Landgoed Scherpenzeel in Gelderland – Gelderse vallei en Landgoed Ruwinkel

De Gelderse vallei ? Ruwweg begrensd door de hogere gronden van de Utrechtse Heuvelrug en anderzijds de Hoge Veluwe ( ofwel tussen twee Nationaal Parken in: de Hoge Veluwe & de Utrechtse Heuvelrug ). In hoofdlijnen de noordkant met Nijkerk en Amersfoort met Wageningen in het zuidpunt, de westkant met Amersfoort –  Leusden – Woudenberg en aan de oostkant Putten – Otterlo. Ruwweg dus. En zo links leunend : Scherpenzeel, niet te verwarren met het dorp Scherpenzeel westelijk bij Wolvega in Friesland.
kaart Scherpenzeel Utrecht grenzend aan Gelderland

Voedsel en de Gelderse vallei = Foodvalley

Onder de naam “Foodvalley” zijn acht gemeenten ( Rhenen, Wageningen, Ede, Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Renswoude en Scherpenzeel ) in deze regio verenigd om aan de voedselvoorziening van morgen samen te werken.

Scherpenzeel in Gelderland ook geschikt als vakantie vallei ?

Nou …..

het is gegeven de historie, de bebouwing, de bossen, het water van de rivieren toch echt wel een gezonde omgeving, kun je – als je dat wilt – rust op doen, maar je ook druk maken met sportieve activiteiten zoals natuurlijk fietsen in de zacht glooiende omgeving. Zie in dit kader verder, maar ook de afzonderlijke pagina’s over tips en trips in de vakantie zowel de provincie Utrecht, maar ook de aangrenzende provincies w.o. Gelderland.

Gelderland of Utrecht ?

Dat lijkt de vraag, want toerisme houdt zich niet zozeer aan nationale en andere grenzen. Immers , het werd hierboven al gemeld als Gelderse Vallei. Mooi. Maar samen met de buurtschappen Ruwinkel en De Haar en een stukje buurtschap Moorst kwam het tijdens de Franse overheersing binnen de provincie Utrecht. En dus met ingang van 19 september 1814 is het weer terug op het nest : Provincie Gelderland. Typisch een grensgeval.

historisch perspectief van Scherpenzeel

Utrecht werd met het eertijds Bisschoppelijk beheer ook wel “Het Sticht” genoemd (zoals Drenthe met Oversticht ) , Gelderland heeft in historisch opzicht een connectie met Gelre, maar is zeker niet identiek.

Landgoed Ruwinkel

Ook historisch is het landschap om Scherpenzeel heen, particulier eigendom, oorpronkelijk het land van een “Heer” en dus een zogenaamde “Heerlijkheid“.
Na de Franse Revolutie verkocht de familie Van Scherpenzeel dit bezit, zie de website over het “Landgoed Scherpenzeel”.
Dit Huis is in het centrum niet te missen, zuidelijk van de Hervormde Kerk. Noord-oostelijk dáárvan zien we dan het Landgoed Ruwinkel en zuidoostelijk daarvan het dorp Renswoude.
Huis Scherpenzeel op Landgoed Scherpenzeel bij Scherpenzeel in Gelderland

Vakantie aanbieding Landgoed Ruwinkel

Landgoed Ruwinkel, Scherpenzeel (Gelderland)
aan de Ruwinkelseweg 11 in 3925 MC Scherpenzeel
Beschikt over 120 accommodaties en wordt beoordeeld met een: 8.0 vlg. opgaaf Bungalowspecials.
Welke kenmerken treft u bijvoorbeeld aan :

 • Landelijkheid, Rust en ruimte in een bosrijke omgeving
 • Biedt goede faciliteiten, kindvriendelijk, Restaurant, cultuur in de omgeving en een natuurgebied. Door de ligging tussen de Veluwe en het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug, heeft Landgoed Ruwinkel een natuurrijke omgeving waar u kunt wandelen en fietsen.

En bezit Landgoed Ruwinkel bijvoorbeeld de volgende vakantie faciliteiten:

 • Binnenzwembad
 • Receptie
 • Wifi
 • Speeltuin
 • Pannenkoekenhuis
 • Snackbar
 • à la carte restaurant

Vakantie aanbiedingen in de regio waaronder landgoed Scherpenzeel en landgoed Ruwinkel


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Het zal u opvallen dat deze regio opvallend veel vakantie – bestemmingen kent op korte afstand van elkaar, zoals Scherpenzeel en Ruwinkel in dezelfde plaats. Daarnaast op afstanden van zeg 7 tot 12 en 15 km, vinden we de Amerongse Berg van Landal bij Overberg west van Veenendaal , we zien Ginkelduin bij Leersum, Doorn, kortom ruim keuze in deze contreien. Hierboven na te trekken.

Film gemeente Scherpenzeel

 

Scherpenzeel

terug naar de hoofdpagina van de provincie Gelderland of naar de vele detailpagina’s zoals Leersum met Ginkelduin. Gegeven de grenspositie van Scherpenzeel is wellicht ook de provincie pagina van Utrecht interessant. Net als de tips en trips in de provincie Utrecht.

 

top pagina