Londen Engeland vakantie shoppen of stedentrip en Kerstmarkt

Londen, met recht wereldstad, zoveel te zien, zoveel mee te maken, zoveel te proeven en te ondergaan, ideaal voor vakantie shoppen kerstmarkt of een weekendje weg

Londen zou rond het jaar 50 als Londinium gesticht zijn aan de oevers van de Theems als hoofdstad van de Romeinse provincie Britannia. Na het vertrek van de Romeinen rond 410 raakte de stad in verval, hoewel,

niet voor lang.

De middeleeuwen en de Normandiers met vooral Guillaume ofwel Willem ..

Er stonden in Engeland en rond Londen Angelsaksische koningen op, hard nodig, want de stad werd regelmatig geplunderd door Vikingen, beter gezegd de Normandiërs van de overkant van de Noordzee. De Normandiër Willem de Veroveraar trof, na zijn verovering in 1066 (na de Slag bij Hastings), een welvarende stad aan.

Voor het lezen door ons Nederlanders is de naam Willem de Veroveraar heel sympathiek, niettemin, is geen Nederlander, maar een Fransman , immers Normandiër en dus heette de goede man : “Guillaume le Conquérant”.
Hoewel, indertijd was Vlaanderen ook niet veraf van Normandië, er waren betrekkingen en conflicten tussen hen, dus wellicht ook taal-uitwisseling (..)

Londen rond de Kruistochten en de romantische Engelse Ridders

De stad had rond het jaar 1100 iets van 40.000 inwoners, 200 jaar later zouden dat er bijna 100.000 zijn geweest. Al was de Burgerlijke Stand en een soort CBS toen nog niet voorradig. De hoofdstad van Engeland werd rijk. En doldriest : de stad werd zelfstandig en maakte zich los van koning, keizer en ….. en kreeg de stad in 1194 van Richard Leeuwenhart het statuut van burgemeester en wethouders.

De macht was in handen van een soort VOC, maar ook buitenlandse handelaren vestigden zich in Londen zoals afkomstig van Florence, Genua, Venetie en leden van de Hanze organisatie.

Londen heeft ook rampen gekend, maar ook Nederlandse invloed van Koning Willem III

In 1665 was er een grote pestepidemie, die ongeveer 100.000 slachtoffers eiste, en in 1666 heerste er een grote brand die 3 dagen woedde en een groot deel van de City verwoestte. Hierbij ging ook St Paul’s Cathedral in vlammen op. Uiteraard is er een heropbouw geweest, want Londen is verder gegroeid.

Aan het einde van de zeventiende eeuw stichtte koning Willem III ( getrouwd met Mary II Stuart ) , met behulp van Nederlands kapitaal, de naderhand fameuze Bank of England, gevestigd in Threadneedle Street. Zie de pagina over Kensington Paleis.

In de achttiende eeuw was Londen een zeer welvarende stad en plaatste Amsterdam in haar schaduw als financieel wereldcentrum.

Londen nu in onze tijd

Niet te missen is de van west naar oost stromende rivier de Theems door Thames Valley.
Het hoogste geografisch punt van Londen is Westerham Heights met een hoogte van 245 meter.
De City of London is de historische stadskern.

London in Engeland en winkelen of shoppen, kerstmarkt en bezienswaardigheden

Specififiek voor de Kerst ? Bijna elke zichzelf respecterende winkelstraat of markt organiseert wel een Kerstmarkt …… U zult het niet redden in één dag ter plekke 🙂

