Het Kensington Palace in Londen werd het nieuwe onderkomen van Koning Willem III en Queen Mary II

Paleis voor Willem III en Mary II: daar was het Whitehall Palace voor bedoeld, is alleen maar na een brand een schilderij van over. Van 1530 tot 1698 de voornaamste Londense residentie van de Engelse koningen. Daarvoor was hun onderkomen het Palace of Westminster. De twee kozen echter voor een verbouwd Kensington Palace. U kent het vast wel van Lady Diana, prinses van Wales, eerste echtgenote van kroonprins Charles en moeder van prins William en prins Harry !! Ook weer een William of Willem …

En aan Willems, of het nu William of Wilhelm is , scheelt niet veel, dus kennen wij

Koning Willem….. Guillaume kan ook nog.

Onderwerpen op deze pagina

 

King Billy – Koning Willem III ofwel King William III en Queen Mary II

ofwel : “De herinnering aan King Billy is in Nederland bijna geheel verdwenen, maar zijn naam leeft in Noord Ierland en Engeland”. Wilt u bewegende beelden van de BBC ? Op deze pagina vele video’s te zien. Heeft u interesse in de historie van Willem III, het Historisch Nieuwsblad schrijft er hier over.

Waar moeten we Koning en Stadhouder Willem III plaatsen ?

Toen nog Stadhouder Willem III, was een redelijke vechtersbaas. Dat was Willem van Oranje toch niet helemaal, die streed meer aan het Hof van Keizer Karel V, ze kenden elkaar uitstekend. Willem van Oranje had een zoon met de naam Maurits en in die lijn waren er zeker goeie vechtsbazen in de zin van succesvol, ook diens zoon Frederik Hendrik mocht er wezen. Hij was getrouwd met Amalia van Solms, en zij regelden voor hun zoon Willem II een Engelse echtgenote : Mary Stuart I, dochter van Koning Karel in Engeland, of beter : King Charles I. Maar jammer, Willem II had niet de macht en de statuur van vader Frederik Hendrik. Deze Stadhouder Willem II heeft het zelf net niet meer meegemaakt, maar zijn zoon, precies, dat is Willem III, later Koning in Engeland. Maar niet zozeer alleen maar vechtersbaas, bovenal was hij slim, maakte gebruik van sentimenten en op hem slaat die Engelse zin hierboven.

Hij , Willem III was getrouwd met Mary Stuart II, de oudste dochter van Koning Jacobus of beter : King James. En ja: dochter verjaagt vader ……. en dat dan vooral om de Rooms Katholieke bewoners in Engeland en omstreken die toen minder geliefd waren dan de Protestantse.

Van Willem III naar Koningin Elisabeth van Engeland

Juist vanwege die religieuze inzet, hebben ze toen een opmerkelijke wet bedacht omdat noch Koningin Mary noch haar zuster Anne levende kinderen zouden voortbrengen : de opvolging moest verplicht lopen via de lijn van Anne, daarna Sophia en via haar verder, inclusief een automatisch Brits Staatsburgerschap ( Act of Settlement van 1701 ). Tja, en daar kwamen ze in 2006 in Nederland ook achter » betekent dat toen Koningin Beatrix automatisch Brits Staatsburger zou zijn. En Koning Willem Alexander nu. Al zijn er nu voldoende opvolgers in Engeland. Zei al, leeft niet zo.

Sedert Koning Willem III ( er was even een stadhouderloze periode, dus in naam was Willem ook Stadhouder, maar had best wel tijd ‘over’) zijn er op de Engelse troon 12 vorsten geweest, Anna, en dan George I ( Huis Hannover ) tot en met George IV, gevolgd door Koningin Victoria en Koning Willem IV; dan volgen Eduard VII, George V, Eduard VIII en George VI en zijn we aangeland bij Elisabeth II. En misschien wordt zij dan wel weer ( wanneer Prins Charles in Engeland zou worden overgeslagen, door een Koning William. Zou zomaar kunnen. Die Overwinning van Willem III staat in Engeland bekend als de Glorious Revolution. Bijzonder kenmerk dat actueel geld telt : de fameuze Bank of England is in 1694 gesticht door Koning Willem III om zijn strijd tegen Frankrijk te financieren.

Koning Willem III en zijn eega Koningin Mary Stuart II
Denk eraan, wanneer u in Londen op bezoek bent, of de rest van Engeland , Ierland en Schotland, gezamenlijk Groot Brittannië, met een Nederlands verleden. Kijk eventueel ook nog even op de pagina over de Oranjeroute in Duitsland en de pagina over Kleef over nog een andere slimme Oranje strateeg. En voor het geval dat : deze Koning Willem III van Engeland even niet verwarren met de latere Koning Willem III in Nederland ! Anno 2013 vieren we in Nederland 200 jaar koninkrijk. We ( het driemanschap met Van Hogendorp dan ) stuurden een brief naar Engeland, een kandidaat namelijk Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau, de latere Koning Willem I en als Stadhouder zou hij Willem VI gaan heten, maar dat is er niet van gekomen. Het leidde wel tot de benoeming van soeverein vorst van Nederland. 2 jaar later benoemde hij zichzelf tot Koning. Was niet nieuw. Koning Willem III van Engeland, liet zich door een zeven man sterke groep per brief uitnodigen om Engeland te verlossen van King James. En zo geschiedde. Wat je al niet met een brief kan doen 🙂 over en weer.

