Klagenfurt in Karinthie Oostenrijk oostelijk van de Worthersee

het Stadswapen van Klagenfurft laat duidelijk een geijkt model van een draak zien analoog aan St Joris danwel Sankt Georg, niks lintworm

En bekijk het moderne stadslogo van Klagenfurt : stadslogo Klagenfurt

Klagenfurt of op z’n Sloveens: Celovec, is de hoofdstad van de deelstaat Karinthië / Kärnten, telt een krappe 100.000 aan inwoners en ligt in het zuiden van het land ten oosten van de “warmwater” : Wörthersee met een gemiddelde zomertemperatuur van 25 graden. Er een internationale luchthaven en is de zetel van het bisdom Gurk-Klagenfurt.

Al bestaat tussen vliegveld en bisdom geen

direct verband…. neem ik aan.

Schloss Tentschach Klagenfurt uit de 13e eeuw, verbouwd in de 16e eeuw
Klagenfurt dankt haar naam aan een ‘voorde’ ofwel een doorwaadbare plaats in het riviertje de Glan, dus Glanvoorde. (Denk in dit verband bijvoorbeeld aan de Drentse plaats Papenvoort, maar ook Zandvoort etc.)


Aanbiedingen

Forum Chlagenvurth dateert van eind 12e eeuw en kreeg in 1252 stadsrechten. Het centrum van het nieuwe Klagenfurt lag rond de huidige Alte Platz. Na een stadsbrand in 1514 werd de stad herbouwd waarbij de Neue Platz het nieuwe middelpunt werd.
Symbool van de stad is de Lindwurmbrunnen, fontein met de lindworm (op de Neue Platz), die volgens de legende moest worden bestreden ten tijde van de stichting van de stad en daarom is deze draak ook afgebeeld op het stadswapen. De pagina over Konstanz achter deze link vertelt meer over Sankt Georg en de draak, en Sint Joris wordt geënt op het jaar 1222, dus …. gemeenschappelijke oorsprong.

De draak met een ‘d’ of een ‘t’

Over het algemeen zijn lintwormen met een ‘t’ lintachtige parasieten, dáár hebben we het hier nièt over.
De Scandinavische naam ‘Lindorm’ of het Duitse ‘Lindwurm’, let op de ‘d’, komt Europa-wijd voor als fabeldier en in afbeeldingen of beschrijvingen gaat het dan om een twee of vierpotig dier, soms met vleugels, soms vuurspuwend, soms groot, soms niet meer dan een grondfiguur. De Scandinavische Lind Orm is te delen in 2 woorden, Lind en Orm, Orm staat voor de typische ‘viking’ boot, en veelal aan de voorsteven gesierd met een soort drakenkop : de ‘Lind’, ofwel een drakenboot.
De SAGE over de lindwurm kunt u hier lezen.


Daarbij heb ik in delen de tekst vertaald in Google Translate en ongewijzigd, maar wel scheefgedrukt weergegeven. Deze tekst laat zien, dat ook hier – zie ook het stadswapen – heel simpel de Draak van Sint Joris bedoeld wordt.
Zie het wapen bovenaan de pagina. Evenals deze pagina over Georgi en Sint Joris.


In Klagenfurt aan de Wörthersee vind u ook de Minimundus, ‘Mini Mundus, de miniatuurwereld aan de Wörthersee. Een wereld op het formaat van Madurodam.

Klagenfurt is een gezellige stad om te winkelen, van culinaire hoogstandjes van de vele restaurant in het centrum genieten. Het centrum van Klagenfurt is een van de mooiste oude stadscentra van Europa met schilderachtige renaissancebinnenhofjes, moderne boetiekjes, cafés.
Daarbij is de stad Klagenfurt in alle ‘bescheidenheid’ van mening dat ze bijzonder familievriendelijk is en daarvan getuigt deze VIDEO:

Een video van de gemeente laat zien waar de stad voor staat, cultuur, samenleving en toeristische attracties

 

Cultureel bezienswaardig in Klagenfurt

De stad zou zich te kort doen wanneer er ook niet een aantal musea en galerieën met cultureel erfgoed aanwezig zouden zijn :

 • museum voor moderne kunst
 • Landesmuseum
 • wapenzaal
 • Diözesan-Museum
 • Landhausgalerie
 • de dom van Klagenfurt

Klagenfurt voor iedereen en de meeste sport activiteiten

Deze regio voor de hele familie en ongeveer alles wat een familie kan ondernemen en dus : voor sportieve vakantiegangers is deze stad ook een een goed vakantie idee. De Wörthersee leent zich uitstekend voor watersport en in en rondom is het prima fietsen.
In juli jaarlijks wordt het festival “Starnacht am Wörthersee” gehouden.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de Oostenrijkpagina

Klik hier voor : kaart plattegrond in Oostenrijk naar deze stad met omstreken

top pagina

vakantie-trips.nl over Klagenfurt in Oostenrijk deelstaat Karinthie aan de Worthersee.