Heerlen kent kastelen en gastvrijheid zoals Terworm vdValk Brunssheim

Terworm Kasteel Hotel , net buiten Heerlen in Zuid Limburg, ligt  te midden van prachtige tuinen. Zoals ‘verplicht’ aan de historie van dit – niet bepaald een kasteeltje – , treft u een sfeervol interieur aan met comfortabel ingerichte kamers. En Heerlen ligt in het Zuid Oosten van Limburg.
Is daarbij deel van het bestuurlijke samenwerkingsverband “Parkstad Limburg.

Heerlen Terworm Brunssum en Kasteel

Heerlen, ooit landbouwgebied, naderhand ‘ondergedoken’ in de mijnbouw met 4 mijnen. Het hoofdkantoor van chemieconcern DSM is deels een vervanger voor de werkgelegenheid geworden. Ook andere bedrijven zijn gekomen, zoals de Open Universiteit, de Belastingdienst etc. waardoor Heerlen een stad van belang is geworden.

Al laten de kastelen Struyver (mottekasteel),  Ter Worm, Eyckholt, Passarts-Nieuwenhagen en Strijthagen nog wel wat historie herleven. En binnen Parkstad de deelgemeente Voerendaal, waar nog de volgende kastelen te vinden zijn :
Kasteel Cortenbach, Kasteel Puth, Kasteel Haeren, Kasteel Rivieren, Kasteelhoeve ’t Huiske.

Kasteel Rivieren dateert van het jaar 1364, toen het werd gesticht door Catharina van Rivieren, priores van het klooster Sint-Gerlach te Houthem als klooster. Het Klik hier voor : het Limburgse Kasteel Rivieren , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .huidige kasteel Rivieren stamt uit begin 18e eeuw en is te bezoeken. Niettemin, niet te verwarren met Belgische kastelen van dezelfde naam.

Kasteel hotel Terworm Heerlen

kaart Heerlen - Brunssum

Aanbiedingen

Maak kennis met het Heerlense Terworm

Kasteel Terworm is de ideale plek voor een luxe weekend, een zakelijke ontmoeting of een actief verblijf. Daarbij beschikt Hotel Terworm beschikt over een restaurant met Franse keuken en een heerlijk terras.

Kasteel Hotel TerWorm buiten aanzicht

Het TerWorm in de nabijheid van het riviertje de Worm ( TerWorm is een samenvoeging van [ ter = bij de of gelegen aan ] de Worm ).

De Geleenbeek of Geitsbach, is al bekend vanaf de 14e eeuw.
Het ‘Castellum’ werd bewoond door meerdere adellijke families waaronder rond 1498 de schout van Heerlen, Diederick van Pallandt. Een telg van die familie – en dat zullen de ouderen onder u nog weten – was Frederik van Pallandt die samen met zijn Deense eega het zangduo vormde : “Nina en Frederik“.
In de 16e eeuw is er een grote verbouwing nodig gebleken na een brand, waarna het Kasteel TerWorm meer en meer de huidige vorm heeft gekregen. François baron de Loë heeft in de 19e eeuw nog aanpassingen laten doen.

Hotel Kasteel Terworm

Het 4-sterren Hotel Kasteel Terworm ligt in Heerlen en beschikt over 40 kamers, wordt door aanbieders obv reviews beoordeeld met een: 9.0 .
Kenmerken:

 • Bosrijke omgeving
 • Romantisch
 • Golfen
 • Culinair
 • Kasteel / Landhuis zie ook verderop …

Kaart van Hotel Kasteel Terworm ten opzichte van Heerlen Zuid Limburg

Winkelen of shoppen in Heerlen

Heerlen winkelcentrum
Er is natuurlijk een klassiek winkelcentrum. Daarnaast de shoppingcentra Shoppingcenter ‘LOON, Homerusplein 1 en Corio Center aan de Corio Center 2-46 in het stadscentrum.

EuroParcs Resort Brunssummerheide

 

Resort Brunssummerheide

Brunssummerheide boven Heerlen

Het recreatiegebied ‘Brunssummerheide’ ligt ten zuidoosten van de gemeente Brunssum en de bij de aangrenzende gemeenten Heerlen en Landgraaf. Met op Heerlens grondgebied de Schrieversheide.

Resort Brunssummerheide

 

Landgoed Brunssheim vakantiepark

Landgoed Brunssheim biedt bijvoorbeeld een 4-persoons chalet Berkel Vrijstaand en gelijkvloers.

 • Woonkamer met zithoek en televisie.
 • Open keuken voorzien van een gasfornuis, koelkast en koffiezetapparaat.
 • Badkamer met douche, wastafel en toilet.
 • Twee slaapkamers voorzien van twee 1-persoons bedden.
 • Terras met tuinmeubilair.

Landgoed Brunssheim vakantiepark

Ligging van Landgoed Brunssheim vakantiepark

EuroParcs Landgoed Brunssheim is een fraai aangelegd complex gelegen direct aan de Brunssummerheide. Aan de rand van Brunssum en vlakbij Landgraaf en Heerlen is een uitstapje naar België en Duitsland binnen handbereik.

Faciliteiten van Landgoed Brunssheim vakantiepark

In de zomermaanden is Natuurbad de Zeekoelen dé trekpleister van Landgoed Brunssheim. Deze natuurlijke zwemvijver is omgeven door heuvels en bomen en biedt zowel zandstrandjes als grasvelden. Zie voor de aanbiedingen verderop.

Shopping Shoppen Winkelen in Maastricht

Kasteel TerWorm en de Paus

Op Kasteel TerWorm werd in 1904 Maximilien Louis Hubert Egon Vincent Marie Joseph de Fürstenberg geboren, later Kardinaal. En was rond het jaar 1946 leraar van Karol Woytyla, die we beter kennen als Paus Johannes Paulus II.
Deze familie Fürstenberg is een grafelijke familie in Westfalen Duitsland, géén familie van de gelijknamige Von Fürstenberg in en rond Donaueschingen in het Zwartewoud, zie onze pagina daarover. Niettemin, het huidige familiehoofd is vice-president van de Orde van Malta. Ook niet verkeerd.

Hotel van der Valk en Hotel kasteel TerWorm

Tot slot is het de hotelketen Van der Valk die in de jaren 1997-1999, de bestemming heeft gewijzigd en de inrichting daaraan aangepast » hotel en restaurant. Een verblijf waar je nog lang over na kunt denken. Overigens, naast dit Kasteel-Hotel heeft Van der Valk in Heerlen nog een afzonderlijk hotel in gebruikelijke stijl.

Iets bijzonders te vieren ?

kaart Kasteel Daelenbroeck en Kasteel Terworm plus vakantiepark Brunssum

Vakantie suggesties

zie voor het hotel Kasteel Ter Worm de hotel vergelijkers hier onder :
en voor Europarcs Landgoed Brunssheim vakantiepark onder nummer 1 de vakantie bungalow vergelijker :

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Limburg.

top pagina

Het riviertje de Geleenbeek in zuid Limburg en de Worm werden in feite de grondleggers van Kasteel Hotel TerWorm bij Heerlen. Valt te eten en te logeren, want na de oprichting in de 14 eeuw tot in nu de 21e eeuw, is Hotelketen Van der Valk de huidige bestierder van het Kasteel, en dat doen ze in stijl. En ontvangen u in stijl, en belonen uw komst met de Franse keuken en zeker niet met een Franse slag. Zit toch iets van Limburgs in de Bourgondische cultuur, of is het nu omgekeerd ? Soit, na een goed diner is het hier goed slapen. Ervaar het zelf.