vakantie bestemming : Nederland Drenthe Hoogersmilde en het Vakantiepark Het Drentse Wold ; … Smilde ?

Soms is het leven ietsje ingewikkeld. Wanneer je in deze contreien aan de noordkant kijkt, zie je de hoofdstad van de provincie Drenthe : Assen. Van daaruit bekeken iets naar zuid : beginnen we bij Bovensmilde, aan de bovenkant, logisch toch ?

Zakken we iets, komen we bij Smilde. Dat was er vroeger niet, was eigenlijk de verzamelnaam van meerdere plaatsen met Smilde in de naam. Daarna werd het de centrale eenheid, en nu is “Midden Drenthe” de naam van de gemeente. En daar koop je ook weer niets voor.

Langs de Drentse Hoofdvaart zakken we voorbij het winkelcentrum zuidwaarts en komen we bij Hijkersmilde. Waarom ‘Hijker’ ? Nou, iets verder en oostwaarts hebben we het dorp Hijken en dus het Smilde deel bij Hijken voegen en je krijgt Hijkersmilde. Gevolgen van het ontwikkelen van de veengebieden.

Dan nog iets verder zuidwaarts en weer enigszins westwaarts, ja, dáár hebben we Hoogersmilde. Niet te verwarren met Bovensmilde. Het ligt er ruim onder zeg maar, beter : “zuidwaarts”, maar lag ten opzichte van het omliggende veengebied, ietwat hoger, meer bebost dan veen en “to the point” zoals de Drenten zijn : dat is precies waarom het Hoogersmilde moest zijn.

Vroeger een uit te winnen veengebied

Je ziet het ook terug aan de rechte sloten , rechte veenkanalen voor de afvoer van het veen. Hoofdzakelijk voor rekening en inning van de lagere landadel, deels ook vanuit Friesland. Zoals in de regio een veel voorkomende naam : het Jonkersland van die Jonker.
En nee, de lokale bevolking had die rijkdom dus niet. Was destijds simpel armoe. Maar tegenwoordig wordt het allemaal financieel wat beter en dat zie je ook aan de bebouwing, de woningen etc. En dat geldt voor alle delen met ‘smilde’ in de naam. Maar het roemruchte verhaal van Bartje en diens brune bonen ?

Naadloos hier in te passen, in het verleden dan.

Alleen die brug …….. Heeft ook een begrijpelijke naam : de Veenhoopsbrug. Laat over de oorsprong geen twijfel, maar ligt scheef over de Drentse Hoofdvaart. Nou ja, rechtdoor was geen optie en dan is dit een goeie oplossing, van de ene naar de andere oever. Maar zie je de klep omhoog staan, het verstoort je gevoel voor verhoudingen.

Ligging van Het Drentse Wold in Drenthe west

Direct aan de rand van het Nationaal Park Het Drents Fries Wold ligt het autovrije Hogenboom Vakantiepark Het Drentse Wold, in het pittoreske Hoogersmilde.

Deze weelderige omgeving, één van de grootste bosgebieden van Nederland, is ideaal voor eindeloos wandel- en fietsplezier.

En rijd je met een auto westwaarts richting Friesland, kom je in de bossen van Appelscha en Bakkeveen,
en rij je met de auto oostwaarts kom je in de bossen van Westerbork en Orvelte etc,
Noordoost ? Kom je terecht in de bosrijke omgeving van Borger en Odoorn, Zuidoost in de contreien van het bosrijke Emmen en rond Hoogeveen zijn er ook bossen geregeld. Drenthe toch ? Kijken ze niet op een boom meer of minder 😉

 

Faciliteiten van Vakantiepark Het Drentse Wold bijvoorbeeld

Ook in en om het park zijn er recreatieve mogelijkheden. Ga tafeltennissen of daag de kids uit voor een partijtje voetbal op het sport- en speelveld. Voor de allerkleinsten zijn er diverse speeltoestellen. Nabij Vakantiepark Het Drentse Wold vindt u ondermeer een restaurant met midgetgolfbaan (ca 500m) en een openluchtzwembad waarvan gasten gratis gebruik kunnen maken.

Omgeving van Vakantiepark Het Drentse Wold

Vanuit dit park kunt u letterlijk alle kanten uit. Natuurliefhebbers trekken er op de fiets of te voet op uit om de loof- en dennenbossen, zandverstuivingen en heidegebieden te verkennen. Uw kids hebben volop ruimte om te ravotten heerlijk. Zit het weer een dag niet mee? Kies dan voor een bezoek aan het Drents Museum in Assen of natuurlijk Dierenpark Emmen.

Zeker met jongere kinderen zet u voor een kort ritje koers west naar Appelscha met Ravenswoud om daar attractiepark Duinenzathe te ontdekken. De bossen bij Appelscha zijn evenmin te versmaden.

Of een wandeling ( er is 1 smalle autoweg doorheen ) in/bij het Fochteloërveen, net boven Appelscha.

Hooghalen in het oosten is ook een toegang tot heel veel bos, Schoonloo iets verder, eveneens met bij Schoonoord het Ellertsveld en Ellert en Brammert, en zuidelijk van Hoogersmilde is het grote Dwingelder Veld te vinden.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Drenthe / Drenthe detailpagina’s.

top pagina