Brugge Zeebrugge vakantie en Holland of Houtland

Brugge en kant in Belgie

Brugge en Zeebrugge in Vlaanderen bezoeken want Brugge is de hoofdstad van de Vlaamse provincie West-Vlaanderen, ligt in het noordwesten van België,en telt ruim 117.000 inwoners inclusief Zeebrugge.

Goeie reden voor vakantie!

Na de moord op graaf Karel de Goede in 1127 kreeg de bevolking stadsrechten in ruil voor de steun aan de opvolger Diederik van de Elzas.

Het is ook het vlakke land of

in het Frans : le Plat Pays bezongen door Jacques Brel, hier in de uitvoering van Wende Snijders verderop
Aanbiedingen

handelscentrum

In de 13e eeuw werd deze plaats een belangrijk internationaal handelscentrum, als ontmoetingspunt tussen handelaren uit Zuid- en Noord-Europa.

Lakenhandel

Ze had een belangrijke positie in de lakenhandel met Engeland ten opzichte van de andere Vlaamse steden en een goede verbinding naar het binnenland toe via de belangrijke handelsweg naar Keulen via onder meer Gent, Mechelen, Brussel en Leuven. De lakenhallen en het Belfort werden in 1240 gebouwd. Na een brand in 1280 werd het in steen opnieuw opgetrokken. En een symbool voor de politieke en economische onafhankelijkheid.
Naast de lakenhandel ontwikkelden zich ook andere ambachten en vestigden zich hier handelaarsfamilies uit onder meer Genua en Venetië. Belangrijk hierbij is ook de ontwikkeling van het bankwezen , smeermiddel voor de handel.

Kant industrie

In de 17e eeuw ontwikkelde men de kant-industrie. Kant werd een belangrijke bron van inkomsten. In 1802 hielden zich ruim 6.000 vrouwen bezig met kantklossen op een totaal inwonersaantal van 40.000. Er ontwikkelde zich een speciale variant: de Brugse kant of point-de-fée.
In 1895 werd een plan goedgekeurd door de Belgische regering om een voorhaven aan de Noordzee te bouwen , verbonden met een nieuwe binnenhaven te Sint-Pieters.

Rondvaarten op de Brugse Reien | Grachten

Voor een vakantie rondvaart op de Brugse reien (grachten) kunt u aan boord stappen op vijf verschillende aanlegplaatsen. De excursie duurt een half uur en toont u de mooiste plekjes vanuit een geheel andere gezichtshoek. De bootjes varen in principe dagelijks, van 10 tot 18 uur. In het winterseizoen (december-februari) tijdens de weekends en vakantie periodes, en op feestdagen.

wereldstad met wereldfaam

Een wereldstad maar dan in mini formaat. Vooral ook een vakantie stek. Met een rijk verleden waar je U tegen zegt en een zichtbare nalatenschap in de vorm van sierlijke herenhuizen en romantische grachten. Klein omdat het prachtige centrum in relatief korte tijd te ontdekken is, met alle bezienswaardigheden en groot omdat je naderhand steeds weer terug wil om het nog eens te ondergaan. De bourgondische sfeer in je vakantie is genieten. Mede dank zij een gastvrij onthaal.

de Binnenstad

De historische binnenstad is redelijk uniek te noemen : de kronkelende steegjes, de schilderachtige grachten en vele historische gebouwen creëren een unieke sfeer waardoor je je in de middeleeuwen waant. Of de tijd is stil blijven staan : verstild.
Wandel romantisch langs het Minnewater, vergaap je aan de piepkleine huisjes van het Begijnhof en drink eens een Brugse Zot bij brouwerij De Halve Maan. En geniet van je vakantie.

