Bispingen bij de Bispinger Heide en Lüneburg
het omgekeerde - gekke - huis van Bispingen in Nedersaksen

Bispingen Bispinger Heide en Lüneburger Heide in Nedersaksen Duitsland vinden we aan de zuidkant van de Lüneburger Heide ruwweg in de driehoek Bremen – Hamburg – Hannover waarbij we zeker niet Bremerhaven tot en met Schwerin zouden moeten vergeten. Een vakantieregio waar je aan drie maanden vakantie nog niet genoeg hebt. En wie op deze regio in het bijzonder een oogje heeft laten vallen is Center Parcs met een Aqua Mundo en een Vakantiepark in Bispingen. Ter geruststelling : het vakantie park heeft het dak bóven, in tegenstelling tot het ‘DAS VERRÜCKTE HAUS – Das umgedrehte Haus’ in Bispingen zie foto. Maar of alle vakantiehuizen er ‘normaal’ uitzien, zou daar nog niet zo zeker van zijn. Maar wie durft ? (…..) ff kijken toch ?

En het is eigenlijk niet eens zo heel erg ver van de Duitse Noordzeekust. En hier en daar wordt er zogenaamd platDuuts gesproken, dus alle kans dat u het gaat herkennen als bekende woorden verwant aan de spraak in Noord Nederland.

Bispingen en grote omliggende steden als oriëntatie

Bispingen en grote omliggende steden als oriëntatie :

 1. van Bispingen naar Hamburg vergt 66 km in ca 49 minuten
 2. Bispingen naar Bremen vergt 115 km in ca 1 uur 37 minuten
 3. en van Bispingen naar Hannover zuidwaarts vergt ca 1 uur en 8 minuten voor 93 km
 4. Bispingen naar Lüneburg n.o. vergt ca 39 minuten voor 41 km
  maar speciaal voor winkelen kunt u op deze klik van Lüneburg klikken
  Lüneburg, een winkelstad waarvan veel gebouwen voorzien zijn van typische puntgevels en dus antiek lijkt, is inmiddels een modern winkelcentrum wat in de wereld van nu best gezien mag worden. Meer dan 400 winkels in voornamelijk verkeersvrije winkelstraten bieden een ontspannen en gevarieerde shop-ervaring. En natuurlijk kan er tijd zijn voor een van de vele cafés en bars, restaurants etc.
 5. Bispingen naar Celle zuidwaarts vergt ca 1 uur voor ca 61 km
  Celle ligt aan de rivier de Aller aan de zuidrand van de Lüneburger Heide, rijk aan vakwerkhuizen, waarvan de oudste uit de vijftiende eeuw dateren. Meest imponerende bouwwerk is het hertogelijke slot in de stijl van de Wezerrenaissance.
  Celle is zowel oude handelsstad met heel veel fraaie vakwerkpanden, haven (!), en residentie van de Hertogen en daarmee een prachtig ‘Welfen’ paleis.Opvallend – en dat geldt ook voor Lüneburg – is dat beide steden inmiddels open staan voor winkelen op zondag, voor Duitse begrippen al ver gaand.
 6. Bispingen vanaf Stad Groningen vergt 288 km en krap 3 uur
Speelwark – Die Wundergeige een muziekgroep uit Elmshorn net even boven Hamburg, zingen doorgaans in platDuuts of plat Duits, wat ook rondom Lüneburg gesproken wordt.

Wie onbekend is met platduuts, klik hier
En ja er zit een lichte omweg in, niet te vermijden. en die omweg heeft als oorzaak – omdat Bispingen aan de zuidoost kant ligt – : de Lüneburger Heide met Bispinger Heide.

 

de Lüneburger Heide bij Bispingen en de Bispinger Heide

de Lüneburger Heide bij Bispingen en de Bispinger Heide met aan de noord oost rand de stad Lüneburg. Voorzien van “bergjes” ter grootte van ruim 100 meter hoog. Zo hier en daar een uiterst antieke grafheuvel, en zoals de naam al aangeeft : hééééél veel heide met her en der bossages.
Méér informatie over de Lüneburger Heide als natuurgebied

Lüneburger Heide TV: Vakantie rondom de Lüneburger Heide, een overzicht van dit vakantiegebied

Lijkt wat vreemd, maar omdat dit heidegebied zo groot is, wordt het wel degelijk door wegen doorsneden :
zoals de autobahn A7, A27 ( duits!) A250 en de bundesstrasse B3, B71 etc.
Ook niet zo vreemd, omdat het ook in Nederland gebruik is, zijn de militaire oefenterreinen op de Lünenburger Heide, zoals bij velen nog wel bekend is : de ‘Nederlandse’ Kazerne Seedorf op de Lünenburger Heide waar de Bispinger Heide natuurlijk een deel van is. Overigens Seedorf is verleden tijd.
In Rotenburg was in vroeger tijden een kasteel, waarvan alleen het terrein met enkele boerderijen over is.

