Oost Tirol – Pustertal – Gross Glockner en Kreuzeckgruppe, zijn er dalen dan zijn er bergen

Ost Tirol gaat hoog en hard, moet je wel durven met dat Rodelen

Oost Tirol vakantie boeken in Oostenrijk ? Heb vaak het gevoel alsof Oost Tirol een nog niet uitgepakt cadeau is. Lijkt moeilijk toegankelijk. Verscholen achter bergketens. Mooie historie. Genoeg van gehoord. Maar geweest ? Ho maar. Eeuwig zonde, tenminste, voor liefhebbers van bergen, van natuur, wandelen, fietsen, mountainbiken, vriendelijke mensen, gastvrij en meer.
onderwerp navigatie deze pagina

 

Dus :

ontdek het land van de bh …..
Oostenrijk pagina I
Oostenrijk pagine II

Den Haag – Oost Tirol in Oostenrijk

Gevoel en verstand liggen niet altijd naast elkaar, Munchen en Salzburg is te overzien, immers vanaf Den Haag neem je de A12,  die voorbij de grens met Duitsland een E35 wordt, de E41, 43, 45 naar Neurenberg, een ‘afzakkertje’ via Munchen, Rosenheim, met A8, A10 voorbij Salzburg op de E55 / A10 en blijft dat tot Spittal , Villach in Karinthie, al moet je voor Lienz dan even bij Spittal afslaan langs de Drau naar Lienz. Heb wel eens moeilijker aan – en afvoerwegen meegemaakt. Best wèl toegankelijk, dat Oost Tirol in Oostenrijk. Al is aan het wisselen van de wegnummers niet te zien dat er eenheid in de EU is.
Schloss Lengberg met Nederlandse banden en 15e eeuwse beha in Oost Tirol Oostenrijk
zie ook onderaan de pagina.

Begrenzingen van Oost Tirol

Dat is aan de noordkant het gebied van Salzburg, met Zell am See als bekende en het bergmassief van de Hohe Tauern met daarin de Grossglocker. Dáároverheen gaat een stuk langzamer.

Dat is aan de westkant (!) Zuid Tirol, Italiaans grondgebied met de Val Pusteria, al beschouwen Tirolers ook dat nog steeds als ‘hun’ Tirol.

Aan de zuidkant van Oost Tirol vinden we wel degelijk Italie met de regio van de Veneto, voorbij de Karnische Alpen.

En aan de oostkant van Oost Tirol vinden we Karinthie met bekende steden en regio’s Spittal an der Drau en Villach.

Oost Tirol van binnen die grenzen

Dat is wel opvallend : eigenlijk is er maar één stad waarvan de omvang in het oog loopt en dat is Lienz ( NB: niet verwarren met Linz ). En een stap verder : het gebied of bezirk van Lienz is net zo groot als heel Oost Tirol. En dat ligt in het landschap besloten en land en waterwegen. Er is geen landspasserende rivier te zien wat goed voor de handel zou zijn, terwijl ook doorgaande wegen door de bergketens ernstig beperkt worden. En daardoor is lange tijd het economisch voordeel alleen bij Lienz of beter Villach/Klagenfurt terechtgekomen, en zijn de andere steden, woongebieden pas opgeklommen na opkomst van het toerisme. En mèt de aandacht die er is voor wandelaar, fietser, mountainbiker komt dat wel goed, duurt alleen wat langer, inherent aan de snelheid van die toerist.

Mooie routes om het Oostenrijkse Oost Tirol te benaderen

Een omleidende route vanuit het gebied van Salzburg, Lend via Badhofgastein en Badgastein, de Tauerntunnel komt uit op het riviertje de Möll en daarlangs is Lienz te bereiken.
Heiligenblut aan de voet van de Grossglockner in de Hohe Tauern van Oost Tirol

Meer direct van het Salzburgse, is Bruck aan de Salzach en dan zuidwaarts de Grossglocker HochAlpenstrasse, zoals hiervoor genoemd niet snel, wel heel mooi mits de top vrij is van mist (!) en kom je na afdaling in de regio van Heiligenblut en de “bergweg” verder afdalend tot wederom Lienz.

Dan kun je ook vanaf Mittersill de weg zuidwaarts nemen, via de Felbertauerntunnel langs de Granatspitze passeer je Matrei en Huben, om dan ook in Lienz uit te komen.