Brugge in België of beter Vlaanderen ontdekken

Sinds de stad in de 14e eeuw een Gouden Eeuw doormaakte, en door de wol- en kanthandel het economische centrum van Noordwest-Europa vormde, is er weinig meer aan het stadsbeeld veranderd. Of je nu wandelend, fietsend, per koets of boot de stad verkent, je ziet elke keer weer een nieuw standbeeld dat de bewogen geschiedenis van deze stad laat zien.
Maar deze plek is ook NU helemaal van deze tijd : met vele leuke café’s, tavernes en restaurantjes waar je gezellig de Bourgondische maaltijden en pints kunt proeven.
In museum Choco Story zie je hoe natuurlijk chocolade wordt gemaakt, en vergeet zeker ook niet een heerlijke praline te proeven!
Struin door de winkelstraten van de Noord- en Zuidzandstraat .

Waarom zou je nu Brugge willen bezoeken

De Onze Lieve Vrouwe Kathedraal van Brugge Belgie

 • Arentshuis  en andere musea.
  Een museum in een 18e eeuws herenhuis met op de bovenverdieping de werken van de Engels-Brugse kunstenaar Frank Brangwyn (1867-1956). Kenmerkend daarvan is ook de vele reisimpressies, meubelen, en tapijten. Op de benedenverdieping vinden afwisselende exposities plaats.
 • Begijnhof
  Pittoresk begijnhofje, daterend van de 13e eeuw. In het begijnhof krijg je een goed beeld van het leven van de Begijnengemeenschap
 • Belfort
  Een 83 meter hoge middeleeuwse toren met voormalige schatkamer, voorzien van een indrukwekkende beiaard met maar liefst 47 klokken. Na 366 traptreden wordt u beloond met een adembenemend uitzicht over de stad en omstreken. Het Belfort is, met uitzondering van de maandag en feestdagen, tegen betaling te bezichtigen.
 • Brugge is voor Romantiek, Brugge is ook Rome of Rooms Katholiek en dus kerken, Brugge was vroeger en is nu nog steeds geliefd
  Boudewijn Seapark
  Een Dolfinarium gelegen aan de Ring met een unieke doorkijkwand van acrylglas van bijna 40 meter lang en 1,80 meter hoog. Het waterniveau achter deze immense, ruiten staat tot 1,50 meter boven de begane grond. Het lijkt daardoor net alsof u het bassin binnenwandelt. Naast de waterbewoners heeft het park een interesssante collectie roofvogels en papegaaien. Het park is dagelijks geopend.
 • Brugse Mouterij- en Brouwerijmuseum, in een originele mouterij, gebouwd in 1902. Alle machines van deze mouterij staan nog op hun oorspronkelijke plaats. Daarbij is in deze gebouwen een interessante verzameling te bewonderen van de 31 brouwerijen die in het Brugge van rond de jaren 1900 actief waren.
 • Kantcentrum
  Kantcentrum met kantklosdemonstraties, gesticht in 1970 met als doel de in 1717 door de Zusters Apostolinnen opgestarte kantopleiding verder voort te zetten.
 • de Onze-Lieve-Vrouwekerk
  De Onze-Lieve-Vrouwekerk (uit de 13e ) is met haar 122 meter hoge bakstenen toren, letterlijk het hoogtepunt van de Brugse bouwvakkers. Het is niet mogelijk de toren te beklimmen. De kerk bezit een rijke kunstcollectie. het beroemdste stuk is de ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo. Ook de 16de eeuwse praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute zijn hier aan te treffen.
 • Sint-Salvatorkathedraal
  Sint-Salvatorkathedraal met prachtige beeldhouwwerken en schilderijen is de oudste parochiekerk uit de 12e eeuw en heeft prachtige beeldhouwwerken en kerkmeubilair.
 • Markten
  Brugge kent een aantal markten op woensdag (8-13 u.) op de Markt,
  zaterdag (8-13 u.) op ‘t Zand en op het Beursplein.
  Zondag (8-13 u) Ten Briele.
  Vismarkt: dinsdag t/m zaterdag, iedere voormiddag.
  Vlooienmarkt (brocante) langs de Dijver: zaterdag- en zondagmiddag (maart-oktober).

Dus, doe je het, maak het jezelf dan gemakkelijk met een segway.

Met de Segway  worden originele tochtjes door de prachtige binnenstad  georganiseerd. Een schitterend alternatief voor de klassieke koetsen en boottochten.

