Sri Lanka of Ceylon zuidoost van India aan de Golf van Bengalen
Staat het licht van uw vakantie reis op groene thee, surf en strand, olifanten,tempel, koningen en nog veel meer? Gaan we hieronder uitleggen.
De leeuw als spektakel
Leeuwenrots fort en paleis
Het fort en paleis van koning Kassapa I is zowel mythisch , als befaamd en wordt ‘Sigiriya‘ genoemd, wat staat voor de ‘Leeuwenrots‘ en dateert van de 5e eeuw. Massief, rotsmassief maar ook monumentaal : de rots stijgt tot 370 meter boven de zeespiegel. Dat valt van verre wel op. Wat overgebleven is, zijn de fresco’s waarmee de wanden gesierd zijn. Het grootste gedeelte van de leeuw ( de naamgever van de rots ) is helaas verdwenen, delen van de poten zijn er wel. Zo’n grote afbeelding van een leeuw, analoog aan de sphinx, dan moet de leeuw destijds een belangrijke functie hebben gehad.
Oudste bewoners van Ceylon of Sri Lanka
De vermoedelijk oudste bewoners zijn afkomstig van India ( ca 200 km in het
zie linksboven de “weg” naar India, 200 km hemelsbreed ….
….. noord – noordwesten van Sri Lanka ( je kan de weg ernaar toe nog zien liggen linksboven »). Namen hun talen mee en hun leiders.
Sinha de zoon van de koning van Vanga
Volgens oude bronnen was dat de zoon van ‘de leeuwendoder’ en koning van Vanga, met de naam Simha of Sinha.
Heeft wel enige gelijkenis met Simba de leeuwenkoning en de koningsrots van Disney, al is die van meer recente datum. Kunnen sowieso wel vaststellen dat de leeuw tot de verbeelding spreekt, en vorsten , koningen al snel in beeldspraak een leeuwenkoning werden. Of het eiland ‘Sri Lanka’ ook voor die oudste bewoners uiteindelijk een vakantie-eiland is geworden … Er kwamen nogal wat bezoekers langs.
Ondeugende veronderstellingen
Ga je nu ondeugend, want onwetenschappelijk, ‘Sinha’ koppelen aan ‘la’ wat stond/staat voor bevatten, bezit, land, krijg je Sinhala …. en leeuwen-eiland, vorstelijk eiland, schitterend eiland = ‘Sri Lanka’ naar de hedendaagse vertaling van het Sanskriet.
En plaats je voor de h een g, krijg je Singalees wat staat voor de oudste taal van ‘Sri Lanka’.
De Tamil inwoners
De andere bevolkingsgroep : de Tamil , hebben hun eigen taal. Ze zouden in de koloniale tijd van de Engelsen door hen vanuit India “geroepen” zijn – vanuit de Indiase deelstaat Tamil Nadu – . Met als doel om in Sri Lanka op de theeplantages te gaan werken. En dan praten we als bestemming over de omgeving van Ella en de bergketen van de Knuckles .
De eerste Sinhala koning zou Vijaya zijn geweest ( 543 v Chr) en de laatste Sri Wickrene Rajasinghe, die regeerde van 1798 tot 1815, waarna onder invloed van de Engelsen er een nieuwe meer algemene staatsvorm ontstond.
Het rode symbool geeft de locatie aan van de Leeuwenrots.
Dambulla
Dambulla met de tempel van goud, een grottencomplex uitgehouwen en ingericht in de berg waar Dambulla tegenaan, omheen gebouwd is. Rekening houdend met de datering van rond de 1e eeuw zijn er wat jaren overheen gegaan.
Opvallend zijn de oranje gewaden van de monniken.
Anuradhapura hoofdstad van het noorden van ‘Sri Lanka’
Anuradhapura is de noordelijke hoofdstad ca 130 km ten noorden van Dambulla en de residentie van de oude koningen van ‘Sri Lanka’. Deze dateert uit de 4e eeuw v.Chr..
