Lipnomeer en Sumava Park in Tsjechie Zuid Bohemen vakantie regio

 

Zuid Bohemen vakantie met Lipnomeer en Sumava Park in Tsjechie omvat bijvoorbeeld het Bohemerwoud in Tsjechie – Beiers Woud in Duitsland het Bohemerwoud in Tsjechie heet aan de overzijde van de grens met Duitsland : Beiers Woud. De tegenhanger van het Sumava Park is aan Duitse zijde het National Park Bayerisch Wald = Beiers Woud. Denk aan de regio Passau.

 

onderwerp navigatie deze pagina


Marina Lipno zomer en winter vakantie geschikt aan het Lipno Meer in Zuid Bohemen Tsjechie.

terug naar de hoofdpagina over eenTsjechie Vakantie

zie ook de suggesties onderaan deze pagina

Bohemer Woud

Het Bohemer Woud ofwel Šumava of Sumava zonder caron-teken is een 200 kilometer lang middelgebergte begroeid met bossen. Het ligt langs de grenzen met Duitsland ( Regensburg – Passau ), Oostenrijk én Tsjechië in Zuid-Bohemen. Het woud en uiteraard het gebergte eronder, vormt de scheiding tussen de loop van de Donau en de Moldau.
Het hoogste punt van het Bohemer Woud is de Großer Arber met 1456 meter hoogte, weliswaar aan de andere kant van de grens. Namelijk in het gebied van het Beierse Woud, blijft toch dezelfde bergketen. Een andere top is de Plöckenstein of Plechý met 1378 meter op de teller en dan op de Oostenrijks – Tsjechische grens. Niet vreselijk die hoogtes, is alleen wel handig om te weten waar wat ligt. Wanneer u nevenstaande vakantie – verblijven bekijkt.

Rosenberg Castle Rozmberk gebouwd in opdracht van de Heren van de Roos in Zuid Bohemen Tsjechie

Van de nood een deugd maken in Tsjechie Bohemen Lipnomeer

De stad Cesky Krumlov in Bohemen ondervond regelmatig hinder ten gevolge van overstromingen van de rivier de Moldau. Dat moest anders, was de mening. En dus werd in 1951 begonnen met de aanleg van een stuwdam en in 1960 was het stuwmeer gereed en kreeg de naam Lipnomeer. Vodní nádrž Lipno Met enkele plaatsen eromheen : Lipno nad Vltavou, Frymburk nad Vltavou, Horní Planá. Het Lipnomeer ligt op een hoogte van 725,6 meter boven zeepeil en wordt gevoed door de rivier de Moldau.
(opmerking : nad betekent ‘boven’ of ‘aan de’;’Vltavou’ = Moldau; tezamen Lipno aan de Donau )

Lipnomeer exact gemeten

De coördinaten zijn: 48°42’N 14°4’E want het mocht eens zo zijn, dat u er naar toe wilt.
Voor vakantie.
Het Lipnomeer meet maar liefst 40 km in de lengte bij een grootste breedte van 5 km, een gemiddelde diepte van 6.5 meter maar wel met dieptepunten tot 25 meter. Nat zat.

Impressies rond het Lipnomeer met kinderplezier

 

Lipnomeer met kinderplezier

 

Lipnomeer en het nationaal park Sumava

Het Lipnomeer is binnen het Nationale Park Sumava ( Sumava = ruisen, waar heel veel naaldbomen staan. Door de Sumava in Zuid Bohemen stroomt de Moldau en het geluid van het water tussen de naaldbomen levert een ruis op ) en door de ligging te midden van heuvels en bossen, is het een aantrekkelijk vakantiegebied voor toeristen.
In de zomer zijn er rond het Lipnomeer en binnen het Nationale Park Sumava veel mogelijkheden tot wandelen en fietsen, er is een fietsroute rond het meer.
En mocht u de Friese Elfstedentocht missen. In de winters is het meer vaak dichtgevroren en kan er geschaatst worden, en jawel, er worden onder andere schaatswedstrijden gehouden. Er wordt ‘s winters ook gelanglauft rond het Lipnomeer en Oostenrijkse en Tsjechische skigebieden liggen in de nabijheid.