 • vakantie – winkelen tips:
  zeer bekend is Abercrombie & Fitch aan de 7 Burlington Gardens W1S 3ES Londen Covent Garden en onlangs nog in de bekendheid omdat het Amerikaanse bedrijf wat moeite had met maten klanten, maar al ras op haar schreden is teruggekeerd. Abercrombie & Fitch heeft winkels in de Verenigde Staten, Canada, Japan, Denemarken, Italië en is dus ook in Londen sterk aanwezig. Kleding voor man, vrouw en kinderen, maar wel de Abercrombie Look and Feel.
 • vakantie – winkelen tips:
  All Saints Spitalfields is een Britse modeketen met een prachtige fashionstore aan de Westbourne Grove in Notting Hill met exclusieve, stijlvolle mode voor man en vrouw.
  Daarnaast prachtig schoeisel, tassen en mode-accessoires. En ook All Saints is te vinden in New York, Antwerpen, Berlijn en Dublin!
  Gevestigd aan 290 Westbourne Grove W11 2PS Londen
  SpitalFields Winter Festival ter gelegenheid van Kerst en Kerstmarkt 2013
  Geniet van een magisch muziek evenement in de East End bij het Spitalfields Winter Festival van 6 december 2013 tot 17 december 2013
  Omvat zowel oude als nieuwe muziekstukken, het festival voorziet in een breed scala aan locaties en verborgen ruimtes voor een aantal melodieuze feesten.
  Biedt de kans voor muziekliefhebbers om zowel vroege meesterwerken en hedendaagse werken te ontdekken, er is iets voor ieder wat wils.Gericht op een publiek van alle leeftijden, zijn wereldklasse muzikanten samengebracht met lokale bevolking om unieke en zeer creatieve optredens en recitals te genereren. Daarbij worden bezoekers aangemoedigd om een beetje van hun creativiteit te delen en eigenlijk deel te nemen aan het muzikaal plezier.
  Spitalfields Market , Market Street, Off Brushfield Street, Spitalfields, Londen, E1 6DT
 • vakantie – winkelen tips:
  Fenwick biedt de shopper een 5 verdiepingen winkel met luxe en trendy mode, accessoires en cosmetica. Fenwick is zowel op heren als dames gericht en gevestigd aan 63 New Bond Street Londen
 • vakantie – winkelen tips:
  Harrods warenhuis in Londen met egyptische roltrappen, de egyptische zaal en het monument voor Lady Diana en Dodi, zoon van de eigenaar van Harrods. Harrods is gevestigd aan de Brompton Road te Londen
 • vakantie – winkelen tips:
  Warenhuis Selfridges & Co een begrip in Londen. Een modern warenhuis, trendy maar ook groot. Wisselend met een klassieke lijn, modern, trendy en vooral ‘luxe’ . Gevestigd aan de 400 Oxford street W1A LR Londen
 • vakantie – winkelen tips:
  warenhuis Liberty in London is een luxe warenhuis in de nabijheid van Regent Street. Cosmetica, accessoires en kwaliteitskleding is waar het hier om draait. Gevestigd aan Great Marlborough Street W1B 5AH Londen
 • vakantie – winkelen tips:
  Westfield Shopping Centre
  http://uk.westfield.com/london/ is van het jaar 2008 en beslaat zo’n 1,6 miljoen vierkante meter met de meest uiteenlopende winkels er in. Van zeer luxe merken zoals Prada, Louis Vuitton, Omega en Jimmy Choo tot ‘gewone’ merken zoals H&M Esprit en Adidas. Het Westfield Shopping Centre is te vinden aan de Ariel Way W12 7GF Londen
 • Ook in Londen, maar dan het oosten, zien we :
  Westfield Stratford City en deze vestiging dateert van 2011, ook luxueuze winkelcentrum en gevarieerd in winkels op een oppervlakte van 176.000 vierkante meter. Weliswaar afgewisseld met 300 winkels, 70 restaurants, een grote bioscoop en bowlingbanen. Het adres is Stratford, Londen .

 

top pagina

 

U wilt in Londen Engeland ook nog wat zien, in de zin van bezienswaardig

 

