Tirol Grossglockner Insbruck Silvretta

Keizer Franz Joseph en Keizering Sisi, méér dan een film en een realiteit

onderwerp navigatie deze pagina

 

 

Lienz

Lienz is hoofdstad van Oost-Tirol met

een aantrekkelijk stadsbeeld. Bezienswaardig bijvoorbeeld het kasteel Bruck uit de 13e eeuw.
schloss Bruck Lienz

Gaan we bijvoorbeeld via de:

GrossGlockner

Heiligenblut bij de Grossglockner Hochalpenstrasse Oostenrijk

De Grossglockner is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk, gelegen in het massief van de Hoge Tauern, waar ook de Pasterze-gletsjer ontspringt.
De berg is bereikbaar via de Grossglockner Hochalpenstrasse, die vanaf Zell am See via Bruck richting Heiligenblut loopt.
Een niet te missen route, maar zoals eerder : vergewis je van het weer vooraleer je er aan begint, bij laaghangende mist, mis je veel.

Zell am See

Zell am See ligt in de deelstaat Salzburg, aan een meer, de Zeller See, op sommige plekken krap 70 meter diep. Het is zowel in de zomer als in de winter een toeristische trekker, evenals het nabijgelegen Kaprun.
Voor het vinden van campings etc. is het kennen van de gemeenten wel handig:

 • Bruckberg
 • Erlberg
 • Schmitten
 • Thumersbach (aan de overzijde van het meer, bekeken vanaf Zell)
 • Zell am See

Ook Zell is al gekend vanaf de Romeinse tijd, maar de eerste vermelding van belang zijn van omstreeks 740 n. Chr., afkomstig van enkele monniken die in opdracht van de aartsbisschop van Salzburg het plaatsje “Cella in Bisonzio” stichtten.

bezienswaardig:
schloss Rosenberg Zell am See, gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van de broers Karl en Hans Rosenberger zu Rosenegg

 • Schloss Rosenberg (het huidige raadhuis)
 • Parochiekerk van Sint-Hippolytus

Ach en moeten we het avond en nachtleven van deze toeristische stad nog uitleggen, ik dacht het niet. Zoals al eerder aangegeven, de Nederlanders hebben en hadden hier nogal wat voetstappen staan, en zeker de touroperators hebben hier de hand in gehad, wat niet wegneemt, dat ook andere nationaliteiten langskomen.

Kaprun

Kaprun als skigebied wereldbekend, ideale pistes : ligt aan de flanken van de Kitzsteinhorn, bergtop deel uitmakend van de Hohe Tauern in de Centrale Alpen, ca. 3200 meter hoog. De Kitzsteinhorn is het middelpunt van een van de grotere gletsjerskigebieden en daarmee is Kaprun , precies, een middelpunt van….

Waar de al genoemde Schmittenhöhe te zien is als een uitloper van de Kitzbuheler Alpen, aan de westkant van Zell. Maar laten we die grote niet vergeten : de Gross Glockner van 3798 meter hoog, de iets lagere Franz-Joseph höhe, aan de andere kant de Gross Venediger 3674 meter hoog en op de grens met Italië de Dreiherrnspitze van 3499 meter hoog. Overigens wordt de landstreek tussen Italie en het Hoge Tauern massief Oost Tirol genoemd, met plaatsen als Lienz.
Voor het geval u iets eenvoudiger wilt oefenen met bergwandelen als toerist, zou ik toch beginnen met de Schmittenhöhe, een “vriendelijke berg”. Want echt , 3.000 meter berg is iets heel anders dan 3 km wandelen.

Krimmler watervallen

Krimmler wasserfalle, ook voor de zomer. Langs de weg van Zell am See naar Zell am Ziller kom je de Gerlos Pas tegen. Daar ligt Krimml, kun je de Krimmler wasserfälle bekijken, deel uitmakend van Nationalpark Hohe Tauern. ( het gebied van de Krimmler Ache is eraan toegevoegd ) Dit is de hoogste waterval van Europa, 384 meter hoog. Het water komt in 3 etappes naar beneden, vervolgens zoekt het zich een weg in de Salzach. Op haar beurt uitstromend in de Inn. Vandaar in de Donau uitmondt en daarna niet in het zwarte gat maar in de Zwarte Zee.

krimml als waterval en als vakantie gebied
En voordat het naar beneden komt?
Het water is afkomstig van de gletscher van de ca. 20 km.lange Krimmler Achentals / Dreiherrnspitze aan de grens van Oostenrijk en Italië.

