Paasloo vakantie , Kaatje bij de Sluis in Blokzijl en de Weerribben

de legende van herbergierster Kaatje bij de Sluis, wereldwijd dankzij de schippers bekend geworden, maar levenslang gewacht op haar Valentijn, een goed en beroemd kokkin en vaardige gastvrouw en daarmee rolmodel voor Kaatje bij de Sluis

De Noord Oost Polder ofwel Flevoland kwam eerst rond 1918 in beeld.

Niet alles was water, er waren eilandjes. Maar Blokzijl lag aan zee, de Zuiderzee met wellicht handel op de Oostzee. Dan is de legende van Kaatje te begrijpen, de 17e eeuwse jeugdige herbergierster met grote kookkunsten (!) gebruik makend van kruiden uit de ‘Oost’.

Tevens een charmante gastvrouw, wel welstand maar geen eega. Verloofde Hilbert kwam wel terug, maar Kaatje was er toen niet meer. Haar standbeeld staat nog vóór het Restaurant met die naam bij de sluis. En Hilbert is toen maar teruggekeerd naar Madagascar ……

Wat gaat u doen ? Vakantie Blokzijl , Paasloo, de Weerribben …


Kaatje Bij De Sluis Aanbiedingen

Fons en Anneke van Groeningen in Kaatje bij de Sluis

In 1974 opende het echtpaar Fons en Anneke van Groeningen een bestaand café en maakten er een restaurant van. Dat de naam Kaatje bij de Sluis kreeg.

Van Groeningen had het vak geleerd van tv-persoonlijkheid Joop Braakhekke, mede dankzij een uitstekend gevoel voor public relations werd het restaurant een kroonjuweel in culinair opzicht. Verkreeg in 1978 1 Michelinster, naderhand in 1992 de tweede erbij , maar het echtpaar trok zich rond 2003 langzamerhand terug, en de sterren moeten dan weer opnieuw verkregen en opgebouwd worden.

chef-kok Peter Postma en gastheer sommelier Harald Hovenkamp leiden Kaatje bij de Sluis

Chef-kok Peter Postma en gastheer sommelier Harald Hovenkamp waren al rond 6 jaar actief in Kaatje bij de Sluis, dus een abrupte overgang was het niet. Zoals men zelf stelt : de stijl van Kaatje is nuchter. Drie smaken per gerecht, meer niet. De ingrediënten zijn vers en uit de streek.
De Gastvrijheid van Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Overijssel op de grens met Flevoland, uw vakantie waardig

Vesting Blokzijl waar Kaatje bij de Sluis de roem vergaarde

Tussen 1580 en 1590 ontstond de vesting Blokzijl, een bolwerk in de oorlog met Spanje. Blokzijl ontwikkelde zich als handelscentrum van de mattenschippers en daarnaast bloeide de houthandel/-zagerij op. En nu vormen van toerisme, watersport, Giethoorn en de Wieden, Genemuiden en de tapijten, geen slapend dorp en als vakantie bezienswaardigheid een perfecte bestemming.

Sprekend over vakantie en museumdorp Giethoorn

Mogelijk is vakantie en museumdorp Giethoorn in 1230 gesticht door vluchtelingen, uit Middellandse Zee contreien : zij troffen hier vele horens van wilde geiten aan en noemden hun nederzetting Geytenhoren resp Geythorn en Giethoorn. Zou zomaar kunnen… 😉

Vollenhove bij Kraggenburg en Blokzijl

Vollenhove is eveneens verstrikt in de watersport, wat geen windeieren legt en met een internationaal beroemde scheepswerf voor jachten en vakantiegangers.
Medio 17e eeuw telde Vollenhove maar liefst 17 havezaten maar na de Franse revolutie trok de Overijsselse adel weg en raakten gebouwen in verval, al zijn nog veel oude gebouwen zeker bezienswaardig. In de havezathe Marxveld is de Oudheidkamer ondergebracht.

De Weerribben van Overijssel

De Weerribben ligt in de Kop van Overijssel, een landschap van water en riet; riet waar ook matten en vloerkleden van kunnen worden gemaakt, vroeger meer dan nu. Reden voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de kledenindustrie van Genemuiden en omstreken. Ribben zijn overigens smalle stroken land waarop de uitgestoken turf te drogen werd gelegd, de watergangen er tussen in : uitgeveende delen en ook wel petgaten genoemd. Een rondvaart is een geliefde vakantie bezigheid.

Overigens is deze omgeving ook bekend vanwege De Valsche Trog en de plaatsen Moddergat en Muggenbeet aan het Giethoornse Meer.

De Wieden van Overijssel

De Wieden in de Kop van Overijssel met 5700 ha water, een van de grotere regio’s van Natuurmonumenten. Samen met De Weerribben van Staatsbosbeheer vormt De Wieden het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van West-Europa.
Het als brandstof te gebruiken gedroogd laagveen ofwel turf was in 17e eeuw een interessante handel voor juist Blokzijl, Vollenhove en Zwartsluis.

Blokzijl van Kaatje in de historie

kaart plattegrond met Blokzijl
Blokzijl hoort bij de gemeente Steenwijkerland, de naam is terug te voeren op een versterkte sluis want zijl = sluis zoals ook bij Delfzijl etc. Ook wel als Blocksyl geschreven.

Blokzijl verkreeg in 1672 stadsrechten van Prins Willem III maar verloor ze weer in 1674 na protest van de drost van Vollenhove. De Staten van Overijssel weigerden toen om de rechten te bevestigen. Heb je net de Spanjaarden overleefd, gaan ze weer onderling ‘te keer’. Net echte mensen. 😉

De haven met de oude panden moet je tijdens de vakantie gezien hebben, de Hervormde kerk dateert van 1609, het Waterkanon op de Noorderkade dienend als waarschuwing voor (te) hoog water, en dat al vele malen heeft gediend als decor foto’s. En verder is Blokzijl ruimschoots voorzien van 58 rijksmonumenten, niet voor niets is een deel van Blokzijl beschermd dorpsgezicht.

Paasloo boven de Weerribben

Paasloo komt in de vaart der volkeren dankzij de bisschop van Utrecht. In 1336 verleende deze toestemming om er een kerk te bouwen. De kerk werd in de 16de eeuw herbouwd, in de 17de eeuw nogmaals. En bediende zowel Paasloo als het nabij gelegen Oldemarkt.

In Paasloo staat een tonmolen. De enige in Nederland en dateert van 1899. Ontworpen door een landbouwer tbv het bemalen van het land. De naam komt u ook nog wel tegen als naam voor vakantie huizen of bungalows.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa, in 1992 gesticht. In 2009 uitgebreid met De Wieden. Praten we wel over een oppervlakte van 100 km2. Uw vakantie hier betekent héél veel natuur “om de hoek”.

Bezoekerscentra vind u in Ossenzijl, Kalenberg, Sint Jansklooster en Zwartsluis.

Vakantie Aanbiedingen

kaart Paasloo Kop van Overijssel
Denk dan bijvoorbeeld aan : Paasloo Villapark De Weerribben, daar bieden ze onder meer een 4-persoons » Tonmolen, zoals hierboven al aangegeven.
Daar naast Residence de Weerribben met vakantie huizen ( zoals de Waterjuffer ) voor de wat grotere groepen, zoals 8 personen en meer.

Blokzijl e.o.

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Overijssel
relevant zijn ook de pagina’s
Vesting Steenwijk en het Swindermannegien
en
de Weerribben en de Wieden
tot slot.
Giethoorn en de Wieden

top pagina