Daar in of bij de Bispinger Heide is een Center Parcs

Daar in / bij de Bispinger Heide is een Center Parcs en dat is heel verstandig. Want :

Vakantie voor iedereen bij Center Parcs Bispinger Heide

Bij Center Parcs Bispinger Heide beleeft u een vakantie waarin werkelijk àlles kan. Gelegen midden in een natuurgebied, biedt het park u een ruime keuze aan activiteiten voor iedereen: van onze allerkleinste gasten (BALUBA) tot de allergrootste sportievelingen (duiken, racketsporten, wildwaterraften, Aqua Mundo).
Wilt u even ontsnappen aan de drukte? Voor een heerlijke wellness-behandeling gaat u naar Nature & Spa, het Health & Beauty Center op het park.

Wat maakt Center Parcs Bispinger Heide nu zo bijzonder :

 • bijzondere accommodaties: Eden cottage, Boomhuis of Woonboot
 • Urenlang spelen in BALUBA indoor speelparadijs in Formule 1-stijl
 • Heerlijk ontspannen in Nature & Spa, Health en Beauty Center

Allerlei activiteiten, van klimmen tot Zip Wire, van duiken tot raften
Subtropische waterjungle: Iedereen heeft kletsnatte pret in dit zwemparadijs onder de palmbomen.
Allerlei glijbanen: De leukste manier om in een zwembad te eindigen.
Spetteren, ravotten, glijden, zwemmen of gewoon ontspannen.

 • Lekker eten en drinken, live-entertainment, even shoppen en dit alles onder het tropische dak van de Market Dome.
 • Gewichtloos drijvend op het zoute water van de Floating room of zwetend in het Turks stoombad, ontspant u nog verder. U voelt zich als herboren.

Klik hier voor : Kaart Hamburg Bremen en Bispingen.

Bezienswaardig voor een bezoek aan deze regio van Bispinger Heide

Je staat er niet bij stil maar er is in deze regio van de Bispinger Heide heel veel bezienswaardig, zoals deze :

  • zoals verzameld door het vvv Bispingen
  • Maak een uitstapje naar Hamburg op 49 km afstand zo ongeveer, ligt aan de rivier de Elbe, met wel heel veel kanalen.
   Bezoek de Mönckebergstrasse, de Neuer Wall, de Jungfernstieg en de Hamburger Kunsthalle etc. Eventueel is Hamburg met de bus op donderdag bereikbaar.
  • de Kart & Bowl baan in Bispingen, binnen ca 5 km 😉 en ervaar de snelheid van het karten: bochten, remmen en driften. Spanning gegarandeerd, met mediterrane bar en restaurant op de 1e verdieping. De outdoor kartbaan is uniek, in 1996 ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met Ralf Schumacher en 1100 meter lang.
  • Het ‘Gekke Huis’ ofwel het huis dat ondersteboven staat, wel eerst op normale wijze gebouwd is. Sta je er in dan : is de complete inrichting ondersteboven en dat geeft een heel speciaal ‘gevoel’ !
   Het staat in Bispingen aan de Horstfeldweg nr 1.

De Heidschnuckenweg

De Heidschnuckenweg tussen Hamburg en Celle, een 223 km lange wandelweg in 13 dag – etappes tussen 7 km en 26 km opgedeeld, maar het staat een ieder vrij om een eigen indeling toe te passen al naargelang behoefte en conditie 😉

De gegeven website laat zien wat er op wandelweg van Lüneburger Heide Bispinger Heide allemaal te zien is, welke diversiteiten in heidelandschap bekeken kan worden, maar ook of dat deel van de weg al dan niet geschikt is voor mensen die moeite hebben met wandelen.

