Heinsberg Gelre Geldern naar Gelderland

de oorsprong van Gelre in Wassenberg Heinsberg heeft mooie natuurgebieden om te bezoeken in je vakantie

Reisverhaal van Gelre via Waals Belgie en Duitsland naar Gelderland begint bij Gerard de Vlaming. 1.000 jaar verwikkelingen komen tot een oplossing. Combineer dat nu eens met een zonnige vakantie in Limburg – Gelderland en omstreken. Mooie vakantie aanbiedingen voor U !!

Exact weten we het niet, maar hij – als Gerard van Antoing – zou geboren zijn rond het jaar 985 en geleefd hebben tot na het jaar 1033. Heeft dan dus duidelijk het eerste millenium – het jaar 1.000 ( was een dingetje in die tijd) – meegemaakt. Mogelijk was zijn ‘volksverhuizing’ een aanzet tot verhuizing van ook andere ‘Vlamingen’ uit diens regio naar onze huidige regio.

Méér Vlamingen onverwachts in onze ( vakantie- ) streken ….

Machtsevenwicht tussen Graafschap Vlaanderen en Koninkrijk Neder-Lotharingen

De verdeling van de macht in het België van toen, was enerzijds en westelijk het Graafschap Vlaanderen, en rechts daarvan, oostelijk dus, Neder-Lotharingen. klik hier voor de Neder-Lotharingen foto

De grens tussen Vlaanderen en Neder-Lotharingen lag, zeg maar, daar waar nu Wallonië begint !
Was toen ook al niet helemaal koek en ei.

Gerard van Antoing resideerde net buiten Vlaanderen, dus nèt binnen Henegouwen in Antoing iets voorbij Doornik, tussen Kortrijk en Mons / Bergen en ongeveer 40 km zuid-zuid-west van Ellezelles ofwel de geboortestek van de 16e eeuwse Graaf Lamoraal van Egmont. En Antoing ligt dus aan de Schelde in het zuiden van het huidige België.

Er is niet al te veel met zekerheid bekend , de volgende bijnamen echter spreken tot de verbeelding. 😉

Boudewijn IV met de baard joeg Gerard van Antoing Gelre in

Er was een Boudewijn IV ‘met de baard’ als Graaf van Vlaanderen, die uitbreiding zocht naar het oosten toe. Gerard en diens broer zaten in de weg en vluchtten in het jaar 1020 , zochten hulp bij Keizer Hendrik II de Heilige die weer de zoon was van Hendrik II (“de Ruziezoeker“) en dan begrijp je direct dat het gezellige tijden moeten zijn geweest. Niet iets voor je vakantie.

Verhuizing van Henegouwen naar Gelre of Geldern in Duitsland 7 km voorbij Venlo

Gerard moet echter een figuur van belang zijn geweest, want de Keizer verschafte hulp en niet zo’n beetje ook : een gebied bij Heinsberg namelijk Wassenberg van dermate omvang dat men vorst van de streek kon worden met als grond-eigenschap een “allodium” wat wil zeggen dat het een absoluut eigendom was waar niemand anders recht op kon laten gelden. Daar hoorde dan ook bij de streek rond het plaatsje Geldern (?) in Duitsland, westelijk van de Rijn en noordoostelijk van Venlo, ca 7 km over de grens. Dat deel werd later vaak Opper-Gelre genoemd. Dit is dan de “geboorte van het latere hertogdom Gelre”.

Slechts één probleem : het vergt een verhuizing ( over ca 248 km ) naar net oostelijk van het Nederlands-Limburgse Roermond zie ook onze pagina over Herckenbosch en dan nog de grens over naar klik hier voor (de foto van) Wassenberg.

Dit staat u ondermeer te wachten bij Heinsberg en Wassenberg

 

Heinsberg en Wassenberg

We tellen het jaar 1020 en Gerard ging. Overigens is anderhalve eeuw later er wederom bewoning van Antoing in dat fraaie kasteel, afgebeeld op de foto dat dateert van de 12e eeuw, in de 19e eeuw herbouwd. Na enige tijd werden die heren van Antoing : ridders en baronnen en ze leefden nog ……

En inderdaad die eeuw later woonde in de contreien van Henegouwen ook al weer Yolande van Gelre, gehuwd met Boudewijn IV van Henegouwen.

Uitbreiden was de kunst in de middeleeuwen, ook van Gerard van Wassenberg en van Gelre

Klik hier voor : Gelre dat groter groeit naar Gelderland.

Het verval van Gelre

Toch delfde Karel van Egmont / van Gelre het onderspit tegenover Philips de Schone ofwel van Habsburg. Na het overlijden van Philips kwam Karel van Gelre terug, heroverde zijn Gelre gebieden maar overspeelde nogmaals z’n hand en moest zijn meerdere erkennen in Keizer Karel V van Habsburg, geboren als Karel van Luxemburg.

Waar gaat het fout met Gelre

Het gaat feitelijk al fout met het HUIS van Gelre toen in 1371 Reinald overleed waarmee een einde kwam aan het HUIS van Gelre.
Opgevolgd door het Huis Gulik of Jülich.

Met Arnold van Egmont bepaalt het Huis Van Egmont wat er in Gelre gebeurt

Met Arnold van Egmont komt Gelre in handen van het Huis van Egmont. Lees op dit plaatje verder over Van Egmont en Oranje Nassau.

Provincie Gelderland te langen leste

Tijdens de 80-jarige oorlog kwam er een aantal opsplitsingen, en na het Verdrag van Wenen van 1815 bleef uiteindelijk de huidige provincie Gelderland over.
Ook niet slecht, maar toch een beetje een verhaal van de opkomst en teloorgang van een roemruchte naam : Gelre.

Om de sfeer te proeven een ideaal gebied om de onzichtbaarheid van grenzen ‘uit te vlooien’:
LuftKurort Wassenberg en Mönchen Gladbach
en bekijk de natuurgebieden : Naturpark Schwalm-Nette, Deutsch-Niederländischer Naturpark Maas-Schwalm-Nette

Heinsberg heeft hier vele kastelen te bekijken en nog veel meer moois.
Absoluut een bezoek waard.
trip naar de bron van Gelderland

Lees ook onze webpagina over vakantiepark Aerwinkel bij Roermond Limburg

Geldt ook voor deze pagina die we van Daelenbroeck bij het Herkenbosch van het Roermondse Limburg maakten, en gaat terug tot het jaar 1311, toen Godfried van Heinsberg, de Gulikse leenheer van Wassenberg, daar het Kasteel Daelenbroeck liet bouwen.

Waar Gelre overigens ook een combi vormde met Jülich = Gulik en Berg onder Düsseldorf gaat het verhaal daar op deze pagina verder.

Vakantie aanbiedingen en aanbieders

U vind bij onderstaande vergelijkingsites een groot aantal vakantiehuizen, vakantiebungalows en hotels:


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina van Gelderland

Maar lees ook onze pagina over de Vlaming en Gelre.

top pagina

vakantie-trips.nl over Heinsberg Gelre Geldern naar Gelderland !