Straatsburg in de Elzas, Metz en Nancy in Lotharingen ofwel Lorrain met Moezel en Seille naast Elzas ofwel Alsace en de Vogezen

Metz aan de Moezel en de Seille in Lotharingen of Lorrain

Ooit was Lotharingen een Hertogdom van Rijn tot Noordzee. Trek je de Elzas van nu er bij, heb je het over het oude Opper Lotharingen. Waar ooit ook delen van België en (voor wat er toen was ) Nederland bij hoorde. Er zijn lokale en “vreemde” heersers geweest. En wat er politiek aan faam is overgebleven is vooral Straatsburg als duo-opvang van de Europese Unie. Laat het geld er maar rollen, zie verderop. Zowel Lotharingen (noord) als de Elzas zijn een periode Duits gebied geweest, u zult dus Duitse invloeden tegenkomen in Frankrijk. En de Vogezen globaal vanaf de hoogte van Bazel in de richting van Straatsburg.

 

Frankrijk Elzas Aanbiedingen

Elzas of Alsace

Königsburg in de Elzas.jpg

méér over de Königsburg bij Orschwiller op onze Elzas Niederbronn pagina, op 28 km boven Colmar en horizontaal via de weg D424 32 km tot aan de Rijn.

De Elzas of Alsace laat zich typeren als een ‘boerenland’, dan wel een boerenland van wijnbouw, met ‘bourgondische keuken‘. Met door bloemen omlijste hofsteden en dorpen. Of dieper de Elzas in naar Niederbronn les Bains en omstreken.De Elzasser wijnroute loopt van Straatsburg naar Thann en vooral de paralel weg, kleiner, meer kronkelig, mooier.

Klik hier voor de plattegrond regio Nancy Straatsburg Metz.

Straatsburg in de Elzas

Straatsburg
De stad Straatsburg in de Elzas werd ca. 15 v.C. door de Romeinen als Argentorate ( het franse ‘Argent’ staat voor geld, toeval ? ) gesticht eer het Straatsburg mocht heten. Na verwoesting door de Alamannen (4de eeuw) herleefde de stad halverwege de 5de eeuw. Maar dan als Strateburgum (betekent: stad van de wegen).

Politiek Straatsburg

 

Straatsburg had en heeft vele heren

Het nadeel van dit voordeel betekent strategisch belang en dus werd ze in 498 ingelijfd door de Franken. In 1262 echter werd het een vrije Rijksstad. Zeker vanaf de 17de eeuw was Straatsburg in Noord Frankrijk herhaaldelijk het toneel van strijd. Bijvoorbeeld de Dertigjarige Oorlog, totdat ze in 1681 door Lodewijk XIV werd ingenomen. Bij de Vrede van Rijswijk (1697) werd de stad officieel Frans. Vervolgens in de 19de en 20ste eeuw was de stad opnieuw inzet van hevige strijd tussen Duitsers en Fransen. Ze behoorde van 1871 tot 1918 tot het Duitse Elzas-Lotharingen en kwam van 1940 tot 1944 WO II opnieuw in Duitse handen.

 

STRASBOURG Straatsburg, Alsace Elzas France Frankrijk

 

De Raad van Europa en de EU

Straatsburg werd in 1949 zetel van de Raad van Europa. Is sinds 1958 een van de zetels van het Europees Parlement, zeg maar de EU.
Met deze historie en eigenschap zal opheffen van de periodieke volksverhuizing die het Europees Parlement heet, een utopie blijven. Kosten besparing zult u hier niet vinden.

Met een beetje kwade opzet zou je van Straatsburg in samenhang met ‘Argentorate’ dus kunnen stellen : ‘het geld loopt aan alle kanten weg‘ kunnen maken, immers, bestaat toeval eigenlijk ?

Straatsburg als hoofdstad van de Elzas

Straatsburg is hoofdstad van de regio Alsace (Elzas), gelegen aan de monding van de rivier de ill in de Rijn. De ill vormt de grens met Duitsland. Geldt ook voor het Marne-Rijnkanaal en het Rhône-Rijnkanaal. Straatsburg telt ongeveer 300.000 inwoners.

Naast de politiek is er plaats voor de industrie, zoals machinebouw, scheepsbouw, walserijen, productie van voedingsmiddelen, textiel etc. In de nieuw aangelegde industriezones van de Rijnhaven petrochemische industrie en aardolieraffinage.

Het oude centrum van Straatsburg

Het oude centrum van het Elzasser Straatsburg tussen twee armen van de rivier de ill heeft haar middeleeuws karakter behouden. Aan de beroemde kathedraal is gedurende enige eeuwen gebouwd, is zeker een bezichtiging waard. De stad telt vele fraaie huizen in vakwerkbouw, vooral in de oude wijk ‘La petite France’. Van de middeleeuwse stadsversterkingen zijn enkele torens bewaard gebleven.