Tot slot resteren er dan nog 2 wegen die tot niets leiden al zijn beiden heel mooi : de weg van het Stubachtal en de weg van de Kapruner Törl, beiden eindigen tegen de Kitzsteinhorn van 3200 meter. Einde oefening.

Mooie route om Oost Tirol te verlaten ? Op naar Kals.

Niet echt, maar analoog aan de twee voorlaatste : je kunt vanaf Huben onder Matrei de weg nemen “middendoor” en dan kom je uit bij Kals am Grossglockner met 12-16% stijginkjes. En nee, daarna is er geen doorgang. Wel een prachtig natuurpark de Hohe Tauern, de Schobergruppe, wandelgebied, fiets – en mountainbike paden.

Dit gebied wordt beheerd of beheerst door de Koning en de Koningin van de Hohe Tauern, althans zo zien de Oost Tirolers het : de GrossGlockner van 3798 meter en de Grossvenediger van 3674 meter, die de wacht houden over het Virgental, Iseltal, Kals, de Umball waterval en het Gschlösstal.

Matrei tot Hinterbichl in Oost Tirol : Virgental

Het noordwesten en westen van Oost Tirol kent enkele dalen, bij Matrei is dat bijvoorbeeld het Virgental met daarin vanzelfsprekend het plaatsje Virgen en de rivier de Isel. Vanaf hoge posities nabij de Dreiherrenspitze (3499 m) wordt water verzameld middels de Gumpachfall in de Isel.

De bergketen hier wordt de Deferegger Alpen genoemd, naamgever van het volgende dal : Deferegger Tal.

Huben Hopfgarten St Veith en St Jakob

Huben Hopfgarten St Veith en St Jakob  liggen alle in het Deferegger Tal waarin een 11, 12% weg naar Zuid Tirol voert, bij Erlsbach splitst deze zich in een noordelijke tak richting de Klamml-Joch en Rein in Zuid Tirol; de andere tak richt zich naar de Antholzer See en het Antholzer Tal in Zuid Tirol; en met die splitsing omzeil je dan weer een andere bergtop in Zuid Tirol namelijk de Hochgall van 3435 meter.
StallerSattel pas in Oost Tirol op de grens met Zuid Tirol en de Antholzer See
Deze zuidelijke tak passeert de pas met de naam Staller Sattel op 2054 meter en is het rekening houden met bochten, stijgingen/dalingen, het weer en de regionale regels, maar zeker het bezoeken waard.

Pustertal van Zuid Tirol via Oost Tirol tot Maribor

vanuit Zuid Tirol : de Val Pusteria is het Pustertal te volgen, langs de rivier de Drau van Sillian richting Lienz , de Pustertaler Höhenstrasse is te volgen verder door Karinthie tot in Slovenie : Maribor, volgens de Tirolers bij uitstek geschikt voor fietsers, mountainbikers, maar dat is dan niet voor één dag, meer een compleet reisdoel.

Sillian heeft nog een fraaie route ( Villgratental )naar Lahnberg aan de voet van de Weisse Spitze van 2962 m. waar een aanvoerstroom naar de Drau ontstaat, een tweede ‘daarnaast’ vanaf de Glöbnerjoch (2943). Een derde komt bij Mittewald in de Drau.

Lienzer Dolomieten

Onder Lienz kennen we de bergketen : Lienzer Dolomieten met de Kreuzkofel van 2694 hoog, daaronder het Lesachtal ook wel Gailtal gegeven de rivier de Gail, die aan de zuidkant begrensd wordt door de Karnische Alpen.
Waar Dolomieten zijn, zijn bergen, dus ook afdalingen, dus …… ook Rodelen, kunt U hier ondernemen : Der spektakulärste Alpine Coaster der Alpen!

Karnische Dolomitenstrasse, een cadeautje

Niet vreselijk eng die Karnische Dolomitenstrasse, maar wel een route varierend van 300-1800 meter hoog, de meesten starten de route in Lienz en daar kom je ook terug in dat geval, voert naar Sillian in het westen via het Lesachtal naar Kötschach-Mauthen, via Kirchbach en de Nassfeldpas Italie binnen, via Tolmezza en de Plöckenpass weer terug, althans de oostelijke variant. De westelijke variant via de Plöckenpass naar Toblach en Sillian, feitelijk kun je hier uitgebreid je hart ophalen via allerlei tussenroutes, dan wel Italie iets dieper in.

een Dolomitenstrasse route-idee is deze.