  • bezienswaardig in Londen :
   10 Downing Street in Londen ofwel de ambtswoning van de Britse premier en bekend als de plek waar de tv-interviews en toespraken gehouden worden door de Britse premier. En daarom is de deur van 10 Downing Street het meest gefotografeerde object ter wereld. Wanneer je toch in Londen bent zou je dit niet willen missen : 10 Downing Street in Londen.
  • bezienswaardig in Londen :
   Towerbridge Londen over de Theems dateert van 1894 en dankt z’n naam aan de twee 65 meter hoge torens die het aanzicht van de brug bepalen én het naastgelegen gebouwencomplex de Tower of London met een prachtig uitzicht.
  • bezienswaardig in Londen :
   London Eye ofwel het Reuzenrad tegenover de Big Ben in Londen
   Londen Eye, het Reuzenrad aan de Theems , meet 135 meter hoog, weegt 15.000 ton en heeft 32 cabines.
   De Londen Eye is speciaal gebouwd voor het millennium en daarom ook wel het Millennium Wheel genoemd.
  • bezienswaardig in Londen :
   Big Ben Londen is het uurwerk in de toren van het Palace of Westminster, beter bekend als de Houses of Parliament. In de Houses of Parliament huist het Britse parlement. De oudste gebouwen werden omstreeks 1097 gebouwd.
  • bezienswaardig in Londen :
   Brick Lane – en de zijstraten daarvan is de plek waar hip Londen graag neerstrijkt, loungen in de Old Truman Brewery, shoppen in de boetiekjes, curry’s eten.
  • bezienswaardig in Londen :
   British Museum het nationale museum van Groot-Brittannië. Gelegen aan Great Russell Street. Het museum heeft één van de grootste collecties ter wereld; ontvangt jaarlijks ca vijf miljoen bezoekers, toegang is gratis behalve bij tijdelijke voorstellingen.
  • bezienswaardig in Londen :
   Buckingham Palace Londen de thuisbasis van het Britse Koninghuis. Gebouwd in 1703. Het paleis beslaat een oppervlakte van 77.000 vierkante meter, heeft 775 kamers! Op gezette tijden zijn sommige kamers toegankelijk voor publiek. Het wisselen van de wacht is wereldwijd bekend.
  • bezienswaardig in Londen :
   Charles Dickens Museum Londen aan de Doughty Street, gevestigd in het enige Londense huis van Dickens dat ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog kwam en geopend werd in 1925. Uiteraard met schilderijen, manuscripten en meubels van Dickens.
  • bezienswaardig in Londen :
   Covent Garden Londen in de wijk City of Westminster met ook de New Covent Garden Market, een overdekte, historische hal met eettentjes en terrassen. Covent Garden staat bekend om de goede shopmogelijkheden, soms verrijkt met straatmuzikanten. Daarnaast cafés met terrassen. Hier is ook het Royal Opera House.
  • bezienswaardig in Londen :
   Greenwich Park Londen, één van de acht Koninklijke parken van Londen met een grootte van ruim 70 hectare. Op de top van de heuvel staat de sterrenwacht Royal Observatory en in het park onder meer een rozentuin, een speeltuin, een cricketveld en tennisbanen. Een deel van het park is speciaal gereserveerd voor picknicks en (muziek)optredens.
  • bezienswaardig in Londen :
   Hyde ParkWinterwonderland Hydepark is vrij toegankelijk, de rij van bezoekers kan om 10 uur al binnen, maar let op: de ingang kan om 4 uur ivm drukte al afgesloten worden, en duurt tot 6 uur 's-middags
   Hyde Park Londen het meest besproken park van Londen en eveneens nogal groot : 140 hectare. Geschikt voor cultuurmanifestaties, sportevenementen en popconcerten. Befaamde trekpleister: Speakers Corner, op iedere zondag. Wie zich geroepen voelt, neemt plaats op een kist of andere verhoging en bespreekt wat hem of haar zwaar op de maag ligt. Zoals ook ons Amsterdamse Vondelpark : in de zomer verandert Hyde Park in een grote picknickplaats.
  • bezienswaardig in Londen :
   Leicester square in Londen is een bekend plein in de uitgaanswijk West End. Midden op het plein staat een standbeeld van de Engelse toneelschrijver en dichter William Shakespeare. Regelmatig vinden er filmpremières plaats en schuifelen bekende film- en theatermensen er over de rode loper.
  • bezienswaardig in Londen :
   London Zoo, de dierentuin van Londen in het noordoostelijk deel van Regent’s Park. De dierentuin werd in 1828 geopend voor wetenschappelijk onderzoek. Naderhand vanaf 1847, ook voor bezoekers geopend. Alleen tijdens Kerst is de dierentuin gesloten.
  • bezienswaardig in Londen :
   Museum of London, en dus ook de geschiedenis van Londen. Gelegen aan de London Wall zie je onder meer kunst, tekeningen en archeologische vondsten van prehistorie tot nu.
  • bezienswaardig in Londen :
