Ootmarsum in het Twente van Overijssel, befaamd vakantie doel

Ootmarsum met de smaak van land, cultuur, boerderijen, en sagen

Ootmarsum tegen de grens van Duitsland aan, een Twents dorp in het Dinkelland wat oud oogt maar jong leven ademt, met een Saksisch sausje zo hier en daar. En een historie tot en met Otmar heel ver over de grens. Lees verder !

En culinair weten ze van wanten bij Tips : : Hotel de Wiemsel in Ootmarsum heeft 47 luxe hotel accommodaties met Twentse gastvrijheid, binnenzwembad, buitenzwembad, sauna, Turks stoombad en een all weather tennisbaan en een befaamd restaurant genaamd de Wanne met een Michelin ster waar de chef de lekkerste gerechten voor u maakt. En dat al geruime tijd.

Het land van Heeren en Boeren : een museum

Tips : daarnaast kunnen we ook zeker meegeven dat het Openluchtmuseum, het bezichtigen meer dan waard is.

Ontdek je plekje Ootmarsum

video dateert van 2009, geeft niet, gebeurt niet zoveel in Ootmarsum, zoals het was en is, is het mooi. En de spreekstalmeester van het tv-programma “ontdek je plekje” is uniek.

Ootmarsum hoort bij de gemeente Dinkelland. En daar houden ze alles bij. Ook allerlei akten over hoe het ooit was gesteld, toen Ootmarsum nog maar een jong Ootmarsum was. En dat is even geleden wanneer je de stukken mag geloven.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Koning Odemarus stichter van Ootmarsum

Kent U die van Odemarus ? Heeft nooit bestaan ……. Maar Ootmarsum wel .. dus hoe zit dat ..
Ooit is deze Odemarus in een verhaal verschenen ( zie ook De legendarische koning Odemarus maar gebaseerd op de zogenaamde “Statsrolle” van 1512-1710, bewaard door de gemeente Dinkelland waarin Ootmarsum ligt.

De stadsrol verhaalt over koning Richimer, een Frankische vorst die stierf in 113 na Chr. en diens oudste zoon Odimarus. De oorspronkelijke auteur van dit vertelsel was de abt van het Benedictijnenklooster Sponheim in Duitsland, jaren later ontmaskerd als een fantast en geschiedvervalser. Zo kan ie wel weer, net of het over [het jaar nu] gaat.

Picardt, de autoroute en Ootmarsumse Odimaro

We hebben hem al eens her en der ten tonele gevoerd, meneer Picardt, van de autoroute en Ellert en Brammert en zo meer, en ook hij verhaalt van ene Odimaro, als stichter van Ootmarsum. Ook dat verhaal wordt ‘m niet, gebaseerd op eerdergenoemd geschrift.

De schrijver van genoemde regiocanons hiervoor, doet suggesties omtrent de naam en komt al heel ver. Maar waarschijnlijk ligt de verklaring vrij simpel : het is heel gebruikelijk dat mensen bij een verhuizing in die tijd op de nieuwe plaats weer een woongemeenschap oprichten onder dezelfde naam.
Ootmarsumse Boerenschuur
Moet we alleen nog even een plek vinden, die ons wel bij de betekenis brengt van Ootmarsum. Want roemrucht moet Ootmarsum wel zijn, uitgaand van : “Rond 770 werd in Ootmarsum al een van de eerste kerkjes in Twente gebouwd. In november 917 stierf Radboud, bisschop van Utrecht, in Ootmarsum. Ootmarsum was rond het jaar 1000 een van de grootste parochies in Twente, westwaarts strekte het zich oorspronkelijk tot en met Almelo uit.” wat wikipedia erover schrijft.

En die plek waar de waarheid ligt, is er :

ottmarsheim in de Franse Elzas bij Mulhouse

Ottmarsheim ligt 15 km ten oosten van Mulhouse op een hoogte van 220 meter in het Rijndal op korte afstand van de grens met Duitsland, dus in Frankrijk, dus in de Elzas. En aan de Romeinse Heirbaan Italië Basel Straatsburg Mainz en de Nederlanden.

