Neckar Route van Villingen omhoog naar Stuttgart

Wegdromen bij de aanblik van de burg Hohenzollern in Württemberg bij de Neckar in Duitsland

Neckar Route van Villingen tot Stuttgart omvat de zuidelijke Neckar regio. Met het Zwarte Woud en de Hohenzollernstrasse een vakantie bestemming ? Naast de Neckar over : Württemberg, familie Von Furstenberg èn Hohenzollern plus de oorsprong van Pruisen.

Romeinen als toerist?

Als oudste “toeristen” waren hier de Romeinen al. Vanwege hun heirwegen spreken we van de Romeinse route  Neckar Alb Aare. Even oostelijk van de Hohenzollernstrasse vanwege de imponerende kastelen van de Hohenzollern familie op die plek een mooie sfeer.

 

onderwerp navigatie deze pagina

De Donau en de Aare en het blijft zwart

De rivier de Donau ontspringt in het Zwarte Woud bij Donaueschingen en eindigt haar bestaan in de Zwarte Zee (..) De Neckar ontspringt 15 km hoger bij Villingen-Schwenningen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De Zwitserse Aare ontspringt in Zwitserland, zuid van Basel, en mondt uit in de Rijn, blijft verder in Zwitserland.

Romeinse route ‘Neckar Alb Aare’

Net voorbij de grens met Zwitserland loopt de Romeinse route ‘ Neckar Alb Aare ‘ in twee “poten” uiteen. De westelijke route zuidelijk van Basel en de oostelijke route die naar het Meer van Konstanz gaat en even westelijk dáárvan naar de Aargau. In de Aargau was het stamslot van die andere machtige familie met stamvader Gontran von Habsburg. Habsburg komt in Zwitserland aan de orde. Hier gaat het meer om de 2 kastelen van de Duitse Hohenzollern aan de ‘de Hohenzollernstrasse‘.

In de Schwabische Alpen van Baden-Württemberg, Zuid Duitsland.
Omdat we er toch zijn, doorkruisen we eigenlijk ook nog de Schwäbische Albstrasse.

De route van de Neckar in het Zwarte Woud en Baden-Württemberg

De route van de Neckar in het Zwarte Woud en Baden-Württemberg is er één van klein beginnen, namelijk vanaf Villingen-Schwenningen is de Neckar niet bevaarbaar, wel mooi, niet praktisch voor vervoer. Maar nà ca 140 km bij de plaats Plochingen is de Neckar wèl bevaarbaar en dan zijn we op zeg 25 km verwijderd van Stuttgart. Daarna stroomt de Neckar noordwaarts via Ludwigsburg en Heilbronn, om daar westwaarts af te buigen naar Heidelberg en dan weer iets noordelijk om als Neckar ‘uit te stromen’ in de rivier de Rijn bij Mannheim.

Hebben we met die Neckar in totaal wel 223 km bij benadering afgelegd als Neckar Route.

De bron van de Neckar in het Zwarte Woud bij Villingen-Schwenningen

De bron van de Neckar in het Zwarte Woud bij Villingen-Schwenningen is best wel bijzonder. Niet direct een gigantische waterval, maar meer een gigantisch moeras : het Schwenninger Moos. Een natuurgebied van iets van 120 hectare.

Daarnaast is de dubbelstad Villingen-Schwenningen van redelijke grootte met iets van een kleine 90.000 inwoners.

Fraai is het Klooster “Unserer Lieben Frau”. Dateert van het jaar 1120, verbouwd rond 1220 en door Heinrich von Fürstenberg uitverkoren als zijn grafkamer.

Designer Diane von Fürstenberg en mevr. Diane Halfin aan de Neckar

Kent u Diane Simone Michelle Halfin, vader Joods-Roemeens en moeder: Joods-Grieks (in 1944 nog verblijvend in Auschwitz). En Diane inmiddels Belgisch en geboren in 1946. Omgekeerde volgorde dan wel.
Lekkernijen uit het Zwarte woud
Nee ? Wel eens van de befaamde wikkeljurk gehoord ? Heeft Diane ontworpen en inmiddels van Amerikaanse nationaliteit. Van 1969–72 was ze echter gehuwd met erfprins Eduard Egon Peter Paul Giovanni Prinz zu Fürstenberg, ook van 1946. Vandaar ook de naam Diane von Fürstenberg. Na hun scheiding is zij haar carrière gaan voortzetten als fashion ontwerperster / designer. Hij , ook kunstzinnig en ontwerper, heeft een eigen spoor gevolgd, maar is in 2004 overleden.