Voor fietsliefhebbers en mountainbikers is dit Sumavapark ideaal.

Sumava heeft wel een aantal kleine wintersportcentra: Lipno, Zadov-Churanov-Nove Hute, Kubova Hut of Kvilda.

Wilt u beide landen en uzelf van dienst zijn : het Oostenrijkse skicentrum Hochficht is slechts op een paar kilometer afstand met iets van 13 verschillende pistes, drie moderne vierzits-stoeltjesliften en zes andere skiliften. Er is een Snowpark en een Sunny’s Kids Park. Het Lipno park van Landal speelt daarop wel in.

Bezienswaardigheden in de omgeving van het Lipnomeer

 

 • Natuurlijk vlakbij : Cesky Krumlov in Zuid Bohemen
 • en het drielandenpunt Duitsland – Tsjechië – Oostenrijk, bij de Plechý op 1378 meter hoogte

Cesky Krumlov in Zuid Bohemen in Tsjechie

Cesky Krumlov de parel van Zuid-Bohemen aan de Moldau
Cesky Krumlov (Krumau an der Moldau) ligt in het dal van de rivier de Moldau , regio Zuid Bohemen met een befaamde monumentale stadskern.

Het aanzicht – kan niet gemist worden – is vooral één van de grootste burchten / kastelen van Centraal Europa : Kasteel Krumlov en de gotische kerk van St. Vitus.

Wat u hier ongetwijfeld gaat ‘meenemen’ is het centrum van de stad. Met oude antieke smalle, kronkelige straatjes, de oude gotische en renaissance huizen en winkeltjes, café en eethuizen. Er is een openlucht-theater met beweegbare tribune, de stadspoort is zeker bezienswaardig evenals de renaissance bierbrouwerij.

Geschiedenis van Ceský Krumlov en haar Kasteel

Ver vóórdat sprake was van het Kasteel van Ceský Krumlov, waren er al hoge rotsen uitstekend over de rivier de Moldau. En we praten over de zogenaamde bronstijd. Er moet toen al bewoning zijn geweest.
de Heren van de Roos, de Rozenburcht of Rosenberg in zuid Bohemen, Tsjechie

Maar het zal iets voorafgaand aan de jaren 1250 zijn geweest, dat de heren van Krumlov een gotische burcht hebben laten oprichten. De heren van Krumlov, leden van een toentertijd machtige familie van de Witigonen ( verbastering van stamvader Witiko) met een vijf-bladige roos op hun uitrusting. Elke deel-clan van de familie had een eigen herkenbare roos. Zo gold voor de Heren van Rosenberg de Rood op zilver variant, en voor de Heren van Ceský Krumlov de Groen op zilver variant.

Vítkovci ofwel de Witigonen van Bohemen rondom Ceský Krumlov

De Vítkovci ofwel de Witigonen van Bohemen rondom Ceský Krumlov behoorden tot de belangrijkste en oudste Tsjechische clan’s die de regio Zuid-Bohemen bestuurden. De stamvader van de familie was Vítek van Prcice. Zijn nakomelingen werden herkenbaar. De heren van Krumlov, de Rosenbergs, Heren van Hradec, Landstejn en Trebon, Stráz, Sezimovo Ústí van Úpice. De Witigonen startten met het Rosenberg kasteel in de regio Ceský Krumlov rond het jaar 1250. En al rond het jaar 1253 richtten zij het Ceský Krumlov kasteel op en in 1259 het klooster in Bucuresti.

Toen de heren van Krumlov stierven in 1302, vererfde het Kasteel aan de familieleden: de Rosenbergs. Tussen 1300 en 1600 behoorden de Rosenbergs tot de eminente persoonlijkheden onder de Boheemse adel. Goed opgeleide humanisten, beschermheren van de cultuur en de kunst, vervulden de hoogste functies binnen het Boheemse Koninkrijk.

