Israel biedt veel, zoals Spa Wellness vakantie in het land van Koning Salomo en farao ‘Ma ke ra’ of Hatchepsowet van Egypte

Wat vaak als paleis van Salomo getoond wordt, is 'een' impressie van de Tempel van Salomo op de Tempelberg, een Paleis is nooit gevonden, een afbeelding van Salomo van Israel is nooit gevonden, alles is gewist, zoals in Egypte bijna alles van farao Hatsjepsoet van Scheba is gewist door haar zonen, een open mysterie
Wellness noemen we vaak een kuuroord (Duits is dan : Kurort, Engels: Spa) en Spa is ook bij ons bekend, verwant aan wellness.

Spa en Wellness in Israel en Jordanië met zout zwavel en zon en zee; Zout is één van de vijf smaken, naast zoet, zuur, bitter en hartig. Kennen we in uitdrukkingen als ‘het zout in de pap niet waard zijn’, ‘iets met een korreltje zout nemen’, ‘het zout in de pap verdienen’ en de ‘ongezouten waarheid’ etc.
Natrium komt oorspronkelijk van het Egyptische natron.
Natriumchloride is in het lichaam een een belangrijke stof naast bijvoorbeeld kaliumchloride.
Het helpt om de balans tussen het vocht in en buiten de lichaamscellen te handhaven.

een open mysterie en een bekende : Spa wellness, beiden in Israel

En zwavel dan ?

Aanbiedingen

Zwavel

Zwavel of sulfur kennen we ook al 29 eeuwen.
Denk aan zwavelstokjes, of luciferhoutjes. Elk levend wezen heeft er mee te maken : de meeste eiwitten kunnen zonder zwavel niet bestaan.
In de homeopathie komen we het element tegen onder de naam Phosphorus.

Zwavel + zout = Spa wellness ?

Hatsjepsoet of Ma ke Ra van Scheba, een schoonheid die zo uit onze eeuw uit het decor kan komen lopen met of zonder spa wellness
Zoals met alles is een te veel of een te weinig nooit goed, kan het dus ook geen kwaad om voordat een mens zich onderdompelt in een bad, eerst even wat medisch advies in te winnen. Omdat er namelijk allerhande therapieën in de wereld voorkomen, waar zwavel in zit ( denk aan de zwavelbaden in Nieuw Zeeland : Rotorua en omgeving ) en in Israel : in Mineral Beach aan de oever van de Dead Sea (Dode Zee) , een zwavelbad met een constante temperatuur van 39°C en in de omgeving van Tel Aviv : Chamei Ga’ash op ca 20 km van Tel Aviv, en Chamei Yo’av gelegen op de zuidelijke kustvlakte, hete zwavelbaden met een temperatuur tussen de 37 en 39°C.
Er zijn 11 spa zwembaden, een whirlpool, watervallen, watermassages en een behandelcentrum.
Vanuit Tel Aviv is Chamei Ga’ash te vinden : wegnummer 35 ofwel de verbinding tussen Kiryat Gat en Ashkelon, via Ashdod.

Beër Sjeva

Beër Sjeva of Bir el-Saba, Hebreeuws voor waterput van de eed ligt in Zuid Israël, een stad van zeg 200.000 inwoners, dus niet niks. We kennen de naam ook als Ber-seba.
Beër Sjeva, zuidwest van Jeruzalem, in het noordelijk deel van de Negev – woestijn, een belangrijk Israëlisch verkeersknooppunt en volgens de Bijbel gesticht door aartsvader Abraham ( Genesis 21 ).

Een put in de woestijn kan een zaak zijn van leven of niet leven, zeker waar we zelf voor een hoog percentage uit water bestaan. Sjeva, Saba, Seba zijn al 3 varianten, waarbij u zich moet bedenken dat in vroeger tijden de medeklinkers gebruikt werden in schrift, terwijl de klinkers of niet, of met een bepaald symbool werden aangegeven.
En zoals in Nederland dialecten voorkomen, is dat in een gebied waar complete volkeren “langs” kwamen natuurlijk helemaal niet verwonderlijk.

