vakantie Gozo ? Gozo ligt in de Middellandse Zee vlak bij Malta

Gozo Comino Grotten bij Malta

Vakantie Gozo bij Malta in de Middellandse Zee betekent : een vakantiehuis of appartement huren  ( inclusief vlucht en huurauto ), is kiezen voor iets minder toerisme en iets meer rust in een zonnige sfeer. Hier een overzicht plus aanbiedingen. De zonnige keerzijde van de blauwe ‘Mediterranee’.

 

Xewkija op het Maltese eiland Gozo

Xewkija op het Maltese vakantie-eiland Gozo. Wel een oude stad maar niet groot : een paar duizend inwoners rijk. Xewkija geeft huisvesting aan de koepelkerk met de naam Rotunda. Deze is gewijd aan Johannes de Doper, ook wel Sint Jan. En de volgende stap is de Orde van Sint Jan en dus de Orde van Malta.

De huidige kerk is nog niet zo oud, jaren 50 vorige eeuw, eigenlijk een herbouw in eigen beheer van de dorpelingen, zij het dat oud en nieuw nu broederlijk naast elkaar staan ipv nieuw over oud.

Men heeft niet bezuinigd op de omvang van de kerk. De afmetingen de kerk overheersen letterlijk het aanzien van Xewkija. Kan niet gemist worden. De koepel op acht pilaren is 75 meter hoog met een omtrek van 85 meter, op een kerk van 64 bij 43 meter.
Johannes de Doper wordt jaarlijks herdacht op 24 juni, u kunt dan de lokale festiviteiten meemaken.

Vakantie eiland Malta is het meest bekende van de 2 eilanden in de Middellandse Zee, Gozo een goeie tweede. Gozo is daarentegen ook bekend als de zetel van de Orde van Malta, de Orde van Sint Jan. Lees meer over Malta en de relatie met Gozo op onze hoofdpagina over Malta Vakantie. of die grote en die kleine op Malta

Munxar net even rechts van Ir – Rabat ofwel Victoria

Munxar ligt net even rechts van Ir – Rabat ofwel Victoria, tussen de Xlendi vallei en het dorpje Ta’ Sannat. Munxar is Maltees voor “boomzaag”, zo eentje in een H-model waarbij je desnoods met 2 man aan beide zijden kunt trekken. Als naam ll Monxar als bekend sedert de 16e eeuw.
Malta Gozo Munxar

L-Ghasri ligt aan de noordwestkant van Gozo

Ghasri of meer exact L-Ghasri ligt aan de noordwestkant van vakantie eiland Gozo en dan praten we over het gigantische aantal van nog geen 500 inwoners ( volgens de burgemeester op hun website is het aantal groeiende ) , maar we praten wel over uitmuntende honing, en dat impliceert dan weer dat de bijenbevolking iets groter is, overigens hoef je daar niet veel van te merken.

Ghasri ligt tussen de heuvels van Iz-Zebbug en Ghammar ( namen van Arabische origine ), een gebied van olijvenbomen

Er voert een weg naar de fameuze Wied L-Ghasri vallei die haar einde vind in de zee, waar zwemmen , snorkelen en duiken goed te doen is.
Wied L-Ghasri vallei op Gozo bij Malta

Vuurtoren van Gurdan op Gozo – Ghasri

Een vuurtoren op de heuvels van Gurdan domineert het gebied, 180 meter boven zeenivo, gebouwd in 1853, terwijl de lichtbundels op 50 meter afstand te zien zouden zijn. Vergt teveel inspanning om dat over water lopend te onderzoeken. We nemen het aan. Makkelijker waarneembaar is het uitzicht rondom de vuurtoren, laat ook soms de inspanningen zien van de hikers die het steile en nogal uitdagende pad omhoog proberen af te leggen.

Basiliek van Ta’Pinu op Gozo bij Malta

In het noorden van Gozo bij het plaatsje Gharb ca 4 kilometer boven Victoria vinden we de Basiliek van Ta’Pinu, ook bedevaartsoord. Hoewel deze basiliek op Gozo van rond 1920 dateert, is de voorgaande kapel al in de 16e eeuw gebouwd en een prima vakantie-idee om te bekijken.
Vanaf deze basiliek begint een pad over de heuvel Ta’ Ghammar waarlangs veertien beelden staan, die het verhaal van de kruisiging en wederopstanding van Jezus weergeven. Op de top van de heuvel heb je een hoogte bereikt van ca. 170 meter boven zeeniveau en een mooi uitzicht over de omgeving.

Basiliek Ta Pina op Gozo bij Malta

De Basiliek / voorgaande kapel is sedert 1883 een bedevaartsoord, omdat in dat jaar de 40 jaar oude Karmela Grima door een vrouwenstem naar de kapel op Gozo geroepen werd. Ook anderen zeggen die ervaring te hebben gehad. Bisschop Pietru Pace concludeerde destijds dat de stem wel uit de hemel afkomstig moest zijn geweest en zien velen daarin de bevestiging om ter plekke te gaan bidden. Vakantie en bedevaartstocht laat zich soms combineren.