Straatsburg vanaf het water

In Straatsburg mag een bezoek aan de 12e eeuwse gotische roze zandsteen kathedraal niet ontbreken. Voorzien van een astronomische Renaissance klok ( dateert van 1842 ) en een imposante spits. Denk ook aan de Place Gutenberg en de regio “La Petite France” en dat staat voor een voetgangersgebied vol met vakwerkhuizen, boetiekjes en cafés.
Het geheel van het centrum van Straatsburg, ook wel de “Grande Ile”, is vermeld als een Werelderfgoed van de Mensheid door de UNESCO.
De Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg is een hoogtepunt van gotische kunst. De eerste steen werd gelegd in 1015 en de torenspits werd in 1439 afgebouwd. Overigens nog even over het bovengenoemde uurwerk of klok, de cijfers hebben een animatie en dat zie je niet veel op oudere bouwwerken..

Nancy in Lotharingen of Lorrain

Nancy in Lotharingen noord Frankrijk De stad Nancy in Lotharingen of Lorrain ontwikkelde zich sinds de 12de eeuw rond de burcht van de hertogen van Lotharingen. Nancy bleef hoofdstad tot het einde van de 18de eeuw. In 1477 sneuvelde Karel de Stoute bij de belegering van Nancy. In de 17de eeuw werd de stad meermalen door de Fransen belegerd. In de 18de eeuw werd ze definitief Frans na wisselingen met Duitsland.

De stad Nancy ligt aan de Meurthe, met een belangrijke industriefunctie.

De oude stad van Nancy rond het hertogelijk paleis dateert uit de middeleeuwen. Er zijn nog twee stadspoorten uit de 14de eeuw. Dan de vroegere franciscanerkerk (15de eeuw) , deze herbergt de graftomben van de Lotharingse prinsen. Een triomfboog (1756) geeft toegang tot de Place de la Carrière, een langgerekt plein waaraan onder meer het gouvernementspaleis ligt.

Nancy in video beelden

Mathieu begint zijn dag in Nancy zoals het hoort, op de Place Stanislas! Hij probeert het geheim van de macarons op te sporen. Dan een kleine rondleiding door de stad naar de art nouveau in Nancy gevolgd door een groene golf. En eindigt zijn dag in het beroemde park van de kwekerij …


Het vermaarde Place Stanislas met de vergulde smeedijzeren hekken, de paviljoens en fonteinen herinnert aan Stanislaus Leszczyński eind 18e eeuw, toen dit hertogdom Lotharingen over werd gedragen aan deze Poolse ex-koning, wiens dochter met de Franse koning Lodewijk XV was getrouwd. Een mens moet toch iets om handen hebben. Niettemin, na diens overlijden werd het weer een Franse provincie.

Metz in Noord Frankrijk Lotharingen best een goeie reden voor Vakantie

Het Lotharingse Metz is het oude Divodurum (Godenburg). In de Frankische tijd was ze hoofdstad van Austrasië. Sedert de Verdragen van Verdun en Ribemont (879, 880) deel van het Oost-Frankische Rijk. In de 13de eeuw werd Metz een vrije rijksstad. In 1552 kwam stad en bisdom toe aan Hendrik II van Frankrijk. Hij won de strijd om Metz na een langdurige belegering door Karel V. Sedertdien was Metz een machtige Franse vesting.

Ten gevolge van de Vrede van Frankfurt (1871) werd Metz hoofdstad van het Duitse district Lotharingen. En na het Verdrag van Versailles in 1919 werd Metz hoofdstad van het Franse departement Moselle. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad van sept. tot eind nov. 1944 door het Duitse garnizoen verdedigd. Kortom, de stad getuigt van elasticiteit…


Metz in video beelden

Metz als hoofdstad van de regio Lorraine (Lotharingen), ligt aan de samenvloeiing van de Moezel en de Seille. Metz telt ruim 100.000 inwoners, qua agglomeratie het dubbele. Het is een agrarisch handelscentrum met wijn- en veemarkten. Metz is ook een commercieel en financieel centrum van de ijzer- en staalindustrie.
Metz is nog immer garnizoensstad en een belangrijk verkeersknooppunt.

Bezienswaardig is zeker de 13e eeuwse gotische Kathedraal St. Étienne


De in onderstaand overzicht vermelde nummer 1 kent bijvoorbeeld de volgende 3 Elzasser vakantie-bestemmingen :
[1] Pierre & Vacances Résidence La Petite Venise, 11 avenue Joffre, 68000, Colmar, Frankrijk

[2] Pierre & Vacances Résidence Le Clos d’Eguisheim – Route de Wettolsheim, 68420, Eguisheim, Frankrijk

[3] Le Domaine des Rois ( Domein van de Vorsten – 12 Fbg St Pierre, 68750, Bergheim, Frankrijk

(Pierre et Vacances was vroeger gelieerd met Center Parcs c.q.. Sporthuis Centrum)

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Of kies voor een pakketreis via onderstaande touroperators :

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Kras kent hier een fietsvakantie en een wandelvakantie, plus een tweetal busreizen.
D-Reizen kent hier een 9-tal eigen vervoer vakanties.

