Ellertsveld in Drenthe bij de Hondsrug, natuurlijk met de reuzen Ellert en Brammert of Brammer PLUS vakantie en Landgoed De Klencke niet vergeten

In de contreien van Sleen, Sleenerzand en Schoonloo lopen of liepen wat duistere lieden soms. Het gebied heeft iets te maken met de Hondsrug in Drenthe. Ook wel bekend als het Ellertsveld. De huiselijke stek ooit van vader en zoon, Ellert en Brammert. Van een formaat waarvan men zegt : “reus” en qua professie “crimineel”. Dat is te zeggen : struikrover, wild gevestigd en dus geen gediplomeerd struikrover.

Ellert en Brammert op de Hondsrug bij Schoonoord bezorgen een knappe vakantie in Drenthe

Het verhaal gaat, dat ze op een gegeven moment ook een Drentse deerne hebben gekidnapt. Wat hun overigens uiteindelijk slecht is bekomen. Het zou zich allemaal hebben afgespeeld op het Ellertsveld. Waarvan men nu denkt dat het getraceerd moet worden rond Schoonoord specifiek : de boswachterij Sleenerzand.

We kunnen zeggen : Ellert en Brammert volgens Johan Picardt

Is een oud verhaal al. Vooral afkomstig van Johan Picardt en dan praten we over een leeftijds-strekke van 1600 – 1670. Een actief man namelijk zowel dominee, dokter, ontginner, historicus. En uit hoofde van dat laatste de auteur van de Annales Drenthiae.

En daarin doet hij de story van Ellert en Brammert uit de doeken.

Naast de hooggeëerde activiteiten was hij ook geïnteresseerd in allerlei andere kennis. Dat was dan weer de reden – volgens weer andere deskundigen – dat fantasie en realiteit door elkaar liepen. Maar zijn laatste werkzaamheden waren vooral rond Coevorden geweest, sporenonderzoek en historie.

Omdat over onze reuzen ook buiten Nederland verteld wordt, is een definitief verhaal hièr onzeker. Zeker is wel dat naar Picardt ook een toeristische anwb-route is vernoemd, dat dan weer wel. En dat dan ook weer op een afzonderlijke pagina op deze website.

Het Ellertsveld precies uitgemeten op de hoogvlakte in Drenthe

Waar vinden we dit Ellertsveld in Drenthe exact.

Vanuit de richting Borger, de weg langs Westdorp, de Mepsche Weg. Die overgaat in de Ellertsweg via Ellertshaar en eindigt westelijk van het Eeserveen.  Dan in het Ellertsveld en daarboven het Schoonloër veld in de Boswachterij Schoonloo. Lees ook deze pagina over de onderbouwing !

De weg van Ellert of Ellertsweg

Boven Orvelte langs het Orvelter veld vinden we ook nog een stuk Ellertsweg. Immers het komt vaker voor dat alle wegen in de richting van .. ook die naam dragen. In dit geval dus gericht op oost, richting De Kiel. Eigenlijk via de bossen van de Boswachterij Sleenerzand in de richting van Schoonoord. Waar ook het museum Ellert en Brammert is.

De weg van Brammert

En de weg van Brammert dan? Is er ook. Vanaf Exloo, met een fietstunnel onder de N34 door, maar je kunt er met een kleine omweg ook met de auto komen, langs Eeserveen naar De Kiel, boven Schoonoord, dat is de Brammershoopweg, “verstopt” deels in de Boswachterij Odoorn.

nalatenschap van Ellert en Brammert op de Hondsrug

U vindt er op internet meer over op de website van het openlucht museum in Schoonoord. Er zijn realistische beelden van het wonen en leven in deze omgeving met plaggenhut. Ook een Saksische boerderij, een tolhuis, schooltje en zelfs een gevangenis.

En dat is allemachtig mooi om daar met je kinderen naar toe te gaan. Een sappig tot de verbeelding sprekend verhaal. Gecombineerd met een stuk cultuurhistorie van eigen land. Het zou zomaar door de mensen achter Kabouter Plop verzonnen kunnen zijn. Ware het niet dat Ellert en Brammert volgens Picardt al eerder hier in Drenthe waren.

Plopsaland Nederland, ook dat nog, ook op de Hondsrug in Drenthe

Ja, Plopsaland vindt u hier terug , in de omgeving Dalen / Coevorden. Plopsaland is overwegend indoor, met een stukje Plopsaland outdoor. Ellert en Brammert is overwegend outdoor. En in de plaggenhut etc indoor. Wanneer je een aantal dagen te besteden hebt, combineer je oud en nieuw.

Landgoed de Klencke in Oosterhesselen

Misschien een goede reden om gelijk het Landgoed De Klencke te bezoeken in Oosterhesselen. Landgoed De Klencke ligt in het beekdal van het Drostendiep. En het landhuis wordt omringd door oud loofbos, heide, graslanden, rechte lanen en boerderijen. De Klencke is een havezate, een ‘aanzienlijke landhoeve’. Toebehorend aan zeventiende-eeuwse edellieden. De naam Klencke, is mogelijk afkomstig van een ondiepe of doorwaadbare plaats ( inklinken van grond ) in het Drostendiep. Het landgoed is in 1961 door mevrouw Goddard-Van der Wijck nagelaten aan Natuurmonumenten. De basis dateert al vanuit de 13e eeuw !
Landgoed de Klencke in Oosterhesselen Drenthe
De bij deze – soms genoemd Kasteel – Havezathe de Klencke verbonden familienamen zien we in Groningen en in Noord Drenthe. Zoals de familie Von Inn und Kniphausen bij Groninger Borg Asinga te Ulrum en Nienoord te Leek. En de familie Kymmel bij de ‘Kymmelsberg’ bij Schipborg / Zuidlaren.

Oud en Nieuw in Drenthe : Orvelte

De Orvelter marke Garminge , waarmee u iets ten zuidwesten van het Ellertsveld zit. Maar daarentegen dicht bij het museumdorp Orvelte. Èn de gigantische heidevelden zoals bij het Mantingerveld. Is absoluut een aanrader om als Vakantie aktiviteit Drenthe te bezoeken. Oude panden met oude ambachten laten veel zien van hoe het was. En laten veel proeven van hoe het nu is. Angst voor loslopende struikrovers zoals Ellert en Brammert » kabouter Plop waakt over Drenthe 😉

Ellert, Brammert, Plop en de Kniepertjes op vakantie Drenthe aanraders

Stel u zit ergens op vakantie, en u denkt ter plekke : wat nu te doen. Draai het nou eens om en ga daarheen waar u kunt wandelen in de bossen of de heide. Waar u roemruchte struikrovers kunt raadplegen voor versterking van het inkomen. En waar u de fantasie op hol kunt laten bij kabouter Plop. Of waar u de maag haar deel kunt geven met de kniepertjes en nog veel meer … Dáár moet je op vakantie gaan. Daarom bieden we hieronder een overzicht. Klik er vrijblijvend naar toe en u hebt alles voor uw vakantie op een rijtje : 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~