Mecklenburg Vorpommern met meren en kastelen als vakantie bestemming

huwelijksfoto van toen al Koningin Wilhelmina en Prins-gemaal Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, beiden afstammend van Tsaar Paul I en diens vrouw Maria Fjodorovna van Rusland, de laatste dynastie, opmerkenswaardig : wikipedia geeft daarbij grote invloed aan zijdens de Duitse Keizer Wilhelm II von Hohenzollern van Duitsland. Tsaar Paul I had dan weer een zoon met de naam Alexander(..)

Weet u het nog ? Sedert 30 november 1813 (eerst vorst, nadien in 1815 zich zelf benoemd als Koning, hadden we 3 koningen. Willem, 1, 2 en 3.

Daarna volgden 3 koninginnen : Wilhelmina, Juliana en Beatrix.
En sedert 30 april 2013 hebben we Koning Willem Alexander.

Het was Koningin Wilhelmina die een huwelijk aan ging met de ons bekende en tevens achterneef : Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. In de Duitse taal : Heinrich. Derde zoon van groothertog Frederik Frans II van Mecklenburg-Schwerin en diens derde echtgenote prinses Marie van Schwarzburg-Rudolstadt.

Klik hier voor een overlay-tekst omtrent Schwerin en de herkomst van die regio

Waarom is de Duitse Oostzee kust met Mecklenburg bijzonder ?

Onder de Duitse Oostzee kust ligt Mecklenburg en dat is bijzonder

Waarom is de Duitse Oostzee kust met Mecklenburg bijzonder ?
Ten eerste omdat onze Koningin Wilhelmina getrouwd was met Prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin.
Ten tweede omdat we tijdens de route langs de Duitse Kust en Oostzeekust, wellicht best even een afslag kunnen nemen.
In de regio Mecklenburg-Vorpommern en rond Schwerin, kunt u een paar meertjes tegen komen. U weet , is in Duits : ‘See’.

Zippendorfer Strand zuidoever Schweriner See

 • Schweriner See
 • Burgsee
 • Faule See
 • Grimkesee
 • Heidensee
 • Große Karausche
 • Lankower See
 • Medeweger See
 • Neumühler See
 • Ostorfer See
 • Pfaffenteich
 • Ziegelsee

 

Schwerin stad van 7 meren en bossen

De inwoners van Schwerin beschrijven hun woonstek als “Stadt der sieben Seen und Wälder”. Ofwel de Stad van de 7 meren en bossen. Dat was in het verleden ook zo, door herindelingen zijn er wat watertjes bijgekomen.
Schwerin ? Jawel, Schwerin of Swerin is de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern. Al woongebied in het jaar 1018 en voorzien van stadsrechten in 1160. En ligt dan dus ook aan de Schweriner See. In heel vroeger tijden was het niet Schwerin maar Zuarina. Toenmalig latijns : Suerinum.

Afslag naar Mecklenburg-Schwerin en de Schweriner See

De afslag naar Mecklenburg-Schwerin en de Schweriner See kunnen we het beste nemen halverwege Lübeck en Rostock ongeveer ter hoogte van Wismar. Een afslag naar de Schweriner See en de Schweriner Aussensee, één langgerekt meer overigens, via Dorf Mecklenburg een afstand van ca 27 km.

Kasteel Ludwigslust eigenlijk meer Paleis

Kasteel Ludwigslust in Mecklenburg-Schwerin
Maar beter – blijkt later – is om iets verder door te rijden naar Ludwigslust ipv 27, 66 km. ten zuiden van de Schweriner See. Volledig genoemd in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Vinden we het Kasteel Ludwigslust in de plaats Ludwigslust. Kasteel Ludwigslust is lange tijd de hoofdzetel geweest van het geslacht van Mecklenburg-Schwerin.

Jachtslot Friedrichsmoor bij Ludwigslust
Vlakbij is nog het jachtslot Friedrichsmoor bij Ludwigslust te zien, gebouwd in opdracht van Groothertog Friedrich Franz I von Mecklenburg-Schwerin.

Kasteel Güstrow in Güstrow

Hertog Ulrich von Mecklenburg liet dit Kasteel Güstrow in Güstrow ter vervanging van zijn middeleeuwse burcht uit 1558 bouwen in Mecklenburg

Voor het Kasteel Güstrow in Güstrow
kun je bij Rostock 42 km zuidwaarts rijden, je kunt ook vanaf de Schweriner See, oostelijke oever bij Leezen 52 km verder oostwaarts rijden, dan heb je daar Kasteel Güstrow om te bekijken. Hertog Ulrich von Mecklenburg liet dit kasteel ter vervanging van zijn middeleeuwse burcht uit 1558 bouwen.
De daardoor voormalige residentiestad Güstrow wordt gezien als een van de mooiste plaatsen van Mecklenburg, omgeven door meren, heuvels en bossen. Qua cultuur staat Güstrow bekend als de ‘Barlach-stad’ omdat dichter en beelhouwer Ernst Barlach hier leefde. Verder is in Güstrow zeker bezienswaardig de imposante dom, evenals het museum en het raadhuis.

Dan heeft u nu Ludwigslust en Güstrow gezien, komt nu – in mijn optiek – de mooiste van de 3 : Schloss Schwerin op het eiland in de Schweriner See. Op pagina 2.

Check hieronder bijvoorbeeld de vakantie mogelijkheden voor “Duitse Oostzeekust”

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de pagina over Rügen tot en met Usedom

terug naar de pagina over de Duitse Kust

terug naar de pagina over de Oranje route, langs de roots van Oranje Nassau

top pagina