Chersonissos op het Griekse eiland Kreta

uitzicht op Zee bij Chersonissos op Kreta

Chersonissos op Kreta voor vakantiestrand en olijfolie : Chersonissos ligt ongeveer 25 kilometer ten oosten van Iraklion en ongeveer veertig kilometer ten westen van Agios Nikolaos. De naam betekent schiereiland, dat is één kant, de andere kant is dat Chersonissos te verdelen valt in het deel met de haven, dus een lager gelegen deel en dat heet ‘Limenas Chersonissos’ = Chersonissos – haven.

De tegenpool is dan

dus het hoger gelegen ‘Pano Chersonissos‘ en dat ligt wat hoger in de bergen. Wel bezienswaardig, maar wordt niet getrokken door de massa toeristen, terwijl dat wel het geval is bij de haven en de stranden. Mogelijk te zacht uitgedrukt want : de hoofdstraat is een lange strip met veel bars, discotheken, (souvenir)winkeltjes en restaurantjes. Duidelijk vakantiegericht èn gezellig (!), en wie kom je dan veel tegen : veel horeca heeft een Nederlandse uitstraling en Hollandse namen. Het is niet anders. We zijn een reislustig volkje.

Aanbiedingen

de Kruisbasiliek van Chersonissos op Kreta

In de nabijheid van het centrum van Chersonissos ligt een opvallende kerk in de vorm van een kruisbasiliek. Het opvallende is dat deze kerk gewijd is aan twee heiligen en heeft dan ook twee ingangen. Althans dat is het verhaal….. Zouden die heiligen dan niet tezamen door één deur kunnen ? Gaat om de heilige Joris en de heilige Nicolaas, tijdgenoten.

Sint Joris en z’n huisdieren

Joris of Georgio van Cappadocië dateert van rond het jaar 303, u weet wel, van die Joris en de Draak. Als Saint George bekend in Engeland. Als Sant Jordi befaamd in het Spaanse Catalonië. Het tragisch van Sint Joris is, dat men er van uitgaat dat ie nooit heeft bestaan. Blijf je mooi zitten met je draak en een aparte ingang in de kruisbasiliek op Kreta in Chersonissos die overigens veelvuldig in midden- en oost Europa vóórkomt. Lees méér over Joris en z’n draak op onze moresnet pagina.

Sinterklaas

Toch moeten we niet wanhopen. Jacobus de Voragine, aartsbisschop van Genua in de 13e eeuw, heeft ons de Legenda aurea nagelaten, waarin ook enorm veel informatie staat van Sint Nikolaas ….. tja, en als we dan in de één geloof hechten en de andere niet, ligt dat niet voor de hand.
Daarbij was Sinterklaas vóór het goede ( cadeau, kindervriend en beschermheilige van de zeevaarders ) en Joris tègen het kwade, en gelet op die beroepsethiek heb je dan dus wel twee ingangen nodig. We hebben het immers niet over een uitgang maar over ingangen. 😉

De Agia Paraskevi, ook een kerk, is dan weer aan de haven te zien en deels in een rots ingebouwd. Niet bekend of die ook iets met zeevaarders had.

De ouderdom of geschiedenis van Chersonissos

Het was Plutarchus die al over deze stad Chersonissos schreef als een nederzetting van de Griekse Spartanen. Nou hadden die ook niet het eeuwige leven en rond 67 v.Chr. bleek Kreta al tot het Romeinse Rijk te behoren, en verdiende Chersonissos z’n brood als haven, dus met invoer en uitvoer. Archeologische vondsten uit deze tijd tonen dat aan.Na de splitsing van de 2 Romeinse Rijken ( West – en Oost – ) ging Kreta behoren tot het oostelijke deel, en vervolgens bergafwaarts, evenzo Chersonissos. Eigenlijk met dank aan het toerisme stijgt Chersonissos weer in de vaart der volkeren.
Voor het creatief vermaak beschikt Chersonissos over een openluchtmuseum ‘Lychnostatis’ waar ook een expositie van kunst en oude werktuigen tentoongesteld wordt, terwijl Chersonissos en dat doet ‘t ‘m vooral : meerdere kleine stranden heeft en heel veel zee, een goed klimaat en veel zon.

