het Italiaanse Florence of Firenze

Florence of Firenze, hoofdstad van de regio Toscane en de provincie Florence/Firenze, telt circa 360.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno. Eén van de bekendste cultuursteden van Europa.

Florence in Italië

Florence werd in het jaar 59 gesticht door afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam ‘Florentia’, wat staat voor het Latijns : ‘moge zij bloeien’. Zie ook onze pagina over de Da Vinci Code
Florence werd eeuwenlang bestuurd door de familie De Medici vanaf de 15e eeuw tot 1737, tot 1799 door de Habsburgers, waarna het bestuur werd overgenomen door de Fransen tot 1814. In 1814 kwamen de Habsburgers terug, echter verdreven in 1859 en tenslotte opgenomen in het Italiaanse koninkrijk. Aan buitenlandse invloeden geen gebrek.

De familie Dei of D’ Medici had bijzonder veel invloed in Italië en vooral in Florence gedurende de 15e tot en met de 17e eeuw. Actief vooral in de bankierswereld ( en koning, keizer , admiraal hadden nogal eens geld nodig … ) en ook de Paus liet z’n vermogen door hen beheren. Hoewel … de familie D’ Medici leverde 3 Pausen : Leo X, Clemens VII en Leo XI, zo toevallig zal dat beheer dus niet geweest zijn.

Daarnaast nog eens 50 kardinalen ( ik beroep me even op wikipedia, want zelf was ik er niet bij en evenmin gehecht aan het celibataire leven) en was men ook betrokken bij vele vorstelijke families.

Aan de familie Dei Medici gingen vooraf, zo ongeveer vanaf de 11e eeuw de familie Barberini die juist in de 15e eeuw ( toevallig?) de wijk nam naar Rome. En die familie leverde in begin 17e eeuw Paus Urbanus VIII , die op zijn beurt weer vele familieleden benoemde tot kardinaal etc.

Firenze Aan Florence hebben we meer te danken: bijvoorbeeld de plaatselijke munt, de “fiorino d’oro” of Gouden Florijn, waaraan wij de gulden (= Gouden) Florijn aan danken, na de inflatie rest ons slechts de gulden, hoewel ook die is ons inmiddels door de neus geboord – niets is zo heilzaam als het onthechten – en gaan wij met de euro door het leven.

Bezienswaardigheden Florence

 

 • de Santa Maria del Fiore, die in de volksmond Duomo (dom) wordt genoemd met haar koepel, ontworpen door Brunelleschi. Ernaast staat de losse campanile (klokkentoren) en het Baptisterium met beroemde bronzen deuren
 • de Ponte Vecchio (oude brug), gebouwd in 1345
 • de Corridoio Vasariano, ontworpen in 1565
 • het Palazzo San Lorenzo , museum
 • de kerken Santa Maria Novella en Santa Croce
 • het Palazzo Pitti

 

De Medici van Florence en de Italiaanse Tiramisu

Eind 16e eeuw wordt aan de toenmalige en machtige graaf van Toscane, Cosimo III de Medici toegeschreven dat zijn banketbakkers tijdens een bezoek aan Wenen en dus ter herinnering, de Tiramisu hebben ontworpen.
Daarbij telt vooral de werking van de ingrédienten, de oppeppers van die tijd want : eieren, suiker, chocolade, koffie en mascarpone ( zachte roomkaas ) en men scheen daardoor nogal ‘actief’ te worden tijdens informele contacten, zeg maar. Toegegeven, sedertdien zijn er nog vele andere recepten ontstaan voor die ene naam : Tiramisu.

San Marino Pisa La Spezia

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina

 

terug naar de hoofdpagina over Italië