Ceský Krumlov

Na 1600 lag de hegemonie vooral bij de keizer Rudolf II van Habsburg en daarna keizer Ferdinand II van Habsbursg. Zij schonken dit Kroondomein aan de Prins Johann Ulrich von Eggenberg, uit een Oostenrijkse dynastie, die veel gedaan heeft aan intensieve ontwikkeling van de landbouw, de bouw-activiteiten en kunst, waaronder het kasteel van Ceský Krumlov. Rond 1600 werd de regio dan ook het Graafschap Krumlov.

In de 17e eeuw stierven de Von Eggenbergs uit en kwam het Graafschap Kromlov bij het prinselijk geslacht van de Schwarzenbergs. Uiteindelijk kwam deze regio in 1950 bij de Tsjechoslowaakse staat.

Hier boven ligt de grotere stad :

Ceské Budejovice of in het Duits : Budweis

Ceské Budejovice of in het Duits : Budweis en we zitten dan in de regio Kraj ofwel Zuid Bohemen. Daar waar de beide rivieren de Moldau en Malse samenvloeien. Het voorvoegsel Ceské (Boheems) geeft aan dat het niet om Moravské Budejovice gaat ofwel in het Duits : Mährisch Budwitz, kleiner en meer in de richting van Brno. Ceské Budejovice of Budweis is de grootste stad en hoofdstad van de Tsjechische regio Zuid-Bohemen.

Ceský Krumlov

Ceské Budejovice werd naar verluid gesticht door Hirzo, een ridder van Ottokar II van Bohemen en beschreven is dat de stad in 1265 stadsrechten verkreeg. Zuidwaarts aan de Oostenrijkse kant ligt Linz en tussen beide steden werd in de jaren 1824-1832 een spoorweg aangelegd. De stad is sedert 1991 voorzien van een universiteit.

Duitse invloeden in de regio van Ceské Budejovice

Tot eind 19e eeuw was de bevolking overwegend Duitstalig , sterker … vormde Ceské Budejovice een Duitstalig eiland in het verder Tsjechische taalgebied. In 1945 werden de Duitstaligen echter verdreven.

Bezienswaardigheden in / rond Ceské Budejovice

 

 • Námestí Jana Zizky, het marktplein in het centrum van de stad. In het midden van het plein staat de Samson-fontein
 • Stadhuis in renaissancestijl
 • Cerna vez ofwel de Zwarte Toren, in 16e eeuwse renaissancestijl
 • het Belle Époque-treinstation
 • Blansky les ( niet al te grote bergketen vóór het Bohemer Woud ) met de berg Klet (1084 m hoog)
 • Kasteel Hluboká in Hluboká nad Vltavou
  Kasteel Hluboká in Hluboká nad Vltavou ofwel in Duits Kasteel Frauenberg
  Kasteel Hluboka ( Duits : Schloss Frauenberg ) ligt ten noorden van Ceské Budejovice in Hluboka nad Vltavou in Tsjechië. Het is gebouwd ( daarvóór was er ook al een 13e eeuws kasteel maar minder mooi en een versie gedurende het beheer van de fam Von Schwarzenberg, zie hierboven bij de opvolgers van de Witigonen ) gedurende periode 1840-1871 in de neo-gotische stijl en is een van de mooiste kastelen van Tsjechië. Geïnspireerd door het Engelse Windsor Castle.
  Nederlandse en Belgische aspecten rond Kasteel Hluboka
  Het kasteel heeft onder andere een bibliotheek met Delfts porselein. Er zijn vele portretten en een collectie 17de-eeuwse Vlaamse tapijten van Boudewijn van Beveren. Het kasteel heeft binnenhoven en een voormalige manege met schilderijen van Vlaamse en Hollandse kunstschilders. Kasteel Hluboka | Schloss Frauenberg

Budweiser bier klinkt beter dan Ceské Budejovice bier

Budweiser bier klinkt beter dan Ceské Budejovice bier al zal het gewoon hetzelfde smaken, Budweiser is alleen het merk en zo wordt het in de wereld verkocht. De wereld van Budweiser dan, want in veel landen buiten Europa heeft het Amerikaanse Anheuser-Busch de rechten ooit gekocht als imitatie van de Budweiser, maar heeft daarmee een zo sterk merk gemaakt, dat het niet meer weg te denken en weg te kopen is.
En dan te bedenken dat de lokale bevolking gaat voor het Samson bier.