Segway tour

Of een rondvaart, kanalen in Brugge zàt. zie bovenaan de pagina.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Bruges in 4K

Kerstshoppen Kerstwinkelen of gewoon winkelen

Kerstshoppen Kerstwinkelen of gewoon winkelen en shoppen in Brugge kun je bijvoorbeeld doen op het Simon Stevinplein. De kraampjes tijdens de kerstmarkt van Brugge bieden veel kerstdecoratie aan.

De wandelroute naar en over de Kerstmarkt van Brugge voert langs grote en bekende winkelstraten zoals de Steenstraat en de Geldmuntstraat. Naast de verlichte kerstmarkt: de ijspiste en de grote kerstboom.

Waar vind je de Kerstmarkten in Brugge

Waar vind je de Kerstmarkten in Brugge ?
– Allereerst de Grote Markt in Brugge
– Daarnaast staan er veel sfeerrijke blokhutten bij en rondom de verlichte ijspiste, met natuurlijk Kerstgeschenken en heel veel Kerst – lekkernijen.
– en natuurlijk de kerstmarkt aan het Simon Stevinplein

opening kerstmarkt Brugge

 

Folkloremarkt Brugge

Folkloremarkt Brugge is in de voorjaar/zomermaanden/naar op zaterdag, zondag en feestdag te vinden langs de Dijver en de Vismarkt, en biedt naast Vintage, wat op zich al behoorlijk ‘breed’ is, ook ambachtelijke producten. Folklore is natuurlijk helemaal vakantie !

Brugge en al datgeen rondom Brugge : het Ommeland

Brugge en al datgeen rondom Brugge is natuurlijk het Brugse Ommeland.
Het Brugse Ommeland is de regio vlakbij de zee, toch niet al te groot, maar ruwweg benoorden Brugge en deels westelijk. Hebben we het ook over de streek van het Zwin rond Damme en de Oudlandpolders. Zuidelijk van Brugge de bossen als een soort groene gordel richting het Houtland, wellicht nog ouder genoemd als Klik hier voor : Het Franse Holtland of Houtland cq Holland , (weergave plaatwerk over de pagina heen).
NB : in vroeger tijden is dit Houtland en Blootland niet in 2 delen maar aaneengesloten en was het Franse en Belgische domein niet zoals nu.

Deze weinig genoemde regio bergt kanalen en dijken, kastelen en abdijen, oude hoeves en molens. Wacht allemaal op uw vakantie bezoek.

Maarrrr 25 km zuidwest van Brugge : Torhout

Torhout wordt in België als hoofdstad van het Houtland beschouwd, een oude nederzettingskern die hier en daar teruggaat op een vroeg- of pre-middeleeuwse aanwezigheid. Wellicht vanuit de Germaanse naam “Thorwald” cq herleid uit Thuro en holt = “bos” of gewoon als het Woud / Bos van de Germaanse / Noorse godheid Thor ( ook wel Donar ).
Kasteel Van Wijnendale in het Wijnendaler Bos in België

Website Wijnendaler Kasteel

Andere bezienswaardigheden in Torhout zijn Kasteel d’Aertrycke en Kasteel Ravenhof:

Torhout kastelen in Belgie

Houtland

U ziet hierboven staan in de tekst : ‘Houtland‘. Het is wat het is, land met hout, dus een bosrijke regio. Dat in tegenstelling tot het erboven gelocaliseerde ‘Blootland’ en u raadt het al , daar is geen bos en dus geen hout te vinden. Een relatief kaal landschap met weidegrond en aan de kust zand. Dit is het Belgisch Vlaamse Houtland. Er is namelijk ook in Frans Vlaanderen een dergelijk Houtland. Want deels spreken ze daar ook nog een vorm van Vlaams/Nederlands. Wordt door Frankrijk niet gesteund, vinden ze veel te lastig en te riskant, want leidt alleen maar tot tweedeling.