   Het National Gallery museum voor schilderkunst met West-Europese schilderkunst, van ca 1250-1900. Daaronder ook Hollandse meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. De toegang is gratis. Alleen voor tijdelijk, speciale exposities wordt entree gevraagd.
  • bezienswaardig in Londen :
   Piccadilly Circus is één van de bekendste pleinen van London waarbij de naam gezien moet worden als de cirkel van een circus, denk aan de Romeinen. Grenst aan het winkelgebied van Regent Street.
  • bezienswaardig in Londen :
   Regent’s Park met een omvang van 2 vierkante kilometer. Waarin typisch parkgebied maar ook speelplaatsen voor kinderen, sportvelden, tuinen en een bootwaardige vijver. Vlakbij London Zoo en Camden, en grenzend aan het park Pimrose Hill.
  • bezienswaardig in Londen :
   Het Royal Albert Hall theater aan de Kensington Gore, vlakbij Hyde Park. Genoemd naar Prins Albert, echtgenoot van Koningin Victoria. De Royal Albert Hall is vooral bekend door de zogenoemde Proms, een serie klassieke concerten waarbij het laatste concert van de serie genoemd wordt : de Last Night of the Proms met een combinatie van klassieke muziek en een vleug pop en wat muzikale “grappen”.
  • bezienswaardig in Londen :
   Science Museum, voor wetenschap en techniek aan de Exhibition Road in Londen, en ja : Exhibition = tentoonstelling. Een museum van meer dan 40 zalen, ca 2000 tentoonstellingen. Zelf proeven uitvoeren, meemaken, ondergaan. Is daarom ook niet gratis, iets van 10 pond p.p. en kinderen 8 pond toegang.
  • bezienswaardig in Londen :
   St.Paul’s Cathedral op Ludgate Hill centraal in de Londense binnenstad. De koepel is 108 meter hoog en dateert van 1710. Laatste rustplaats van vip’s als Sir Winston Churchill, admiraal Nelson( zie verderop bij Trafalgar )  en de hertog van Wellington.
  • bezienswaardig in Londen :
   Tate Modern lijkt het best bezochte moderne kunstmuseum ter wereld en dateert desalniettemin nog maar van het jaar 2000. Het bekijken van de vaste collectie kost niets, voor speciale tentoonstellingen moet betaald worden.
  • bezienswaardig in Londen :
   Tower of London op loopafstand van de Tower Bridge dateert in delen vanaf 1078. Ooit bedoeld om als fort de Noormannen = Normandiërs buiten te houden, naderhand uitgebreid en verbouwd tot staatsgevangenis en museum. Gezichtsbepalend is de White Tower, een vierkant gebouw met torentjes op de hoeken en naamgever van het complex. De Tower of London als gevangenis werd in vroeger tijden bewaakt door de zogenoemde “Beefeaters”, die nu hoofdzakelijk een functie hebben als rondleider van toeristen. Toch wel ander werk.
  • bezienswaardig in Londen :
   De Slag bij het Spaanse Trafalgar, het zal beide landen nog steeds bij blijven
   Trafalgar Square is een groot, levendig plein in hartje Londen. Het plein is vernoemd naar de overwinning na een zeegevecht bij Kaap Trafalgar onder leiding van Viceadmiraal Horatio Nelson, burggraaf Nelson, hertog van Bronte in Spanje in 1805 als onderdeel van de Napoleontische oorlogen. Iets meer specifiek : vanuit de Middellandse Zee bekeken, voorbij de engte van Gibraltar en Tanger, rechtsom in de Golf van Cadiz, waar Cadiz iets ten zuidwesten van Jerez de La Frontera ligt. De “Sherry-zone“. Nelson is daarbij omgekomen, maar heeft op eigen verzoek geen zeemansgraf gehad, maar werd ( zeilschepen ! ) in een ton met rum naar Engeland terug vervoerd en is ligt begraven in St Paul’s Cathedral.
   Zie – bij interesse – ook het boek Horatio Hornblower van C.S. Forester. Alléén deze kwestie al, naast die van Gibraltar, verhindert een al te innige band tussen Engeland en Spanje, hoewel bij deze strijd ook Frankrijk was betrokken.
   Het binnenplein van Trafalgar Square is grotendeels autovrij , en geeft toegang aan de statige lanen Whitehall en The Mall.Uiteraard staat midden op het plein Nelson’s Column.
  • bezienswaardig in Londen :
   Wembley Londen voetbalstadion in de wijk Wembley in het noordwesten van Londen, dateert van 1923. Werd in het jaar 2000 geheel ‘vers’ opnieuw gebouwd a raison van 1 miljard euro, heropend in 2007.
  • bezienswaardig in Londen :
   West End Londen mag voor menig toerist niet achterwege blijven als ultieme theater wijk. De meeste theaters zijn in de straten Drury Lane, Shaftesbury Avenue en The Strand te vinden. Naast musicals natuurlijk ook cabaret, toneel, film.
  • bezienswaardig in Londen :
   Westminster Abbey is een belangrijke kerk, meer dan dat : een belangrijk symbool. Gelegen aan Deans’s Yard, in 1065 ingewijd als abdij en sedert de elfde eeuw vinden in Westminster Abbey koninklijke begrafenissen, trouwerijen en kroningen plaats.

