Wijn en olijfolie op Kreta, vragen om een proeverij

Dionysos Griekse God van de Wijn, zullen ze op Kreta niet weten ? Wel dus, en dus wijnbouw en van wijn genieten
Wijn en olijfolie godenwereld van Kreta : wijn proeven, olijfolie proeven, op Kreta proeven in de Peza vallei. Circa 2000 jaar v.Chr. wist men in Griekenland al van wijn en wijnstok. Op Kreta zijn amforen en een wijnpers gevonden, vastgesteld op 1500 jaar vChr.. Van daaruit is de wijnbouw geëxporteerd naar Italië, en de rest van Europa. Méér dan logisch dat we voor wijn dus even teruggaan naar de bron : zoals het Griekse Kreta. Hoewel … niet in alles : de oude Grieken dronken hun wijn verdund met water, 2 kanten op : [1] ze hielden alleen van waterige wijn [2] hun wijn was dermate krachtig van smaak dat een tikkie aanlengen noodzakelijk was. Zullen we het ooit weten ?

De Minoïsche beschaving op Kreta

De Minoïsche beschaving voor wat we daaronder mogen verstaan, was gecentreerd op Kreta en dan praten we over ± 3500 v.Chr. tot ongeveer 1450 v.Chr. gebaseerd op ouderdomsmetingen en positioneren tussen allerlei andere gemeenschappen in de kalender. Daarna kwam de Myceense en de beter bekende Griekse “beschaving”. Zo kennen we van de Minoïers de legende van de Minotaurus in het labyrint van Knossos op Kreta, echt wel een plek om te bekijken.

Het was de archeoloog Evans die de naam Minoïsch heeft geïntroduceerd, en weten we nog steeds niet hoe ze zich zelf hebben genoemd! Vermoedelijk werden ze in Egypte van toen de ‘keftioe’ genoemd waar de Bijbel de naam Kaftor levert. Niet zeker, omdat er mogelijk ook nog een verwisseling tussen Kreta en Cyprus zou hebben plaats gevonden.

Deels samenvallend, en deels volgend op de Minoïers hebben we dan nog de Feniciers of Phoeniciers, misschien wel dezelfde. In ieder geval was er in die tijden méér kennis dan we soms denken. Zo werd er door de Minoïers al handel gedreven met Egypte en Lybië : wijn en olijfolie in ruil voor ivoor. Alle drie nog immer actueel.

Peza, de vallei der wijnen op Kreta met wijnfabrieken en Wijn proeven op Kreta

Die Peza vallei gaan we zoeken in de provincie Heraklion, vanaf de de stad Heraklion 5 km zuidzuidoost naar Knossos en dan naar Peza in nog eens 7 km. en wijn proeven op Kreta.

Bij benadering twintig procent van de Griekse wijnproductie komt van Kreta. En 70% van de wijnproductie van Kreta komt uit het gebied Peza, dan mag duidelijk zijn dat we hier aangeland zijn bij de bron op Kreta en dáár is het dan zinvol om wijn te proeven op Kreta. Drie kleinere gebieden wijnproductie op Kreta zijn : Archanes en Dafnes in dezelfde provincie, en Sitia in de provincie Lassithi. En dat wijn maken doen ze dan op Kreta met behulp van de Sultaninadruif en de Rozaki, al wordt er voortdurend getest met andere druivenrassen.

Een wijnlokaal met wijnproeverij kun je op eigen initiatief bezoeken ( vraag bijvoorbeeld bij de lokale bevolking of de hoteleigenaren, er zijn ook georganiseerde excursies, dagtochten, die daarbij ook andere plaatsen met andere wetenswaardigheden aandoen.


Voor het proeven van wijn en olijfolie op Kreta, zeg maar culinair vakantie houden, heb je wel een verblijf nodig, vandaar hieronder een overzicht van appartementen over geheel Kreta verspreid

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Kreta

 

top pagina

Wat is olijfolie op Kreta

 

Volgens de Griekse mythologie was het de godin Athena, die de Grieken inclusief Kretenzers de tamme olijf gaf als heilige boom, terwijl ‘collega’ Hercules de wilde olijf introduceerde althans volgens Theophrastus in de 4 eeuw v.Chr.). Eén van de oudste – en vooral van goede kwaliteit olijfolie – leveranciers is het Griekse Kreta. Maar olie is niet altijd dezelfde olie en dat geldt ook voor olijfolie en de olijfolie van Kreta, zowel voor eigen gebruik op het eiland alswel de olijfolie voor de export naar bijv. de rest van Europa.

De basistypen van olijfolie zijn :

 • extra vergine olijfolie
 • vergine olijfolie
 • pure olijfolie

Er zijn nog enkele andere basistypen zoals verderop beschreven, maar dat zijn in feite kleine varianten.

Extra Virgin olijfolie

Extra olijfolie van de eerste persing worden soms behandeld als goede wijn. De gekruide smaak is in staat om onderscheid op te sporen in smaak en aroma, en deze subtiliteiten worden uitgebreid tussen deskundigen besproken.

Voor certificatie als “extra vergine”, moet een olijfolie voldoen aan vier criteria :

 • het moet worden geproduceerd door mechanische afzuiging methoden dus geen toepassing van chemicaliën of warm water toegepast
 • alleen afkomstig zijn van de eerste koude persing
 • moet sprake zijn van een oliezuur zuurgraad van minder dan één procent
 • moet een perfecte smaak hebben

De zuurgraad is de belangrijkste factor die de kwaliteit bepaalt. Is in feite een maat voor het percentage vrije vetzuren : de beste olie heeft de laagste zuurgraad. De olie moet ook vrij zijn van waarneembare gebreken in smaak of geur zijn. Het gaat om een perfecte balans in termen van smaak, geur , kleur en zuurgraad.

De waardering voor de extra vergine olijfolie is het hoge gehalte aan vitaminen en voedingsstoffen. Ook is zuiverheid en het ontbreken van toevoegingen van groot belang. De fruitigheid van de smaak en de complexiteit van het aroma bepalen of iets aantrekkelijk is.

Extra vierge olijfolie wordt geleverd in vier sub – types:

 • Extra vergine olijfolie (reguliere)
 • Biologische extra vergine olijfolie
 • Beschermde Oorsprongsbenaming ( BOB )
 • Beschermde Geografische Aanduiding (BGA )

Verschillende extra vierge olijfolie mag dezelfde kenmerken delen, maar er is duidelijk verschil in smaak . Er zijn vele nuances , en kenners categoriseren haar smaken als mild ( delicaat, licht of boterachtig ) , semi – fruitig ( sterker, met meer smaak van olijfolie ) , en fruitig ( olie met een sterke olijfsmaak ).

In het algemeen is olijfolie een goede bron van vitamine E en rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten.
Echter, extra vergine olijfolie heeft het hoogste gehalte niveaus van deze gezonde voedingsstoffen en heeft de meest verfijnde smaken. Het mag dan ook geen wonder dat de extra vergine olijfolie bekend staat als de koningin van de oliën.

terug naar de pagina of Kreta

 

top pagina