Fiat invloeden naast fashion

Prins Egon was de oudste zoon van Prins Tassilo zu Fürstenberg en Clara Agnelli. Agnelli ? Kent u de Italiaanse auto Fiat ? Nou, precies, De ouders waren grootaandeelhouder in deze befaamde autofabriek waar ook veel te doen was met design.

Was het deze Graaf Tassilo of familieleden, die model stonden voor de Operette Gräfin Mariza van Emmerich Kálmán ?

Gräfin MARIZA : het duet tussen Mariza en Tassilo

met in de hoofdrollen: Dagmar Schellenberger als Gräfin Mariza en Nikolai Schukoff als Graaf Tassilo

 

Je komt wat tegen gedurende deze Neckar Route

Is het dan deze Von Fürstenberg, bekend van deze streek ? Ja, wel de familie op zich, en nee, is de Praagse tak en later in België woonachtig. Er is in Duits Westfalen zelfs een gelijknamige familie, iets minder in stand namelijk ‘slechts’ Graven en Gravinnen. Ook met Kasteel. Dat wel.
Haus Fürstenberg in Donaueschingen Zwarte Woud in Duitsland zuid west
Maar de familie Von Fürstenberg van Baden-Württemberg en omstreken is Europees wijd verbreid. De familie – oudste, die woont wel degelijk sedert 1723 hier in de buurt. Om precies te zijn 15 km zuidelijk in Donaueschingen Haus Fürstenberg, een bezoek zéker waard. Heinrich Fürst zu Fürstenberg. Sedert het einde van de Weimar Republiek zijn er geen Vorsten meer. En dus wordt het Heinrich Maximilian Egon Karl Prinz zu Fürstenberg. In 1950 geboren op Slot Heiligenberg noordelijk van de Bodensee. Fraai gelegen even boven de Bodensee of 88 km zuidoost van Villingen cq Donaueschingen. Ook te bereiken via de Fürstenberg website.

Diezelfde Fürstenberg website geeft een laatste item. ‘24.12.13 Prinz Tassilo der Sohn des Erbprinzenpaares ist geboren‘.

Waarmee deze doopnaam terug verwijst naar die andere familie-tak met Prins Tassilo, schoonvader van Diana von Fürstenberg.

Bad Urach in het Zwarte Woud

Bad Urach in het Zwarte Woud vinden we op 118 km noordoost van Villingen-Schwenningen of 48 km onder Stuttgart.
Bad Urach in wat wel genoemd wordt, de Swäbische Alpen, tegruggrijpend op de Duitse bevolkingsgroep Zwaben of Zweedse Suaven.

Bad Urach wordt door de Duitse Staat erkend als Luftkurort en Heilbad, anders gezegd, het zou gezond effect kunnen hebben. Welness noemen we dat wel aan de Neckar Route.

Bad Urach Luftkurort en Heilbad

 

Oberndorf am Neckar

Oberndorf am Neckar profiteert natuurlijk ook van de rivier de Neckar.

Bezienswaardigheden van Rottenburg am Neckar bij Tübingen in Baden – Württemberg

Bezienswaardigheden van Rottenburg am Neckar bij Tübingen in Baden – Württemberg. Waar deze prachtige stad slechts 50 kilometer verwijderd is van Stuttgart en circa 12 km ten zuidwesten van de provinciestad van Tübingen. Rottenburg zou al dateren van de prehistorie. Weinigen hebben dat nog meegemaakt.
Absoluut bezienswaardig is de oude stad met zijn smalle straatjes en middeleeuwse torens.

Rottenburg am Neckar bij Tübingen

Tübingen in Baden – Württemberg

Tübingen in Baden – Württemberg is een romantische universiteitsstad. Denk vooral ook aan een bezoek aan de weekmarkt. Uitzicht op de Hölderlintoren en het oude stadhuis. Uitzicht vanaf het Kasteel Hohentübingen (15e-17 eeuw) over de stad.
Tübingen wordt voor het eerst in 1078 vermeld en kreeg stadsrechten in 1231. Tübingen behoorde aan de paltsgraven van Tübingen en kwam in 1342 aan de graven van Württemberg.