Saalbach-Hinterglemm

Vakantiegebied Saalbach Hinterglemm : onderdeel van Zell am See ook als wintersport een geliefd oord, tezamen met Leogang.

Kitzbühel

Kitzbühel is als stad in Tirol niet groot aan eigen inwoners. Mede door haar goede ligging werd het een van de meest prestigieuze ski-oorden van Oostenrijk, toeristisch en sportief: jaarlijks verzamelt de wereldtop van skiërs zich voor de afdaling van de Hahnenkamm (1655 meter).


of via Italie en Brixen , de Brennerpas, Europabrug op naar Innsbruck:

Innsbruck

Innsbruck Goldenes Dachl Gouden dak Skipiste Tirol Oostenrijk

Omsloten door de Karwendel, Stubaier Alpen, Zillertaler Alpen en Ötztaler Alpen ligt Innsbruck met een inwoneraantal van om en nabij 150.000 al zo’n 800 jaar. De hoofdstad van Tirol ligt aan de rivier de Inn, is een populaire wintersport bestemming, heeft een eigen vliegveld , maar is ook zeer populair voor de zomervakanties. En zeker een trekker en basis voor de omliggende dorpen met de vele kleine en grote hotels en pensions.

De brug over de Inn (soms heftig stromend water) waarnaar de stad is genoemd, zorgde ervoor dat Innsbruck in de 12e eeuw een belangrijke positie kon innemen in de handelsroutes zuid naar noord, en van oost naar west. Het heeft middeleeuwse gebouwen, waaronder de Fransiscaner Hofkirche en de Fürstenburg, een 15e eeuws kasteel met het beroemde balkon met het gouden dak(“das Goldenes Dachl”, welhaast continu op foto vastgelegd).

Niettemin, ook in de zomer zijn de omliggende bergen uitstekend te bewandelen / beklimmen ! En wanneer u het kunt, vast doen, geeft zo’n geweldig gevoel om daarboven te staan op hoogte van de toppen. Wel op goed materiaal lopen / kleden en vergis u niet, omlaag is vaak zwaarder dan omhoog, met name voor de knieën.

Landeck

De meest westelijke stad van Tirol Landeck (= Land hoek ) ligt aan de rivier de Inn ter hoogte van de samenloop van de Sanna in de Inn (en de Trisanna met de Rosanna in de Sanna ).
Landeck ligt aan de Inntal Autobahn (A12), zodat een snelle verbinding met Innsbruck bestaat. Naar het zuiden lopen verbindingswegen naar Engadin in Zwitserland en via de Reschenpas naar Zuid-Tirol in Italië.

Door die strategische ligging vormde Landeck een verkeersknooppunt tussen de Via Claudia Augusta en het pad over de Arlberg. In de Middeleeuwen waren de drie omliggende burchten, de burcht Landeck, Schrofenstein en Kronburg van onschatbaar belang daarvoor.

Bewaar er zelf positieve herinneringen aan, vakantie op ‘niveau’.

Nauders

Nauders in het district Landeck is een internationaal bekend wintersportoord met mooi skigebied en fungeert in de zomer als een uitstekende startplaats voor bergtochten en excursies zowel binnen als buiten Oostenrijk.

Tussen de oude en de nieuwe Reschenstrasse staat aan de zuidkant van het dorp op een hoogte de burcht Naudersberg, en dat al sedert de 13e eeuw, met dank aan de graven van Tirol. Aartshertog Sigismund, en na hem keizer Maximiliaan hebben de burcht tot een vesting met torens en poort laten verbouwen.