Buiten de kerk staat nog een standbeeld van deze Karmela Grima.

Archeologie op Gozo met Nederlandse bijdrage

Nederlandse inspanningen rondom de periode van het Neolithicum : Dr Adriaan van der Blom, archeoloog heeft onderzoek gedaan op de heuvel van Gordan , hij heeft kunnen vaststellen dat deze resten bevat van een periode rond 4500 v.Chr. (!)

Basiliek gewijd aan de Maagd Maria

De Basiliek gewijd aan de Maagd Maria is een lokale bezienswaardigheid, regelmatig herbouwd en geïnspireerd op de Santa Maria Maggiore in Rome, Italie.
Er is op Gozo ook nog de Kapel , Chapel of St Publius, voorzien van 2 klokken : Publiju en Pawlu. ( Petrus en Paulus vermoedelijk ) . Het feest ter ere van St Publius is jaarlijks op de derde zondag in januari.

Madonna ta Pinu Trieq tas- Salib op Gozo Ghammar

 

Madonna ta Pinu Trieq tas- Salib op Gozo bij Malta

De Kruisweg van Ghammara Hill in Gozo langs Madonna ta’ Pinu Basilica nabij Gharb op Gozo. Best een mooie video over de Kruisweg, alleen de muziek is wat zwaar op hand.

Beautiful Gozo

Een slideshow met vakantie-bezienswaardigheden : beelden over Gozo, waaronder de vuurtoren, de vallei , de geschuurde kliffen , de stranden en hotels aan het water met appartementen.

slideshow met beelden over Gozo

Dwejra Bay azuurblauwe raam

Aan de westkust van ons vakantie eiland Gozo vinden we het It-Tieqa Zerqa : gat in de klif van Dwejra Bay op het eiland Gozo. Koraalachtig kalksteen waar in de loop van de eeuwen het water wel weg mee weet en zoals hier een raam uit eroseert. Door het schijnbare raam is de azuurblauwe zee te zien en noemt men het : het azuurblauwe raam in de rots van Dwejra Bay.

De rots is te beklimmen en geeft dan een mooi uitzicht over de omgeving. Maar eenvoudig zichtbaar is, dat dat risiko’s met zich meebrengt en niet voor niets wordt het middels borden afgeraden. Ondanks dat , een fraai gezicht, rijp voor eigen vakantiefoto’s !

Gozo met haar Gozitans ofwel inwoners

Gozo is naast Malta het tweede grote eiland met bij benadering 30.000 inwoners . Slechts op 5km van Malta maar behoorlijk verschillend en toch maar een derde qua grootte. De bevolking noemt zich ‘Gozitans’ en staan bekend om hun vriendelijkheid.

impressie van Malta Gozo

Zoutpannen op Gozo

Wordt niet veel meer toegepast maar op Gozo bij Malta kennen ze nog de zoutpannen. Het water wordt in kleine bassins verzameld , zon is er in overvloed, en dan is het even wachten en het zout ligt klaar om verzameld te worden. Net als in Frankrijk worden daar nog immer heel goede resultaten mee bereikt, uiterst smakelijk zout. Ooit zo zout gegeten ? En vergeet niet : zonder zout is alles smakeloos, dus zout op Malta is dubbel genieten van uw vakantie !

Markten en winkeltjes completeren de stad en daarmee interessant voor toeristen.
Een dagtrip Gozo kan ook, vanuit dat gezichtspunt deze video:

één dag trip naar Gozo

U ziet op de video het Blauwe venster van vakantie eiland Gozo, duikervaringen, kliffen, de zoutwinning / zoutpannen van Gozo, de vesting van de Orde van St Jan, kantklossen van de bewoners, pottenbakken, glasblazen, pizzabakken, kerken en processie, eten en genieten ……

Xaghra op noordoostelijk Gozo

Xaghra is een plaatsje op Gozo, op enkele kilometers noord-oost-oost van Victoria = Ir-Rabat. De megalithische tempel van Ggantija ( Ggantija = Gigantentoren ) staat hier in de nabije omgeving.
Ook Gozo heeft een fundament van rotsen, steenachtige bodem en daarin kunnen zich grotten vormen : in het centrum van Xaghra zijn dan ook enkele druipsteengrotten gevonden onder woonhuizen, maar voor het publiek toegankelijk.

De oude 6-armige windmolen il-Mithna ta’ Kola is gebouwd in 1725 nog immer met het oorspronkelijke houten binnenwerk, zeker het “vakantie-‘koekeloeren’ ” waard.

