Froidchapelle vakantie in zuidwest België : Village l’Eau d’Heure is een pracht vakantiepark in Henegouwen

De vraag is wellicht vooral : niet alleen het onderkomen moet aantrekkelijk zijn, maar wat valt er voor het overige in en rond dit park te beleven.
België Henegouwen op de grens van Namen : Froidchapelle Village l'Eau d'Heure vakantiepark

Village l’Eau d’Heure Froidchapelle – Wallonië, België

Ligging van Village l’Eau d’Heure in Froidchapelle Henegouwen / Hainaut

Village l’Eau d’Heure, gelegen in het plaatsje Froidchapelle in de provincie Henegouwen / Frans : Hainaut. Het ligt  tegen de grens van Namen / Namur aan.  Wallonië biedt u alles voor een afwisselende vakantie op een zeer compleet park.
kaart Froidchapelle Henegouwen

Ver weg ? Valt mee toch …
Vanaf Maastricht naar Froidchapelle is 160 km ofwel 1 uur 50 minuten.
Vertrekkend van Utrecht naar Froidchapelle is 274 km ofwel 3 uur rijden.
en bijvoorbeeld vanaf Durbuy naar Froidchapelle mag 100 km zijn ofwel 5 kwartier.
Per vliegtuig via Brussel is Charleroi te bereiken, maar dan zie je hier de omgeving iets lastiger, tenzij met huurauto.

Maar ja, vertrek via Schiphol vergt al 2 à 3 uur in de afhandeling, en moet je ook nog naar Schiphol toe.
Per auto naar Froidchapelle ……. dan ben je er al……
Is ook een minpuntje voor sommigen : “ze kwekken hier Franstalig”. Voordeel van het nadeel : “daar krijg je wel een prettig vakantiegevoel van 😉

 

De meren van Froidchapelle in Henegouwen

Dankzij de ligging direct aan een uitgestrekt meer is deze locatie een paradijs voor watersportievelingen. Het park beschikt over vele faciliteiten voor jong en oud. Er zijn genoeg mogelijkheden voor de sportievelingen: zeilen, waterskiën, windsurfen of duiken behoren er toe. De Meren van de Eau d’Heure zijn kunstmatig aangelegd aan het watertje van de Heure rond 1970.
l'eau d'Heure ofwel het water van de Heure als rivier is afgetakt om daarmee de kunstmatig aangelegde meren te voeden, Les Lacs net boven Froidchapelle
Deze rivier de Heure ontspringt bij Marchienne-Au-Pont, een westelijk deel van Charleroi. En eindigt haar bestaan in de rivier de Samber of Sambre. Die Sambre op haar beurt ontspringt in het Franse Picardië en levert haar inhoud af in de Maas.

20 km westelijk van Charleroi ligt Morlanwelz.

Daar vind u het domein van Mariemont, dat in de 16de eeuw ontworpen werd door Maria van Hongarije. Zij was een zuster van Keizer Karel V en leefde van het jaar 1505 tot 1558. Is dus landvoogdes geweest van de Nederlanden.

Een zeer visionaire familie : Maria werd op haar 1e verjaardag uitgehuwelijkt aan de dan nog ongeboren Lodewijk II van Hongarije. Huwelijks inzegening in het jaar 1515. Daadwerkelijke huwelijk was in 1522. 4 jaar later sneuvelde Lodewijk in de strijd tegen de Turken.

Mariemont en park

Klik hier voor : een tekening van het giga grote Mariemont en park , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

 

De omgeving van Village l’Eau d’Heure tegen de grens met Frankrijk

De omgeving van Froidchapelle Henegouwen nodigt het hele jaar uit om ontdekt te worden.
Best wel mooi en interessant is de vallei van de rivier de Maas , komt bij het Franse Givet België binnen. Goeie reden om dat Givet eens te gaan bekijken.

Givet ligt op 41 km vanaf l’Eau d’Heure.