Kleinere plaatsen in een groot heidelandschap

De grote steden genoemd, het verbindende heidelandschap van de Lüneburger Heide en Bispinger Heide, daar tussen in dat heidelandschap heb je ook nog kleinere plaatsen van wat kleinere omvang die toch het bezien waardig zijn :

Op en rond de Lüneburger Heide liggen vele interessante stadjes en heidedorpjes die zeker een bezoekje waard zijn. Zoals het autovrije Wilsede, het romantische Müden en het aan de rivier de Örtze gelegen Hermannsburg, maar ook zeker de onderstaande plaatsen.

Een overzicht van de Heide hoogtepunten

 • Bardowick en Hendrik de Leeuw
  Deze kleinere stad Bardowic was ooit een van de belangrijkste handelsteden van heel Noord-Duitsland ! In 1189 werd Bardowick, op de domkerk na, volledig verwoest door Heinrich der Löwe ofwel Hendrik de Leeuw. En dan praten over 1130 tot het jaar 1195, die deel uit maakte van het Huis van de Welfen ( zie ook het paleis in Celle ). Hendrik staat ook bekend als Hendrik III Hertog van Saksen maar ook als Hendrik XII Hertog van Beieren en was na Keizer Frederik I Barbarossa, de machtigste man in de regio zonder al te veel om zich heen te vechten maar wel vooral door goed en doordacht huwelijken te sluiten.
  Maar ja, Bardowick maakte een foutje : het stadsbestuur had geweigerd hem te ontvangen en te huldigen …….
 • Ebstorf
  In het heidedorpje Ebstorf is in 1150 werd een klooster gesticht wat sedertdien – dankzij giften als toen gebruikelijk – een grote rijkdom heeft verworven. Als bijzonder bezit geldt een 13e eeuwse wereldkaart van ruim 12m2 (!!) oppervlakte weergevend het toenmalige wereldbeeld met Jeruzalem als middelpunt.
  OK, dit exemplaar is een kopie want het orgineel werd in 1943 vernietigd, maar toch. In deeltjes ook op de website te zien.
 • Hodenhagen
  Hodenhagen ligt aan de rivier de Aller met zuidoostelijk : het Serengeti Wildpark. En dat park is te bezichtigen, met de auto of met een lokale bus. Wel even 135 hectare groot, ‘gevuld’ met giraffen, leeuwen, neushoorns en tijgers .
 • Salzhausen en Lüneburger Heide
  De Zechstein Zee die ook Veendam van zout voorziet, mogelijk ook de zoutleverancier van Lüneburg en omstreken
  De naam van deze plaats herinnert aan het feit, dat hier zo rond de middeleeuwen dikke zoutlagen in de bodem zijn gevonden. Het zout werd voor een belangrijk deel via Lübeck naar Scandinavië uitgevoerd ( Hanze organisatie ! ). Het heeft de plaats Lüneburg grote welvaart gebracht, het landschap echter niet : voor het stoken van het vuur onder de zoutpannen was hout nodig, veel hout en er stonden toen nog bomen in deze contreien. Daarna dus niet meer …… resteerde verarmde grond en men liet het aan z’n lot over m.a.g. heide.
  Zo hebben we onder het Nederlandse Veendam als uitloper diep in de bodem de Zechsteinzee waar vandaan nu nog zout wordt gewonnen. Wellicht dezelfde zoutlaag. Zout is dus niet alleen Salz ….. burg etc, maar ook Salzhausen !! onder de Heide. Zie ook het salzmuseum in Lüneburg.In dit oude gezellige heidedorpje staan nog een aantal prachtige boerenhuizen. De kerk uit de 15e eeuw is gebouwd van zwerfkeien. De Josthof is het oudste gebouw van Salzhausen. anno 02-11-2015 was de website niet bereikbaar.
 • Soltau
  Het kleine Soltau kreeg in 1388 stadsrechten, maar werd al in 937 in oorkonden genoemd. Bij Soltau ligt ook het Heide Park attractiepark.
 • Walsrode
  Walsrode gelegen in het dal van de Böhme en ontwikkeld uit een in 986 gebouwd klooster. In Walsrode is ook de 14e eeuwse Meinerdinger Kirche een bezoekje waard, al word je van de historie van de dochter wel ietwat triestig. Ten noorden ligt het Weltvogelpark.

‘t is toch nog een uitgebreid verhaal geworden over de Lüneburger Heide, inclusief de Bispinger Heide, waar ook Center Parcs is gevestigd. Maar er is hier zóveel méér te zien en te beleven, heb je aan 14 vakantie dagen gewoon niet genoeg !! 🙂
Wens u een prettige vakantie sowieso.


top pagina