Marrakech in Marokko aan de Afrikaanse Noordkust

Marokko en hier Marrakech is ook qua bouwaard geheel eigentijds

Op vakantie : Marokko vakantie en dan zien we bewoordingen als Moren, Spaans-Moors, uit kinderliedjes “Moriaantje” en ga zo maar even door. ‘What’s in a name’ sprake iemand.

 

 

Pagina overzicht rond Marokko

over Marrakech DEZE PAGINA dus

Overzichtpagina Marokko land en volk
Hoofdpagina achtergronden tot en met Haroen ar Rashid

De Moren van Marokko en Marrakech

Op onze eerste pagina over Marokko gaven we al aan dat de Berbers een iets andere naam hanteerden voor Marrakech en eigenlijk synoniem voor Marokko : “Mur n akush”, vrij vertaald met “land van God”. Van oudsher zijn de klinkers niet loepzuiver, waar de taal mee gevoerd werd zijn de medeklinkers en een teken dat de gewenste klank aangaf. Neem dan van Mur n , de u weg, je houdt Mrn over, andere klinkers erin : Moren. Uiteindelijk voor zover bekend waren het de Spanjaarden die de Marokkanen Moren noemden en de wereld neemt het over. Doe een poging op Google vertalen en die leggen voor Moren ook Moros neer en omgekeerd, niet dat dàt nu een bewijs is, geeft aan hoe het is ingeburgerd.

Marrakesh of Marrakech

De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte aan de voet van de Hoge Atlas in het westen van het land, in 1062 gesticht door Yusuf ibn Taschfin en vormde toen de hoofdstad van het rijk van de Almoraviden. In de twaalfde eeuw werd het de hoofdstad van de Almohaden en een belangrijke handelsstad voor de caravanroutes in de Sahara.

De stad ligt 230 km van Casablanca en 310 km van de hoofdstad Rabat. Ongeveer 250 km ten zuidwesten ligt de toeristische badplaats Agadir aan de Atlantische Oceaan. In de nabijheid ligt de havenstad Safi.

Marrakech is de voormalige hoofdstad van Marokko, veel historische bezienswaardigheden, gezellige markten, een mengeling van oosterse mystiek. Hoogtepunt zijn de ontelbare nauwe straatjes van de eeuwenoude Medina (= oudste deel van de stad meestal met nauwe straatjes ), het bekende ‘Djeme el-Fna’ of ‘Djemaa el Fna’ plein. De oude Medina is geheel ommuurd met rode vestingmuren, die op sommige plaatsen wel 10 meter hoog zijn. Vanwege de rode/okerkleurige muren wordt Marrakech ook wel El-Hamra genoemd, de Rode Stad, met tal van moskeeën, paleizen en islamitische bouwwerken. Vergeet niet het Bahia-paleis met zijn – naar jasmijn en sinaasappelbloesem geurende – tuinen, of het Dar Si Said-paleis, waar tegenwoordig het museum voor Marokkaanse kunst in gevestigd is. De Koutoubia moskee is de beroemdste moskee van de stad, daarnaast niet te vergeten de Hassan II Moskee, gelegen op een schiereiland in de stad.

Andere bezienswaardigheden zijn onder meer het 16e eeuwse mausoleum voor de Sultans, de Ben Youssef-medersa en de resten van het paleis van El Badii, door Ahmed Mansour gebouwd met goud, onyx en Italiaans marmer dat hij geruild had voor suiker. Ook de Ville Nouvelle ( nieuwe stad ), net buiten de muren van de Medina, is met haar clubs en hotels een wijk die u gezien moet hebben. Hier hebben internationale beroemdheden en de nouveau riche van Marokko hun optrek.

In het centrum van Marrakech vindt u – naast allerlei leuke winkeltjes – de beroemde souks : een aantal grote bazaars, met elk een eigen specialisme. Ook in de wijk Mouassine vindt u veel winkels. Over het algemeen bevinden zich hier de meer chique galeries.

Marokko Marrakech

Marokko Marrakech

Verhalen van Arabieren en mede over Marokko

Arabieren zijn verwoede en liefhebbers van …. verhalen vertellen, 1001 nacht was geen uitzondering en in vroeger tijden liepen de verhalenvertellers ( ook van nieuws ) van stam naar stam en het is niet verbazingwekkend dat de heldenverhalen, de overwinningen nogal favoriet waren.