 

Reschenpas

Verdronken dorp Reschen a.g.v. stuwdam aan de Reschen Pas
De Reschenpas (Italiaans: Passo di Resia) is een bergpas over een maximale hoogte van 1500 meter op de grens tussen Oostenrijk en Italië, verbindt Tirol met de regio Vinschgau in Zuid-Tirol, en vormt tevens de scheiding tussen de Ötztaler Alpen en de Sesvennagroep.

klik hier voor de pagina over de Reschen of Resia pas

en van daaruit via Zuid tirol passen rijden en bij Linz Oostenrijk weer terug, is voor de liefhebbers….., ondertussen even omhoog en dan naar…

Sankt Anton

Sankt Anton am Arlberg is een mondain wintersportoord in het Arlbergmassief, op de grens met Vorarlberg aan de voet van de Arlbergpas op een 1.300 meter hoogte.

Van Landeck via Sankt Anton naar Bludenz of van Landeck via de Silvretta HochAlpenstrasse naar Bludenz, twee routes naar hetzelfde maar geheel verschillend:

Silvretta

De Silvretta is een bergmassief deels in Tirol en Vorarlberg en het Zwitserse kanton Graubünden. De bergtop Dreiländerspitze van 3197 meter hoog markeert de grens, en Vorarlberg en Tirol worden met elkaar verbonden via de Silvretta Hochalpenstrasse, over de bergpas Bielerhöhe van 2032 meter hoog. Aan de noordzijde ten noorden van de Flüelapas, zijn een groot aantal grotere en kleinere gletsjergebieden te vinden, men noemt dit gebied de Blauwe Silvretta.

Het grootste deel van het gebied bevindt zich in Zwitserland, maar het Oostenrijkse deel is het bekendst bij bergbeklimmers en toeristen.

Stube restaurant want zeker klimmen maakt hongerig, ook tijdens je Oostenrijk Vakantie
De Silvretta wordt begrenst door:

 • Rätikon in het noordwesten
 • Verwall in het noorden
 • Samnaun in het noordoosten
 • Sesvenna in het zuidoosten
 • Albula Alpen in het zuidwesten
 • Plessuralpen in het westen)

en we zijn het cirkeltje rond.

Bregenz

klik hier voor de pagina over Bregenz Vorarlberg Oostenrijk

en terug langs de rivier de Lech richting Reutte en kom je boven Innsbruck weer uit:

Lech

Lech am Arlberg ligt in Vorarlberg, in het district Bludenz en heeft ongeveer 1400 inwoners, doorgaans in de winter uitgebreid met de koninklijke familie van Nederland,en doordat die familie gaandeweg steeds groter wordt, wordt ook het inwoneraantal van Lech steeds aanzienlijker (..).

De Arlbergpas die de grens vormt tussen de deelstaten Vorarlberg en Tirol, is met recht een pas en kan ook redelijk vaak nog winterse problemen opleveren. Het Arlberg gebied is bekend om haar pioniersrol in de ontwikkeling van de skisport. Zo ontstond hier de eerste skischool ter wereld en de eerste skiwedstrijden werden hier georganiseerd (‘Arlberg-Kandahar-Rennen’).

Stubaier Alpen

Stubai als alp en als dal, en bezongen : kijkend op de kaart van Oostenrijk, meer in het bijzonder Tirol en diens hoofdstad Innsbruck, valt linksonder al snel op de Stubaier Alpen. De meest bekende plaatsen liggen dan ook bij het Stubaital. Daar willen we het nu niet over hebben, wel het daaropvolgende dal – gaande westwaarts richting Vorarlberg – , namelijk het ötztal. Het dááropvolgende alpengebied is de Silvretta Gruppe, ook absoluut niet te versmaden ( er is hier zo, zo veel te zien, je red het niet in 10 keer ) , gaan we hier ook niet naar toe, we gaan het ötztal in.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Deze (1e) pagina over Oostenrijk al gezien ? over Wenen, Klein Walsertal Stiermarken Karinthie en Opper Oostenrijk

Oost Tirol

 

Vakantie Oostenrijk houdt dat nooit op ? Zolang er zon blijft schijnen en sneeuw blijft vallen, blijft Oostenrijk in de picture, al sedert de zeventiger jaren hebben we iets met de Oostenrijkers, we hebben samen iets met gezelligheid en gastvrijheid, en dat is geen slechte reden om op vakantie te gaan naar Oostenrijk

 

top pagina