Hexel , de Hoge Hexel en de Tolplas vakantie parken

 

Hexel is een buurtschap in de gemeente Wierden in de provincie Overijssel. Het ligt dicht in de buurt van Nijverdal.

Hexel behoort samen met Notter, Zuna en Noetsele tot de oude buurtschappen tussen Rijssen en Nijverdal.

Daarnaast kennen we in Overijssel

de rivieren de Dinkel en de Regge.

het land van de rivieren de Dinkel en de Regge in Overijssel

Aanbiedingen

Omgeving van Hexel

Een vakantie wandeling door het Wierdense Veld met haar vergraven veengebied met heide, veenputten en berkenbomen is zeker de moeite waard.

Twente dus. Dat wordt bepaald door de rivier de Regge, west is Salland van de Sallandse Heuvelrug, oost is Twente, zie verderop..
kaart plattegrond Hoge Hexel in Salland / Twente Overijssel

Langs de rivier de Regge tussen Salland en Twente

Vlakbij ligt Zuna, waar u een fluisterbootje kunt huren of een rondvaartboot. Ja, om over de rivier de Regge te varen. Bijzonder ? Ja, is namelijk tevens de grens tussen het Salland en Twente. Vooral ook omdat het geen vreselijk brede en grote rivier is, maar wel een watertje dat zich kronkelend door het landschap een waterweg baant waar u zeker van kunt genieten.
En wat is er méér vakantie, dan op een stille boot genieten van een stuk Krentenwegge op de rivier De Regge ?
een fluisterbootje of een rondvaartboot over de rivier de Regge

Salland ?

Pas in 1346 komen we berichten tegen van Bisschop Jan van Arkel die het landschap : “Salland” noemt. En waar verder de naam vandaan komt, blijft voorlopig duister. Diende vooral als onderscheid van het drostambt Salland en een beetje de omgeving zoals Colmschate, IJsselmuiden, Hasselt en Zalk. Passen we de steden Deventer, Zwolle en Kampen, Gramsbergen, Hasselt, Hardenberg en Ommen er bij en u heeft bij benadering vakantie regio Salland “te pakken”.
Vandaar dan ook dat we kunnen spreken van Hexel aan de voet van de Sallandse Heuvelrug.

Rijke verleden van Salland

U dacht dat dat Salland een saaie landstreek met enkel landbouw en veeteelt moet zijn ? Dus niet : er zijn veel landgoederen te vinden met bijbehorende havezaten, landhuizen en kastelen.

En 3 bergen in de omgeving : Holterberg met museum, de beleving van de Lemelerberg en de verhalen rond de Bronnen van Neeltje en de Dikke Steen, en de Hellendoornse berg, crossen bijvoorbeeld.
beelden van Salland / Twente, vakantie gebied bij uitstek
En tussen Hellendoorn en Holten het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

Twente ? hoort dat er ook bij…

Natuurlijk , is maar net hoever je je vakantiebungalow verlaat.
Twente wordt beschouwd als de landstreek in het oosten van Nederland, of beter het oostelijke deel van de vakantie provincie Overijssel. Begrensd in het westen en noorden door het Overijsselse Salland met als natuurlijke grens de rivier de Regge bij Nijverdal, in het zuiden door de Achterhoek van Gelderland, aan de oostzijde door de rivier de Dinkel. En zeg nu zelf, waarom zou je je aan dat soort grenzen storen ? Is eigenlijk een vakantie op de grenzen van Salland èn Twente.

Twentse kloosters van naam

In de middeleeuwen kende Twente verscheidene kloosters: het Sint-Antoniusklooster in Albergen, het Sint-Catharinaklooster in Almelo, het Sint-Agnesklooster in Oldenzaal en het Stift te Weerselo. Alleen het Stift te Weerselo bleef in stand als instelling voor adellijke jongedames.

Twente en kastelen of herenhuizen

Huis Twickel bij Delden in Overijssel, net onder Almelo en links van Hengelo
Fraai voorbeeld van een statig huis is het Huis Twickel bij Delden, ligt net even onder Almelo, west van Hengelo. Het Huis Twickel dateert van om en nabij 1347. Hadden ze in de 14e eeuw toch best wel smaak, toch ? En geld.
Ging om Herman van Twickelo die het huis Eysinck bij Delden koopt. Later zelfs Kasteel Twickel.

Midden in dat mooie Overijsselse landschap ligt bijvoorbeeld het luxe vakantie Bungalowpark Hoge Hexel, met alle rust en privacy want alle bungalows zijn vrijstaand! En tussen de rust en het relaxen door genieten van het veelzijdige Sallands / Twentse landschap of je bezoekt Almelo, Enschede, Hengelo of Zwolle! Of – vakantie tip! :

Ommen en Beerze, langs de Vecht naar Gramsbergen, grens met Duitsland over en via de Vecht naar Nordhorn, dan via Denekamp en Ootmarsum terug.

vakantiebungalow park Hoge Hexel in Hoge Hexel Overijssel

Waar ligt Bungalowpark Hoge Hexel?