Otmarsheim Franse Elzas t.h.v. Mulhouse Freiburg Basel

We vinden hier de abdijkerk Ottmarsheim uit het begin van de 11e Eeuw, door ene Rudolf von Altenburg, uit de familie van de Habsburgers naar het voorbeeld van de Palatijnse kapel van Karel de Grote gebouwd als achthoek (octogon) . Bestemd voor de Benedictijner monniken.

De naam verwijst naar de Heilige Otmar van het Zwitserse St. Gallen net onder het Meer van Konstanz/Bodenmeer, overleden in 798.

Even denken, hiervóór staat “Audomar” ……Odimarus en Odimaro … zou Picardt dan toch ….

Hij was de oprichter en de eerste abt van het klooster. Vooral gericht op het verlenen van medische zorg en armenzorg door de kloosterlingen.

Het klooster in het net over de grens met Duitsland gelegen Wietmarsum is een Benedictijner klooster, evenals het Twentse klooster ‘t Stift in Weerselo (www.hetstift.nl) op 12 km afstand van Ootmarsum.

Zou het dan vreemd zijn wanneer Benedictijner monniken hun herinnering zouden hebben overgebracht aan de hun bekende Heilige Otmar en hem een huis, een thuis toewensten, een heim, Otmar’s heim of
Ootmar sum ? Otmar ‘s heim …. Oot mar sum
Ben er niet bij geweest, maar het zou zomaar kunnen, toch ? 😉 Komt u terug van Ootmarsum, hebt u een verhaal wat niet iedereen kent, het verhaal van Koning Odemarus die er nooit geweest is, en Sint Otmar in Twente, die daar ook nooit geweest is, maar wel invloed heeft gehad.

En hadden de Benedictijnen toch een beetje gelijk. Een beetje…..

 

Ootmarsum-Dinkelland

Ootmarsum-Dinkelland veel puur natuur en cultuur in de zomer 2010

Ootmarsum aan de Nederlandse kant van de grens.

Kogel in de kerkmuur van Ootmarsum dd 1597, kogel “door” de Kerk ?
Wanneer u toch hier aan het rondkijken bent, vergeet dan niet tips : de rivier de Dinkel bijvoorbeeld, tips : vergeet ook niet De Lutte, en denk tips : bijtijds aan het dorpje Ootmarsum.

Ootmarsum, ooit met een dubbele rij grachten en aarden wallen, een vestingstad. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog vestigden Spanjaarden zich in Ootmarsum (omgekeerd toerisme) maar werden in 1597 door legers van Prins Maurits verdreven met gelijktijdig ontmanteling van de vesting. Een kogel in de kerk herinnert nog aan dit beleg. Wellicht basis van het gezegde “de kogel is door de Kerk ?”

Er zijn van die momenten, dat je veel hebt gezien, veel hebt gelopen : moet vooral de inwendige mens versterkt worden en waar kun je dat beter dan in Ootmarsum bij sterrenrestaurant De Wanne :

Restaurant de Wanne, Ootmarsum

Restaurant de Wanne is het befaamde ‘in-house’ fijnproeverrestaurant van Hotel de Wiemsel met een lange gastronomische traditie en in het trotse bezit van een prestigieuze Michelinster.

U kunt er genieten van een ‘cuisine’ die tot in de finesse laat proeven, dat elk seizoen z’n eigen ritme, smaak en charme heeft.
Gewoon ….. in Ootmarsum.

terug naar de pagina over vakantie Noord Duitsland of,

terug naar de pagina over Bentheim ,

of,

de analoge historie in Frans Vlaanderen omtrent Saint Omer danwel Sint Omaars
of,

de pagina over Overijssel in Nederland of,

de pagina over de Picardt route die ook Ootmarsum aan doet

top pagina

vakantie-trips.nl over Ootmarsum in het Twente van Overijssel en wat daar allemaal mee verbonden is, bijkant half Europa 😉 !

over de plaats Gottlieben, onze Kniepertjes, hun kniepertjes, de helaas overleden zanger Udo Jürgens, en St. Joris en z’n draak, plus Bodman of Wodan.

Het houdt niet op . . . . alles om uw vakantie méér boeiend te maken. Niet te vergeten de verhalenvertellers van Benedictus en diens Benedictijnen.