 

video beelden van Givet

 

Givet is een Waalstalig (ooit België) maar nu Franse plaats in de Franse Ardennen, en ligt dáár waar de Maas België binnenstroomt.
Aan het einde van de middeleeuwen behoorde Givet nl tot het prinsbisdom Luik ! Keizer Karel V verkreeg het in de 16e eeuw en liet er het fort Charlemont bouwen.

Dinant in Henegouwen

En zeer beslist niet te missen is even verderop 48 km maar wel de Maas volgend, de plaats Dinant met Citadel.
Imho een ‘must see’ wanneer je toch al in de buurt bent.

video beelden van Dinant met Citadel

Dinant is een Waalse stad en ligt strategisch aan de rivier de Maas, in de Belgische provincie Namen of Namur. Duidelijk zichtbaar is de kerk de Notre Dame, maar absoluut letterlijk en figuurlijk overheersend is de Citadel daterend van de 11e eeuw, onder beheer van de Prins-Bisschop van Luik herbouwd en uitgebreid. Niettemin, in 1703 toch ‘vernietigd’ door de Fransen. Dat heb je met strategisch interessante bouwwerken. Er is nog veel te bezichtigen.

Chimay in Henegouwen

En 20 km zuidelijk vanaf l’Eau d’Heure.

video beelden van Chimay

 

Chimay, stad in de Belgische provincie Henegouwen met iets van 10.000 inwoners in het zuiden van de provincie Henegouwen, grenzend aan de provincie Namen en aan Frankrijk.
De toeristische hoogtepunten van Chimay zijn bijvoorbeeld de vlindertuin, het kasteel van de prinses van Chimay en de nabijgelegen abdij Onze-Lieve-Vrouw van Scourmont, waar nog immer kaas gemaakt wordt en het bekende Belgische speciaalbier Chimay gebrouwen wordt.

 

video beelden van  het Kasteel van Chimay

 

De toegevoegde waarde van deze video is, dat er een uitgebreid zicht van bovenaf is, zodat het imposante van dit bouwwerk meer duidelijk wordt.

 

Neptunus in Petigny

Op 27 km zuidoost vanaf l’Eau d’Heure vinden we Neptunus in Petigny, ondergronds èn als wandeling :

video beelden van de Neptunus Grotten Petigny

De Neptunusgrot of Neptunusgrotten is een grot in het Belgische Petigny waar de rivier Eau Noire ( ‘het zwarte water’) een ondergronds traject heeft uitgesleten. De grotten zijn te bezichtigen met een boottocht en u vindt deze : Rue de L’adujoir 24, 5660 Petigny. Grotten van Neptunus ? Tja, what’s in a name. Wanneer u het aloude Oera Linda Bok heeft gelezen van de fam. Over de Linden, begrijpt u dat Neptunus als ‘Neef Theunis’ z’n roots in Zeeland heeft. Dan moet in zuid België ook kunnen, toch 😉 ….
ROUTE VANUIT DE BOOT IN GROTTEN VAN NEPTUNES IN BELGIË
Méér info en video op deze website in NL vertaling :
Klik hier voor de Website van de Neptunus Grotten Petigny voor info en toegang

Ham sur Heure in Henegouwen

Het Kasteel van Ham sur Heure in Henegouwen ca 25 km boven Froidchapelle en 14 km onder Charleroi, het gemeentehuis daar is ook het bekijken waard op werkdagen.
Het Kasteel van Ham sur Heure in Henegouwen ca 25 km boven Froidchapelle en 14 km onder Charleroi, het gemeentehuis daar is ook het bekijken waard op werkdagen

Charleroi in Henegouwen ook om te winkelen !