Van Tübingen in Baden – Württemberg naar Slot Lichtenstein is zuidwaarts 34 km ‘afzakken’.

Sprookjes – Slot Lichtenstein in Baden-Württemberg

Sprookjes – Slot Lichtenstein in Baden-Württemberg oftewel “Märchen” is een sprookje en een raadsel ineen.
Slot Lichtenstein, ook wel het Sprookjeskasteel van Württemberg genoemd. Het is een in de stijl van de historie, zeg maar de middeleeuwen gebouwd kasteel in de 19e eeuw in de plaats Honau, gemeente Lichtenstein en regio Reutlingen.

Vanaf de binnenplaats van het sprookjeskasteel heeft u een fantastisch uitzicht over het Echaztal.

Sprookjes – Slot Lichtenstein in Baden-Württemberg

En minder een sprookje, u zou zelf even naar de Nebelhöhle (grotten) kunnen gaan. Afdalen en in de omgeving daarvan zijn ook resten te zien, wellicht ruïneresten van een voorgaand kasteel. Geen sprookje. Ze zijn er.

vanaf Slot Lichtenstein in Baden-Württemberg naar Sigmaringen is verder zuidwaarts 45 km. want we hebben nog een paar heel fraaie kastelen in petto.

Sigmaringen in Baden-Württemberg met het Hohenzollern Kasteel

Sigmaringen in Baden-Württemberg met Hohenzollern Kasteel is een populaire bestemming voor toeristen en voor gezinnen altijd een reis waard. De Hohenzollern stad in de Donau-vallei kijkt terug op een rijke historie.
Hohenzollern Slot Sigmaringen in het Zwarte Woud van Baden-Württemberg in Duitsland
Wat zou Sigmaringen zijn zonder het slot Sigmaringen. Zonder de vele kunstschatten en getuigenissen van vorige eeuwen. Juist door de aanwezigheid van deze Hohenzollern familie ?

Sigmaringen anno 1535, de zetel van de graven en later Vorsten von Hohenzollern-Sigmaringen.
Kenmerkend zijn het Leopold Plein, de Prinzenbau en het Leopold Plein met het ruiterstandbeeld van Prins Leopold von Hohenzollern.
De ‘Prinzenbau’ gaat terug tot het stadspaleis van Prinses Amalie Zephyrine.

Wie de Karlsstrasse uitloopt van ca 700 meter komt uit bij de Hedinger kerk, een indrukwekkend gebouw, waar sedert 1844 de grafkamer is van de vorsten von Hohenzollern.

Sigmaringen tweemaal in video beelden

 

Slot Sigmaringen

met video beelden van de omgeving, het uiterlijk van stad en kasteel.

In 1849 ging het land over in Pruisen, maar in 1945/1946 gedurende Franse bezetting gevoegd bij de deelstaat Württemberg-Hohenzollern, wat dan uiteindelijk in 1952 resulteerde in Baden-Württemberg.

ook Sigmaringen maar aanvullend op de vorige video, zoals de schilderijen en de Donau

Hohenzollern-Sigmaringen ooit een graafschap, naderhand , 1623-1849, vorstendom in Zwaben, dat van 1866 tot 1947 ook regeerde over Roemenië.
En Sigmaringen in de Neckar regio leeft gewoon door in een tijd waar sport ‘in’ is, gevoel voor toerisme, niet te druk, wel knus en gezellig. En die naam Sigmaringen ? De naam komt gewoon van Ridder Sigmar, mogelijke stichter van Sigmaringen.

Wordt het nu tijd voor een ‘Majestueus Kasteel’ :

Burg Hohenzollern Baden-Württemberg bij Hechingen en Bisingen

Burg Hohenzollern, gelegen tussen de gemeenten Hechingen en Bisingen in Duitsland deelstaat Baden-Württemberg. Was en is hèt kasteel van het vorstengeslacht Hohenzollern. en ligt op een 855 meter hoge berg, de zg Zollernberg of kortweg Zoller(n). Die hoogte is soms mooi, soms ook werkt het tegen zoals in de winter en de toegangs daarom geblokkeerd is. Ligt tussen die 2 gemeenten in, maar is een geheel ‘eigen’ adres : D-72379 Burg Hohenzollern.