En dit Houtland met z’n tweeën, is de voorloper van : “Holland”. Lezen we over deze streek en hoger gedurende de (vroege – ) middeleeuwen, dan gaat om de Graven van dit Holland. En pas later in de tijd verplaatst zich dat naar het noorden.
Ook de Franse en Belgische kust hebben te lijden gehad onder overstromingen, maar ‘ons Zuid- en Noordholland was nog lange tijd behept met moeras en kwelders, klein randje zand, maar weinig echte bewoning. Duurde iets langer.

Robrecht I de Fries

En nee, had vele namen, maar heeft niets met de tegenwoordige Nederlandse Friezen te maken. Destijds woonden in en rond de Belgische en Franse Houtlanden de zogenaamde Fresones, ook wel Frisi, en Fresi of Frise genoemd, al naar gelang het van toepassing zijnde dialect of taal.
Immers, aan de oostkant van België had men soms een andere titel en zeker het Duits als taal, midden-zuid zitten we Frans te spreken en met name in Henegouwen ( Hainaut ) komt dat veel voor, en het Vlaams of Nederlands wijkt dan heel behoorlijk af.
Voor Robrecht mogen we ook Robèrt of Robert (voor de Engelse schrijvers ) rekenen. En hij functioneerde als Regent voor de zoon – Dirk V – van Floris I, die sneuvelde in z’n strijd tegen de Bisschop van vermoedelijk Atrecht en niet Utrecht.
Robrecht – de broer van Boudewijn VI – besloot afstand te doen van zijn Graafschap Vlaanderen om zich te wijden aan zijn ‘Fri(e)se’ belangen wellicht gesteund door overlast van water aan de kust en vertrok ( cq was bouwheer of opdrachtgever) naar Kasteel Van Wijnendale in het Wijnendaler Bos in België, en daarom staat dat hierboven vermeld. Maar is ook een toeristische trekpleister. Uiteindelijk heeft hij – Robrecht I van Vlaanderen – in een Kruistocht in het Midden-Oosten het leven gelaten. Zoon Robrecht II volgde hem op.

Eén van zijn 6 kinderen samen met eega Gertruida van Saksen in 2e huwelijk : dochter Gertrudis, zie verder op deze Elzas pagina.

Klik hier voor : kaart plattegrond van Vlaanderen met Brugge.

Terug naar de pagina over België

Klik hier voor : overzichtfoto Brugge , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

 

top pagina

Zeebrugge

Zeebrugge is een dorp en badplaats aan de Belgische kust

Zeebrugge is een dorp en badplaats, gelegen aan de Belgische kust in de deelgemeente Lissewege.

In Zeebrugge heb je de strandwijk, de stationswijk en het centrum. Plus een oude vismijn en een jachthaven. En dus ook een te bezoeken vakantie plek.
In het maritiem themapark Seafront is een museum over de haven gevestigd mbt de geschiedenis van Zeebrugge, maar is ook een Russische duikboot te bewonderen tezamen met het lichtschip de West-Hinder.

Pratend over de kust waaraan Zeebrugge ligt, zijn er vanzelfsprekend ook prachtige duinen, een beschermd park met de nodige vogelbewoners.
De Hoge vuurtoren van Heist vormde samen met de Lage vuurtoren van Heist een lichtlijn voor de scheepvaart.

Naar Zeebrugge reizen

Zeebrugge is natuurlijk vanuit Brugge met de auto te bereiken. Maar ook middels twee treinstations: station Zeebrugge-Strand aan de strandwijk en station Zeebrugge-Dorp aan de stationswijk. En als Belgische bijzonderheid stopt de kusttram er op verschillende plaatsen (Strandwijk, Vaart, Kerk en Zeesluis).
Zeehaven Zeebrugge heeft deze website.

le Plat Pays

 

Wende Snijders zingt Le Plat Pays – mijn Vlakke Land, mijn Vlaanderenland

Jacques Brel schreef dit in 1962, maar het is sedertdien vele malen gezongen door ieder die iets heeft met het vlakke land van Vlaanderen, Brugge in bijzonder.

Brugge vakantie aanbiedingen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Terug naar de pagina over België

top pagina