Ook een Boeddistisch pelgrimsoord en bekend van de 4 grote stupa’s.
( een stupa is meestal, hoeft niet, een halfrond bouwwerk, waarin meestal een relikwie is bijgezet. Deze voor de bewoners heilige objecten komen we in het verre Oosten vaker tegen in meerdere landen, zeker niet alleen op ‘Sri Lanka’ )
Kandy
Kijken we vanaf Dambulla ongeveer diezelfde afstand naar het zuiden, arriveren we in Kandy. Ooit één van de 7 koninkrijken van ‘Sri Lanka’. Het was met een vorst van dit koninkrijk waar de heer Van Spilbergen dè deal van de eeuw mee sloot. En uiteindelijk zeg maar de macht overnam van de Portugezen. De VOC er goed “boerde”. Hier ook vinden we de tempel van de tand van de Buddha ( zie foto op de pagina over Ceylon vakantie ).
de langste rivier van ‘Sri Lanka’
Langs Kandy stroomt de langste rivier van ‘Sri Lanka’, de Mahaweli Ganga. Vanuit Kandy
gaat ook een van de oude dieseltreinen de Highlands in, over een spoor wat in opdracht van de Engelse autoriteiten is aangelegd. Verwacht dùs geen modern materiaal zoals we dat in Nederland ( ja toch? ) kennen.
Ten noorden van Kandy vinden we ( wellicht wel verwacht in Indonesië) ook rijstvelden op ‘Sri Lanka’. Uitgestrekte gebieden via Matale en Illukkumbura, richting Atanwala.
Adam’s Peak
Een goeie 5 km westwaarts van Kandy ligt de berg met de fraaie naam : Adam’s Peak. Een kanjer van ruim 2200 meter hoogte en heilig voor vele religies. Elke eilandbewoner ‘behoort’ eenmaal in zijn/haar leven de berg tot de top te beklimmen. Het pad ernaar toe (duizenden treden) is dan wel verlicht en dat moet een belevenis zijn.
De voet afdruk van Adam op Adam’s Peak
Ook een belevenis is de enorm grote voetafdruk op de top van de berg. Afkomst is wat onduidelijk. Die van de naamgever is natuurlijk de meest bekende en zou van de eerste mens Adam zijn. Ontstaan toen de Adam (= de mens) gedwongen werd om het Paradijs te verlaten.
Er uit verstoten werd en daarbij met z’n voet voor het eerst op de Adam’s Peak neerkwam.
Even lastig om dan te vragen waar Eva dan precies terecht is gekomen, al dan niet met appel in de reisbagage.
Wellicht bij Little Adam’s Peak .. bij Ella? Maar laten we wel wezen : dit soort verhalen moet je niet als feiten willen bestempelen. Het kleurt je vakantie-beleving en daar gaat het om.
Iets daarboven is het dorp Pinnawala aan te treffen, waar een opvangcentrum met zogenaamde ‘weesolifanten’ is ondergebracht.
Colombo en aaneengesloten Kotte
Reis je dan langs Adam’s Peak zo’n 160 km verder westwaarts kun je de oceaan inwandelen dan wel de grootste stad van ‘Sri Lanka’ binnenwandelen. Ruwweg net zo groot als Rotterdam en eveneens havenstad. En ook hier zijn Nederlandse trekjes bewaard gebleven. Altijd mooi in je vakantie.
Koninkrijk Kotte
Oostwaarts van Colombo ( aaneen gegroeid ) ligt weer een ander van oorsprong koninkrijk ( u weet wel : van de 7 ) namelijk Kotte. Die heeft de hoofdstad functie van Sri Lanka gekregen met de gemakkelijk te onthouden naam : “Sri Jayewardenapura Kotte”. Meestal noemen we Colombo de hoofdstad, maar dat is dus niet juist. Dan is de verkorte vorm van Kotte dichterbij de waarheid.
