Hotel Café Restaurant De Oude Smidse in Westernieland in de kop van Groningen nabij de Waddenzee

 

Westernieland Hotel De Oude Smidse , een idee voor overnachting voor een prettig kort of lang vakantie – gevoel. Waar? In de Marne, Westernieland wat grenst aan de Waddenzee. Ten westen van Lauwersmeer en Lauwersoog in de provincie Groningen. Met mosterd en een Smidse.

 

Hotel De Oude Smidse in Westernieland Groningen Noord

Hotel De Oude Smidse in Westernieland is

een gezellig hotel / restaurant met 10 hotelkamers. Zeven tweepersoons en twee vierpersoonskamers en één vijfpersoonskamer. Een bistro, zaal/restaurant, slijterij, bar en terras. Westernieland ligt op 1 kilometer van de Waddenzee of het Wad, zeg maar. Dus redelijk noordelijk van de stad Groningen. Ten westen op iets van 3 kilometer van Westernieland zien we het befaamde Pieterburen van het zeehondencentrum. En kort door de bocht zal uit die omgeving het dagelijks wereldnieuws niet komen.

DeMarne Aanbiedingen

Over Pieterburen en hotel Waddenweelde hebben we op deze pagina geschreven met als achtergrond de zeehonden en het wadlopen.


video beelden van de De Waddenzee bij Westernieland in Noordwest Groningen

 


Kun je doen in en rond Westernieland

We gaan het nu over de Oude Smidse in Westernieland even hebben, want er is meer te zien en te beleven in deze contreien van Noordelijk Groningen.
Hotel de Oude Smidse in Westernieland

Natuurlijk, in deze omgeving is het heerlijk om te wandelen en te fietsen. Hotel de Oude Smidse beschikt over een aantrekkelijk terras, een bistro die geopend is voor onbijt, lunch en diner en een leuke bar. Maar het blijft kleinschalig, dus geen 24-uurs receptie.
– Gasten kunnen wel inchecken tot 22:00 uur.
– Een extra bed kan niet in de kamer worden geplaatst.

– Huisdieren zijn toegestaan in het hotel voor € 7,50 per nacht.

– Bagage kan worden achtergelaten bij het hotel (in overleg).

Er was ook ooit in Hotel De Oude Smidse een voormalige smidse – dus puur natuur – alleen is dat vuur wel gedoofd. Daar staat dan tegenover dat er nu een tuin met terras is, geen smidsevuur maar wel barbecue faciliteiten.

– En een veld voor jeu-de-boules.

– En gratis WiFi

– En ligt op 2 km van Pieterburen.


Hoe zit het met de kamers van Hotel De Oude Smidse

 

 • het hotel heeft een aparte ingang
 • de kamers zijn voorzien van boxspringbedden
 • de kamers van dit hotel hebben een kabeltelevisie
 • een eigen badkamer met een douche
 • het ontbijt in De Oude Smidse bestaat uit regionale producten en wordt aan tafel of als buffet geserveerd, afhankelijk van de hoeveelheid gasten
 • de Smidse beschikt over een gezellige bar met een biljarttafel

In Bistro De Ploeg heeft u de keuze uit verschillende gerechten van een dagelijks wisselend menu, die bereid worden met seizoensgebonden en regionale ingrediënten.

De zeehondencrèche in Pieterburen is met de auto in 5 minuten te bereiken en het is 20 minuten rijden naar de zeehaven Eemshaven. Het centrum van de stad Groningen met de Martinikerk ligt op 30 minuten rijafstand. U kunt bij De Smidse gratis openbaar parkeren en er zijn fietsen te huur.

Hotel De Oude Smidse in Westernieland wordt gedragen door Yvonne Doesburg & Jörg Zart , die naar eigen zeggen 15 jaar in Azië hebben gewerkt, veel door de wereld hebben gereisd en nu wortel hebben geschoten in of tussen de Maren van het Groningse land.

De Maren van het Groningse land bij Hotel de Oude Smidse

Tussen de Maren ? “Maren” zijn de smalle waterwegen die door het landschap kronkelen. Maren zijn prima geschikt voor de recreatievaart en om te kanoën. De vele gemarkeerde wandel-, fiets-, kano-, vaar- en autoroutes verbinden de verschillende dorpen met elkaar.

De Marne heeft een uitgestrekt netwerk van wandelpaden, fietspaden en vaar- en kanoroutes. De Marne ? Niet de Maren ??

De Marne in Noord Groningen en dus Westernieland

De gemeente De Marne is door de gemeentelijke herindeling per 1 januari 1990 ontstaan uit de voormalige gemeenten Leens, Eenrum, Ulrum en Kloosterburen. Zo is het gekomen, qua organisatie.

En de herkomst van de Marne : die naam gaat terug op de gelijknamige middeleeuwse landstreek, waar Leens de hoofdplaats van was. En ‘Marne’ is vermoedelijk ontleend aan wat hiervoor al stond ‘mar of ‘mer’, waaronder men ‘meer’ of waterrijke omgeving verstaat, meer precies gronden doorsneden met geulen en beken.

Een land waar je de stilte luidkeels hoort. En daar, precies, gaan Yvonne Doesburg & Jörg Zart de gastvrouw en gastheer gestalte geven aan een gasterij. Ze verwachten u !!

Waar Abraham de mosterd haalt

Tip , over Marne gesproken : iemand bij u wordt Abraham ofwel 50 jaar ? Kom dan hierheen en dan 7 kilometer zuidwaarts via de Hornsterweg naar het dorp Eenrum, daar staat de mosterfabriek van Abraham aan de Molenstraat 5, dáár weten ze waar Abraham de mosterd haalt. Ook om andere reden zoals vakantie, kunt u de mosterdfabriek van Abraham bezoeken.


En wat biedt het toerisme in de Marnestreek van Groningen ook nog

 

 • Visserijmuseum Zoutkamp nabij Westernieland en de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken

  video beelden van de Vlaggetjesdag van Zoutkamp aan het Lauwersmeer

  Vlaggetjesdag 2014 Zoutkamp boottocht

 • Koffie- en winkelmuseum in de twee oudste huisjes van Pieterburen op 5 minuten van Westernieland, met een oude keuken, een kruidenierswinkeltje, een fourniturenwinkeltje en oud kinderspeelgoed
 • De Theefabriek en het verhaal van kweken, plukken, produceren, vermarkten en drinken van thee in Houwerzijl onder Zoutkamp
 • Klokkengieterijmuseum met gietkuil en de geschiedenis van de klokkengietersfamilie van Bergen, plus klokken, bellen, torenuurwerken
 • Kaarsenmakerij Wilhelmus in alle soorten en maten, grootten, vormen, kleuren en geuren, incluis de decoratiespullen uit verschillende landen en hout, ijzer en houtsnijwerk te bekijken in Eenrum

Tip van Vakantie-trips.nl

Notoarestoen = notaristuin in Eenrum
zie webpagina arboretumeenrum.nl Notoarestoen = notaristuin in Eenrum in de provincie Groningen.
Een internationale plantencollectie met de Japanse tempelboom, Chinese vaantjesboom, Amerikaanse Sequoia’s, rododendrons en nog veel meer, levenswerk van notaris Smit uit Eenrum :’Notoarestoen’

Wat je hier bijvoorbeeld óók zou kunnen doen is : wadlopen. Mits met goede conditie en een gids 😉 ..


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


Het is bijna teveel om in vakantiedagen te “ondergaan” 😉

maar lees bijvoorbeeld ook de pagina over de Noord – Groningse Borgen route
of
de hoofdpagina over de provincie Groningen


top pagina