Kensington Palace of the Palace of Whitehall

Whitehall Palace was – inmiddels afgebrand – groot en koud, massaal zeg maar. Het echtpaar vond het maar niks en slecht voor de gezondheid van Willem III die zwakke longen had. In de zomer van 1689 kochten William en Mary het Nottingham House in Kensington , een dorp dat zoals veel dorpen over een ‘zeer goede Air’ beschikte. Nottingham House was in bezit van Willems vertrouwde staatssecretaris , Daniel Finch , Graaf van Nottingham, en de transactie zou zijn beklonken op £ 20.000.= ( koers van het pond van toen, is me even niet bekend ). Natuurlijk, het was aan – voor vorsten – te kleine kant, dus met gezwinde spoed in de aan- en verbouw. Het werd extreem uitgebreid, geschikt voor hofhouding, geschikt voor ontvangsten en uiteraard staat tegenwoordig in de tuin een standbeeld van Koningin Victoria. Heel erg lang hebben ze er niet van kunnen genieten, want in 1694 overleed Koningin Mary en in 1702 Willem III.

Andere bewoners van Kensington Palace

bijvoorbeeld :

 • Willem III en Koningin Mary Stuart II
 • Koningin Anne (opvolgster 1702-14)
 • Koning George I (regeert 1714-27)
 • Koning George II (regeert 1727-60)
 • Koningin Victoria (regeert 1837-1901)
 • Koningin Elizabeth II (regeert 1952-) al heeft die ook diverse andere onderkomens
 • niet-vorsten:
 • Diana, Princess of Wales
 • Princess Margaret
 • Princess Louise

En dus zou het zomaar zo kunnen zijn dat u in Londen het Kensington Palace wilt bekijken, adres : Kensington Gardens, London W8 4PX, Verenigd Koninkrijk :
Kensington Palace in Londen, westelijk van Buckingham Palace voorbij Hydepark

Kensington Paleis maar ook Paleis Het Loo of ‘s Koningsloo

Een tekening van Paleis Het Loo in Apeldoorn, die een beter beeld geeft van het enorm grote complex in de breedte en de lengte, met recht een Lusthof

In 1684 kocht Willem III de havezate Het Loo bij Apeldoorn. En ook dat gebouw ging in de aanbouw en verbouw met als gevolg een nieuw wat je noemt “lustslot” met uitgestrekte tuinen, wat we kennen als paleis Het Loo. Ook deze verbouwing werd net als bij Kensington door Willem III en Mary II nauwlettend gevolgd qua wensen en resultaat. Al heeft Mary II ook van dit Koninklijk verblijf het eindresultaat niet meer meegemaakt.

ook Paleis Huis ten Bosch in Den Haag

Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, naast Paleis Noordeinde de 2 woningen van destijds Koningin Beatrix, die zich nu terugtrekt op Kasteel Drakensteyn Lage Vuursche, afwachten welke gekozen zal worden door Koning Willem Alexander
In 1684 verwierf Willem III ook het vruchtgebruik van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, middels vererving in de familie. Mary II gebruikte de Oranjezaal van dit paleis Huis ten Bosch als feestzaal en gaf een groot bal ter ere van de verjaardag van de prins. Willem III en Mary II verbleven na de kroning in 1689 tot koning en koningin van Engeland in de omgeving van Londen, in Hampton Court Palace en het door hen aangekochte Kensington Palace. Bij Hampton Court werd voor Mary II in de tuin een uit diverse vertrekken bestaand paviljoen, de zogenaamde Water Gallery, gebouwd. Hampton Court ? Jazeker ook :

Hampton Court is gerelateerd aan Koning Willem III en Koningin Mary II

Hampton Court, waar ook Willem III en Mary II hun oog op hebben laten vallen, maar nu een Internationale Business School gevestigd is Hampton Court is overigens ook in belangstelling geweest van:

 • Henry VIII
 • Queen Mary I
 • James I
 • Charles I
 • Charles II
 • George II

Hampton Court Paleis is gelegen in zuidwest Londen, aan de Theems, en de oudste delen dateren mogelijk van 1086. Hoe krijg je nou zo’n Paleis in bezit ? Neem deze anecdote : het paleis en de omringende tuinen vielen erg in de smaak van koning Hendrik VIII, die zich bij zijn bezoek nadrukkelijk liet ontvallen dat hij het wel een aardige attentie zou vinden wanneer de kardinaal ( die toen de eigenaar was ) het hele landgoed aan zijn vorst zou schenken… er speelde in de zijlijn wat belangen bij de kardinaal in kwestie, had ook wat moeite met het ontbinden van een huwelijk van Hendrik VIII en wetende dat het leven in de nabijheid van sommige vorsten soms riskant zijn ……. bleef er géén andere keuze dan ‘geheel spontaan’ Hampton Court aan Koning Hendrik VIII te schenken.
plattegrond orientatie Paleis Hamptonm Court in Londen Engeland voor uw vakantie bezoek
adres: East Molesey, Surrey KT8 9AU, Verenigd Koninkrijk aan de rivier de Thames

En 150 jaar later kwam Hampton Court in bezit van Willem III en Mary II

En ook hier besloot het koningspaar Willem en Maria om de residentie van Hampton Court te verbouwen en uit te breiden. Maar het zat wederom niet mee, want juist in de tuinen van dit Hampton Court kwam Willem III ten val, brak z’n sleutelbeen en na enige tijd kwam hij te overlijden in 1702. Onder Koningin Victoria werd het paleis een museum, en tegenwoordig is er een Intern. Business school in gevestigd. Actuele reclamekreet anno 2013:

Waar doen ze ‘t van ? 😉

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina

top pagina