Holten en Rijssen in Overijssel met vakantieparken Twenhaarsveld én Lindenberg vlak bij de Holterberg (zuidelijke punt van de Sallandse heuvelrug ) en één gemeente met het naburige Rijssen

Rijssen en Holten zijn inmiddels 1 gemeente geworden.
impressie van het kasteel De Waerdenborch bij Holten bron : canonvanoverijssel.nl, stond ooit bij het kruispunt van wegen naar Rijssen, Markelo en Holten. Onderdeel van de verdedigingslinie tegen Gelre, 14e eeuw.Rond 1530 (=16e eeuw ) afgebroken.

Deze pagina gaat in meerdere delen over :

1 – Holten, Kasteel de Waerdenborch, Kasteel de Oosterhof, vakantiepark de Lindenberg en Twenhaarsveld

2 – Deventer, Zutphen, Hellendoorn, Apeldoorn, het Palthehuis en de Sprengenberg

3 – De Friezenberg, de Borkeld en het Elsenerveld in het Salland – zie linksonder de pagina nummers – …

Holten in de regio Salland in Overijssel maakt deel uit van de gemeente Rijssen-Holten.

En NATUURlijk aan de voet van de Holterberg en aan de zuidelijke rest van de Sallandse Heuvelrug.
Die Holterberg meet maar liefst 59,5 meter (!) en dat kunt u zelf controleren langs de fietsweg : Panoramaweg naar de Vossenweg. Iets noordelijker ligt dan de Haarlerberg van 70 meter en de Sprengenberg van 75,5 meter bij de Grote Koningsbelt.
De laatste 2 behoren tot de Gemeente Hellendoorn.

Bos, nog eens bos, heide, soms wat weiland, soms een riviertje of beek. Allemaal ideaal voor vakantie.

Holten op de grens van Twente en wordt

toegerekend aan de Achterhoek of toch niet ?

Klik hier voor : het Kruispunt Salland – Twente – Achterhoek , de 3 streken zoals aangegeven door de krant Tubantia.

De Waerdenborch bij Holten

Vlak buiten Holten liggen de fundamenten van het middeleeuwse kasteel De Waerdenborch. De bouw er van moet in 1377 zijn begonnen, maar al in 1380 werd het verwoest, om het jaar erop als vooruitgeschoven verdedigingspost voor de stad Deventer te worden herbouwd. Omstreeks 1530 was het kasteel overbodig geworden en werd het afgebroken. De Waerdenborch is nu nog de naam van een openbare scholengemeenschap voor vmbo, havo, atheneum en gymnasium.

Nog een oud pand : Kasteel De Oosterhof daterend van het jaar 1334

Dit kasteel of beter : Havezathe was nog in bezit van een particuliere adellijke familie : Coenen tot het in 1960 verkocht werd aan de Gemeente Rijssen en nu Rijssen – Holten. Voor een belangrijk deel is het nu het Rijssens Museum. Een kleiner deel is het Internationaal Brandweermuseum, en nog enkele “gasten”.

Holten Canadian War Cemetery en het Natuurmuseum Holterberg

Op de Holterberg ligt het Holten Canadian War Cemetery en het Natuurmuseum Holterberg. Via de toenmalige burgemeester van Holten en het Ministerie van Oorlog werd bewerkstelligd dat een stukje Nederland voor dit doel aan het Canadese Gouvernement kon worden geschonken. Nog steeds is de begraafplaats een stukje Canadees grondgebied.

vakantiepark Landgoed de Lindenberg

Waar vakantiepark Twenhaarsveld de auto uitbant, autoluw, ofwel buiten het park wil houden, kan men op de Lindenberg de auto gewoon bij het vakantiehuis parkeren.

Andere tegenstelling : waar Twenhaarsveld zich richt op wat oudere kinderen, tieners en bijbehorende omgeving, is vakantiepark de Lindenberg meer geschikt voor een senioren-omgeving, iets rustiger of juist jongere ouders en kleine kinderen.

In een video de beelden :

Bungalowpark De Lindenberg 1