Charleroi ligt op 34 km vanaf l’Eau d’Heure, toch even winkelen in de dichtstbijzijnde grote stad ?

video beelden van Centre Commercial Ville 2. Charleroi

Charleroi heeft een historie van industrie, aan de schoonheid, winkelpromenades, parken etc wordt nog hard gewerkt, voor alle bijna 500.000 inwoners aan de rivier de Samber. De Spaanse Habsburgers maakten er vooral een vesting van. Charleroi is een stad om te ontdekken en te winkelen.
Klik hier voor de website van Winkelcentrum Ville2 Charleroi voor openingstijden en winkels

Relatie tussen Charleroi in Belgisch Henegouwen en Charlesville net in Frankrijk

Vooropgesteld : het Frankrijk van toen was kleiner dan nu. Een grote strook van zuid naar noord viel onder Spaans beheer, cq het Habsburgse Huis. Daarnaast waren ook gebieden die onder andere naties vielen, zoals het Hertogdom Nevers ( oost van Parijs ) en het Hertogdom Rethel wat nagenoeg aansloot op Henegouwen. Die Hertogdommen en méér vielen onder Hertog Charles I Gonzaga die in 1606 de plaats Charlesville liet bouwen en nu nog een toeristische trekpleister is.

Echter, diens kleinzoon Charles II kon elders in Europa een imposante functie vervullen. En verkocht in 1659 zijn bezit aan de befaamde Kardinaal Mazarin van Frankrijk, feitelijk de regent daar. En werden deze hertogdommen Frans grondgebied. Dit Charleville-Mézières ligt zuidoost van Chimay.

De Spaanse furie in Charleroi

De Spaanse overheersers zagen een vesting als buffer tegen de Fransen wel zitten en dat werd een vesting in het dorp Charnoy (anno 1188|980 ). De stad die eruit voortvloeide èn de vesting kregen bij de bouw op 3 september 1666 de naam Charleroi. Uit eerbetoon aan Karel II van Spanje, zoon van Philips IV en Marie Anna van Oostenrijk. Natuurlijk was er toen nog weinig van te zeggen : als Koning aangewezen 1665, oud 4 jaar (!). Dus is dat eerbetoon in 1666 te begrijpen. Maar gegeven deze leeftijd èn het feit dat hij geestelijk en lichamelijk beperkt was, bleef moeder Regentes. De bijnaam van deze Karel II : ‘de behekste’. Weliswaar leefde hij tot het jaar 1700.

De benaming van stad en vesting werden echter pas later in de ‘registers’ van de stad toegevoegd. Voor de rest geen bewijs.

 

Alleszins reden om op vakantie te gaan in Froidchapelle

U vind dit park in de collectie van de onderstaande vakantie bungalow vergelijker nr 1 :


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste België bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor

Belgie

Henegouwen detailpagina’s.

Kijk ook even op onze pagina over de Belgische Ardennen, is met 86 km niet zo ver weg qua bezienswaardigheden.

Durbuy.

top pagina

Vakantie-trips.nl over het “Froidchapelle Henegouwen vakantiepark”, over Village l’ Eau d’ Heure in Froidchapelle , provincie Henegouwen tegen Namen aan in Belgie . En nà Namen krijg je de Ardennen en dan Luxemburg en is België aan de onderzijde ‘op’.

Maar je wil niet weten hoeveel er daar nog verder te beleven is. Henegouwen sowieso met het oude Graafschap Vlaanderen, het huidige Frans Vlaanderen zit dichter bij ons dan je zomaar denkt. Ok, het praat Frans. Minpuntje. Voor de meeste Nederlanders, zoals op tv onlangs : man in bakkerij vraagt ‘le brood’……. Maar er zijn heel handige vertaal-computertjes voor onderweg, of een app op de smartphone..

Eén troost, de doorsnee Fransman en Fransvrouw praat óók geen woord over diens grens.
Wij Hollanders praten veel, praten als water …….hierzo hebben ze ook water, massa’s met stuwdammen geregeld : les Lacs de l’Eau d’Heure.

En misschien best wel een beetje watersport. Dus….