Doesburg stadhuis met in de hoek verwerkt de afbeelding van Sint Maarten

Doesburg in de Achterhoek, is dat zo ? Omdat de westelijke grens gevormd wordt door de (Oude) IJssel is dat correct.

Door de mosterd halen ofwel hardhandig terecht gewezen worden, is een oud spreekwoord dat ook op Doesburg van toepassing kan zijn. Ligt immers strategisch. is ook vesting geweest, officieel tot het jaar 1923. En dat betekent strijd en dus winnen dan wel verliezen. Spanjaarden kwamen langs, de Geuzen, de Fransen en de Duitsers. Ze komen nog steeds langs, maar dan in het kader van vakantie 😉 .
Over de stad wordt al gepraat – vlg. een akte van rond 1053. En stad sedert 1237.

Maar van de mosterd geen kwaad woord : Gosen Momme maakte in Doesburg al in 1457 mosterd, en de huidige mosterdfabriek is van 1806. Zeg maar rustig : belegen mosterd.

Doe je hier dan nog meer ? Vakantie houden bijvoorbeeld. D’rin of d’r omheen. Kijk bijv op deze kaart

voor de omgeving.

Aanbiedingen

kaart van Doesburg in de Achterhoek van Gelderland en omstreken

Sint Maarten en Doesburg

Er is een band tussen deze stad en de bekende legendarische figuur = Martinus. Wanneer het juist blijkt te zijn, is het aan de zendelingen Willibrord en Bonifatius te danken dat Utrecht ( of was het Atrecht ) verbonden is met Martinus, want het is daar de Dom die vernoemd is naar Sint Maarten ofwel Martini. En zo ook in Groningen al is dat een ‘gewone’ kerk. Het zal u niet verbazen. Vakantie stek Doesburg kent ook z’n Doesburgse Grote- of Martinikerk. En dus is Sint Maarten hier vereeuwigd in het stadhuis.
stadhuis Doesburg iets groter en iets natter

De Waag van Doesburg

Geestrijk pand, de Waag, of Het Hoge Huis Gelria, aan de Koepoortstraat 2. Mooi pand, zelfde stijl ( Nederrijnse gotiek ) , aan de overkant van het stadhuis. Als “Waag” of weeg instelling t.b.v. belastingen deed het al dienst in het jaar 1478.
Doesburg stadhuis en De Waag
Maar let op : de pachter van de Waag had ook het monopolie over de verkoop van niet – stadseigen bieren in de stad. Een café. En dat is het nu nog. Zelf gecontroleerd anno september 2017. Proefondervindelijk.

Me nooit gerealiseerd dat belasting betalen zo smakelijk kon zijn. Maar u begrijpt : een koude dan wel warme lunch is in dit café/restaurant evenmin een probleem. En drúk ! Geen tijd om je eenzaam te voelen.
café de Waag Doesburg binnen bar

wat de Hanzestad Doesburg u te bieden heeft

video over deze Hanzestad

Omgeving van Doesburg

Deventer en Zutphen liggen binnen ‘handbereik’, evenals Arnhem en Apeldoorn. Iets kleiner Lochem, Ruurlo, Nationaal Park de Hoge Veluwe. Voor natuur, cultuur en shoppen zit u hier niet te krap behuisd. Prima vakantie gebied. Heb nog 3 routes te beschrijven over deze contreien.

Doesburg van boven

Video ‘Beelden van boven’ vakantie stek aan de IJssel

Vakantie Aanbiedingen

Jammer, er zijn geen resultaten om weer te geven.

terug naar de hoofdpagina over Gelderland


top pagina