Ma – ke – Ra van Scheba

Wellicht speelt dat ook met Ma – ke – Ra van Scheba, die varianten dus, een rol van betekenis.
Ma – ke – Ra van Scheba. De wie ?
Zal ik uitleggen : het is de vorstelijke naam van de Egyptisch farao : Hatsjepsoet of Hatshepsowet = Hat shep scheba , één van de weinige vrouwelijke farao’s van het onder- en boven rijk van Egypte. Trad aanvankelijk naar buiten toe op als man, maar later kwam het vrouw – zijn in de volle openbaarheid. En bedenk, zelfs in onze tijd is het nog maar relatief kort dat vrouwen stemrecht hebben, en benoemd kunnen worden in hoge posities.

En wat ook toch wel bijzonder was : haar Nubische afkomst en dus ook met een gekleurde huid. Hatsjepsoet trouwde met haar halfbroer Tuthmosis II, deze stierf vroegtijdig en dus ( of ‘dus’ zo vanzelfsprekend was, is een goede vraag, wellicht had zij een bepaalde macht ) werd Hatsjepsoet farao.
Er staat een foto van Hatshepsut hierboven, is duidelijk dat er een dame met zekere schoonheid staat/zit. Nubië ? Wanneer u de Egyptische rivier de Nijl stroomopwaarts neemt, op de kaart naar beneden, zuidelijk dus, eindigt Egypte ongeveer bij de Wadi Halfa, en even verderop bij Kartoem splitst de Nijl zich in de Blauwe en de Witte Nijl en zit u midden in Soedan. Naar de toestand van nu verwacht je dáár geen Spa.

Beetje zuidoostelijk daarvan treft u Ethiopië aan , aan de kust van de Rode Zee met aan de overkant Jemen.
Ook hier zou de donkere kleur kunnen wijzen op Nubië, evenals de herkomst van de baviaanWaar Ma – ke Ra trouwde met halfbroer Thutmosis ( ook wel Toetmoses ) , was de vader : Thutmoses I. Moses betekent doorgaans “zoon van”, dus hier zoon van Thut of Thot, de Egyptische godheid van de maan, de magie, de kalender, de schrijfkunst en de wijsheid. In tegenstelling daarmee bijvoorbeeld de oppergod Ra = zon ( ook Re ).

Thot wordt soms afgebeeld als Ibisvogel ( mens met Ibiskop , maar ook als baviaan ), zie de foto.
De Ibis komen we wel meer tegen over de hele wereld, maar zeker in de contreien van Nubië, de baviaan toch meer in het bijzonder alleen in die delen van Afrika en verder niet, behoudens in dierentuinen.

Ma – ke – Ra van Scheba in Israel

Waarom komt Ma – ke – Ra van Scheba hier op het toneel ?
We hebben het hier niet over een wetenschappelijke verhandeling, maar het zou zomaar kunnen zijn, dat zij als farao Hatsjepsoet de internationale handelsbetrekkingen wilde herstellen, die verloren waren gegaan in de strijd tegen de Hyksos ( herdersvolken / Amalek ) in de voorgaande eeuwen .
En ging bijvoorbeeld naar het land Poent (= “Gods Land”), Phoenicië, de invloedssfeer van ….. precies : Suleiman of Salomo van Israel, zoon van David.

De expeditie omvatte vijf niet te kleine boten : zeventig meter lang, 210 man aan boord en elke boot voorzien van ruilgoederen zoals mirre. Zoals afbeeldingen vertellen, keerde de missie terug met diverse goederen zoals bomen met wortel om te herplanten. Ze liet de bomen planten rondom haar tempel in Deir el-Bahri.
Deir al Bahri - Egypte; paleis gebouwd in opdracht van Hatsjepsut, kopie van het paleis van Salomo ?

Er zijn geen afbeeldingen gevonden van het paleis van Salomo, mogelijkerwijs is deze tempel van Ma – ke – Ra van Scheba daar een kleine kopie van, zoals zij helemaal betoverd was van de wijsheid van Salomo, en misschien meer.

Salomo en de kruiden

Salomo en de kruiden, heeft alleen en samen met anderen een behoorlijke koopvaardij-vloot opgezet, naar is beschreven.
Zoals we vaak spreken van de wetten van Meden en Perzen, zijn diezelfde wetten nooit echt boven tafel gekomen. Zo moet het Rijk van Salomo een grootmacht zijn geweest in het Midden Oosten, maar Salomo komen we in de schrifturen never nooit tegen. Vreemd ? Helemaal niet. Werd toch al gezegd dat hij vele namen droeg, en dat is in het Midden Oosten ook helemaal niet bijzonder.