Colmar

 

Colmar in video beelden

Colmar ligt in een relatief vlak landschap aan de rivier de Lauch én aan de voet van de Vogezen, ideaal voor wijnbouw. Bazel in Zwitserland ligt op ongeveer 60 km en Straatsburg op ongeveer 65 km. noordelijk. Weliswaar met gevonden Romeinse nalatenschappen, is de stad feitelijk gesticht in de 9e eeuw.
Kenmerkend zijn de vele middeleeuwse vakwerkhuizen en – winkels. Maar ook het water telt : niet voor niets wordt het ‘Klein Venetië’ genoemd. En in die entourage is een Kerstmarkt wel heel bijzonder, temeer daar deze met een levensechte Kerststal is uitgevoerd.

Shoppen in de Elzas

U denkt : hier allemaal antiquiteiten ?
Dan heeft u de Style Outlets in Roppenheim nog niet gezien !
vanaf Niederbronn les Bains is dat 44 km oostelijk,
ofwel 49 km boven Straatsburg.

Abdij van Remiremont ofwel Abbaye impériale de Remiremont ofwel Reichskloster Romberg

Tja , 3-talig is hier gewoon. Immers, Nederlands-Vlaams en dan Frans en tot slot Duits.
En ja, in de tijden van het zogenaamde Heilige Roomse Rijk was het niet alleen Abdij maar ook een Vorstendom. Toen heette deze regio nog Opper-Lotharingen voor de periode van 1290 – 1766.

Remiremont , Romberg of Rijnsburg ??

Tja, het lijkt of personen en kastelen / abdijen een dubbelrol spelen, en wil je tijdens je vakantie toch wat achtergrond kennen waarom zus en zo …. daar hieronder en als tekst – popup .. wat soms verrassende achtergrond informatie. Niemand is er bij geweest, wanneer u hier op vakantie bent, staat u er midden in en met een goed glas er bij 😉

Abdij St. Pierre in Remiremont in de Franse Elzas
Remiremont (Franse taal) of Romberg (in de Duitse taal) werd omstreeks het jaar 620 opgericht als een Abdij voor jonge vrouwen / meisjes door de edelman Romaricus en de monnik Amatus uit Luxeuil. In 817 werd de zogenaamde benedictijner regel aangenomen. De abdij Saint-Pierre de Remiremont was alleen toegankelijk voor leden van de hogere adel en kwam mede daardoor tot grote rijkdom.
De benedictijner regel werd naderhand los gelaten.

Aan het einde van de dertiende eeuw werd de abdis voor het eerst als rijksvorstin vermeld. De abdij verloor de soevereiniteit in 1566.

 

Even terug : wie is / was de opper ‘bobo’ van Remiremont ?

Klik hier voor : de Remiremont of Rijnsburg Abdij , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

Wanneer er een Opper-Lotharingen is geweest , dan toch ook een Neder-Lotharingen ?

Zeker, het toenmalige Holland (!) in Franstalig België, Graafschap Luxemburg, Prins-bisdom Luik. En vreedzaam samenleven, nee, het zat er niet in.

Maar dat Lotharingen. Net als Luxemburg een klein maar “venijnig” mededinger in de macht van de wereld. Opper-Lotharingen dus. Sedert de 18e eeuw maakt het Huis Lotharingen deel uit van het Huis Habsburg, en het huidige Hoofd van die familie heet dan ook : Karl ( Karel ) von Habsburg – Lotharingen ( geboren in 1961 ).

Komen we dan nóóit af van de dynastie van Keizer Karel V ?

De rol van de Rijn in Lotharingen en Rijnsburg

Klik hier voor : de rol van de Rijn in Rijnsburg en in Lotharingen of de Elzas , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

terug naar de hoofdpagina Frankrijk Noord
of deze pagina:

Elzas Niederbronn les Bains wijnroute en Kasteel de Koningsburg, Loewenstein, Hohenfels, Fleckenstein, Niederbronn les Bains, Wasenbourg en het Casino

of deze pagina:

Elzas Lotharingen en Straatsburg, Nancy, Metz, Colmar, Abdij van Remiremont of Abdij van Rijnsburg, Petronella van Saksen , Graaf Diederik (Dirk) II van Holland en Graaf Floris II van Holland

of deze pagina:

Brugge en Zeebrugge, de oorsprong van Holland = Houtland en de thuishaven van Graaf Robrecht I bijgenaamd de Fries

Maar jammer voor het Nederlandse Rijnsburg ….dé Abdij van Rijnsburg stond in Remiremont in de Elzas.

 

top pagina