vakantie Marokko Maghreb tips

Rozen uit Marokko, uit de rozenvallei

De Maghreb van Marokko met Fez, Meknes, Atlasgebergte, Agadir en vooral de Marokkaanse Rozen met rozenolie en rozenwater : het is er prettig warm, zon, zand en zee en niet duur. Méér reden nodig om te boeken ? Lees dan verder.

 

Marokko pagina overzicht

Fez Marokko vakantie Tips met Haroen ar Rashid

over Marrakech

Overzichtpagina over volk en land. = DEZE PAGINA dus

de smakelijkheden van Marokko
gaat over Marrakech

Atlas en de Zuilen van Herakles

Tijdens strijd tussen de mythologische goden Chronos (=Saturnus) en Zeus ( =Jupiter) kreeg Zeus het op z’n heupen en veroordeelde Atlas tot het dragen van het hemelgewelf ( Ouranos) tot in lengte van .. en wel op de rand van de aarde Gaia en voor die tijd hield de aarde op bij Spanje/Marokko. En daar stond Atlas dan. Op zeker moment had Herakles een klusje te doen waarvoor hij de hulp van Atlas nodig had, de laatste stond net iets hoger op de goddelijke ladder en hielp. Na terugkomst – voor wat hoort wat – organiseerde Herakles de Zuilen van Herakles : 1 = de Rots van Gibraltar en 2 = het Atlasgebergte, waardoor Atlas van diens last bevrijd werd. Tegenwoordig kunnen we ook van Spanje oversteken naar Marokko. Bij deze.

 

De Maghreb van Marokko

In het Arabisch wordt Marokko Maghreb genoemd, staat voor de plaats waar de zon ondergaat. Doorgaans is de verklaring hiervan, dat Marokko destijds het uiterste uiteinde van het Islamitische Rijk was en symbolisch gezien de zon hier onderging. De naam Maghreb komt meer voor dan alleen in de betekenis van Marokko, kan daarom wel eens verwarrend zijn. Het tegenovergestelde van Maghreb is Majrek wat dan dus staat voor het land waar de zon opgaat.

Er zijn schrijvers die beweren dat oost en west ooit zijn omgekeerd, dat kan de reden zijn dat meerdere landen aangewezen zijn als Maghreb.

De taal van de Tamazight (Amazigh en voorheen bekend als Berbers) verklaart de naam Marokko uit het woord “murakuk”, waarvan het eerste deel “mur(t)”  ‘land’ betekent en “akuk” dat ‘god’ betekent, land van god, goddelijk land, dus. De stad “Marrakech” draagt deze naam nog. Op zich niet zo bijzonder want heel veel landen dragen die ( ere-) naam. Zo trok de vrouwelijke farao Hatsjepsoet in haar dagen naar het land Poent wat volgens de gegevens ook voor ‘het land van God’ staat. Maar daarover en over deze farao hebben we elders op dit blog al geschreven.

Marokko is ook al eens deel van Frankrijk geweest, namelijk in 1912 . De staat Marokko is ontstaan na de vrijmaking van Frankrijk in 1956.

Vakantie Marokko tips : reden dat veel Marokkanen de Franse taal machtig zijn, kunt u ook een beetje of meer Frans spreken , is dat handig. Gelukkig zijn er ook steeds meer die iets Engels kunnen spreken en verstaan.

Daarna was er ook nog geen rust, want in de jaren zeventig annexeerde Marokko de Westelijke Sahara , wat weer commotie heeft veroorzaakt bij bijvoorbeeld  de bevrijdingsorganisatie Polisario en dus vormen van strijd.
In het noorden van Marokko liggen nog twee Spaanse exclaves: Ceuta en Melilla.

De oorspronkelijke bevolking van Marokko werd gevormd door de Berbers.  Jan komt, Piet gaat, de Cartagers gingen, de Romeinen waren er, de Byzantijnen zijn geweest :
bekende dynastieën waren de Almoraviden, de Almohaden en de Meriniden. En eigenlijk is er niets nieuws onder de zon, ook nu zijn er af en toe belangengroepen die anderen trachten te onderdrukken of te beinvloeden.