Mölltal en Kreuzeckgruppe

Rechts van Lienz hebben we met de rivier de Möll al snel het Mölltal te pakken en de bergen van de Kreuzeck ( 2702 ) .

 

Lienz

Kasteel Bruck in Lienz Oost Tirol in Oostenrijk
Lienz is de hoofdstad van het district Lienz èn de hoofdstad van Oost Tirol, met vliegveld. De parochiekerk is van de 16e eeuw en het kasteel Bruck uit de 13e eeuw. Allerminst een vreselijk grote stad, maar typisch stadsbeeld van Oostenrijk.

De stad dateert van de 13e eeuw, kent vanzelfsprekend de nodige winkeltjes, gezellige café’s, ligt op ca 670 meter hoogte met bonte gevels, restaurants en op een afstand van 1.000 kilometer vanaf Utrecht. Moet te doen zijn, toch ?

Qua grootte een vergelijking van het inwonertal van enkele steden in Oostenrijk :

Spittal 16.000, Villach 60.000, Bregenz 30.000 Klagenfurt 95.000, Innsbruck 120.000, Salzburg 150.000, Linz 190.000, Wenen als conglomeraat 1.7 mio en daartegenover Lienz 12.000 inwoners, zoals hierboven aangegeven, heeft zo z’n oorzaken, maar klein kan ook aantrekkelijk zijn.

Missen we verder nog iets in Oost Tirol, lingerie ?

Schloss Lengberg bij Nikolsdorf ten zuidoosten van Lienz. Even verderop heb je de Hohenburg ruine, die hoort bij Oberdrauburg, en dat is Karinthie, terwijl – zal ‘t 5 kilometer terug zijn – Schloss Lengberg in vol ornaat Oost Tirol is. De vesting ‘veste Lengenberch’ is in de 12 eeuw door de  Herren von Lechsgemünd, afkomstig uit Beieren ( ten nw van Munchen bij Lech aan de Donau), gebouwd. Na de laatste Heer van dat geslacht, kwam het slot in het bezit van het Klooster van Salzburg. Sinds 1821 is het privebezit, sedert 1920 kwam het in handen van de Nederlandse Bankier Paul May.

Slechts kort want gedurende de aanzet tot WOII werd het slot onteigend en na de oorlog toebedeeld aan overheidsdiensten, en in 1948 teruggegeven aan de familie May, die gegeven de dan ontoereikende financiele middelen het slot doorverkochten en uiteindelijk kwam het in 1956 in het bezit van de Tiroler Staat. Doelstelling jeugd-opbouwwerk en culturele zaken.

beha gevonden in Schloss Lengberg Nikolsdorf bij Lienz Oost Tirol anno 2012 maar daterend van rond 1500

Maar wat missen we nu, iets essentieels ? Als uitvloeisel van de herbouw door de Tiroolse staat, zijn er toevallig zaken naar voren gekomen afkomstig ( na onderzoek ) uit de periode eind 15e eeuw, begin 16e eeuw, zeg maar rond 1500. Gebruiksvoorwerpen, hout en andere materialen maar ook stoffen zaken, texiel, kleding, wollen ondergoed. Daarbij een mannen-onderbroek, eigenlijk nauwelijks qua vormgeving verrassend. Wel verrassend is één van de 3 beha’s, die gelet op katoenen cups, schouderband, ondersteuningsband en versiering eigenlijk nauwelijks onder doet voor wat momenteel op de markt is.

In zoverre is dat verrassend dat tot dusver werd aangenomen dat de eerste beha’s ontstaan zijn eind 18e eeuw, terwijl in 1914 mw Mary Phelps Jacob in Amerika een patent verwierf. Daarmee gaat het beeld terug op het jaar 1500 circa, mèt het beeld van een modieus kledingstuk, waar we over die jaren toch een wat ander idee hadden.

Onze historie moeten we wellicht toch met iets andere ogen bekijken.

Onze vakantie nù gaat daaraan voorbij en wellicht is er nog meer te ontdekken in een Oostenrijkse deelstaat die tot dusver iets onderbelicht is gebleven.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Oostenrijk

 

 

top pagina