Je zou een verhaal kunnen vertellen over :

Marokko en het land van God | land van Goden

Bij de Berbers (de periode vóór de Islam ! ) was een godheid geliefd : Aanti of op z’n Grieks Antaios, zoon van moeder Gaia ( aarde of land ) en haar echtgenoot Poseidon ( die van het water en de zee ). Deze Aanti zal zonder twijfel een klant van een grotematen winkel zijn geweest, want zijn lengte kon bepaald worden op 30 meter, zo luidt het verhaal.
Dat “zoon van” kan overigens ook gezien worden als afstammeling van ….. .

Er zijn verhalen , dat deze Aanti toch echt aan z’n eind is gekomen en dat door een ontmoeting met de bekende Griekse godenzoon ‘Hercules’, die was toch al in de buurt ivm de gouden appels onder toezicht van de Hesperiden, ofwel zijn 11e taak ( van 12), klusjes waarbij ook Atlas hem behulpzaam was. Onze Aanti had namelijk – ook al was hij langer dan Hercules – een zwakke plek en natuurlijk had Hercules dat ‘door’. Was een kwestie van oplichten of optillen, daar wil ik van af wezen, maar dat was einde verhaal voor Aanti. En dientengevolge ligt hij begraven in of bij het Atlasgebergte. Het land van de God, de Goden. Marokko. Marrakech. De wereld van de Orient , de mystiek, de mooie verhalen en een beetje magie. Tenslotte wordt u in Marokko op de marktpleinen veelvuldig het werk van slangenbezweerders getoond, ook dat kennen we uit de verhalen.

Hesperiden in Marokko

Ach ja, die Hesperiden, het waren dochters van Atlas maar u zult in Marokko zelf even moeten zoeken waar precies die Gouden Appels zijn te verkrijgen. Hebt u ze gevonden, laat het dan even weten hieronder. 😉

Marrakech zoals we het als toerist willen zien:

 

Marrakech zoals we het als toerist op vakantie willen zien

Soms lijkt het bij versnelde weergave – als toegepast in deze video – een mierenhoop op markten en pleinen.

Jemaa el Fna in Marrakech

Tja, moet u gezien hebben in Marrakech. Het plein met de Koutoubia Moskee met de 77 meter hoge minaret, het beeld van de stad. De plek waar de mensen van de omliggende streken zoals de Haouz-vlakte naar toegingen om hun waren te verkopen en voedsel te kopen. En nu komen de toeristen en de ondeugende en deugende lieden om kunstjes te vertonen.

Jemaa el Fna staat ( me baserend op Louis Werner ) voor ‘Moskee aan het eind van de wereld‘ en dat past weer geheel bij de filosofie van het Avondland, land aan het eind van de toenmalig bekende wereld.

Marrakech in de sneeuw

Heeft u dat ? Ooit gebouwd als een oase tussen de Hoge Atlas en de Midden Atlas, omringd door de woestijn. Maar met bergpieken tot zeg 4200 meter hoog …… je staat er niet zo direct bij stil, maar dan ligt er op hoogte wel degelijk sneeuw. Valt er zomaar te skieen, en even lager lig je te puffen in de stralende zon.

Marrakech toch iets moderner met op de achtergrond de witbesneeuwde Atlas

Marrakech meer modern, meer hotels en veel meer sneeuw

Wat moet u verder zeker gezien hebben

Moskee van El Mansour, ook de Moskee van de Kashbah

Het Badi paleis, gebouwd in de 16e eeuw maar relatief snel weer afgebroken bij gebrek aan nieuwe bewoners, de muren staan er nog. Er zouden 360 kamers zijn geweest en dat doet weer denken aan het oude heiligdom te Mekka waar 360 goden vereerd werden ( periode vóór Mohammed ).

Paleis de la Bahia van de 19e eeuw, gebouwd ten behoeve van Ba Achmed ben Moussa ( grootvizier)

De Palmeraie, een gebied ter grootte van 12.000 hectare bebouwd met palmen

Jardin de Majorelle, ofwel de tuinen aangelegd door Jacques Majorelle, art-deco schilder.Deze tuinen zijn door de bekende Franse ontwerper Yves Saint-Laurent opgefrist en geschonken aan de stad Marrakech.

De Koranschool Medersa Ben Youssef naast de Moskee van die naam, dateert van de 14e eeuw.

Het zal een keuze zijn tussen stranden en steden, oude binnensteden maar zeer zeker ook nieuwe moderne steden.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

kaart van Marokko / plattegrond van Marokko :

 

top pagina