Tanger

zicht op atlasgebergte in tunesië

In het Arabisch/Tamazight: Tandja,  met toch wel een half miljoen inwoners, wordt voornamelijk bewoond door arabieren en imazighen, ligt aan de Straat van Gibraltar, en is belangrijk voor het vervoer van goederen en mensen tussen Europa en Afrika. Uiteraard is daarom een regelmatige veerbootverbinding tussen Tanger en de Spaanse steden Algeciras en Tarifa van groot en strategisch belang.

Onder de naam Tingis is de stad in de 5e eeuw v. Chr. door Phoeniciërs gesticht, maar volgens de Amazighische mythologie werd de stad door de held Sufax gebouwd, zoon van de godin Tinga (tindjis) en de Griekse Heracles.
Vakantie Marokko tips : Er een treinverbinding tussen de stad en andere Marokkaanse steden zoals Casablanca en Rabat.

Volubilis

Vermoedelijk is Volubilis door de Romeinen gebouwd op resten van een Carthaagse stad  uit de 3e eeuw voor Chr.. Voor dit deel van Romeins Afrika was Volubilis het bestuurlijk centrum .
Hier waren ook de contacten tussen de Amazigh stammen en de Romeinen,  wanneer dat wederzijds voordeel opleverde, werkten de Amazigh met de Romeinen samen. De stad werd in de 18e eeuw afgebroken en als bouwmateriaal gebruikt voor de paleizen van Moulay Ismail in het nabijgelegen Meknes. In de ruïnes bevinden zich nog zo’n 30 mozaïeken van hoge kwaliteit en nog op hun originele plaats.

Fez of Fès

Met een bevolking van 940.000 personen Fez de op twee na grootste stad van Marokko, na Casablanca en Rabat, en is een van de “vier koningsteden“, samen met Marrakesh, Meknès en Rabat.
De stad werd gesticht door Idris I in 789, in 810 werd de Kairoyine moskee gebouwd en in 859 de Karueein universiteit gesticht. Na de reconquista vluchten veel moslims uit Spanje naar Fez. In 1548 werd Fez deel van het Marokkaanse Rijk en zelfs hoofdstad.

Vakantie Marokko tips : en nu even de neus dicht » zoek de middeleeuwse leerlooierij ( zou al bestaan sedert 1130 ) van schapen en kamelen, prepareren nog net als toen, deels in de open lucht ….  en wat ook bijzonder is, de natuurlijke kleurstoffen die in de open lucht gemaakt worden. Zie je nooit meer. Desnoods even een gids inhuren en plaatjes schieten. Is Marokko in kleur. En dan zie je de gekleurde huiden gedroogd worden op de platte daken van de huizen eromheen. Uniek.

Meknès

De stad is gelegen op een vlakte niet ver van het Atlasgebergte en de stad Fez, de bevolking bedraagt naar schatting 600.000 personen, en is haar bestaan begonnen als een nederzetting om een kasbah (of fort) heen in de achtste eeuw.
Onder sultan Mulai Ismail van de Alawiden werd Meknès de hoofdstad van dat rijk van 1675 tot 1728, is nog steeds omringd met stadswallen en wordt, vanwege haar schoonheid ook wel het Versailles van Marokko genoemd.

Vakantie Marokko tips : een plek om te zien is wel het El Hedim plein met de Bab Mansoer , de Bab Djemaa en de Nouar Poort.

Hebben we het nog even over het Atlasgebergte, je hebt ook nog een Hoge Atlas met als hoogste top de Toubkal die 4167 meter hoog is. Voor wie daarin de hoogte wil krijgen  is er een speciale route : de Atlasroute naar de kasba Aït Benhaddou.

Beni Mellal

De stad ligt ten zuidoosten van Casablanca en ten noordoosten van Marrakech, telt ongeveer 163.000 inwoners in het centrum van Marokko in Tadla-Azilal.

Agadir

Agadir Marokko

Agadir is één van de grootste toeristische trekpleisters van Marokko, is een havenstad aan de westkust met ongeveer 600.000 inwoners. De stad, tien kilometer ten noorden van de monding van de Wadi Sous, is in 1505 door de Portugezen gesticht en viel in 1541 toe aan koning van de Sous. Agadir werd in 1605 voor het eerst door Nederlandse handels – vaarders aangedaan.

Vakantie Marokko tips : en als strand dé place to be, met boulevards en horeca.

Agadir en het strandleven, de boulevards, niet zomaar een strand, een vakantiestrand

 

Koblenz

 

Asilah

Iets kleiner dan Agadir,

Vakantie Marokko tips : maar toch ook een aantrekkelijk strand, iets minder groots, iets meer plek ! iets rustiger..