Ouderdom van de Burg Hohenzollern in Baden Württemberg, oud ? ja en nee. De oudste vermeldingen dateren van 1267 op papier, maar vermoedelijk dateert het allereerste kasteel uit de 11e eeuw ( dus ergens tussen het jaar 1000 t/m 1099 😉     ). Niettemin, tijdens belegeringen rond 1423 door de Swabische vrijsteden, werd het eerste kasteel verwoest.

Burg Hohenzollern is nog steeds eigendom van de familie Hohenzollern.
Maar het kasteel is geopend voor bezoekers en wordt elk jaar bezocht door méér dan 300.000 mensen. Ook kijken ? Alleen de plaats in de omgeving al, een met recht Majestueus Kasteel.

Burg Hohenzollern in video beelden op hoogte

Weliswaar was de laatste bouwheer Koning Friedrich Wilhelm IV, maar is de bouw gefinancierd door leden van de Hohenzollern familie. Het kasteel ligt op een 855 meter hoge berg, die in de volksmond Zollernberg of kortweg Zoller wordt genoemd.

Georg von Pruissen, huidig familiehoofd Hohenzollern

Maak kennis met Georg Friedrich Ferdinand Prinz von Preußen geboren in Bremen op 10 juni 1976. Het huidige hoofd van de Pruisische tak van het Huis Hohenzollern. Hij is tevens één van de rechthebbenden op de titel Prins van Oranje. Op 25 augustus 2011 trouwde hij met Prinses Sophie von Isenburg in Potsdam. De laatste Duitse keizer Wilhelm II en Koning van Pruisen verbleef tot hij overleed in 1941 in Huis Doorn provincie Utrecht. Voor Georg was deze Keizer een overgrootvader. En Georg claimt ook nog het bezit van Huis Doorn vlg een artikel in het AD. Tja.
In 2011 werd het 950-jarig bestaan van het Huis Hohenzollern gevierd.


Van Burg Hohenzollern richting Stuttgart kan gaan via :

Sindelfingen in de Regio Stuttgart

Sindelfingen in de Regio Stuttgart is voor Stuttgart ook de vestiging van Mercedes, om maar iets te noemen van onze tijd.

Sindelfingen bij Stuttgart Zuid Duitsland

De Neckar is een zijrivier van de Rijn in het zuidwesten van Duitsland. De rivier ontspringt op 706 m hoogte bij Villingen-Schwenningen in het Zwarte Woud. De rivier kronkelt vervolgens in noordoostelijke richting naar Stuttgart om daarna Heilbronn te passeren. Vervolgens verloopt de stroom eerst noordelijk, daarna westelijk door Heidelberg, om zich bij Mannheim bij de Rijn te voegen.

En dan te bedenken dat er hier rond de Neckar nog véél meer te ervaren is ……. eerst maar eens een Neckarwijn proeven ?

Een uitgebreidere Route is beschikbaar, wanneer u aangemeld bent voor toezending van onze vakantie tips. ( ca 12 pagina’s waaronder summier de locatie van Pruisen onder Von Hohenzollern dynastie etc. en kaartjes)

Waarom logeren in Herrenberg regio Neckar

Herrenberg ligt aan de voet van de Schlossberg of Slotberg, een uitloper van het Schönbuch natuurpark in de Korngäu. Met de Bromberg, hoogste top (583 mtr) van het Schönbuch. Hier ook is de bron van de rivier de Ammer, die zich 23 km verderop bij Tübingen-Lustnau vermengt met de Neckar. Westelijk van Herrenberg het Zwarte Woud.

Schönheiten von Herrenberg in Baden Württemberg

Van het Schloss Herrenberg is nog een ruïne ‘beschikbaar’ achter de Stiftskirche Herrenberg (kerk uit de 13e-15e eeuw) op de berg. ( van de ‘Herren’). Én Restaurant Schlosskeller 😉
En voor de liefhebbers : een klokkenmuseum.

Nadeel : Herrenberg verlangt een te kopen fijnstofvignet op de auto.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

dóór naar Heidelberg aan de Neckar

terug naar de pagina over Zuid Duitsland met Stuttgart en Mannheim

top pagina

vakantie-trips.nl over Neckar Route Villingen Stuttgart Wurttemberg en Furstenberg plus Hohenzollern.