Rosenberg Rozmberk Kasteel bij Lipno en de Moldau

de Witte Dame op schilderij

vakantie in Tsjechie Zuid Bohemen tussen Lipno en Ceský Krumlov, om méér dan één reden een ijzersterke. Veel historie, veel waterplezier bij Lipno, veel rivier van de Moldau en niet te vergeten heel veel natuur.
Praag binnen handbereik. En gegeven de bergketen tussen Bohemen en Oostenrijk ook een mooi en meer betaalbaar wintersportgebied. Wanneer u dan ook nog de kans heeft om ..

de ZILVERSCHAT van de Witte Dame van Kasteel Rozmberk te scoren ……..
terug naar de pagina over Zuid Bohemen vakantie
Aanbiedingen

op zoek naar het spook van kasteel Rozmberk of Rožmberk aan de Moldau

op zoek naar het spook van kasteel Rozmberk of Rožmberk aan de Moldau. Daarvoor gaan we in Zuid Bohemen naar de plaats Rozmberk nad Vltavou. En ‘nad Vltavou’ betekent niets anders dan ‘aan de rivier de Moldau’.

Vanuit het meer van Lipno. Even orienteren : vanaf Lipno oostwaarts is het 17 km, en vanaf Cesky Krumlov is het 25 km zuidwaarts.
Wil je er naar toe vanuit Linz, in Oostenrijk, dan moet je 67 km rijden. Let er even op dat het niet altijd strak horizontale wegen zijn, duurt soms wat langer dan in Nederland.

Het letterteken Caron in de Tsjechische taal

Dat speciale Tsjechische teken, de caron zoals op de z » , bij Rožmberk is dáár van belang, hier kunnen we het weglaten verder.

Naar het kasteel

De Moldau stroomt voor driekwart rondom de plaats Rozmberk, levert dus een pracht van een strategische positie op. Dat heeft in de middeleeuwen geleid tot de bouw van 2 kastelen, het beneden kasteel èn het boven kasteel. Zie overigens ook het Ceský Krumlov Kasteel bij Ceský Krumlov op de hoofdpagina over Zuid Bohemen.

Kasteel Rosenberg is een van de vele kastelen in de regio Zuid-Bohemen, in Tsjechië. Het kasteel ligt in de plaats Rožmberk nad Vltavou. Het is de oudste zetel van de Rožmberkové.
Rozmberk nad Vltavou of : Rosenberg aan de Moldau en ligt in de regio Zuid-Bohemen.

Het maakt deel uit van het district Ceský Krumlov.
Rozmberk nad Vltavou telt 361 inwoners (anno 2006). De bekendste toeristische attractie is het Rozmberk-kasteel, ooit eigendom van de Heren van de Roos en die naam werd in het Duits : Rosenberg. En dan gaat het om het lager aangelegde kasteel, het hogere kasteel is in 1522 afgebrand en niet meer opgebouwd.

De beginperiode van het Kasteel van Rosenberg ofwel Rozmberk

Kasteel Rozmberk aan de Moldau in zuid Bohemen Tsjechie
De beginperiode van het Kasteel van Rosenberg ofwel Rozmberk ligt al vóór 1200. Toen de eerste ‘Rosenberg’, namelijk Wok von Rosenberg, z’n naam ontleende aan dit Kasteel. Diens ouders heetten uit het Boheems vertaald : Witko de Plankinberg, weliswaar een Boheems geslacht, maar de burcht Blankenberg die ze ook in bezit hadden ligt in Opper Oostenrijk ( niet verwarren met die in de Eifel).

Rond 1420 werd Ulrich II von Rosenberg en stadhouder van Bohemen, gedwongen om het kasteel te verpanden aan de Heren van Wal(d)see (Oostenrijk) teneinde de Hussieten te bestrijden. Hij kon het weer afbetalen, maar later ging het kasteel nog vele malen in de verpanding (1465, 1522 etc ). In de jaren rond 1600 werden de Gotische stijlkenmerken weggenomen in ruil voor een Renaissance verbouwing.
Daarna verviel het kasteel aan de keizerlijke legeraanvoerder Karel Bonaventura Buquoy. ( Ventura is Italiaans voor ‘fortuin’, Bonaventura dus ‘gefortuneerd’? Alle kans.) Bij die familie bleef het tot 1945: toen naoorlogse confiscatie volgde.
Kaart van Rosenberg van de WitteDame in Tsjechie Zuid Bohemen

Wordt spannend met de geest van de Witte Dame in Kasteel Rozmberk of Rosenberg met een Zilverschat

Het wordt nu spannend met de geest van de Witte Dame in Kasteel Rozmberk of Rosenberg. Met een Zilverschat te vergeven, wilt u vast weten hoe dat zit .

Er huist in het Kasteel :

een geest bijgenaamd de Witte Dame, ooit de dochter van Ulrich II, met haar echte naam : Perchta von Rosenberg.

In het Kasteel hangt een schilderij van haar, voorzien van geheime tekens. En let op : degeen die begrijpt wat er staat geschreven, kan haar bevrijden. En zal dan een zilverschat als beloning ontvangen, althans volgens een lokale legende. Maar je weet maar nooit of Peter W(v)ok ( von Rosenberg ) u vóór is geweest…

Rozmberk nad Vltavou als dorp bezoeken

Rozmberk nad Vltavou als dorp bezoeken, natuurlijk, en je kunt in principe voor het Kasteel kiezen uit een tweetal rondleidingen en daarnaast in tweehonderd trappen de Engelse toren bezoeken. Maar verwacht geen grote dóórontwikkelde stad. Van uit de Engelse Toren is het dorp Rozmberk nad Vltavou of Rosenberg aan de Moldau een prachtig gezicht, ingebed door de Moldau.

Kasteel Rosenberg en overview dorp

Schilderachtig. Maar verder is het dorp niet uitgegroeid in de vaart der volkeren, in het dorp pensions, postkantoor en iets van honderd huizen. En natuurlijk is niet te vergeten de gotische Sint-Nicolaaskerk. Maar het Kasteel Rosenberg moet je gezien hebben. Je kunt beter zeggen : een omgeving met een hoog Romantisch karakter, mede gegeven de Witte Dame en haar Zilverschat. Ter plekke even een ‘selfie’ maken als bewijs ? 😉


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina

terug naar de hoofdpagina over Tsjechie