Westelijk van Ceské Budejovice vinden we Vimperk:

Vimperk de deur naar het Boheemse woud

Centraal in deze regio staat de stad Vimperk, ook wel de deur naar het Boheemse woud in Zuid Bohemen genoemd, aan de voet van de berg Boubin.
Vimperk was in de middeleeuwen een van de belangrijkste plaatsen aan de zogenaamde ‘Goudweg’, een handelsroute van de Middellandse zee naar het toen zeer welvarende Boheemse rijk. Ging eigenlijk niet om echt goud maar dankt de naam aan de florerende handel van onder meer zout uit Oostenrijk en daarom was ook – naast de Goudweg – de naam van het zoutpad aan de orde.
Immers, vanuit Vimperk zuidelijk kom je dan in het Duitse Passau en vandaar zuidwaarts langs de Salzach naar Salzburg en het Salzburgerland, “of u nog zout nodig heeft“.

Begin 18e eeuw eindigde deze handel werd de toekomst gezocht in de drukkerij- en glasindustrie. De glasindustrie is er vaak de oorzaak van dat de plaatsnamen de toevoeging ‘hut’ verkregen van het Duitse Glashutte).

De rivier de Moldau in Tsjechie – Bohemen

Vlak bij de plaats Kvilda, op de helling van de Cerna Hora of in het Duits : Schwarzberg aan de grens met Duitsland, ontspringt de rivier de Vltava, of beter bekend bij ons als de Moldau. In het algemeen.
De Moldau (Vltava) is met 440 kilometer de langste rivier van Tsjechië uit 2 bronnen : de Warme Moldau = Teplá Vltava en de Koude Moldau = Studená Vltava, in het bijzonder. En dan kun je ook nog zijriviertjes onderkennen die allemaal aan het ‘grote water’ leveren. De omgeving hier is wel op een niveau van 1000 meter hoog of meer. Het verval is dan ook fors. Bij de Koude Moldau zitten we op 1167 meter hoog op de Hoge Haidel van het Beiers Woud.

De samenvloeiing van de 2 armen van de Moldau is bij Volary, kort voor de eerste stuwmeren van het Lipnomeer.

Tabor meer naar het midden van Bohemen in Tsjechie

Het Tabor meer naar het midden van Bohemen is vernoemd naar de berg Tabor in Israël, waaraan u de invloed van de Hussieten kunt herkennen. Tabor ligt aan de rivier Luznice en werd in 1420 gesticht – inderdaad – door de Hussieten en in 1437 kreeg Tabor of beter Tábor de status van koningsstad.

Bezienswaardigheden in en om Tabor in Zuid Bohemen:

Kasteel Orlik aan het (stuw-)meer Orlik

 • het centraal gelegen Žižkaplein (Zizkovo namesti, genoemd naar Jan Zizka) met op de achtergrond de Luznice rivier en het oude stadhuis met het Hussietenmuseum
 • het Hussietenmuseum in het oude gotische stadhuis van 1440., met o.m. een maquette van Tabor in de 18e eeuw. Een deel van het tunnelcomplex uit de 15e eeuw onder het Žižkaplein, is opengesteld voor publiek.
 • De Kotnovtoren (Hrad Kotnov) is het enige overgebleven deel van het kasteel van Tábor.
 • Bechynska Brana is een stadspoort uit de 15e eeuw, huisvest een museum over het leven in de middeleeuwen.
 • De Decanaatskerk van de gedaanteverwisseling van de Heer op de Taborberg (Dekansky kostel Promeneni Pane na hore Tabor) is een kerk van 87 meter hoog en dateert van 1512.
 • Het Klokotyklooster in Zuid Bohemen uit de 17e eeuw
 • de grotten van Chynov in Zuid Bohemen
 • de burchtruine Borotin en Kozi Hradek
 • het Orlik stuwmeer en het kasteel Orlik en Zvikov
 • kasteel Cervena Lhota bij Kamenice nad Lipou

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over eenTsjechie Vakantie

 

top pagina