Pilsen of Plzen in het westen van Tsjechie met wijnen en pils

Pilsen in de regio Pilsen in West Tsjechie

Pilsen in de regio Pilsen heeft ons de naam van het Pils gegeven, maar Tsjechisch Pilsen biedt zoveel meer zoals vakantie tegen een goedkope prijs, maar vooral aan cultuur en gastronomie ofwel een culinaire vakantie

onderwerp navigatie deze pagina

 

Plzen in het westen van Tsjechie

Pilsen ligt in het westen van Tsjechië in de bestuursregio Pilsen met de stad Pilsen en met ca 170.000 inwoners en natuurlijk befaamd vanwege de bakermat en naamgever van het pils of pilsner. ( Regio Pilsen is dus analoog aan de regio Zuid Bohemen ) Er is overigens wel verschil met bier, maar dat hoort hier niet thuis.
Pilsen ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Radbuza, Mze, Uhlava en Uslava, die verder gaan als de rivier Berounka en overwegend op 300 tot 450 meter hoogte.

Aanvang bouw van de stad

Met de bouw van de stad Plzen of Pilsen is in 1295 begonnen, op initiatief van Wenceslaus II (zie hoofdpagina Tsjechië). Net even ten noordwesten van de oorspronkelijke nederzetting. En dan wel in een rechthoekig ontwerp van 15 straten en een marktplein.
De eerste melding van een brouwerij dateert van het jaar 1307.
In het jaar 1417 kwamen hier de Hussieten aan de macht tot circa 1434.
Eind 19e eeuw kwam de bloei van Plzen / Pilsen op. En nu is het na Praag de grootste stad van Pilsen naast Bohemen.

Bezienswaardig in Plzen / Pilsen

 

 • Sint-Bartolomeüskathedraal in gotische stijl staat aan het centrale plein in de stad, daterend van 1295.
 • Het Josef-Kajetan-Tyl-Theater
 • Het Alfatheater , het eerste professionele marionettentheater
 • het Westboheemse Museum.
 • het Brouwerijmuseum van 1959, eigendom van het biermerk Pilsner Urquell.
 • het Škoda-Museum
  Klik hier voor : de oprichting en combinatie van L & K met Skoda uit Plzen , plaatwerk verschijnt over de pagina heen.
  de Skoda van 1905
 • Ondergronds gangenstelsel onder de binnenstad. In de middeleeuwen werden opslagkelders gegraven door koopmannen. Deze kelders werden vanaf ongeveer 1970 met elkaar verbonden en dienen nu als systeem om het grondwater in de binnenstad op peil te houden. Een deel van het gangenstelsel is in de zomer voor bezoekers toegankelijk.
 • De Grote Synagoge . Naast een grote kerk heeft Pilsen ook een synagoge, de Grote Synagoge , na die in Boedapest, de grootste van Europa, en de op twee na grootste ter wereld. De in 1892 gebouwde synagoge staat aan de rand van de binnenstad.

Wat eten we in de regio Pilsen van Tsjechie

In Tsjechië in het algemeen wordt met een zeg maar boerenkeuken gegeten, nodig voor harde werkers op het land : en eet men dus een groot stuk varkensvlees of rundvlees waaruit een vette jus en aanvullend gekookte aardappelen en tegenwoordig ook friet dan wel knoedels of rijst. Dan werk je dat vet er wel af, mensen die wat minder lichamelijk werk doen zouden wellicht iets lichter kunnen eten al letten we daar in de vakantie toch echt niet op 😉 Zelfs wandelen rond de bezienswaardigheden of een berg op, vraagt aardig wat calorieën.

Met Kerst is er vis, bijvoorbeeld karper.
Wat ook ruim voorhanden is in de restaurants ( niet zo ver af van Duitsland ) : zuurkool met worst of spek en als nagerecht ondermeer fruit, kwark of yoghurt. Bier of beter : Pils is in de regio Pils best wel voorhanden, denk aan Pilsner Urquell en Budvar.
Sterke drank als wodka, slivovice (pruimenjenever ) en soortgelijk is in deze contreien als het al niet zelf gestookt wordt, ook heel ruim in de aanbieding, en – wanneer je ervan houdt – zeer smakelijk.

Bohemia Sekt Starý Plzenec

Dit bedrijf Bohemia Sekt, het grootste wijn- en wijngaardbedrijf in de Tsjechische Republiek, dateert al vanaf 1942. De eerste wijnen waren gesierd met namen zoals Black Widow en Chateau Radan en dat valt wel op. Men is ook sterk in mousserende wijnen die ook in het buitenland gretig aftrek vinden : export naar zeker 15 landen wereldwijd. In totaal hebben we het dan wel over zo’n 350 diverse producten en men is er in Tsjechisch Pilsen wakker trots op.

Koken en Keuken en dus eten in de regio Pilsen

Wat is nu typisch in Koken en Keuken en dus eten in de regio Pilsen, zeg maar de gastronomie in Pilsen? Aanvullend op het hiervoor genoemde varkensvlees en rundvlees het traditioneel gebruik van bier voor sausen, als smaakmaker. Denk dan aan Pilsener goulash.
Knoedels, zeker wel, ook bij het gebraden varkensvlees. Maar dan wel in “een paar” varianten : ooit konden er ruim 40 varianten knoedels onderscheiden worden. Of ossenhaas met roomsaus ( gebraden rundvlees met groenten en room en peper, piment, tijm, laurierblad en citroen ), pannenkoeken van aardappelen.
De bij het gerecht geserveerde kool wordt veelal van de beroemde zure kool of zuurkool van Krimice gemaakt.
Ook apart zijn de verschillende soorten gistdeeg uit aardappelen zoals gerezen aardappelpannenkoekjes.
En qua vis de forellen van Šumava.
En als toetje vruchtenknoedels en / of apfelstrudel.

Goulash in Tsjechie en Pilsen

Mogen we de Goulash vergeten in Tsjechie en Pilsen?
De Tsjechische goulash in Pilsen gegeten, is een gerecht dat oorspronkelijk van Hongaarse herders afkomstig is en hoofdzakelijk is gebaseerd op de ruim voorhanden zijnde uien. Goulash wordt met rundvlees gemaakt waarbij het vlees kort in reuzel op uitjes wordt gebakken, met paprika en andere specerijen gekruid en daarna gestoofd. Opgediend met gerezen knoedels, brood of aardappelen.


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Tsjechie

 

 

top pagina