Vakantie Bungalowpark Hoge Hexel is vrij gelegen met een gedeelte in het bos en een gedeelte op het open veld. In de buurt vind je steden als Almelo, Enschede en Hengelo. De afstand vanaf Utrecht bedraagt zo’n 125 kilometer.

De andere parken zijn in dezelfde plaats in Overijssel of op korte afstand.

Ligging van Recreatiepark De Tolplas

Hogenboom Recreatiepark De Tolplas ligt in het dorpje Hoge Hexel, dus ook op de grens tussen Salland en Twente en vlakbij Almelo. Dit ruim opgezette vakantie domein ligt in een groene omgeving en is gebouwd rond een grote recreatieplas. Diverse mooie natuurgebieden bevinden zich in de buurt van het domein.

Citytrip Almelo

 

Faciliteiten van Recreatiepark De Tolplas Overijssel

Geniet tijdens uw verblijf op Recreatiepark De Tolplas Overijssel van de verschillende mogelijkheden die de recreatievijver biedt. Zo kan er gezwommen, gevist en gesurft worden. Bij mooi weer is het op het zandstrand, het terras en de grasvelden aan de recreatieplas heerlijk toeven.

Het vakantie park beschikt o.a. over tennisbanen en een leuk speelfort met zandbak voor de kleintjes. Daarnaast worden er ook fietsen en skelters verhuurd.

Omgeving van Recreatiepark De Tolplas vakantiepark

plattegrond hogehexel in overijssel

Recreatiepark De Tolplas is een prima vertrekpunt voor talloze wandel- en fietstochten in de mooie omgeving naar bijvoorbeeld bezoekerscentrum Natuurdiorama Nijverdal met een leuk speelbos.

Bent u met kinderen dan is een uitstapje naar Avonturenpark Hellendoorn en 12 km vanaf De Tolplas bij Hoge Hexel wel aan te raden:

 

video beelden van AVONTURENPARK HELLENDOORN

Zalig rustig… instappen in die attracties en lekker blijven zitten

Ootmarsum

Bezoek ook eens Ootmarsum, rechttoe rechtaan via Almelo iets van 33 km en de terugweg via Vasse en Geesteren is een mooie route.

video beelden van Ontdek je plekje in Ootmarsum

Ootmarsum behoort tot één van de mooiste plaatsen van Nederland. Met haar monumenten en oude huisjes die de afgelopen eeuwen niet veel veranderd zijn, doet het denken aan een groot openluchtmuseum. We hebben daar een aparte pagina over geschreven.

Nijverdal

4 kilometer boven Hexel vinden we Nijverdal. De naam is ontstaan op initiatief van een bedrijfsdirectie ( NHM in weverij en spinnerij) door samenvoeging van het woord ‘Nijverheid’ en ‘dal’ van de rivier de Regge.
Wat je hier zou kunnen doen ? Winkelen of bijvoorbeeld karten, of de sterrenwacht bezoeken.

Nijverdal Natúúrlijk

 

Langs de rivier de Regge tussen Salland en Twente

Met 14 km bent u in Zuna vanaf Hoge Hexel, waar u een fluisterbootje kunt huren of een rondvaartboot. Ja, om over de rivier de Regge te varen. Bijzonder ? Ja, is namelijk tevens de grens tussen het Salland en Twente. Vooral ook omdat het geen vreselijk brede en grote rivier is, maar wel een watertje dat zich kronkelend door het landschap een waterweg baant waar u zeker van kunt genieten.

Buurtschap Hoge Hexel

Nog even over het Buurtschap Hoge Hexel : valt onder de Gemeente Wierden tegenwoordig. En waar Wierden tot Twente wordt gerekend …. dan dus Hoge Hexel ook, toch ? Ondertussen snoepend van de voordelen van naastgelegen Salland. U zit daar op 4.4 km vanaf Wierden station, op 11 km zuidoost treft u het centrum van Almelo aan en passeert dan Het Loo, buurtschap ook in de gemeente Wierden. En heeft weinig van doen met Paleis het Loo.

Vakantie Aanbiedingen

Vakantiepark de Tolplas treft u in onderstaand overzicht aan bij de nummer 1, vergelijking van bungalows:


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Overijsselse Vecht route

En dan kunt u natuurlijk ook nog de omgeving van de Overijsselse Vecht rijden, fietsen, varen.
zie deze plattegrond van de Overijsselse Vecht

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Nederland / Overijssel detailpagina’s.

 

top pagina