Monschau Julich Wassenberg Eifel delen een vakantie regio in de Eifel.
de Hexenturm of stadspoort van Jülich

Deze pagina is feitelijk een voortzetting van onze pagina over Gelre en Gelderland. Want van Gelre naar Gelderland komen we niet alleen Wassenberg / Heinsberg tegen maar ook het Hertogdom Jülich of Gulik en Berg.

Wie Berg zegt, zegt Düsseldorf en over Düsseldorf hebben we al een pagina.
Blijft over Jülich en omgeving.

Klik hier voor : Klik hier voor de foto omtrent de verhoudingen tussen Gelre – Jülich – Berg ( Düsseldorf).

Onderwerpen over de Eifel in afzonderlijke pagina’s

Aanbiedingen


Onderwerpen over de Eifel op deze pagina

Jülich of Gulik

Jülich of Gulik valt nu onder de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in de Kreis Düren aan de Roer. Jülich dateert dus ook al van de middeleeuwen, is de hoofdstad van het hertogdom Jülich of Gulik. En niet te klein want het gaat om een gebied langs de Ruhr. Begrensd door het keurvorstendom Keulen en het keurvorstendom Luik. Evenals Zuid-, Midden- en Noord-Limburg.

Bezienswaardig in Jülich

In Jülich is evenveel bezienswaardig als in elke stad van die ouderdom en historie. Het Paleis / Kasteel van de Hertogen is tegenwoordig museum en staat bekend als de Citadel. Het Slot en Vesting is voornamelijk gebouwd in opdracht van Hertog Wilhelm V die leefde van 1516 – 1592. Niet bepaald onopvallend in Italiaanse stijl. Maar veel is te bezichtigen, te bezoeken, te doen volgens deze pagina van de stad Jülich.

Daarnaast is de Hexenturm ofwel de Stadspoort niet te missen, maar moèt je ook niet missen.

Nideggen als betrouwbare vesting nodig tegen …

Nideggen als betrouwbare vesting nodig tegen Jan en Al(l)eman.
Onenigheden waren niet alleen Gelre voorbehouden, Jülich heeft ook een naam hoog te houden.
Al in een vroeg stadium had Graaf Willem II van Jülich al een grondig geschil met de Keurvorst van Keulen. Zo rond 1177 en liet daarom de Trutzfeste Nideggen bouwen ofwel de burcht Nideggen. Met in de loop der tijd een gemeenschap er om heen, zeg zo’n 10.000 bewoners.

Burcht Nideggen

Klik hier voor : foto van de Burcht Nideggen van het Huis van Jülich in Nideggen
Het was Gerhard die planmatig in de 14e eeuw de bewoning opzette. Gaf het stadsrechten. En een stadsmuur met 4 poorten waarvan er 3 nog immer in goede staat zijn. Gerhard was getrouwd met Elizabeth van Brabant. En een Van Brabant was in die tijd en nog steeds ( denk aan het Belgisch Koningshuis ) een goede partij.
Maar tijden veranderen. Tijdens de invasie van de Franse troepen in de herfst van 1794 verloren vele bewoners het leven. En verloor Jülich het hertogdom.

Het Congres danst Nideggen naar Pruisen

Het congres van Wenen van 1815 is al eerder in deze specifieke reeks aan de orde geweest. Ditmaal werd het Rijnland ‘met inhoud’ toegewezen aan Pruisen. Wat overigens weer wel een economische oplevering teweeg bracht.
Nideggen staat nog immer op de kaart en dat willen ze mét het Kasteel weten ook, getuige deze website. Niet in het minst door de samenwerking met het nabij gelegen Düren.

Düren in Jülich heeft het Anna-hoofd van Mainz maar niemand is blij

Klik hier voor méér info over Sint Anna, de historie en het ook in Nederland vóórkomen van de plaatsnaam St. Annen, St Anna of Annen etc..

Op onze pagina over Brabant kunt u lezen over de St Annakapel van Molenschot onder het lokale motto : “naar Molenschot gaat ieder Anneke om een Manneke en ieder Manneke om een Anneke”. Op die pagina staat het waarom.

Düren en de Merode gelinked aan België

Nabij Düren ligt een plaats, voorheen Rode, en naderhand Merode, voorzien van een riant kasteel. De bewoners, de familie de Merode – al bekend vanaf halverwege de 12e eeuw – woont ook in het Belgische Westerloo en heeft connecties internationaal van naam. Zie onze Belgische en Eifel pagina hierover.

Niet te vergeten : Düren is ook een geschikte omgeving voor wandel- en fietsroutes zie bovenstaande website.

Monschau in de Eifel, vanouds favoriet excursiegebied vanuit Limburg

vakantie Eifel tips :
Monschau als sinds tig tijd vanuit Valkenburg een excusiebestemming, is nog steeds een mooie plek om te zijn
Monschau op een niveau van 420 meter hoog vindt zijn oorsprong in een nonnenklooster èn de burcht er omheen om het te beschermen.

Daarnaast is Monschau bekend vanwege de lokale textielproductie. Daarbij was het riviertje de Laufenbach dat door de stad stroomt, zeer belangrijk voor die textielproductie. In Monschau kun je het Rote Haus, waar het Scheiblermuseum in ondergebracht is, bezoeken. Het Rote Haus werd gebouwd van de opbrengsten, verkregen na het verbeteren van de technieken voor textielproductie.
Het stuwmeer Perlenbach is voorzien van een mooie wandelroute, beginpunt aan de noord- of aan de zuidkant van het meer.

burcht van Monschau

Want waarom staat Monschau ( vroeger Franstalig : Montjoie en ook Monte Joci ) op deze pagina op de kaart ? Gaat om de burcht van Monschau. Torent uit boven Monschau en is een ander Kasteel van de Hertogen van Jülich althans in de periode 1433 tot ca 1609. En hoort Monschau niet meer thuis op de pagina over de Eifel op zich. Sedert de 19e eeuw is de burcht in eigendom bij de Gemeente Monschau en in redelijke staat hersteld.
Klik hier voor de foto van de burcht Monschau

Bezienswaardig in Monschau

Goed toeven op een terras in Monschau in de zon

  • Het oude kasteel van de hertogen van Jülich of Gulik
  • historisch centrum
  • gezicht van bovenaf op de stad
  • het “Rote Haus”
  • kerk op plein
  • de rivier de Ruhr
  • Eschbachstrasse

Natuur in de regio

Nationalpark Eifel is een vorm van genieten van natuur


top pagina