   

  top pagina

   

  De markt in Londen – Engeland:

   

  • een markt zien in Londen : Soho : Berwick Street Londen
   De markt in Berwick Street Londen is een groenten, fruit, stoffen, kleding en huishoudelijke artikelen markt in het kleurrijke Soho: Berwick Street, Rupert Street in Londen, bereikbaar mede via Metro: Tottenham Court Road, Oxford Circus, Picadilly Circus
   Kerstsfeer kerstmarkt kerstfeest
   Van 28 November 2013 tot 25 December 2013 is Soho’s Berwick Street omgevormd tot Kerstmarkt.
  • een markt zien in Londen :
   Borough Market in de Southwark Street in Londen, sterker, Londens meest populaire biologische markt net ten zuiden van London Bridge. Naast gebruikelijke marktartikelen is er een groot aanbod van delicatessen uit alle windstreken, te koop aangeboden in een gezellige sfeer. De markthallen liggen overwegend onder een aantal spoorbruggen waardoor je een gevoel krijgt van een ondergrondse en af en toe “a bit noise”.
   Een markt deels op donderdag maar voor op zaterdag. Hou rekening met de populariteit.
  • een markt zien in Londen :
   Broadway Market, analoog aan Borough Market, is deze kleurrijke waaier van smaken en culturen tussen London Fields park en Regent’s Canal in de wijk Hackney ten noordoosten van centraal Londen.
   Kraampjes, winkels, pubs, restaurants en cafés, de hele straat staat op zaterdag in het teken van lekker eten. Kant-en-klare snoeperijen, taarten, broden, falafels, verse vis etc
   Broadway Market – zaterdag markt – ligt aan de zuidelijke voet van London Fields.
  • een markt zien in Londen :
   Camden Market in Londen is inmiddels een enorme toeristische trekpleister. Deels overdekte markt in de omgeving van Camden Highstreet, zoals een markt hoort te zijn met van alles en nog meer.
  • een markt zien in Londen :
   Warenmarkt, stoffenmarkt Covent Garden is van oorsprong de oudste fruitmarkt van de stad. Onder de bogen van de grote overdekte markhallen midden in hartje Londen tref je nu vooral toeristische kramen, winkels en veel bars en terrassen. Rondom de markthallen vind dagelijks straattheater plaats. De artiesten en kunstenaars zijn tegenwoordig beroemder dan de markt die hier ooit plaats vond. In de noordelijke hal bevind zich de zogenaamde Apple Market waar je van dinsdag t/m zondag kunt neuzen tussen kunst en sieraden. Op maandag staat deze markt in het teken van antiek. Aan de overzijde van de straat ligt de Jubilee Market. Bekijk het, overzie het vanaf het balkonterras van het Royal Opera House in Bow Street.
  • een markt zien in Londen :
   Warenmarkt, kledingmarkt, vlooienmarkt, stoffenmarkt Spitalfields Market is al twee jaar op rij uitgeroepen tot beste markt van Londen. Vanaf Liverpool Street Station, uitgang Bishopsgate, linksaf 300 meter en dan rechtsaf de Brushfield Street in. Ben je gelijk bij het begin van de winkels met trendy kleding, accessoires en vintage en nadert de Spitalfields Market bestaande uit meerdere markthallen en op zondag zijn er ook markten rondòm Spitalfields.
   Bekijk de site voor welke goederen op welke dag.
   Do 09:30 – 17:00
   Vrij 09:30 – 17:00
   Za 09:30 – 17:00
   Zo 09:30 – 17:00
  • een markt zien in Londen :
   De zondagmarkt van 10 tot 5 Sunday Up Market vindt plaats in de Old Truman Brewery aan de 91 Brick Lane in Londen met zeg 150 kramen verdeeld over verschillende verdiepingen. Mode van jonge ontwerpers, kunst en handgemaakte sieraden, een foodcorner met exotische gerechtjes. Buitenlandse voedingsmiddelen zoals Marokkaanse, Spaanse, Japanse , Indiase, Thaise gerechten en zelfs Caribische specialiteiten.
   Met de Metro : Shoreditch High Street
  • de Londense Kerstmarkt van de Southbank Centre Christmas Market met rond 80 traditionele Duitse stijl kerststalletjes
   De Southbank Centre Christmas Market biedt plaats aan ca 80 traditioneel gedecoreerde houten kerststalletjes die een breed scala aan unieke handgemaakte cadeaus aanbieden, naast drankjes en lekkernijen. Feest met zoete koekjes met rozijnen en glühwein zoals ook de Duitse Kerstmarkt kenmerkt.Southbank Centre’s Christmas Market is onderdeel van het Southbank Centre’s Winter Festival, waar ook Kerstshows gehouden worden, evenals toegangsvrije muziekevenenten.
   Belvedere Road, London, SE1 8XX Southbank Centre is in Southbank & Waterloo, Central London
  1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

   Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
  2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

   Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
   Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
  3. Trivago

   » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
  4. Vakantie Discounter

   » bij voorbeeld : .
   Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
  ~

  Dit wordt kiezen en selecteren 😉

  Oh ja, en het aardige van Londen is ……. 2e Kerstdag = Boxing Day, ofwel uitverkoop.

  terug naar de hoofdpagina

  top pagina