kreuzlingen Kanton Thurgau

Kreuzlingen in Thurgau is een samenvoeging van de plaatsen ( Egelshofen na naamswijziging in 🙂 Kreuzlingen met Kurzrickenbach en Emmishofen. De naam Kreuzlingen is afkomstig van het Augustinerklooster ‘crucelin'(= Crucis Lignum = Hout van het Kruis van Christus) en is in 1125 in opdracht van Bisschop Ulrich I von Kyburg-Dillingen gebouwd (Bisschop van Konstanz).

Zo is er ook een kerk met de naam : Rooms-Katholieke Basiliek St. Ulrich und Afra, zie omtrent deze Ulrich en Afra evt ook onze pagina over Augsburg waar zij ook vermeld worden.

Waar in ieder geval in Kreuzlingen geen enkel gebrek aan is, zijn burchten en kastelen :

  • Schloss Bernegg
  • Schloss Brunegg
  • Schloss Ebersberg
  • Felsenburg
  • Felsenschlössli
  • Wasserschloss Gaissberg
  • Schloss Girsberg
  • Schlösschen Irsee
  • Römerburg
  • Schloss Rosenegg
  • Schloss Seeburg in Kreuzlingen aan de Seeweg 5, net buiten Konstanz, maar wel aan de Bodensee

   Schloss Seeburg Categorie : ‘schattig’ » Schloss Seeburg net voorbij de grens aan de Bodensee aan de Seeweg 5, en laat dat nu net ook een Restaurant te zijn geworden. Stelt u zich dat voor (..) , is dat vakantie of is dat vakantie ?

 

in het Kanton Thurgau in Zwitserland zijn bijvoorbeeld deze hotels beschikbaar / boekbaar, afh. van de periode natuurlijk:

Bekijk vrijblijvend de aanbiedingen van hotels in het Thurgau Kanton Zwitserland :

Bekijk vrijblijvend de aanbiedingen van hotels in het Thurgau Kanton Zwitserland
 • Kreuzlingen 11 hotels
 • Arbon 6 hotels
 • Frauenfeld 5 hotels
 • Stein am Rhein 6 hotels
 • Güttingen 5 hotels
 • Gottlieben 2 hotels
 • Romanshorn 3 hotels
 • Horn 1 hotel
 • Münchwilen 1 hotel
 • Kesswil 3 hotels
 • Hosenruck 2 hotels
 • Warth 1 hotel

De rivier de Rijn komt van het Zwitsere Graubünden en gaat via de Bodensee verder

Ongeveer het zuidoosten van Zwitserland, in het Zwitserse Graubünden ontspringt en verzamelt de Rijn het daar beschikbare bergwater en stroomt dan noordelijk om uiteindelijk even onder Bregenz in de Bodensee uit te monden.

Op die plek is de Bodensee breder ( en dieper ) maar zeg langs de zuidkant dat het Rijnwater zich westwaarts verplaatst naar Konstanz. En ook daar iets aan de zuidkant en ten noorden van het Steigenberger Inselhotel wordt de Rijn weer een nette rivier om van de zogenaamde Bovenzee naar de Onderzee ( delen van de Bodensee ) te gaan, tot aan Hotel Die Krone. Passeert dan links van het eiland – althans met brug verbonden met het vaste land van Konstanz – Reichenau en gaat dan niet recht door naar Radolfzell en de Zeller See ( binnen de Bodensee ) , maar buigt zuidelijk af. En dat is jammer, want noordelijk daarvan ligt nou net het ‘Liebesinsel’ , klein, maar toch.

Dus zuidwaarts langs Schloss Gaienhofen ( nu internationale school ) totdat ook deze Onderzee zich versmalt tot riviernivo en we aanlanden bij de 3 eilandjes en de plaats Stein am Rhein. De meest zuidelijke van die eilandjes is het eiland Werd, ook wel het eiland van St Ottmar genoemd. Komen we nog op terug verderop.

Er volgt dan tussen Zwitserland en Duitsland een wisselspel met de grenzen en de Rijn, dan weer Duits dan weer Zwitsers, totdat bij Schaffhausen een waterval met fors geraas van lager niveau aan de orde is en uiteindelijk de Rijn bij Basel ombuigt naar het noorden, stukje Frans, meeste Duits en dan bij – ongeveer Lobith – Nederland binnentrekt.

Stein am Rhein en Sankt Georg of Sint Joris en de Draak

Stein am Rhein heeft een nog goed bewaard gebleven middeleeuws centrum – bestaat al sedert 1267 – en bezit ondermeer het Klooster St. Georgen . Waar denkt u dan aan ? Een martelaar en ridder, of andersom, die een groene draak voortdurend aan het verslaan is ? Precies, aan Georgië. Lokale etnologen daar verbinden deze Sankt Georg met de heidense maangodheid = ‘Giorgi’, die ook zo zijn/haar antieke verhalen heeft en vooral tegen onrecht vecht. Niettemin , in deze contreien zult u veelvuldig kerken tegenkomen waarvan de naam naar Georg verwijst.

Niet alleen hier in Stein am Rhein, maar tot zelfs in Engeland kent men St. Georg.

En wanneer je er goed over nadenkt komt Georg ook in Italië voor, ook in Nederland etc etc alleen zeggen we dan meestal : Sint Joris en de draak. Of San Giorgio , San Jorge , Sao Jorge en meer.