Colombo heeft evenals Jaffna in het uiterste noorden een vliegveld. Daarbij heeft Colombo een internationaal vliegveld en Jaffna een nationaal. En wanneer je de zuidwestkust en de zuidkust van ‘Sri Lanka’ neemt, loop je een goeie kans vissers tegen te komen. Op zich niet bijzonder, wel bijzonder is de wijze waarop ze paal zittend hun beroep uitoefenen, zie de Ceylonpagina met foto, met name in de regio van Koggala, iets rechts van Galle.
Nederlandse invloeden op ‘Sri Lanka’
Galle Strand Sri Lanka zuidkust
Galle in het zuidwesten van ‘Sri Lanka’, zeg ruwweg 200 km zuidwaarts van Colombo. Galle ligt in de provincie Galle, door de ligging een ‘natuurlijke’ havenstad en gerelateerd aan de dus strategische positie. Voorzien van een fort. Een groot fort zoals we dat ook in Nederland kennen en feitelijk een grote verbouwing was van een voorgaand Portugees fort.
Er liggen in Galle nog wel meer Hollandse herinneringen, dus …. goeie reden om te gaan kijken, typisch een vakantie-activiteit, kijken, rondkijken en genieten.
Stranden , surfen en vliegende honden
Hoe ruimer de stranden hoe meer plaats voor zonaanbidders op Sri Lanka. Naarmate de oceaan ruiger en wilder is, des te uitdagender is de surf. Beiden tref je aan , aan de zuidkust van ‘Sri Lanka’.
Bij Mirissa Beach, en de Palmboomstranden bij Tangalla.
In de omgeving van Tangalla, in het bijzonder Dikwella en omgeving loopt u een goede kans om de vliegende honden tegen te komen. Grote kolonies Flying Foxes ook wel Frootbats. Ze kunnen een vleugelspanwijdte hebben van anderhalve meter. Een typetje groter dan wat wij kennen als vleermuis. Bijzonder om dat tijdens je vakantie tegen het lijf te lopen.
Wadduwa Beach Sri Lanka westkust boven Colombo
Overigens staat ook de oostkust van ‘Sri Lanka’ ter beschikking met stranden, bijvoorbeeld het noordoostelijk gelegen Trincomalee aan de Golf van Bengalen.
Praktisch ‘Sri Lanka’
Oppervlakte van ‘Sri Lanka’ zeg anderhalf keer Nederland. Bergen zijn minder makkelijk massaal bewoonbaar. Aantal inwoners ca 22 miljoen en daarmee 30% méér inwoners dan Nederland.
Het tijdsverschil met Nederland is 3 ½ uur, en van hier naar daar stel 11 uur. Dat is veruit afhankelijk van aanrijtijden en bestemmingsverkeer, vliegvertragingen en ander fileleed. Mag de pret van de vakantie niet drukken. En voor de talen kunt u kiezen uit Singalees, Tamil en Engels.
Seizoensinvloeden
Wanneer naar ‘Sri Lanka’ toe te gaan : hoogseizoen is van oktober tot februari. Het Singalees Nieuwjaar valt in april.
Eind juli/begin augustus is in Kandy het Esala Perahera feest en daar bent u dan wel 10 dagen zoet mee.
En we zitten in een moessongebied, wat ons droogte biedt in maart/april en nattigheid biedt. Daarbij is droog en nat dan wel betrekkelijk. Weer voorspellen ook. Maar belangrijk is wáár gaat u naar toe en stem dat dan af met uw touroperator.
Temperatuurtje :26-28°C aan de kust tot 30-32°C in het binnenland.
-
Djoser Reizen
Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!. -
Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld
Men zegt wel dat ‘Sri Lanka’ de gelukkige samensmelting is van invloeden van het Indonesische Bali en India. Een kruidige versie van de ‘stille kracht’. Vakantie Sri Lanka.
Ceylon vakantie en groene thee
de Parelvissers van Sri Lanka / Ceylon