Breda kent vele vakantie parken in de omgeving

 

Breda is de ‘voornaamste’ stad van West-Brabant en is de oude hoofdstad van de Baronie van Breda. Tot die Baronie hoorden ook Roosendaal, Etten-Leur en Oosterhout.

In de Baronie is dit Breda in westelijk Noord-Brabant
Blijkens een oorkonde is Breda al te traceren sedert het jaar 1125. Er was een “Heer” van Breda, Hendrik IV van Schoten die in het jaar 1327 dit land met stad aan de hertog van Brabant verkocht. Dus werd het onderdeel van het Hertogdom.

Opmerkenswaardig is dat in de periode 1504 – 1538 we hier Hendrik III ( Heinrich ) van Nassau-Breda tegenkomen. Hij had een broer : Willem de Rijke van de Duitse Dillenburg, Graaf van Nassau-Dillenburg met Vianden , Dietz, Katzenelnbogen. En tevens vader van de ons bekende Willem de Zwijger ofwel Willem van Oranje.

Mag duidelijk zijn dat Breda eeuwenlang een stad – weliswaar zonder stadsrechten – van belang is geweest. Is ook een “Spaanse” overheersing geweest.

Breda genoot welvaart maar ook strijd als vesting stad

De welvaart in Breda werd versterkt door de lakenhandel, en de aanwezigheid van het hof van de Nassau’s. De functie van vestingstad had als gevolg dat de oppervlakte van Breda beperkt bleef. Immers de vestingwallen vormden een soort barrière.

De 19e eeuw bracht lucht voor uitbreiding van Breda

De tweede helft van de 19e eeuw gaf Breda lucht. Men ging buiten de omwalling verder. Zelfs een station in het jaar 1864, met spoorwegknooppunt werd. Er kwamen nieuwe woningen, industrie, kazerne- en kloostercomplexen. En verbouw van het al bestaande.

Kasteel Bouvigne Breda, dateert wellicht uit einde 15e eeuw, beschadigd geweest, herbouwd, ondermeer gebruikt door de Nassau familie, uiteindelijk door koffieplanter George Ruysch en tegenwoordig eigendom van het Waterschap
In en na 1927 was het toverwoord : de omliggende gemeenten annexeren met als doel om uitbreidingsplannen te realiseren. De oude dorpskernen zijn echter als zodanig nog bewaard gebleven, al zullen er ook mensen zijn geweest die deze wijze van leven mogelijk niet konden waarderen.

Militaire veranderingen in Breda

Breda was een belangrijke garnizoens- en vestingstad, iets minder geworden maar speelt nog steeds een zichtbare rol door de aanwezigheid van de Koninklijke Militaire Academie KMA in het oude Kasteel van Breda. En het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht.
Kasteel van Breda ofwel de KMA

De Koninklijke Militaire Academie in Breda is een militaire academie waar sinds 24 november 1828 de Nederlandse officieren worden opgeleid voor de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee.

Bezienswaardig wellicht is de Grote- of Onze Lieve Vrouwenkerk met onder andere het praalgraf van Graaf Engelbrecht II van Nassau, vermoedelijk niet bij velen direct bekend.
Lees op deze pagina méér over het Huis Nassau en Oranje.

Tips Omgeving

Ga bijvoorbeeld op verkenning in Nationaal Park de Biesbosch

klik hier voor de website van Bezoekerscentrum De Biesbosch
Andere 2 bezoekerscentra in Dordrecht en Werkendam.

of huur een fiets en geniet van een actieve dag in de prachtige natuur. Bezienswaardige en sfeervolle plaatsen in de buurt van Breda zijn onder andere Oosterhout.

video beelden van de Stad van boven – Breda

 

. Of verras de kids met een dagje Efteling – succes verzekerd!

video beelden van 10 dingen om niet te missen in de Efteling

 

klik hier voor de website van de Efteling in een afzonderlijk venster.

Een uitstapje naar Antwerpen (45 min. ofwel 63 km) behoort ook tot de mogelijkheden,
maar laten we Tilburg op 51 km niet vergeten :

video beelden van Tilburg City Tour

 

 

video beelden van de Basiliek Oudenbosch

En wie er in geïnteresseerd is : de Basiliek ca 1/16 van de Sint Pieter in Rome, maar deze staat in het Westbrabantse Oudenbosch op 24 km vanaf Breda via de A58, is toch een bijzonderheid.

Presentatrice Charlotte Labee bezoekt voor het programma Inz & Uitz de Basiliek in Oudenbosch en te horen krijgt dat de Basiliek 1/16 ‘kopie’ is van de St. Pieter te Rome.
Klik hier voor de website over de Basiliek van Oudenbosch


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Nederland / Brabant detailpagina’s.

Detailpagina van Breda » legende omtrent Molenschot en de Annekes en de Mannekes.

top pagina