Maastricht – Sint Pieter – Lambertus – André Rieu

4 grootheden die in het oog lopen.

Maastricht als hoofdstad van Limburg is natuurlijk bekend, ook als thuisbasis en de Vrijthof – concerten van het orkest van André Rieu. St Pieter komen we regelmatig tegen evenals Lambertus, maar wie en waarom is vaak minder duidelijk.

De patroonheilige van de stad is echter Sint-Servaas.

Maastricht centrum

Maastricht

De stad ligt aan de Maas, geen punt. De naam komt waarschijnlijk van “Mosa Trajectum” = “doorwaadbare plaats in de Maas”. Traject = dóór (waadbaar) de Maas. En omdat hooggelegen bewoning garant staat voor ouderdom, is Maastricht daar een treffend voorbeeld van. En zijn er ook – zoals Romeinse – opgravingen te tonen. En ligt Maastricht sedert het jaar 10 vóór de start van de jaartelling al aan de Romeinse Heirbaan Keulen – Tongeren = “Via Belgica”.

Vergeet niet dat van 1 dag vóór de jaartelling tot 1 dag nà de nieuwe jaartelling er niet zo heel veel dagen zijn verlopen. Anders gezegd, het leven ging gewoon dóór. En de heerschappij van de Romeinen tot ver in Nederland en België, ging gewoon z’n gang. Net als het leven van de Maastrichtenaren.

Maastricht – Mestreech. Bezienswaardig

En volgens de traditie is in het jaar 384 de bisschop van Tongeren hier begraven : Servatius die als patroonheilige Sint-Servaas ‘meekijkt’. De bisschopszetel – minpuntje – verloor de stad aan het Belgische Luik.

Maar hoe kom je nu op St Pieter en de St Pietersberg

Pieter of Petrus. Er wordt al gewag gemaakt van een St Petrus kapel bij het graf van Bisschop Waso van Luik zo rond het befaamde jaar 1000. Een geleerde in die tijd. En werd in die tijd ook gesproken van de Sint-Petrusparochie. De Sint-Lambertuskapel staat aan de Lage Kanaaldijk nabij de Kapelweg in de wijk Villapark. De kapel is gewijd aan Sint-Lambertus, die volgens de overlevering hier oorspronkelijk begraven zou zijn. (naderhand in Luik.)

Helemaal loepzuiver is niet iedereen het hierover eens, maar vermoedelijk is toch wel het dorp Sint-Pieter hier gelokaliseerd. Dat gebied St Pieter werd een wijk van Maastricht op de oostflank van de – zelfde bron qua naam – Sint-Pietersberg.

Uit het voormalig dorp Sint-Pieter komt Walsmuziek van André Rieu

Huis de Torentjes - Andre Rieu - Maastricht wijk Sint Pieter
Een deels 16e-eeuws kasteelachtig huis op de oostflank van de Sint-Pietersberg in het vroegere dorp Sint-Pieter draagt de naam : “Huis de Torentjes”. En dat is gebouwd op restanten van een huis gedateerd op het jaar 1294. Een huis, een kasteeltje met historie. Tegenwoordig wordt het huis aan de Maas bewoond door orkestleider ( Johann Strauss Orkest ) André Rieu. En geheel in stijl met het Huis is André Rieu : Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Ridder in de Franse Orde van Kunst en Letteren.

Vrijthof Maastricht

Vrijthof Maastricht
Natuurlijk mag het Vrijthof niet ontbreken als imposant plein aan de voet van de Lambertus kerk en de plek van de jaarlijkse Vrijthof concerten van het Strauss orkest van Andrié Rieu. Vrijthof staat voor beschermd gebied, in dit geval de beschermende hof van de kerk.

André Rieu – The Rose

André Rieu & His Johann Strauss Orchestra performing The Rose live in Mainau.

Ook zonder concert is Het Vrijthof een trekpleister van Maastricht. Met café ‘s, terrassen, restaurants en winkeltjes. Wordt wel de huiskamer van Maastricht genoemd. Het Vrijthof, aan de voet van de Sint-Servaasbasiliek en de statige St Janskerk in Maastricht, is vast wel het meest beroemde plein van Nederland.
De St Jan is gebouwd in de stijl van Maasgotiek en heeft de hoogste toren van Maastricht.