Stein am Rhein en het eiland Werd

Stein am Rhein en het eiland Werd, het 3e en grootste van de drie wordt ook wel het St.Ottmar eiland genoemd en valt onder het gebied van Eschenz. De andere 2 eilanden horen bij Stein am Rhein.
Ook dat eiland Werd werd al sedert zeg 5000 voor Chr. bewoond door paalbouw boeren. Vuursteen, keramiek en paalpunten zijn teruggevonden.
De als heilige vereerde abt Ottmar of Otmar, 1e abt van het Klooster St Gallen, werd in het jaar 759 op dit eiland gevangen gezet, verhongerd.
Sedert de 15e eeuw staat hier op dit eiland een herdenkingskapel.
eiland Werd bij Stein am Rhein, met de houten brug en het Convent op de achtergrond
Dit eiland Werd behoort tot de Benedictijner Orde, specifiek het Klooster Einsiedeln, maar wordt door de Franciscaner Orde gepacht, die in bijbijgebouwd pand ‘Konvent’ leven ( 5 monniken ). Het eiland Werd is door middel van een houten ‘brug’ verbonden met het ‘vaste land’, eh, jawel : 200 meter lengte !! Een deel van het eiland en de Kapel zijn voor het publiek toegankelijk.

Überlinger See als deel van de Bodensee bij Konstanz

Überlinger See als deel van de Bodensee bij Konstanz vinden we aan de westkant boven, een soort vinger die iets naar boven wijst. Halverwege ligt dan ook de plaats Überlingen, de naamgever van dat watertje, maar overigens gewoon Bodensee.
Het Duitse Boden betekent eigenlijk gewoon ‘grond’. Maar we kennen ook de Bodanrück als berg-rug tussen Radolfzell aan de Bodensee en Konstanz, met een grote verscheidenheid aan plantengroei en daarmee een ideaal gebied voor bijen en imkers.

Bijna aan het eind is de plaats Ludwigshafen, analoog het Ludwigshafen bij Mannheim, verwijzend naar Lodewijk (Ludwig) I Koning van Beieren.
En helemaal aan het eind de plaats Bodman.

Bodman, Bodanrück en de Bodensee

Bodman, Bodanrück en de Bodensee missen een hoeveelheid schriftelijk bewijs, blijft dus deels giswerk.
Met de plaats Bodman wordt in doorsnee verwezen door het middeleeuwse ( vóór het jaar 1.000 ) Potamico of Potamann, waarbij het deel ‘Pota’ zou zijn verbasterd tot Bod en man, dus Bodman. Kost wat moeite maar we hebben niet beter.
We hebben wel een Bodanrück op het schiereiland naast Bodman en waar aan het einde Konstanz ligt. Die Bodanrück is een redelijk hoge bergrug, de rug van Bodan zeg maar, waarbij meerdere bergtoppen een naam hebben gekregen, behalve de hoogste van 693.4 meter. Komt wel vaker voor wanneer de echte als bekend wordt veronderstelt. De bergrug van Bodan, dus die hoogste top zal de Bodan zijn geweest. En van Bodan naar Bodensee is dan niet zo’n heel grote stap.

Bodman aan de Bodensee met paalwoningen

Dat verwacht je niet direkt, maar in de plaats Bodman aan de Bodensee zijn paalwoningen gevonden uit de steen- en bronstijd.
En in de 9e eeuw stond hier een zogenaamde Kaiserpfalz van de Karolingers ( denk aan Karel de Grote ) die in gebruik moet zijn geweest van Lodewijk de Duitser alswel Karel de Dikke.

Gezamenlijk initiatief van Bodman en Ludwigshafen, gestoeld op fierheid over natuur en toeristischie aantrekkelijkheid, is er een website gemaakt.

Niettemin, het kan onmogelijk ontkent worden, spelen de Graven – of voorheen de Heren – van Bodman een belangrijke rol in de omgeving, vooral in de bedrijfsvoering van hun bezit. Ook zij – de Graaf von und zu Bodman dus – komen er qua website rond voor uit.
Hebben ook 2 onderkomens, eigenlijk 3, maar dat is als doorzonwoning, type ruïne, niet iets om mee voor de dag te komen : de Alt-Bodman van 1309, op de Frauenberg.
de woningen van de Graven von und zu Bodman
De linkse van de 2 woningen, Schloss Espasingen, staat in een wijk van het vlakbij gelegen Stockach en heeft dienst gedaan van de 16e eeuw tot in de 17e eeuw, de rechtse van de 2 : Schloss Bodman dateert van 1757 al is de huidige situatie van 1831 en de uitbreiding van 1907. Nog immer privé bezit.

Bodman beleven, de plaats en de omgeving

Bodman beleven, de plaats en de omgeving wordt qua beeld de aandacht getrokken door de St. Peter und Paul kerk en het nieuwe Schloss Bodman in Biedermeier stijl door een mooi park omgeven, separaat met de wijngaard voor mooie wijnen.

De Bisonhof op de Bodanrück oberhalb von Bodman is een bezoek zeker waard. De oeverpromenade in Bodman trouwens ook, evenals de kunst van kunstenaar Peter Lenk.

De Maria – schlucht

Vanuit is het 7 kilometer wandelen naar het ‘Naturdenkmal Marienschlucht’. Vernoemd naar Gräfin Maria von Bodman. Vanaf Langenrain een prachtig ( en redelijk beveiligd ) toegankelijk pad, maar wel steil. Geheel ongevaarlijk is het niet, althans bij de “Teufelstisches”, bij de duiveltafels, en is begeleiding nodig.Klik hier voor : kaart / Plattegrond van de Bodensee met de eilanden Mainau, Reichenau, Werd en de Rijn


terug naar de Vorarlberg Oostenrijk pagina
terug naar de zuid Duitsland pagina
terug naar Zwitserland pagina
terug naar Bentheim pagina Overijssel waar het gaat over Ootmarsum = Otmarsheim
terug naar Frans Vlaanderen pagina België waar het gaat over Sint Omaars = Otmar


top pagina