De olijven van Kreta en Chersonissos

Zoals ook elders op Kreta, moeten de Kretenzers ook leven nadat de toeristen zijn vertrokken, velen zijn dus werkzaam in de landbouw, meer specifiek in het verkrijgen van de meest mooie olijven c.q. olijfolie. Al van rond 1200 v.Chr. waren de Feniciers al bekend met de olijfolie en die zullen ongetwijfeld ook op Kreta en Chersonissos langs zijn geweest. Kennis van olijfolie dus voldoende.

Chersonissos als Kretenzisch jongerencentrum

Tel zon, strand, zee op bij niet al te hoge prijzen en wèl discotheken, kroegen en feesten, dan weten jonge mensen waar Abraham de mosterd haalt en méér. Even tussendoor: wel eens van oh oh Cherso gehoord afgelopen jaren ? En een clubje van rond Den Haag ? Nou precies. Niet dat het er nog zo is, maar het kan weleens vóór komen dat het gemiddelde leeftijdsniveau ineens onder de 20 daalt en de temperatuur boven de 30 namelijk in juli en augustus. Iets. Heel gek, je verwacht tussen de 35 en de 40, maar het is en blijft een eiland. Wel met een warm mediterraan klimaat.

Knossos

En is het ietsje koeler zou je even een bezoek kunnen brengen aan Knossos, het Minoïsche paleis van Knossos is één van de belangrijkste Minoïsche opgravingen op Kreta. Een bezoek aan Knossos is bijna een must maar voel u niet verplicht, gaat om vakantie, toch ? Of een bootreis naar het schilderachtige Santorini, duurt zo’n 4,5 uur, dus in totaal zit je 9 uur op de boot om 5 uur op Santorini rond te lopen. Maar dan heb je ook wat.

En natuurlijk wandelen naar Pano Chersonissos voor authentieke taverna’s, gezellige barretjes en rust. Zeg maar een half uurtje lopen, maar dan wel omhoog. Ter geruststelling, terugweg gaat meer soepel.

Toeristentreintje van Chersonissos

Ook in Chersonissos hebben ze de uitvinding van het toeristentreintje gedaan, gemak dient de mens, en je raakt tenminste de weg niet kwijt en je ziet veel.

Samaria kloof is een pittige wandeling op Kreta

Kreta kent ook bergen en kloven, zo wordt er vanuit Chersonissos excursies aangeboden naar de Samariakloof. Vanwege de reistijd wordt meestal de kleine kloofwandeling geboden, maar er is ook een grotere klim en ja, het vraagt om wandelvaardigheid met aangepaste entourage zoals wandelschoenen, fles water en passende kleding.

 

wandeling door de Samariakloof op Kreta

Deze Samaria wandeling op Kreta kan ca 6 uur ‘belopen’ : onderweg zijn er geen faciliteiten, heb je dus wel eten en drinken nodig voor onderweg !

Wat niet te missen in Chersonissos op Kreta

De boulevard van Chersonissos natuurlijk, goed gevuld met winkels, café’s en restaurants en loopt langs de kust van Starbeach tot het centrum. Lekker eten en drinken, genieten van het goede leven is iets wat aan de Grieken en Kretenzers wel is besteed! En dan vaak laat eten, wel zo gezellig. Ga je gezellig tussen de lokale mensen meegenieten ? Ga dan ‘s-avonds rond de klok van 21.00 uur naar een eettentje.

Lasithi Plateau ten zuiden van Chersonissos

Een mooie streek om door te rijden is het Lasithi Plateau ten zuiden van Chersonissos ligt, ideaal om dit met een huurauto te regelen:

Lasithi Plateau

Een reis naar het land van Zeus, Lassithi plateu met indrukwekkende bergen en landschappen.

Met recht vakantie – aanbiedingen waardig :

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Kreta

 

top pagina