Molenschot Noord-Brabant en de Annekes en Mannekes voor een vakantie bestemming

Sint Annakerk in Molenschot, Noord-Brabant, van binnen zeker het bezoeken waard

Molenschot in  ‘Noord-brabant’, een agrarische gemeenschap, met een kleine 1500 inwoners. Hier kan “getrouwd worden” in 16e eeuwse Sint Annakapel in het rustieke centrum aan de Kapelstraat 1 te Molenschot. Tussen Annekes en Mannekes, zie verderop met vakantie.

Heilige Anna van Molenschot

Molenschot 1 juni 1879. De Broederschap van de Heilige Anna werd opgericht. Waarna er jaarlijkse pelgrimages uit de omgeving ontstonden. Het patronesfeest is op 26 juli en de gunsten waar de pelgrims om vroegen waren velerlei. Een van de gunsten is zeer bekend , zoals de spreuk zegt : naar Molenschot gaat ieder Anneke om een Manneke en ieder Manneke om een Anneke. Geen woord vakantie bij. Of juist wel?

Sint Anna te drieën afb.bron:www.wga.hu
De Heilige Anna of Sint Anna is volgens de christelijke traditie de moeder van de Heilige Maagd Maria.

Naar een tekst van Jacobus, zoon van Jozef (uit een eerder huwelijk) naar men aanneemt, heeft de volgende geschiedenis zich afgespeeld :

Anna en haar echtgenoot Joachim waren gehuwd, maar kinderloos. Zij leefden volgens de Wet ( bedoeld wordt de Joodse religieuze Wet ) , maar toch wordt het offer van Joachim in de tempel geweigerd, omdat hij geen kinderen heeft.

Joachim vlucht met zijn kudde de woestijn in. Anna denkt vervolgens dat hij dood is en beklaagt zich bij God en vraagt om een kind. Haar gebed wordt verhoord en Joachim krijgt in de woestijn van een engel te horen, dat zijn vrouw in verwachting is, en keert met zijn kudde terug.

Hij ontmoet zijn vrouw bij de Gouden Poort in Jeruzalem. Anna geeft het leven aan een dochter: Maria. De ouders wijden het kind aan God en brengen Maria, als zij drie jaar oud is, naar de tempel. Als zij twaalf jaar oud is, zij wordt dan “bat mitswa“, en dat staat voor ‘dochter van het gebod’, wordt zij ingewijd in de geboden rond de reinheid van het huis, het lichaam en het eten.

Nadien wordt Maria uitgehuwelijkt aan Jozef, een weduwnaar op leeftijd , zonder kinderen en van beroep timmerman. De rest van het verhaal mag ongeveer bekend zijn.

 

De verering in Molenschot en het gehele West Europa

kaart Molenschot tussen Breda en Gilze Rijen
Kaart Molenschot tussen Breda en Gilze Rijen.

De verering van Sint Anna in Molenschot en het gehele West Europa begint rond de vijfde eeuw in het Midden-Oosten en komt al spoedig naar het Westen, bereikt een hoogtepunt in de 15e en 16e eeuw. De verering is wijd verbreid, van Polen tot west Frankrijk, overal zijn kapellen, kerken en herinneringssymbolen te vinden. Molenschot wordt dus een vakantie doel naast vele andere plaatsen.

In Groningen bijvoorbeeld het dorp Sint Annen en Sint Annerhuisjes, oostelijk van Bedum, Sint-Annaparochie in Friesland, Sint Anna ter Muiden in België zuidoostelijk van Knokke-Heist en niet te vergeten Sint Annaland op Tholen.

Kerkelijke schrijvers als Augustinus kwamen niet tot een erkenning van dit verhaal rond Anna, niettemin werd zij later toch een populaire heilige met als feestdag 26 juli. Omdat Anna ( volgens het verhaal! ) na de dood van haar eerste echtgenoot, Joachim, nog twee keer getrouwd zou zijn geweest, elke volgende keer ook een dochter de naam Maria zou hebben gegeven, werd zij vooral aangeroepen als patrones van zwangere vrouwen, weduwen en vrijgezelle vrouwen.De kapel van Molenschot heeft een website : Sint Anna kapel

Vakantiemogelijkheden rondom Molenschot

:

Kijk bij de eerste vakantiepark vergelijker op bijvoorbeeld Breda, zitten er vast ca 7 tussen :


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Noordbrabant

 

top pagina