Essaouira

Vakantie Marokko tips : Analoog, aan voorgaand,  voor strandliefhebbers en vissers, want in wezen is het een vissersdorp, zo tussen Casablanca en Agadir.

Ouarzazare (arabisch Warzazat)

De naam betekent letterlijk “deur van de woestijn”, maar inderdaad worden vele excursies naar de Sahara begonnen vanuit Ouarzazare, met zo’n 40.000 inwoners niet een vreselijk grote stad op zich in het zuiden van Marokko. De stad bevind zich exact tussen het Anti-Atlasgebergte en het Hoge-Atlasgebergte in en herbergt de grootste filmstudio van de wereld. Vele bekende films werden in hier studio opgenomen, om welke reden de stad ook wel het Hollywood van Marokko wordt genoemd.

Ten oosten van Ouarzazate ligt El Mansour Eddahbi, een meer van enkele kilometers lang, is door de Marokkanen zelf aangelegd en is gezien de droogte in het gebied mag dat een fenomeen heten.

Marokkaanse Rozen , rozenolie en rozenwater

Ga maar even mee, verder het binnenland in naar El Keela M’gouna. Laatste deel van de weg kunt u afgaan op wat uw neus u vertelt. Daar treft u de grootste rozendistilleerderij van Marokko en de vallei van de rozen. De damascusrozen. Worden in medio mei geoogst, in de vroege ochtend omdat dan het rozenolie-gehalte het hoogst is. Het bijprodukt, restprodukt, is het rozenwater.

Vakantie Marokko tips : en na de oogst is er het rozenfestival, het oogstfeest.

En voor wie uitgekeken is op de Alpenroutes, rij nog even door op deze weg naar de …… Vakantie Marokko tips : Dadès-kloof naar de Dadès-vallei, de weg met legio haarspeldbochten is grotendeels een asfaltweg, maar in dergelijke regio kan het maar zo gebeuren, dat het asfalt wèg is, en een zandroute overblijft. De overeenkomst met andere bergroutes : in tijd gemeten niet te vergelijken met de afstand hemelsbreed. Een belevenis.

Casablanca Arabisch: ed-Dar el-Beida

Casablanca aan de kust van MarokkoDe belangrijkste haven van het land, gelegen aan de Oceaan, met meer dan 3 miljoen inwoners de grootste stad van Marokko.

Op of nabij het huidige Casablanca lag al vanouds de nederzetting Anfa, op vermoeden dat Anfa een broeinest van piraten zou zijn , werd de stad door de Portugezen in 1468 vernietigd en in 1515 herbouwd. Sultan Sidi Mohammed Ben Abdallah liet de stad herbouwen en gaf er de naam aan van Dar el-Beida.

Casablanca of witte huizen. Witte kleding tegen de zon. Weinig kleur zo te zien ? Kleur vindt u in het voedsel, massa’s, neem de salade van ‘little gem sla’ met sinaasappel en oranjebloesemwater, kleurrijk en superfris.  Echt Marokkaans.

Vakantie Marokko tips: in Marokko geweest en Casablanca niet gezien ? Altijd doen.

Rabat

Rabat ligt aan de Atlantische Oceaan op de linkeroever van het Bou Regreg estuarium, tegenover de plaats Salé. Als gevolg van dichtslibben neemt de betekenis van de haven af, maar Rabat heeft nog steeds een belangrijke textielindustrie en is de hoofdstad van Marokko en telt circa 730.000 inwoners.

In 1150 bouwde de Almohadische sultan Abd al-Mumin hier een versterking , de latere Kasbah van Oudaïa, een moskee, en een verblijf en het totaal werd een een ribat genoemd, een vesting. Ribat Al Fath, “het kamp van de overwinning” en dus Rabat. Ya’qub al-Mansur  maakte er een ommuurde stad van. Er waren wat aspiraties in de zin van de Almohadische expedities in Andalusië.

Vakantie Marokko tips : dé huidige hoofdstad van Marokko. Kan niet gemist worden.

  1. Djoser Reizen

    Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
  2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~


Vakantie Marokko tips zal vast en zeker een gevolg krijgen, het land is té mooi om het onbesproken te laten.

kaart van Marokko / plattegrond van Marokko :


top pagina