Wat je eigenlijk zou moeten zien

 • Sint-Servaasbasiliek. U vindt deze aan het Vrijthof. Voorzien van klokkenspellen en orgels.
 • Bonnefantenmuseum met werken van Dyck, Brueghel, Rubens etc. Het museum zelf is ontworpen door architect Aldo Rossi. De naam Bonnefanten is afgeleid van het voormalige Bonnefantenklooster in de binnenstad van Maastricht, waar het museum van 1951-1978 gevestigd was.
 • Fort Sint-Pieter en de Sint-Pietersberg. Het fort dateert van 1701. Er is een rondleiding mogelijk en ervaar de onder het fort gelegen mergelgrotten.
 • de Helpoort. Gebouwd in het jaar 1229. Dient tegenwoordig voor diverse exposities.
 • Een hoogtepunt van de stadsmuren is de Pater Vinktoren. De Pater Vinktoren maakt deel uit van de tweede omwalling, die aansluit bij de eerste ommuring. Deze tweede omwalling werd noodzakelijk, doordat Maastricht groeide en een deel van de bevolking niet meer binnen de stadsmuren kon wonen. De toren is gebouwd tussen 1370 en 1380 voor de verdediging van de waterpoort bij de Jeker. In 1880 nog slechts een kleine ruïne. Maar in 1906 besloot men de toren in romantische stijl te restaureren. Er zijn tegenwoordig twee verdiepingen en is een bezoek meer dan waard.
 • het Stadspark . Een fraai park met mooie wandelpaden, delen van een stadsmuur uit de veertiende eeuw en bastions uit de vijftiende eeuw, met standbeelden te bekijken.

 

Winkelen of shoppen

Maastricht heeft een prettig centrum met smalle gezellige winkelstraten. Bekende winkels in de Grote Straat, maar ook exclusieve waaronder in de Stokstraat en de Rechtstraat, Muntstraat of Nieuwstraat met boetiekjes. Moderner het mooie winkelcentrum Mosae Forum. In de avonduren is het altijd gezellig druk rond het Vrijthof.

Shopping Shoppen Winkelen in Maastricht

De stad kent ook vele theaters waar schitterende optredens kunnen worden bijgewoond. Daarnaast is er een bioscoop en gedurende het jaar worden er vele evenementen georganiseerd.

Preuvenement eind augustus

Zo einde augustus wordt het Bourgondisch proeven georganiseerd: het Preuvenemint of preuvenement. Dit is wel het grootste eetfestijn van Nederland. Een vierdaags culinair festijn op het Vrijthof in Maastricht en eenzaam bent u er niet : jaarlijks 100.000 bezoekers. Jaarlijks de laatste zondag van augustus en op de drie dagen daaraan voorafgaand.

Alle drankjes en hapjes worden betaald met de preuvenelap, het betaalmiddel ontworpen door studenten grafische vormgeving van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht.

Sint-Pieter en de mergelgrotten Maastricht

De grotten onder het Fort Sint-Pieter zijn een bezoek waard. Het Fort Sint-Pieter, het Noordelijk Gangenstelsel en de Zonneberg zijn de 3 ingangen. De Sint-Pietersberg is een heuvelplateau met een lengte van acht kilometer en staat bekend om zijn uitgestrekte onderaardse kalksteengroeven. Door de winning van mergel, voor de productie van bouwstenen en cement, is in de loop van de eeuwen een labyrint gevormd van meer dan 20.000 gangen met een lengte van rond de 150 km.

Het Fort Sint-Pieter


Fort Sint-Pieter Maastricht

Ontdek Fort Sint-Pieter vanuit de lucht. Aangeboden door Mood Copter

Een van de meest markante objecten van de Maastrichtse vestingwerken is het Fort Sint-Pieter, dat dateert uit 1701-1702. Het fort werd in een vijfhoek ontworpen ter verdediging van de zuidelijke vestingmuren van Maastricht. Sinds ongeveer een eeuw bevindt zich aan de voorkant van het fort een café, een restaurant en een feestlocatie. Met terras en prachtig uitzicht.

André Rieu – Ballade pour Adeline

Uitvoering “Ballade pour Adeline” live in Wenen.

Kasteel ( Chateau ) Neercanne

Kasteel of Chateau Neercanne is een prachtig kasteel. Ligt aan de rand van Maastricht, aan de Belgische grens in de vallei van de Jeker. Een zogenaamd terrassenkasteel van Nederland. Dateert van 1698 en aangelegd in opdracht van toenmalig Gouverneur Daniël Wolf, baron von Dopff. Voorzien van vier verschillende niveaus baroktuinen. Gefundeerd op de oorspronkelijke Romeinse verdedigingswerken, waarvan de grotten nog steeds bestaan als wijnkelder.

Tegenwoordig is Château Neercanne een exclusief restaurant met Michelinster, eigen wijngaard.

Maastricht vakantie aanbiedingen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Limburg

 

top pagina