De volgende video laat in volgorde op Gozo het strand van Ramla Bay zien, De Calypso grot ( Cave ) en Xaghra :

Gozo eiland naast Malta, vakantie aanrader

Stranden van Xaghra: Ramla Baai

Nog iets verder op de lijn van Victoria via Xaghra, ligt het mooiste strand van Gozo : Ir Ramla of de Ramla Baai, met midden op het strand een beeld van de maagd Maria op een grote witte sokkel. Even verderop torent Calypso’s cave boven het strand uit, een grot waarin volgens de Griekse verhalen de nimf Calypso de held Odysseus gevangen hield, daar moet je bij vakantie nou weer niet aan denken, maar die legenden kleuren je vakantie wèl.

Victoria Ir Rabat

Victoria zoals ook op de hoofdpagina over Malta is geschreven, is hoofdstad van het eiland Gozo en herinnert aan gloriejaren van de Russische Victoria. Letterlijk het centrum van dit vakantie gebied Gozo : alle wegen en paden leiden naar Ir Rabat, is dan ook de oorspronkelijke naam.
Rabat is ontstaan vanuit de Cittadella. De Orde van St Jan of Malta versterkten de citadel voor de bescherming in rumoerige tijden. Was niet zozeer een periode van “je oortje te luisteren leggen”, harde oorlogstijden in de 16e eeuw.
Een groot gedeelte van het fort is in het jaar 1693 vernietigd door een aardbeving en daar is dus geen oorlog voor nodig, al is er nog veel te zien van wat ooit een imposant bouwwerk is geweest.

Victoria op Malta Gozo vanaf de kust bekeken

Het centrum van de stad Victoria | Rabat bestaat uit nauwe straatjes, pleinen, het It-Tokk plein is het hart van de stad.
Het Sint John’s plein is het plein met de Sint John’s basiliek, een 17e eeuwse parochiekerk en midden op het plein oorlogsmonument ter herinnering aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Markten en winkeltjes completeren de stad en daarmee interessant voor toeristen.

Het feest van Lucia

Vakantie eiland Gozo’s kleine dorp : Santa Lucija boven Victoria, omgeven met rijk begroeide heuvels, culturele en historische monumenten, natuurlijke waterbronnen. Het “zeven-gangen-menu”, Ikla tan-Nanna servinc, een traditionele wijze van eten, en het spirituele “Santa Lucija by Night” licht feest is uniek in de Mediterranee.

Het feest van Santa Lucija bij Kercem

Een feest om niet te missen, bekijk de video, eet en feest virtueel mee.
De naam Lucia komt van het Latijnse lux, en dat staat voor licht, doorgaans ook gekoppeld aan de kortste dag van het jaar waarbij men hoopt dat de geesten worden verjaagd en het licht terug zal keren. Feesten die ook in West Europa min of meer gevierd worden.

Xlendi aan de zuidkust van Gozo

Xlendi aan de zuidkust van vakantie eiland Gozo, ligt aan de Bajja tax-Xlendi (Xlendi Baai ). Een oude havenplaats gelegen tussen twee kliffen met allerlei restaurantjes, zoals Ta Karolina en It Tmun. De keuken merendeels Italiaans. Als vakantiebestemming ideaal voor wandelliefhebbers, duikers, en genieters van het goede leven.
De kust leent zich minder tot strandaanleg, er zijn kleine stukken, maar Ramla Bay is snel bereikbaar.
zuidkust Xlendi op Gozo, de Maltezer nummer 2

Sannat ( Ta’ Sannat ) ligt aan de zuidkust van Gozo

Sannat ( Ta’ Sannat ) ligt aan de zuidkust in een een bekend vakantie gebied van Gozo, tussen de Xlendi vallei en de ferry terminal naar Malta. Sannat kent hoge kliffen aan zee met oude karrensporen. Daarnaast een rijke flora en fauna, en toch ook weer enkele oude tempels en dolmens. De beschermheilige van Sannat is Margaretha van Antiochië of ook Sint Margriet, patrones van verpleegsters, vroedvrouwen en nierpatiënten ( in de RK Kerk behoort ze tot de 14 helpers bij ziekten en kwalen ). Haar historie is niet , zeg maar, bewijsbaar, maar ze moet hebben geleefd rond de 4e eeuw. In Belgie wordt ze ondermeer vereerd in Lichtervelde, West Vlaanderen.

Villagehouses, Farmhouses of vakantiewoning / appartement

Villagehouses, Farmhouses, vakantiehuizen of appartementen, moet je daaronder verstaan, dorpshuis ja, maar daar verstaan wij weer wat anders onder dan in het buitenland, villa kan, plattelandswoning, laten we het dan maar houden op een vakantiewoning / appartement in een vakantiewoning, of vakantiehuizen.

Munxar op Gozo bij Malta


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Malta

 

top pagina