Salomo was in ieder geval actief met de scheepvaart en importeerde van ver, de nodige kruiden, specerijen en misschien wel peper, mirre , wierook. Edele metalen en zeker zilver en goud was er in overvloed. Er moet een veelheid aan kennis aanwezig zijn geweest.

Ma – ke – Ra van Scheba en het Zoute water

De vader van Ma – ke – Ra, Thotmoses I was al eerder in de contreien van Israel en – bekend met de
Dode Zee kaart oriëntatie tussen Jeruzalem en Jordanië, eindpunt van de Jordaan
stroomrichting van de Nijl = van zuid naar noord – had hij zich verbaasd over de rivier die stroomopwaarts vloeit, en noemde het land eromheen “het land van het omgekeerde water”. De rivier : zeer waarschijnlijk de Israelische Jordaan vanaf de met sneeuw bedekte Hermon (2700 mtr hoog, bron op 2000 mtr) via het Meer van Galilea naar de Dode Zee (76km lang en ca 18km. breed en ca 400 mtr onder zeeniveau ), zuidwaarts dus.
En Thutmosis kende de bronnen van de Nijl, en die komt vanuit het zuiden naar de Egyptische Delta in het noorden van Egypte stromen. Omgekeerd dus.

Niet verbazingwekkend dat Ma – ke – Ra de weg zou kunnen vinden, bekend was met het land, het land dat we nu kennen onder meer van de Dode Zee, het zout, en de spa wellness – resorts eromheen.

En Bokek als En Gedi en de David watervallen

 

En Bokek als En Gedi en de David watervallen

Lees verder op deze pagina over ein Bokek

De breedte van de Dode Zee varieert van 5 tot 16 kilometer bij een lengte van 75 kilometer. De diepte varieert van 400 meter in het noorden tot 5 meter in het zuiden, varieert omdat deze onderhevig is aan de grote verdamping en het onttrekken van water voor de irrigatie. Zuidelijk van de Dode Zee zet het breukdal zich voort in de Wadi Araba waar in de regio van Ash-Shawbak het zeeniveau wordt bereikt.

Ma – ke – Re van Scheba Egypte en Salomo van Israel

Ma – ke – Re van Scheba Egypte en Salomo van Israel, het moet voor die tijd een spectaculaire ontmoeting zijn geweest, helaas zijn er weinig geschreven berichten over ontdekt. Nog immer spectaculair zijn ook deze plaatsen in Israel : Tel Aviv, het meer van Tiberias, de regio van de Dode Zee of ‘Hamei-Yoav‘ tussen Kiryat Gat en Ashkelon (kust regio onder Tel Aviv ) etc.

Verbindingen vanaf Tel Aviv van / naar:

de Botanische tuin bij kibboetz En Gedi in Israel bij de Dode Zee

 • Jeruzalem – 59 km hoofdstad van Israel
 • Qumran, Noordelijke Dode Zee – 98 km , de grotten van Qumran van de befaamde tekst rollen van rond de jaartelling.
 • Ein Bokek, de Zuidelijke Dode Zee – 170 km, met spa wellness hotels
  We hebben als bijvoorbeeld deze pagina : Ein Bokek Leonardo Inn Wellness Vakantie in Israel voor u klaar staan.
 • Ein Gedi – 135 km spa badplaats, 6 thermo-minerale spa binnenzwembaden en een groot bad met zware zwarte modder
 • Massada – 155 km, letterlijk de laatste vesting van Israel tegen de Romeinen

Het land van Koning Salomo ( regeringsperiode ± 971 – 922 bc ), de zoon van Koning David ( regeringsperiode ± 1008 – 971 ), de schoonzoon van Koning Saul ( regeringsperiode ± 1049 – 1010 ). 3 Koningen, waarvan weinig bevestigd wordt in lokale beschrijvingen. Enerzijds omdat namen anders zijn, anderzijds omdat dateringen vreemd gehusseld zijn. Er is hier nog veel te ontdekken.
Kortom, er is ook veel van nu te zien, veel cultuur op te snuiven, en de meeste hotels hebben wel één of meerdere Spa wellness – genietingen in huis, met een Dode Zee vol zout 😉

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Israel

 

top pagina